Gå til innhold
  • Bli medlem

Tips til tursag


Annetteh

Anbefalte innlegg

  • Annetteh endret tittelen til Tips til tursag
Annonse

Det kommer litt an på bruk. Jeg har med meg litt forskjellig utstyr på vår/sommer/høst vs vinter/sein høst. 

I barmarksesongen finner jeg stort sett ved på bakken som kan knekkes eller sages med en liten foldesag. Da har jeg med min eagle/ars gr-17 og en øks. 

På vinteren har jeg med stor buesag og stor øks. Nå skal det sies at jeg liker å lage solide bål som skal brenne lenge. 

Ellers har jeg jo lest og sett videoer av diverse silky sager. Virker som folk er meget fornøyde. De er kostbare. Tuppen på bladene har en tendens til å knekke, dette kommer selvfølgelig an på brukeren. 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om det er til småved har Fiskars noen lette og kompakte grensager til fornuftig pris. Den med grove tenner (SW-73) er vel mest tenkt brukt på fersk ved, mens den med finere tenner egner seg til tørr ved.

https://www.fiskars.com/en-gb/gardening/products/axes-forestry-tools/xtract-garden-saw-s-sw73-1000613

https://www.fiskars.com/en-gb/gardening/products/axes-forestry-tools/builders-saw-m-160-mm-1020221

image.png.49cee3f664944f97b99cae5f8a322746.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sagen til Eagle har jeg brukt i mange år. Er veldig godt fornøyd med den. Jeg bruker den også hjemme i hagen.

Felles for de fleste av di sagene som er på markedet er at bladet tåler lite kontakt med stein eller spiker, men du får kjøpt nye blad og jeg har alltid et ekstra blad liggende i tilfell det skulle bli problemer.                           

https://www.skittfiske.no/eagle-products/124426/eagle-tur-foldesag-standard--17cm-eagle-products?gclid=EAIaIQobChMI0uWWvvWf7QIVi6SyCh07gAviEAYYAiABEgL9svD_BwE

WEB_Image Eagle Tur foldesag standard - 17cm  Eagl eagle-tur-foldesag-standard-1927896476.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som nevnt er det greit å definere bruksområdet først. 
 

Jeg har selv vært fornøyd med Fiskars sin lille grensag og brukt denne i mange år. Men siden den er liten, så blir den litt snever for bruk når man skal lage ett litt større bål.
Så til det bruket har jeg tidligere brukt en liten buesag. Men i forbindelse med at jeg skulle fornye bladet på buesagen, så endte jeg opp med å kjøpe en Silky Bigboy 2000. 

Fikk prøvd den i helgen, og jeg ble såpass imponert at jeg neppe kommer til å vende tilbake til Fiskars og bue sagen. 
Dro igjennom 10-12 cm stokker som smør. 

 

Så kan trygt anbefale denne 😊
 

http://www.silkysaws.com/Silky_Saws/Folding-Curved_2/Bigboy-2000-XL-Teeth#sthash.1bASHj9J.dpbs

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kurvet Silky sag med fast håndtak er nok det som skjærer aller mest effektivt. De er dog veldig kostbare og det koster nesten en ny sag å erstatte sagbladet. Hvis du vil ha noe mer kompakt har silky også gode foldesager av ulike størrelser. Eagle, fiskars og andre merker som har høyere tilgjengelighet i Norge er også gode. Jeg ville sett etter en såkalt "pull-saw" eller muligens trekksag på norsk. Den skjærer bare på tilbaketrekket og krever langt mindre energi å bruke. Hvis du vil ha noe som varer evig kan du også kjøpe buesag. Det finnes også sammenleggbare modeller av disse.

https://www.fjellsport.no/silky-sugoi-hylstersag-36.html?q=sugoi

https://www.fjellsport.no/silky-gomboy-curve-foldesag-24.html?q=silky gom

https://www.fjellsport.no/produkter/turutstyr/tursager-oks/gerber-freescape-camp-saw.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

https://www.widforss.no/jo-sport-campingsag-laplander-bacho-vikbar 

Må jo ikke glemme en annen god sag.

Bare pass på at saga brukes riktig. De japanske og det som er bygd på samme lest, skal kun brukes med krefter mot deg, dvs trekkende bevegelse. Eagle sin tur sag er bygd på samme prinsipp. Ei god gamal bue sag og Bacho saga jeg linka til er lagd for at du skal bruke krefter begge veier i sage bevegelsen.

Sammenleggbar bue sag

også en sammenleggbar bue sag

Lenke til kommentar
Del på andre sider

akselsen skrev (2 timer siden):

Kurvet Silky sag med fast håndtak er nok det som skjærer aller mest effektivt. De er dog veldig kostbare og det koster nesten en ny sag å erstatte sagbladet. Hvis du vil ha noe mer kompakt har silky også gode foldesager av ulike størrelser. Eagle, fiskars og andre merker som har høyere tilgjengelighet i Norge er også gode. Jeg ville sett etter en såkalt "pull-saw" eller muligens trekksag på norsk. Den skjærer bare på tilbaketrekket og krever langt mindre energi å bruke.

Jeg tror du har rett i at Silky med kurvet blad kan være den mest effektive varianten. Men om det stor forskjell mellom sag med fast håndtak vs folde vet jeg ikke (har ikke prøvd). 

Fordelen med bladene deres ellers (også de rette) er jo (a) at man kan bytte mellom blad med små, medium eller store tenner (men koster litt ja). Det kan man også velge når man kjøper, om man vil ha en modell med det ene eller andre bladet. Og (b) at de sager både på "inn og utpust" altså både på pull og push. Kjenner meg ikke helt igjen at de krever så mye mer energi enn andre sager, men da snakker vi om små sager og tilsvarende "liten" ved. Den jeg har oftest med i sekken er Silky sin Pocketboy med grovt blad. Den holder normalt for meg. Til pulken har jeg ei Gomboy sag (også med rett blad).

Ja de er dyre, og spesielt i Norge. Jeg har f.eks en Katanaboy med 50cm blad (men den er ikke til turbruk altså! ) som Fjellsport nå tar 3289 for! Denne kjøpte seg selv via Ebay for et par år siden, og den kom på ca 1200 med frakt og moms. Så uansett modell lønner det seg nok å sjekke pris i Norge vs pris på f.eks. Ebay. (og nå krever jo Ebay inn norsk moms, så da blir det vel lettere å sammenligne så lenge man er pålogget og har lagt noe i handlekurven der.)

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  

Erlend Gudvangen Bjørkeng skrev (På 14.1.2019 den 17.04):
akselsen skrev (På 26.11.2020 den 13.48):

Kurvet Silky sag med fast håndtak er nok det som skjærer aller mest effektivt.

Som man kan se av videoen, så er de ikke så verst effektive de som ikke har kurvet blad heller... Men det er viktig, som tidligere nevnt, at man lærer seg at man ikke skal bruke kraft og kun på draget, og lar saga gjøre jobben...

Silky.MOV 3 MB · 10 Nedlastninger

 

Endret av Erlend Gudvangen Bjørkeng
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jo sagbladene stort sett akkurat de samme uavhengig om silkysaga er foldbar eller med fast håndtak. Derfor skal ikke effektiviteten være ulik rent teoretisk sett. Bakgrunnen for at jeg trakk den frem som mest effektiv er fordi håndtaket har mer naturlig ergonomi. Jeg har selv både foldbar og med fast håndtak og man får en mer naturlig stilling på håndleddet med de som ikke er foldbar. Hvor stor betydning dette har blir jo en subjektiv vurdering. Skal du sage veldig mye så har det kanskje stor verdi, mens hvis du ikke sager veldig mye er kanskje pakkbarhet viktigere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Rolf Espeland skrev (På 26.11.2020 den 10.45):

Sagen til Eagle har jeg brukt i mange år. Er veldig godt fornøyd med den. Jeg bruker den også hjemme i hagen.

Felles for de fleste av di sagene som er på markedet er at bladet tåler lite kontakt med stein eller spiker, men du får kjøpt nye blad og jeg har alltid et ekstra blad liggende i tilfell det skulle bli problemer.                           

https://www.skittfiske.no/eagle-products/124426/eagle-tur-foldesag-standard--17cm-eagle-products?gclid=EAIaIQobChMI0uWWvvWf7QIVi6SyCh07gAviEAYYAiABEgL9svD_BwE

WEB_Image Eagle Tur foldesag standard - 17cm  Eagl eagle-tur-foldesag-standard-1927896476.jpg

Vet du hvor jeg kan få kjøpt løst sagblad?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange gode sager men litt an på bruk. Har et par stykk selv.
Boreal 21 er den mest effektive jeg har men og den største. Det er sammenleggbar buesag i 21 størrelse. Den er veldig effektiv og pakkes sammen så den tar lite plass. Fordel er at den bruker vanlige 21 blader så en får tak i blader mange steder og de koster ikke så mye som blader i spesiallengde på andre sager. Med utskiftbart blad varer den og lenge. Brukere denne mest høst, vinter, vår når det skal være litt størrelse på bålet. Kan lett slås opp og ned med hansker på. Kan kjøpes fra en nettbutikk i England som nærmeste. 
De har og begynt å lage versjoner i størrelse 15 og 24 etterhvert.
https://agawagear.com/collections/boreal21/products/boreal21?variant=35621125554232

En pistolsag av merke Razorsaw. Veldig skarp og fin. Kjøpte den på Villmarksmessa for noen år siden. Dog ikke sett den noe sted her hjemme siden. DEn er en del lettere enn Boreal og det er saga jeg bruker på sommereturene. Den er vel en tidligere versjon av denne sånn ca https://www.normand.ca/en/namaki-pruning-saw-razorsaw-f7363.html. Nærmeste jeg har sett der i senere tid i Norge er denne https://eagleshop.no/produkt/ars-super-turbocut-sag/ 
Dog tror jeg den veier litt mer enn den jeg har.

Frisportsaga. En veldig ålreit sag. SAger bra og kan ta likk dimasjon pga frikantkonstruksjon. Trekantsager får mer begrensing i ene enden. Ulemeper med denne er løse deler som monteres. Ikke så ålreit med hansker. Og fort gjort å miste noe på bakken, mistet en skrue en gang i løssnø og det tok litt tid å finne den igjen. Bruker spesialblader som koster en del. Det fine er at den er liten og lett og pakker lite,ikke så dyr som regel https://sport1.no/varemerker/frisport/frisport-saga-inkl-sagblad-10071/ 

Biltema campingsag. Under 100 lappen og effektiv sag. Litt teit mekanisme men holder fint etter 5-6 år som jeg har hatt min. Det er stasjonert på hytta som tursag der og brukes da ikke like ofte som de andre. Vet ikke om den er i salg lengre https://www.klikk.no/helse/trening/tester/test-av-sammenleggbar-tursag-3400677

Kjedesag, Jeg husker ikke helt merke jeg har i farten men den er lilke denne https://www.fjellsport.no/nordic-pocket-saw-orange.html?channable=01384b6964003837353233342b&gclid=Cj0KCQiAw_H-BRD-ARIsALQE_2OQ6M6gB0XdaNRQALCjPoj06osUCAcoSA-vCetQeqmb14TInFQao4oaAtSoEALw_wcB
Er motorsagkjede som sager begge veier. Fine er at den tar større dimesjoner på stokk. Saga pakker lite og er veldig lett. Veldig effektiv sag men de kan være litt tunge å jobbe med siden du bruker rygg langt mer, mer uvant bevegelse. Fin i kombo med annen sag når flere på tur. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foldesag funker fint til saging av litt mindre trekvister, men mi erfaring er at det er lett å bøyge bladet på døm. Je e meire glad i å bruke buesag for de tåler en god deil meir. De tar større plass, men de er eigentlig ikkje så tunge syns je.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

borgern skrev (12 timer siden):

Ligner litt på Eka sin Viking sag (21" og 17")  <viking-combisaw-17/>  i måten den slås sammen på, skjønt Eka sin er en "trekantsag". Og som du sier; trekantsager får mer begrensing i ene enden.  Får sagblad til tre, slakt og metall. <produkt/reservblad-combisaw/> Har ikke slitt ut bladet (til tre tre) på min (21") enda, så har ikke prøvd med andre blad.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.