Gå til innhold
Kikkan

Mountain Hardwear Lamina 15F/-9 Erfaringer/Alternativ?

Anbefalte innlegg

Hei! 

Ser etter ny sovepose (etter helgens overnatting i hengekøye med en Mckinley Denali light jeg fikk for ca 15-20 år siden.. ) hvor det krøp ned til minus 2-3 grader. Det var rimelig friskt.. (conf +4 lim -4 står det på den, men det funket ikke for meg, selv med liggeunderlag og ull:p)

Har søkt endel, og vurderer nå denne pga pris/vekt/varme. Burde jeg gå opp i pris eller er dette en grei pose å bruke vår/sommer/høst? Kan kanskje bli i overkant varm i godt sommervær? - men da har jeg jo den Mckinley posen - for den var om ikke annet lett! Den veier ca 1380 gram ifølge internett. Skulle gjerne hatt noe lettere, men da ser det ut til at neste steg blir dobbel så dyrt for noe med tilsvarende varmeegenskaper? Er ikke hypp på å fryse og det kan jo fort bli kaldt på nettene selv sommerstid.

 

Skjult lenke - logg inn for å se den

ps. Har gått gjennom det som ligger ute av "lamina" på søk i forumet, men da dukker det kun opp Lamina Z og andre ord etter. Er dette samme posen bare en ny utgave?

På forhånd takk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Soveposetemperaturer er i de fleste tilfeller basert på at du er påkledd i minimum heldekkende undertøy. Jeg bruker dette hele året utenom de varmeste dagene i lavlandet. På fjellet sover jeg nesten alltid med klær på. Det sparer soveposen, og det gjør det mulig å forlate teltet om natten uten å måtte kle på deg mye ekstra.

En annen ting er at noen er varme om natten, noen er kalde, og noen er midt i mellom. Kroppstemperaturen varierer også med døgnrytmen og er på sitt laveste i bunn av denne. Døgnrytmen svinger for de fleste to svingninger i døgnet og du har sikkert kjent på at du blir litt kald og trøtt på ettermiddagen. Tidlig på morgenen er den enda lavere og det er typisk på dette tidspunktet de fleste fryser selv om de var varme og gode de første timene av natten. Selv må jeg alltid velge en varmere sovepose, og jeg kan fint fryse om morgenen med en -5 sovepose selv om det aldri ble kaldere enn 5 grader. Jeg har nesten alltid med meg en jervenduk også som jeg brer over meg om morgenen.

For å ikke spore helt av så vil jeg si at jeg tror ikke du finner bedre syntetposer enn mountain hardware sine. Det er kanskje noen som produserer skreddersydde som kanskje passer deg perfekt, men da snakker vi dobbel eller trippel pris. Og poenget var vel kanskje at syntetposene til MH er veldig prisgunstige i forhold til hva du får.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tusen takk for gode og raske svar! Jeg kjøpte posen og har akkurat testet den på gulvet!

 Lenge og vektmessig virker den topp, men jeg opplevde den noe trang over armene.. Er dette kanskje vanlig i nyere poser?

Størrelsen er regular, kan eventuelt bytte til en Long, men da blir den kanskje for lang? Er selv ca 183cm, så passet akkurat perfekt i regular (182 personlengde oppgitt på lappen ser jeg nå..183 på nett:P) Large er oppgitt til 198cm.. 

Beklager hvis det er dumme spørsmål, har brukt siste dagene på å google soveposer som en galning. Men det er jo litt gøy. Igang med å se på liggeunderlag nå og jungelen er ikke mindre der, haha! 

Edit: Fant forøvrig specs på omkrets

Hip Girth Regular: 55in / 140cm

Hip Girth Long: 58in / 148cm

Shoulder Girth Regular: 60in/ 152cm

Shoulder Girth Long: 62in / 157cm

Endret av Kikkan

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har kjøpt denne til kona selv, og opplever den også som relativt smal. Ikke en romslig pose. Da må du nokbover på en annen modell. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er dessverre en av endringene de har gjort i forbindelse med relansering, de har laget modellene smalere. Jeg har de gamle utgavene og opplever dem som romslige. Bruker Skjult lenke - logg inn for å se den som sommerpose og der er skulderbredden 160 cm i regular (de selger fortsatt de gamle modellene hos Hekta på tur mener jeg). Det er ikke noe problem for deg å gå for en lang pose når du er såpass akkurat på lengden for regular. Det er viktig at den ikke er altfor stor, men noen cm for å krype godt ned i posen og få trukket nakkekragen tett igjen rundt halsen er greit (synes jeg da).    

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som Skjult lenke - logg inn for å se den skriver, den lange utgaven har 15 cm lenger  personlengde en din høyde så den er ikke skivebom.

Når det gjelder omkrets på soveposer så er dette veldig personavhengig, kropsform og dine preferanser påvirker mye.

Jeg hadde sovposer med rundt 150 cm skulderomkrets som jeg har solgt eller gitt bort siste årene da jeg erkjente at jeg fikk mer komfort (sov bedre) i en videre pose, som igjen gir mer overskudd dagen etterpå. Minuset er litt større vekt og pakkevolum, samt at det kan være mer indre volum å varme opp (at den oppleves litt kaldere enn samme pose i smalere utgave).

Hva som funker best mtp å ligge i hengekøye aner jeg ikke, men jeg vil tro at en for trang pose er værre en en litt vid.

 

Bilde som ilustrasjon:

image.thumb.png.ad62b33f740d528004e0de491ed5b976.png

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takker igjen for gode og kloke svar.

Ja, spørsmålet blir vel hvor mye 5 ekstra cm i skulderomkrets (og 8cm i hofte) vil oppleves i praksis om jeg går opp til large i samme modell. Da veier posen også 1400g. Eller om jeg skal gå over på annen merke/modell.. men da blir det fort dyrere, og muligens ett par hundre gram lettere. Da blir oppfølgingspørsmålet mitt hvorvidt man merker 1100/1200 gram kontra 1400g.. og om det er verdt det. Tenker litt høyt her:)

 

Hilsen nybegynneren.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg hadde byttet den regular posen i en long og prøvd den på stuegulvet, så merker du jo forskjellen på hvor mye de centimeterne utgjør og hvis du fortsatt mener den er (for) trang så må du jo se på andre alternativer uansett. Hvis du sammenligner med en dunpose, Skjult lenke - logg inn for å se den den veier 1160 gram i large og er 1200 kroner dyrere. Spør du meg er det ganske dyre gram, men du vil vel også få noe bedre komprimerbarhet og plass i sekken er jo alltid en utfordring :D om det er verdt det, tja .. det er det vel egentlig bare du som kan bestemme. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

MEd litt flask så får du den gamle utgaven til en flott penge. De er bittelitt større mener jeg å huske. 

Jeg har en Hyperlamina med Comfort -9 som jeg bruker som 3-sesongspose (eller sommerpose som vi kaller det her i Finnmark). Det er viktig for meg at den dekker tidlig vår og senhøst (jakta). Derfor vil jeg ha såpass lav temperatur på den. Opplever at denne klarer seg et stykke ned på minusskalaen. Det hadde min gamle meget utslitt pose (Comfort -8) sluttet å gjøre. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, må få prøvd en i Large - den blir for trang for meg i regular har jeg kommet frem til. Sant det med dyre gram, derfor det var så bittert at denne ikke passet:p

Går jeg opp i large blir bang-for-the-buck 100kr per 100gram vekt (1,4kg). Er vel fortsatt ganske god ratio, men spørs om den hersens mumiefasongen gjør at denne også oppleves trang.. fortsettelse følger.. Bra tips med eldre modeller, men ironisk nok ligger disse ute til høyere pris. Kanskje pga nettopp passform?

Har søkt rundt på alternativer, noen som har kjennskap til Nemo Forte 20f? Den ser jo veldig god og romslig ut, men litt redd for den er optimistisk på kuldegrensen? Ikke så mange anmeldelser å finne på nettet. 

Endret av Kikkan

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har både lamina 15 og Nemo disco 15. Begge kjøpt i fjor. Har bare et par netter i hver å utale meg på. Jeg er str xl i klær og opplever lamina som trang. Nemo har samme temp.rating men jeg opplever den som varmere fordi den ikke er trang.  Tenk deg at du tar på en dunjakke som er ett nr for liten. Fyllet blir presset sammen mot ytterstoffet og det isolerer dårligere. Godt mulig en slankere person opplever lamina varmere enn meg. 

edit: Til hengekøye bør du vurdere topquilt, eller sovepose med åpning i front. Det blir mye lettere å kose seg i kokongen når du er godt innpakket. I hengekøye er det mye varmetap mot siden og under deg. Pass på at liggeunderlaget dekker sidene også :)

Endret av Gemajohn

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av linemor
   Hei, jeg er på leting etter en varm, lett fiberpose som tåler litt fukt. 
   Skal på tur i nord Norge i 3 mnd, juli, august og september, og skal være ute på hele turen. Trenger noe som kan tåle litt fukt, da jeg regner med at det ikke blir sol og varmt hver dag i løpet av så lang tid... 😅 Da er vel ikke dunpose et alternativ? 
   Den bør også ha så lite vekt og pakkevolum som er mulig i forhold til varme og komfort. Jeg håper på under 1,5 kg... Kan noen hjelpe meg, går meg litt vill i utstyrsjungelen😮
    
    
  • Av HannahS
   Har hatt fire netter i hengekøya nå. De tre første holdt jeg fint varmen, men denne helga frøs jeg meg igjennom natta. Temperaturen var nede i minus 2. Brukte Bamse som underlag i køya. 

   Vi er helt grønne på dette området, og kjøpte noen forholdsvis billige 3sesongposer. 
   Har prøve å Google litt rundt og sett mange anbefalinger om Rago vinterpose til damer. Ser prisen er oppe i 5700, men kom over denne; 
    
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Er det noen store ulemper med denne i forhold til den til 5700kr? Er det Evt noen andre poser dere anbefaler? 
  • Av Nybegynner på tur
   Hei, jeg trenger hjelp til valg av en 3-sesongs sovepose.
   Jeg er 198 cm høy og veier 105 kg. Jeg ser etter en sovepose jeg skal bruke på turer rundt i Oslo-marka fra vår til høst (fra rundt 0 grader og opp over). 
   Jeg tenkte meg hovedsaklig en dunpose, budsjettet er rundt 2000-3000 kr, men jeg kan være fleksibel.
    
   Etter å ha tittet litt så ser jeg at mange soveposeprodusenter sine Long-utgaver passer til folk opp til 195 cm, disse regner jeg med da er uaktuelle for meg.
    
   Noen alternativer jeg har funnet er f.eks.
   Skjult lenke - logg inn for å se den    Denne er satt ned fra 4499 til 2799.
    
   Skjult lenke - logg inn for å se den
   Denne har en T-Comfort-grense på 5 C. XXL har vanlige Rago-utgaven med T-Comfort på 0 C, men denne koster 1000 kr mer.
   Jeg tenkte at da kan jeg heller kjøpe Spring-utgaven og kjøpe meg en varm lakenpose jeg kan bruke på de kaldeste nettene, eller er dette en dum ide? 
    
   Det hadde også vært fint hvis soveposen var litt romslig slik at man kan snu seg rundt, men det er kanskje ikke å oppdrive i dette prissegmentet?
   Noen som har erfaringer med disse 2 soveposene, eventuelt finnes det noe bedre til rundt 2000-3000 kr? 
  • Av Hjulsund
   Hei
   Trenger litt råd og tips fra erfarne fjell- og turfolk.
    
   I sommer har vi tenkt til å bli med svigers på tur i fjellet. De brukte to uker i fjor på å gå på Hardangervidda og ble skikkelig bitt av basillen, men har ikke så mye erfaring med fjellturer bortsett fra det. Min samboer og jeg har lite erfaring med turer både på fjellet og i skogen. Men det vil vi endre på.
    
   Planen er å lage en camp i Jotunheimen og veksle på å gå litt turer og toppturer. Jr får nok ingen toppturer i år. Jeg tipper campen blir liggende på rundt 1300-1400 meter. Det vi er mest usikre på er hva han skal sove i. Det kan jo fort bli minusgrader på nettene, så han må ha noe varmt. I barnevogna ligger han i en sovepose av dun, og har sovet ute hele vinteren. Det har da vært temperaturer ned mot -10. Men da har vi masse klær på han samtidig. Holder det med en slik vognpose, eller burde vi investere i en sovepose. Hvilken sovepose kan anbefales i så fall? Har lest litt om Isbjørn, men de har en til barn som er 170 lang. Jr er ca 90 lang nå, kan jeg da i tilfelle snurpe igjen resten av posen hans? 
    
   Mvh
   Hans
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.