Gå til innhold
  • Bli medlem

Lærpakning optimus 111 tetter ikke skikkelig


DROMEDILLA

Anbefalte innlegg

DROMEDILLA skrev (52 minutter siden):

gøy hvis det fantes en side med oversikt over ulike modeller og når de var produsert.

Det finnes en del informasjon på classiccampstoves.com, men du må registrere deg for å fa tilgang. Noe materiale krever også betalt medlemsskap.

DROMEDILLA skrev (46 minutter siden):

Kan det være lurt å la alt stå en stund med brensel på tanken før jeg forsøker å fyre den opp? 

Det er bare å fyre opp. Du kan eventuelt sjekke om tilbakeslagsventilen er tett ved å pumpe opp trykk og la den stå uten fyr. Hvis pumpa etter hvert siger helt ut er det tegn på utett ventil. Hvis du tar ut pumpestaget og ser at pumpa er fylt med parafin er ventilen utett. Det er ikke farlig om det skulle lekke litt (hvis det hadde vært en bensinbrenner derimot...!), så ingen grunn til panikk så lenge den holder trykket godt nok til at den fungerer, men det er ikke ideelt med tanke på søl og parafin lukt.
 

😉

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

På en 111 er det bare fyll opp og tut og kjør. Er du utålmodig så kan du teste med whitespirit hvis du har, det er litt tørrere og dårligere brennverdi, men ganske OK.
Det er skrevet mange innlegg om hva du kan bruke som erstatning for parafin, min erfaring avviker fra andres, kanskje fordi lampeolje og tennvæske ikke alltid er det samme selv om navnet er likt.  Putter du flaska med tennvæske eller lampeolje i fryseren og noe vokser seg så ligg unna, ellers er jeg usikker på hva jeg skal fraråde, men det er litt som med mat, er du skeptisk til lukt og farge så er det kanskje best å ligge unna.

 

dsk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har jeg prøvefyrt optimusen. Det var litt skrekkblandet fryd om jeg kan si det slik. Jeg var tydeligvis litt rusten, så jeg måtte ha 3 forsøk til før jeg fikk skikkelig liv i den. Har ikke bruk en slik på 20 år. Tror jeg har blitt for godt vant til nyere multifuel brennere. Jeg begynte fint med å pumpe opp trykk og forvarme med rødsprit. Det var litt kaldt ute i dag så den trengte sannsynligvis litt lengre tid på å forvarmes. Jeg åpnet opp forsiktig med hjulet når spritskålen nesten var tom. Først skjedde det ikke noe, men så plutselig kom det en enorm flamme. Jeg så og luktet sa at det rant ned parafin i spritskålen. Måtte derfor stenge igjen og hentet en stor gryte og sette over primusen for å kvele flammen.

Jeg ventet en liten stund til alt hadde kjølt seg ned. Jeg tømte spritskålen for parafin og fylle på ny sprit. Jeg tok også av skjoldet til brenneren så jeg skulle se bedre hva som skjedde. Jeg tente på spriten og ventet til rett før alt slukket med å åpne med hjulet. Det samme skjedde en gang til... Jeg måtte derfor slukke alt med gryten igjen. Jeg bestemte meg for å prøve en siste gang. Jeg fyllte spritskålen så full at det kunne renne over og tente på. Jeg ventet til rett før siste lille flamme slukket med å åpne opp. Det kom en stor gul flamme de første sekundene, men så begynte den å brenne med fin gassflamme. Jeg lot den gå en stund før jeg slukket den. Gjentok prosessen et par ganger når den hadde kjølt seg ned. Alt virker nå perfekt. Noterer meg bak øret at jeg må bruke litt mer tid på forvarming enn jeg gjør på de vanlige moderne multifuel brenneren jeg har blitt vant til. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

111-brennerne har en del gods som skal varmes opp, og parafin trenger mer forvarming enn bensin. Jeg pleier å la det brenne et par minutter før jeg åpner for parafinen. Du kan ellers normalt høre når parafinen begynner å koke. Da freser det litt ut av dysa, kommer gjerne litt hvit røyk også. Hvis det blåser er det ikke sp enkelt å se. I vind trengs også mer forvarming.

😉

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flott du har fått liv i den 👍 Artig sak som holder lenge. Fyll spritskålen helt når du forvarmer. Så kan du heller justere ned mengden etterhvert om det er ønskelig. Selv forvarmer jeg nok og litt til. Da slipper du de HV-bålene (eller hva de nå kalles). Men vindskjermen rundt brenneren spiller veldig stor rolle ved forvarming. Den kan godt være forskjellen på parafindamp eller flytende parafin ut av dysen etter forvarming....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg har hatt både o-ring og lærpumpe.

Lærpumpen er kanskje litt bedre, men o-ring pumpen fungerer helt flott hvis du finner passe smøremiddel og smøremengde. Lett å ha med reserve o-ring, men mine har holdt uten å bli skiftet.

Optimus anbefaler silikonfett på lærpakning, det fungerer som bare det.

Selv om 111T og 111C er beregnet for multifuel, brenner nydelig på alkylatbensin, og trenger lite forvarming på bensin, så vil bensin ødelegge gummipakning i lokket og returventilen over tid. Parafin er mye bedre for gummipaningene.

Forvarming forbedres betydelig om man legger en veke i forvarmingsskålen, og bruker nok rødsprit. Parafin of bensin soter ned hele brenneren.

En bråkebrenner som har fått litt for lite forvarming, men som går an å få til å brenne ok på lav effekt, vil forvarme seg selv videre. En stillebrenner som har fått for lite forvarming må slukkes og forvarmes mer.

111T tåler dårlig vind, 111C tåler vind litt bedre, 111bråk tåler vind veldig bra.

Til bruk inne i telt bruker jeg 111T (vinter), til bruk ute bruker jeg 111bråk.

En ulempe med disse brennerne er at underlaget blir varmt, og at brenneren bruker lengre tid på å kjøle seg ned.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.