Gå til innhold
  • Bli medlem

Bøtelagt for ulovlig hogst av trær i Femundmarka


HegeJohnsen

Anbefalte innlegg

Grimner skrev (1 time siden):

En mulighet er at det kommer et påbud om at hogstmaskiner kun kan kjøre utenfor vei når det er tele i bakken (den slurvete juristen i meg vil gjerne si "når det er vinter", men det blir åpent og vått i begge ender). Synes jeg hører skriket fra skogene...

Det er klare føringer på at det fortrinnsvis skal kjøres ved tele, på bæresvak mark. Hvor disse grensene går, er det rom for tolkning av. Problemet er at industrien trenger råstoff hele året.

Endret av Larix
Presisering...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hogsten har tatt helt av, pga etterspørselen fra oss forbrukere. Vi skal ha plattinger, hus, nye hytter,garasjer og gjerne ei hytte til.

Trevirkeprisen har økt med 60% siste året.

Det er dessverre få ,som tenker på konsekvensene før denne elleville pågående hogsten,  har kommet for langt.

I Jamtland i Sverige har det gått så langt at til og med politikerne har våknet!!!!!!!!!!!, og de kommer med forslag om vern av skog til 7000 skogeiere. Dessverre kommer slike forslag for sent.

Følgende eksempler jeg ramser opp her er fra Østmarka, Enebakk kommune; her  finnes det eksempler på at tiurleiker blir oversett under hogst, reirplasser for hønsehauk, til og med spillmyrer for orrfugl gjøres det inngrep(som er forbudt), det snauhogges langs bekker og elver(som er forbudt), en stor grunneier har gjennom flere år opprettet en egen avfallsdeponi med elektriske artikler, plast, søppel og atter søppel.........lista er lang.

Og, om ikke dette er nok, to grunneiere har oppgradert  det store veinettet sitt med avfall fra byggrivningsprosjekter, som er fullt av hardplast, mykplast, sement(gift), silikon, baderomsmaterialer, elektriske artikler osv. Jeg har filmet biller, flere titusen maur,salamandere,stålorm, frosk mm, som har dødd på disse veiene. De er ikke overkjørt, men giftstoffer har trolig drept de. Dette har pågått over flere år nå, mens flere av landets miljøministere har plukket plast med noen skoleklasser langs kysten. Veinettet i Østmarka er langt i sør, og denne forsøplinga skjer velvitende av grunneierne, for de må oppgradere veiene for å ta ut store mengder tømmer. Dette skjer mens politikere krangler om Østmarka skal bli en nasjonalpark eller ikke. Enebakk kommune blir ikke med på noen nasjonalpark, de kjører heller nevnte linje med forsøpling og nedhugging. 

Stakkars natur, stakkars dyreliv og stakkars oss, stusselige mennesker.

 

 

 

Ikke foreslå at jeg skal melde dette til kommune, fylkesmann eller politi, jeg har gitt opp akkurat det.....det er ferdig forsøkt...dessverre...

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

qwer993 skrev (På 10.5.2021 den 19.50):

"Helt på sin plass"?

75% (og økende) av norske skoger er flatehogd og ødelagt for all fremtid, av grunneierne og med statlig velsignelse. Hvor hardt bør menigmann straffes for å felle et tre?

Det er jo direkte feil, aldri blitt fredet så mye skog som nå. Etter de nye erstatningsreglene kom er og viljen mye større til fredning. Skog er en fornybar ressurs og er ikke ødelgt for alltid.

  • Liker 1
  • Forvirret 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

BBerntzen skrev (2 minutter siden):

Skog er en fornybar ressurs og er ikke ødelgt for alltid.

Dette e nok ikke riktig. Mulig du kan få furua og grana tilbake, men mye av mangfoldet som var i den opprinnelige skogen tapes nok for overskuelig framtid. Det er også et stort problem at verneområdene ofte er alt for små til at artsmangfoldet opprettholdes over tid.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

BBerntzen skrev (31 minutter siden):

Skog er en fornybar ressurs og er ikke ødelgt for alltid

Monokulturen som den morderne skogsdriften bidrar til har lite med skog å gjøre. Det er mer sammenlignbart med en plantasje. Det hadde vært bedre for mangfoldet om de ikke plantet i det hele tatt etter snauhogst, da ville man ha fått en naturlig skog tilbake etter en del år. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

De fleste områder som hogges i dag, er områder som også har vært hogd tidligere. Så, selv om det ikke alltid ser slik ut, er det altså, i  de fleste tilfeller, kulturskog som hogges. 

Det er store områder som er "økonomisk vernet", fordi det rett og slett er for dyrt å få ut tømmeret. Det meste av disse områdene kommer aldri til å bli hogget, men det er lite fokus på dem. Fokus er på vegnære områder, som er vegnære nettopp fordi vegen er bygget for å drive skogbruk. Det er der det registreres sjeldne arter, nøkkelbiotoper, osv., og det er der publikum engasjerer seg.

Også kan det være greit å huske på mesteparten av skogarealet som hogges er en del av næringsgrunnlaget til noen. Hvis jeg ikke husker feil så er en gjennomsnittlig norsk skogeiendom på 4-500 da. På midten av 90-tallet ble det regnet med at en skogeiendom på ca 3000 da var stor nok å holde en person sysselsatt på heltid, med mulighet for å ta ut tilnærmet ei industriarbeiderlønn i året. Snaue 10 år senere var dette tallet tredoblet. Det betyr at de aller fleste skogeiendommer i dag er ei brikke i puslespillet som utgjør næringsgrunnlaget til et gårdsbruk. Og gudene skal vite at resten av næringa, for de aller fleste, heller ikke er noen gullgruve.

Også står vi jo i en situasjon der vi har behov for å finne nye energikilder. Hva skal vi få kraft fra i framtida? Ikke skal vi brenne olje, ikke skal vi bygge ned vassdrag, vindmøller er noe styggedom, atomkraft er fyfy, og jammen er det ugreit å hogge en fornybar ressurs som skog også. Noen må snart bestemmes seg;-) For en ting er sikkert, energibehovet vårt kommer ikke til å gå ned, i overskuelig framtid.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

BBerntzen skrev (På 19.5.2021 den 0.17):

Det er jo direkte feil, aldri blitt fredet så mye skog som nå. Etter de nye erstatningsreglene kom er og viljen mye større til fredning. Skog er en fornybar ressurs og er ikke ødelgt for alltid.

Flatehogst fjerner nesten alt tømmeret i skogen. Tømmeret er drivkraften i skogens økosystem. Feks fra sopp, om insekter til fugler, rovfugler og rovdyr. Og mange andre næringskjeder. 

Tømmeret er gjennom fotosyntesen bærer av mye av solenergien som treffer skogen. Når tømmeret tas bort gjennom flatehogst og blir til skurlast eller energi, tappes skogen for den energien som livet i skogen er avhengig av.

Halvparten av alle våre utrydningstruede arter lever i skog, og nesten alle er utrydningstruet som følge av moderne skogsdrift.

Det er ikke fredet mye skog i Norge. Mindre enn 5% av den produktive skogen er vernet, mens 75% har vært flatehogd siden krigen. Og er ødelagt for all fremtid. 

Vi mister de siste 25% med naturlig skog ila 30-40 år. Da er all skog som ikke er vernet blitt granplantasjer. Skogeierorganisasjonene er meget sterke lobbyister.

  • Liker 1
  • Takk 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skog, uansett form betyr ikke en drit så lenge kapital vil det annerledes. Strømmen skal fram, penger skal tjenes! Slik har det vært i alt for mange år, og har mange doblet seg de siste årene. Uansett hvor mye du måtte bruke av energi på å fordømme det, fortsetter det i rasende tempo. 

Men, det er viktig å leve i håpet og ha følelsen av det man gjør nytter, selv om man har større suksess med å rope i skogen 😆

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet er at interessene krasjer. Ikke bare kapital mot natur, men verneinteresser, mot verneinteresser. 

Skogen kan være en av løsningene når vi skal fase ut olja, men da må vi faktisk hogge den.

Og, når det gjelder andelen naturskog, så så våger jeg meg på å gjenta påstanden om at det finnes store områder i Norge som aldri kommer til å bli hogd, pga beliggenhet.

Når det gjelder tilbakegang av arter, pga hogst, så er vel mesteparten av disse artene som danner denne statistikken, tilhørende i helt andre himmelstrøk enn våre. Det finnes også arter som er avhengig av den skogen vi driver. Så dette er laaangt fra noen svart-hvit problemstilling.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Larix skrev (1 time siden):

Når det gjelder tilbakegang av arter, pga hogst, så er vel mesteparten av disse artene som danner denne statistikken, tilhørende i helt andre himmelstrøk enn våre.

Da tror jeg du må studere rødlista (=liste over truede arter i Norge). Mellom 2000 og 2500 arter er truet i Norge. Og den aller viktigste årsaken til at arter er truet er arealendringer, både at man endrer selve arealet og at større arealer fragmenteres.

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo ikke direkte feil, men det er en forenkling. Det er mange, komplekse og sammensatte årsaker til at arter forsvinner. At arealendringer er en viktig årsak, er det ingen tvil om, men hogst er bare en lite del av dette bildet. I tillegg, så er, artssammensetningen dynamisk. Arter kommer og går, over alt, hele tida.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Larix skrev (48 minutter siden):

Arter kommer og går, over alt, hele tida.

Dette handler ikke om at arter kommer og går. I følge estimater "går" det arter (dør ut) mellom 100 og 1000 ganger raskere enn den naturlige bakgrunnsutryddelsestakten (dette er estimater for global utryddelse). Det kommer svært få nye arter til (men en del arter migrerer, men det handler om helt andre ting enn dette). Det er så ille at svært mange biologer i dag snakker om den holocene masseutryddelsen, eller bare den 6. masseutryddelsen. Det har vært 5 jamførbare før (som man vet om). Dinosaurene (de ikke-flyvende) døde under den forrige for ca. 65 millioner år siden, sammen med veldig mange andre arter.

Jadda, jadda. Sånn går ny dagan. Nå går æ å lægge mæ.

;-)

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.