Gå til innhold
  • Bli medlem

Alternativer til Alfa fjellskisko


lonerider

Anbefalte innlegg

Har prøvd det meste for å kunne bruke mine Alfa skarvet advanced som jeg kjøpte for 3 år siden. Da hadde jeg gått milevis med samme skoen i eldre modell. De nye har en plastforsterkning på hælen. Jeg lurer på om det er problemet? 3 år med gnagsår og avlyste turer er nok. Har fått anbefalt Alpina Alaska og kom derfor inn på denne tråden. Bør jeg tenke meg om? Bruker ellers all slags sko/ fjellstøvler uten å få gnagsår.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...
Annonse
Friluftsnoob skrev (På 20.4.2021 den 13.38):

Det betyr at for min del har jeg sluttet å tro veldig på at gnagsårplaster, sokk osv. er mirakelkur. Det kan testes, men jeg tror det som hindrer gangsår er at det ikke er friksjon. Er det friksjon skapes det varme, og da vil man få gnagsår, spesielt når pulken er tung og man skal gå lenge. Derfor skjønner jeg heller ikke logikken med gnagsårsokk – bare enda en sokk som gir friksjon og som skaper varme….

Du er inne på noe her. Samme erfaring med at friksjon skaper gnagsår. Har aldri hatt støvler/sko som ikke på et aller annet tidspunkt har gitt meg gangsår. Selv støvler/sko som sitter som støpt på foten. Disse g.sårene er ofte også situasjonsbetinget som feks. tungpulk, bratt oppover/nedover, ulendt terreng som myr osv. En annen ting som også om man har våt sko/sokker osv. Da fuktig fot fort kan skape ekstra friksjon kontra tørr fot. Fikk noe syke gangsår i forsvaret ved opptak og var midtveis og det var forsatt helvetes langt å gå før opptaket var slutt. Var inne på tanken på kaste inn håndkle, men fikk tilfeldigsvis høre fra en instruktør at det beste tipset mot syke gangsår var å ta et sikkelig fotbad, få tak i fotfil og få vekk gammel hard hud. Beste tipset jeg har fått og dette funka som gull. Slapp å teipe og bruke g.sår plaster resten av opptaket. Så jeg pleier å gjevnlige å ta fotbad og gå over med fil med jevne mellomrom og spesielt hvis jeg skal på langtur.

https://www.apotek1.no/fotpleie/fotpleie

Men det er greit å skille mellom vanlig gnagsår kontra gnagsår som du får fordi sko/støvler har feil passform.

Endret av Dompappen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eg har vore ein del på litt krevjande turar saman med gnagsårfolk. Med det meinar eg turar med mykje høgdemeter/lengdemeter i kombo med tung pulk/tung sekk, som gir stor belastning på hæl. 

No er det litt ulikt kva som fungerer for ulike folk, men vi plar gjerne forebygge med gnagsårplater og trykkavlastning om me veit det er mykje høgdemeter ein dag eller to. I kombinasjon med dampsperre i form av plast (ikkje dampsperresokk) mellom ein tynn sokk og ein tjukkare, er det fleire som har opplevd å endeleg få bukt med problema. Du får eit "sklilag" som tek av for huda på eit vis. 

Seier ikkje at dette vil funke for alle, men det har funka for overraskande mange. Har ein dog berre "heilt steike feil sko" er det kanskje beste enden å ta til i. Men har ein vore gjennom heile rekka av modellar, kan det vere eit triks å teste ut. Dampsperre er altså effektivt for meir enn å halde yttersokken tørr :)

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
turthomas skrev (På 15.1.2022 den 22.26):

Jeg byttet fra alfa grunnet gnag og stabilitet. Endte på crispi svartisen disse måtte jeg sette inn helklosser under sålen får å minske gnag i disse også. Blir nok ved neste ski bytte å bytte til 75mm og da nye svartisen virker som flære har gode erfaringer med det

Her  finner  du  billige  skisko Lundhags Husky 75   med  innersokk  av  ullfilt , varme  og  kanskje  mindre  gnagsår  da.  
https://shop.overskuddsmateriell.no/lundhags/128628/skistøvler-fjell-lundhags-husky-75
 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.