Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvordan få plass til alt i sekken?


Tittei

Anbefalte innlegg

Jeg lurer veldig på hvordan dere får med dere alt? Vekta er ikke  problemet. Det er VOLUMET som er mitt aller største problem. Under ser du hva jeg har med meg på en overnatting høst/sommer/vår. Som du ser bruker jeg en 95liters sekk, og da sliter jeg med å få plass til trekkspill underlaget. Hvordan klarer dere å få det ned i en 45liter??? Hva gjør dere som jeg ikke gjør?

Sekk: Bergans Trollhetta 95 liter

Sovepose: Helsport Alta pro serie TComf O

Liggeunderlag: «Trekkspill med knotter» skumgummi og Exped downmat xp 7 lm

Telt: Enten dette https://www.biltema.no/fritid/friluftsliv-og-camping/telt/kuppeltelt-2000041290 eller Bergans Trysil 3p

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Obs, beklager. Googlet, og da kom min egen tråd opp om samme tema. Snakk om å drite meg ut 🙈. Til mitt forsvar er det noen år siden, men kanskje greit å google LITT før jeg skriver ja. Beklager. 

Jeg har det store liggeunderlaget utenpå ja, har ikke sjans til å få det oppi med telt og sovepose i tillegg. Har ikke så mye med meg ellers. Det vanlige. Mat, et skift, litt skrivesaker ect. Ikke noe som tar veldig mye plass for noen få netter. Men om jeg skulle hatt en mindre sekk, hadde jeg ikke hatt sjans i havet til å få med meg disse bo og bære-tingene. Hvordan klarer dere å få plass i en mye mindre sekk? Hengekøye eller åpen himmel er uaktuelt, så er det sagt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror det står mellom å kjøpe større sekk eller nytt (og dyrere) utstyr med mindre volum .. men det funker også sånn ca. med å stappe godt, trekkspillunderlag og innimellom også telt på utsiden. Legge soveposen i vanntett pakksekk i bunnen av sekken sånn at man får fyllt hele bunnen og ikke har masse ledig hulrom rundt div. enheter og bruke alt av lommer og reimer for alt hva det er verdt. Kombiner med friske mengder bannskap og 4 runder sekketetris så blir det som regel tur. 

  • Liker 1
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Løsningen for min del, siden jeg foreløpig (som nybegynner) er det motsatte av lettpakker, var å kjøpe en Bergans PowerFrame (på supertilbud). Den har kapasitet på 157 liter, så da slipper jeg å være redd for å ikke få plass til ting. I tillegg liker jeg at den har avtagbare sidelommer som kan settes sammen til dagstursekk. 



 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for råd. Leste også min gamle tråd fra 2017, så i morgen skal jeg jammen i meg teste. Hjelper sikkert å «tørrtrene» hjemme. På en annen side ble min sønn syk på natten sist vi dro på tur, og vi måtte bråpakke. Utrolig hvor myr som det ble plass til når jeg ikke tenkte, bare stappet 😅

Lenke til kommentar
Del på andre sider

uendelig skrev (3 minutter siden):

Løsningen for min del, siden jeg foreløpig (som nybegynner) er det motsatte av lettpakker, var å kjøpe en Bergans PowerFrame (på supertilbud). Den har kapasitet på 157 liter, så da slipper jeg å være redd for å ikke få plass til ting. I tillegg liker jeg at den har avtagbare sidelommer som kan settes sammen til dagstursekk. 



 

Haha, smart. Visste ikke det fantes så store sekker engang 🙈. Min på 95 er mer enn nok til kroppen min. Pleier å bære rundt 14-15kg og det er helt greit. Sekken er jo ganske tung i seg selv, så mye vekt går med der. Har en juniorsekk på 45liyer som jeg bruker som dagstursekk, men som jeg gjerne skulle brukt for en overnatting for kun meg selv. Men igjen, jeg skal teste i morgen, kanskje jeg er nærmere målet i morgen 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen klarer seg med ei lita rumpetaske, for dagsturer. :) Tror de fleste nybegynnere bør lage seg lister, over hva de egentlig trenger for sine turer. Jeg begynte med en liste for sommerturer og utvidet/justerte den (nye lister) for høst og vinter. Mye kan være interessant og praktisk å ha med på turen, men hva må en ha med?  Tar så frem en relevant liste, for årstiden og justerer (krysser av) hva som er relevant for den aktuelle turen. Har jeg ekstra plass, kan det hende jeg tar med noe ekstra. For helgeturer ville jeg nok valgt en litt større sekk, enn enn 45 L. sekk. Men telt/tarp og liggeunderlag utenpå sekken.  

Editt: Mente vel ukestur og ikke helgetur. For helgetur bør en jo klare seg med 45 L.

Endret av Tiur3
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tittei skrev (9 timer siden):

Hvordan klarer dere å få det ned i en 45liter??? Hva gjør dere som jeg ikke gjør?

Noen tips:

1. Legg igjen ting du ikke trenger

2. Legg igjen enda flere ting du ikke trenger

3. Invester i telt, sovepose og liggeunderlag med lite volum. (Enmannstelt, dunpose for sommerbruk, oppblåsbart liggeunderlag)

4. Legg igjen litt flere ting, som f. eks. ekstra kokekar, bestikk, hjemmestrikket ullgenser, etc. 
 

Jeg har brukt 45-literssekk på ukestur om sommeren de siste årene, og det fungerer greit. Kunne sikkert fått plass til mat for noen dager til. 😊

Vår og høst bruker jeg en større sekk på 65 liter, og det gir plass til en varmere tresessongspose, større og varmere liggeunderlag, litt kraftigere telt, et ekstra lag varme klær, samt litt luksus.

Endret av ketilring
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørs litt hvilken komfort man ønsker på tur også. Ekstrem lettpaking er gjerne en minimalt telt, et veldig lett underlag, dyr og lett 3 sesongspose, packlite klær, sekk på rundt kiloen etc. 
Jeg kan også pakke ganske så lett men med dårlig vær må jeg da ligge i teltet og det gidder jeg ikke. Så jeg vil ha med tarp for å ha noe mer skydd, jeg har gjerne 2 sett fiskeutstyr, jeg ligger ikke på 1cm skum, da sover jeg så dårlig at jeg likegodt kan bli hjemme. Så har jeg tøy så jeg kan være ute å fiske i regn og uansett har nok varmt og tørt tøy etterpå. Også kunne sitte ute selv om det blir kjølig på kvelden og ikke ligge i posen fordi jeg har slanka klesposen vel mye. Crocs el.l skal og med til leirbruk.

Det er så klart forskjell på hvor mye folk tar med, hva de gjør, hvor lett de fryser etc. Så ingen pakkliste blir like.  
Jeg bruker 125L sekk på lengre turer og 88 liter på kortere og når det er så varmt at det er minimalt med klær som trengs. 
Men jeg har og blitt flinkere til  legge igjen ting hjemme, trenger ikke dobbelt av alt. Men jeg tar alikvel med noe kjekt å ha som powerbank, radio, 2 kameraer. 
Jeg har ikke 45 liter men en på 50. Kan fint ta meg en overnattingstur med den i marka men da blir ting minimalt, noe jeg ikke ønsker.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heriks skrev (9 timer siden):

Kombiner med friske mengder bannskap og 4 runder sekketetris så blir det som regel tur. 

Veldig godt poeng. 😄 Det tar tid å lære seg å få pakket utstyret i sekken mest mulig effektivt, dette gjelder for hver eneste tur. På dag 3 er som regel alt perfekt...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Jeg hadde ikke tatt med meg to liggeunderlag for sommerbruk. Ett av de to du nevner burde være mer enn nok (det minste i volum siden der er volum som er problemet her).

Har du komprimeringstrekk til soveposen? Det er også mulig å pakke soveposen vanntett og ha den utenpå når du har fjernet liggeunderlaget du har utenpå.

Små myke ting (luer, votter, skjerf, ullundertøy, sokker osv) er det fint å pakke i små glatte plastposer hver for seg. disse blir da veldig enkelt å stue ned i de små rommene som det alltid blir rundt større pakker som telt, sovepose, kokeutstyr osv. Bruk litt kraftige poser så det ikke går hull på dem når du stapper.

Jeg aner jo ikke hva du har prøvet å få opp i sekken, men 95 liter burde være mer enn nok hvis du har med deg stort sett vanlig turutstyr for sommertur i fjellet og ikke mye fiskeutstyr, fotoutstyr og lignende. På den annen side: Man fyller som regel opp det volumet man har. Det kan være en fordel å legge alt i to hauger. I den ene haugen skal kun det du ikke kan dra på tur uten å ha med (sovepose, telt, brenner, ett liggeunderlag, 1 kjele, gaffel, kopp, dagsrasjoner med mat...), altså bare det som er absolutt nødvendig, det du ha med. I den andre haugen har du de tingene du mener at du trenger i tillegg (tallerken, skje, tarp, ekstra sokker, letherman, tannkrem, skosmurning, sjokolade, øl, øks, sag, ...), altså alt det du mener du bør ha med på tur. Når du har pakket alt fra den første haugen ned i sekken plukker du fra neste haug til du mener at sekken er tung nok eller den er full. Da gjelder det å prioritere slik at du plukker det viktigste først. Hvis du sitter igjen med noe vil du finne ut hav som er kjekt å ha i tilfelle musefelle-ting. De fleste, meg inkludert, tar veldig ofte med alt for mye skrammel på tur, ting som aldri blir brukt, hverken på denne turen eller tidligere turer. Tenk også på at det vil være en grense der alternativet er å avbryte turen og komme seg til folk. Man tar ikke med seg et ekstra telt i tilfelle teltet skulle brenne opp på en helgetur i Nordmarka, men kanskje hvis man skal krysse Grønnlandsisen. Man treger heller ikke å ta med seg et komplett skomakerverksted i tilfelle sålen ramler av en sko, men en taperull (som kan brukes til veldig mye) som man surrer fast sålen til så man kommer seg til bygds og får kjøppt et par nye sko. En brukken teltstang kan kanskje spjelkes med en pinne og tape? 200 m tau i tilfelle det er lagt mellom de to trærne der du skulle hatt ei klessnor? Nei! Heng tøyet i noen buker eller legg dem på steiner. Trenger du ei ekstra turbukse i tilfelle den ene blir våt, eller kan du bruke en tynn stillongs og regnbuksa i mellomtiden?

God fornøyelse med pakkeplanlegginga! Og god tur. Hvor er det du skal hen? Og hvor lenge? 95 liter er en stor sekk. (på den annen side: jeg fyller lett storsekken min på 130 liter for en enkel overnatting fra kveld til morgen i gangavstand hjemmefra 😁)

;-)

Hvis dette ikke gir mening, skriv det ut på papir, krøll det sammen og kast det i søpla papirinnsamlinga.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

For det fyrste ser eg ingen grunn til å ha som mål å pakke i ein 45l sekk. I alle fall for min del, er det ingen 45l sekk som er like god å ha på ryggen som ein 90-110l sekk.  Får eg plass til det eg treng i sekken, er problemet løyst.

Eit mindre telt vil sjølvsagt ta mindre plass i sekken, men det vil også vera meir trangbodd. Eg pakkar alltid teltstengene for seg, anten tredd ned i hjørne på sekken, eller i lomme utanpå sekken. Då kan teltet stappast mykje meir effektivt enn dersom teltstenge ligg i teltposen. Å rulle teltet rundt teltstengene er altså ikkje noko eg gjer.

Eg tviler på at nokon av dei som pakkar i 45l sekk brukar syntetsovepose. Ein dunsovepose tar mindre plass.

Skumunderlag tar stor plass. Eit https://www.thermarest.com/ie/sleeping-pads/fast-and-light/z-lite-sol-and-original-z-lite/z-lite.html er 9,3l samanpakka. Men underlaget har lita vekt, så det er mindre viktig å ha det tett mot ryggen, så dette er enkelt å feste utanpå sekken. Då er det også lett tilgjengeleg for bruk i pauser.

Kokekar tar plass, og er dårleg eigna å stappe saman. Her gjeld det å nytte tomrommet til å oppbevare andre småting.

Mat tar stor plass, og mat tar meir plass dess lenger turen er, slik er det bare.

Eg har alltid med klede for ruskevær, så dersom det er finvær, treng eg meir plass i sekken til klede enn dersom det er kjøleg så eg kan ha på meg desse klede. Eg resier ikkje til fjells på overnattingstur utan jakke, uansett kva yr.no melder.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som andre er inne på, så er nok nøkkelen hva man har med, volum på det man har med samt hvordan man pakker ting.

Eksempelvis så gikk jeg en tur alene med 50L sekk tidligere i mai, og samme tur med 100 L sekk sammen med barna denne helga. (Barna bar egen sovepose, liggeunderlag og kleskift). Forskjellen på innholdet i sekkene mine stort sett ekstra kokeutstyr/spiseutstyr, mer mat, annet telt (men pakker omtrent like lite), litt mer i "first aid" kit'et, og ellers mer "kjekt å ha" for komfort og kos.

Skummunderlag som Z-lite bærer jeg alltid på utsiden av sekken. Pleier stort sett alltid å ha telt inni sekken, men tas utenpå om det kniper på plassen. (Stort pakkevolum på telt, som da er en av de tingene som er lett å feste på utsiden og gir mye plass til annet inni sekken.)

Endret av Terka
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror @ketilring har løsningen. Nådeløs prioritering . Hvis man ønsker lett sekk og lite volum kan man ikke ha med all verden. For eksempel har jeg aldri med skift . En extra boxer , ei extra ulltrøye og ett extra sett sokker er alt. Det tar ikke mer plass enn at jeg kan presse det ned i ei lårlomme på buksa , skulle jeg ønske det. Blir jeg våt , så tørker klærne . Jeg trenger ikke å skifte. Er jeg på alenetur har jeg ikke spiseskål med. Og jeg har ofte bare med en kaffekjele type Trangia med stort lokk som jeg bruker til matlaging også , og koker både havregrøt i den og spiser av den også. Den gode , hjemmestrikkede genseren blir ikke med på sommerturer i fjellet. Det blir en fleecegenser i stedet som kan komprimeres mer.  

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Robinson skrev (20 minutter siden):

En extra boxer , ei extra ulltrøye og ett extra sett sokker er alt. Det tar ikke mer plass enn at jeg kan presse det ned i ei lårlomme på buksa , skulle jeg ønske det.

Eg prioriterer ein stor sekk som er god på ryggen heller enn ein for liten sekk som ikkje er god på ryggen, og slik at ein atpåtil må stappe lårlommene så full at heller ikkje buksa er god å ha på… Som bonus har eg plass til å få med meg buksa i sekken, dersom det vert så varmt at ho må av. Det siste kan sjølvsagt unngås ved å bare reise på tur når det er meldt kaldare vær.

Men det er heller ikkje kleda som fyller sekken, det er dei store tinga som telt, sovepose, liggeunderlag og dei ukomprimerbare og uformelege tinga som kokekar¹ og kokeapparat som tar mykje plass. Om eg tar med meg ein eller to kjelar, som likevel passar perfekt oppi kvarandre, betyr ingen ting for volumet i sekken,  Men dersom eg ikkje får fyllt småting oppi desse kjelane, er det 1l unødvendig tomrom der. Å finne dei rette variantane av enkelte ting, slik at dei er mest mogleg pakkbare innikvarandre, kan altså spare mykje volum.

¹Ja, eg veit, kokekar er diverre formelege dersom ein er litt hardhendt.

Dersom ein brukar komprimeringpakkposar, vert det også tomrom mellom desse. Slike tomrom må ein også prøve å få fyllt på ein fornuftig måte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En bukse, en jakke, en genser/isolasjonsjakke, ett tørt undertøysett, ett par tørre sokker.

Det vil si, turbukse og turjakke hvis det er tørt, skallplagg om det er fare for nedbør eller veldig hard vind.

Endret av Marius Engelsen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takker så mye for mange svar. Jeg tenker at jeg har ikke så mye med meg utover det jeg må. Det var derfor jeg kun nevnte bo og sove, for frem til jeg fikk råd i denne tråden har jeg ikke hatt særlig plass til noe som helst utover nevnte ting. 

Det med liggeunderlag er bare noe jeg har blitt fortalt og ikke engang vurdert å tenke selv. Kanskje det holder med det oppblåstbare ja. Har liksom tenkt at det er noe som må med siden kulda fra bakken og hull i den var et tema. Men om det ikke er et stort problem (kan kanskje heller skaffe meg en tarp etterhvert) så er igrunn mye av problemet løst bare der. 

Takk til alle. På tide å tenke selv forstår jeg 😅

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.