Gå til innhold
  • Bli medlem

Gassbrenner til bruk i kulda- tips


KS10

Anbefalte innlegg

Frank Sørensen skrev (17 minutter siden):

en slange derimot, da ville jeg ikke brukt høyere trykk fra flaske om ikke strupingen skjer FØR slangen.

Det holder ikke at bare strupingen er før slangen. Gassventilen (krana for større og mindre flamme) må også sitte før slangen, for ellers vil du få samme trykk i slangen som i flaska når du stenger ventilen. Strupingen senker kun trykket så lenge det går en gasstrøm igjennom den, mer jo raskere strømmen er. Går det ikke gass gjennom strupingen vil trykket være likt på begge sider. Det blir som med en hageslange. Hvis du stenger krana på veggen vil det ikke være trykk i slangen. Lar du derimot krana være åpen, men stenger med et munnstykke i andre enden av slangen (eller bare knekker slangen) vil du ha samme trykk i slangen som i vannrøret før krana. Det betyr ingen ting om du åpner krana på veggen fult eller bare litt.

Har man en ordentlig trykkreduksjonsventil blir saken en annen. Den sørger for at konstant trykk etter ventilen  (eventuelt et konstant trykkfall over ventilen) uavhengig av trykket foran ventilen og hvor mye som strømmer igjennom ventilen.

;-)

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det ligger videoer på youtube som viser bruk av propan på butanbrenner med det adapteret det snakkes om her. Tilsynelatende fungerer det helt fint, men jeg er ikke sikker på hvor trygt det er. Og det ser ut som propan git litt dårligere effekt. Her er MSR Pocket Rocket montert på den Coleman propanflaska som er nevnt tidligere:

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bild på regulator till propan för tex ett handtag för en spetsbrännare för lödning med slang från ventilkran på gasflaskan.

Kostade 100 kr för ca 20 år sedan.

Ger fast tryck på 2 bar.

Om ni ej jobbar med gashantering eller på annat sätt har bransch kunskaper ska ni ej göra egna kopplingar bara för att det finns brännare som passar.

I värsta fall kan du få en gasflaska som läcker tills gas tar slut och du kan få en stor explosion om någon ger en gnista tex statisk elektricitet om du tar av dig ett syntet plagg eller att någon gör en gnista av två metall föremål.

Förhoppningsvis är gasen med lukt tillsats men ej säkert vid köp utanför Norden så man känner lukt innan det läckt mycket.

Används gasol rätt med märkes utrustning och allt är underhållet är det säkert och håller i tiotals år.

WP_20210127_004.jpg

WP_20210127_005.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fikk et rimelig enkelt «svar» med primus EU.

Erik Wiren (Primus EU) 

1. feb. 2021, 14:48 CET 

Hej,

Vi har inga sådana gasbehållare och har inte testat köken med andra än våra egna gasbehållare.
Dessutom går det emot hur köken skall användas enligt beskrivningen.
Så inget jag kan rekommendera att använda.
 

Så det er rett og slett uprøvd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...
Franke skrev (På 26.1.2021 den 0.21):

Jeg skal prøve en fatboy gassflaske med overgang til primus. Kraftigere flaske med ren propan og skal ifølge selger brenne langt over minustokken.

82E0ED22-5043-4578-8547-36722671F011.png

316E8993-71B9-42C7-9DF8-2D11531636D1.png

Har du fått prøvd det? Jeg vurderer en sånn løsning selvog er veldig nyskjerrig. Jeg  er usikker på om hvordan det fuknker mtp trykk i slangen på min Primus easyfuel

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hengemyra skrev (4 timer siden):

Har du fått prøvd det? Jeg vurderer en sånn løsning selvog er veldig nyskjerrig. Jeg  er usikker på om hvordan det fuknker mtp trykk i slangen på min Primus easyfuel

Hei! Etter lange samtaler med leverandører av gass, så la jeg ballen død. Det ble så mye om og men angående trykk, så da ble det ikke gjort mer. Det kan nok løses med en regulator montert på. Men jeg har troen, det har jeg uten tvil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Franke skrev (2 timer siden):

Hei! Etter lange samtaler med leverandører av gass, så la jeg ballen død. Det ble så mye om og men angående trykk, så da ble det ikke gjort mer. Det kan nok løses med en regulator montert på. Men jeg har troen, det har jeg uten tvil.

Jeg har bestilt en adapter og en flaske Coleman propan, tenker å teste det på min Primus easyfuel. Litt usikker på om slangen tåler trykket. På den annen side lurer jeg på om gummislangene som brukes til propanapparater i båter og hytter er så vanvittig mye krtaftigere i forhold til størrelsen en slangen på en primus?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jag hr haft diskutioner med andra på webforum utsidan.se och många tvivlar på den klara avrådan från att blanda högtryck gasol utan reduceringsventil till lågtrycks brännare som SKA anv enbart till lågtrycks behållare,den reduceringsventil på 2 bar på min bild var ju till gasol brännare från från gasoltub som kan komma upp till 10 bar på sommaren.

Och att fylla över behållare från nästan tomma till andra är även detta riskabelt då det ska vara ca 18% tom rum vid rumstemperatur för att klara anv på sommaren då behållare kan värmas av tex sol och då kan helt fyllda behållare explodera och lindriga skador kan uppstå om man ej får splitter i ögon tex som då kan bli bestående synförlust.

Jag har även själv kontaktat en gasol installatör som påstår att personer avlidit av dylika egna ombyggnader och att göra detta i rika länder är fullständigt obegripligt för att spara några tiotals kronor.

Jag har anv gasol länge och det är mkt säkert om man byter slangar och reduceringsventiler innan de läcker eller slutar att fungera (10 år på membran reducerungsventiler slangar när hårda eller har sprickor)men ej propan/butan lågtyck till Trangia jag har nu 2 st beg behållare men får anv dem när gas som är kvar(väg) räcker för beräknad anv på tur och lärt mig hur mkt gas min brännare och koksystem  förbrukar till tex grötkokning.Detta är det väsentliga och då ev lämna in beg behållare på återvinning om man ej vill anv tills de helt är slut .

Jämför risker tex med vad som står på instruktions och handhavande i tält om att ej elda eller ha kök i tälten och att motsvarande ej står på gas kök så gäller gott omdöme att kunna bedömma risker med gas kräver störe kunskaper tex om gaslagen som jag ej kan tex fast Gymnasie ingenjör med erfarenhet av tex  gas svetsning då man ej lägger Acetylen tub ner eller anv den direkt efter att den förvarats liggande osv och Alltid anv backspärr för att ev brand i slangar ej ska nå gastuben.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.