Jump to content
IGNORED

Mountain Hardwear Lamina 15F/-9 Erfaringer/Alternativ?


 Share

Recommended Posts

Hei! 

Ser etter ny sovepose (etter helgens overnatting i hengekøye med en Mckinley Denali light jeg fikk for ca 15-20 år siden.. ) hvor det krøp ned til minus 2-3 grader. Det var rimelig friskt.. (conf +4 lim -4 står det på den, men det funket ikke for meg, selv med liggeunderlag og ull:p)

Har søkt endel, og vurderer nå denne pga pris/vekt/varme. Burde jeg gå opp i pris eller er dette en grei pose å bruke vår/sommer/høst? Kan kanskje bli i overkant varm i godt sommervær? - men da har jeg jo den Mckinley posen - for den var om ikke annet lett! Den veier ca 1380 gram ifølge internett. Skulle gjerne hatt noe lettere, men da ser det ut til at neste steg blir dobbel så dyrt for noe med tilsvarende varmeegenskaper? Er ikke hypp på å fryse og det kan jo fort bli kaldt på nettene selv sommerstid.

 

https://www.outnorth.no/mountain-hardwear/lamina-15-f-9-c-regular#ElectricSky

ps. Har gått gjennom det som ligger ute av "lamina" på søk i forumet, men da dukker det kun opp Lamina Z og andre ord etter. Er dette samme posen bare en ny utgave?

På forhånd takk!

Link to comment
Share on other sites

Soveposetemperaturer er i de fleste tilfeller basert på at du er påkledd i minimum heldekkende undertøy. Jeg bruker dette hele året utenom de varmeste dagene i lavlandet. På fjellet sover jeg nesten alltid med klær på. Det sparer soveposen, og det gjør det mulig å forlate teltet om natten uten å måtte kle på deg mye ekstra.

En annen ting er at noen er varme om natten, noen er kalde, og noen er midt i mellom. Kroppstemperaturen varierer også med døgnrytmen og er på sitt laveste i bunn av denne. Døgnrytmen svinger for de fleste to svingninger i døgnet og du har sikkert kjent på at du blir litt kald og trøtt på ettermiddagen. Tidlig på morgenen er den enda lavere og det er typisk på dette tidspunktet de fleste fryser selv om de var varme og gode de første timene av natten. Selv må jeg alltid velge en varmere sovepose, og jeg kan fint fryse om morgenen med en -5 sovepose selv om det aldri ble kaldere enn 5 grader. Jeg har nesten alltid med meg en jervenduk også som jeg brer over meg om morgenen.

For å ikke spore helt av så vil jeg si at jeg tror ikke du finner bedre syntetposer enn mountain hardware sine. Det er kanskje noen som produserer skreddersydde som kanskje passer deg perfekt, men da snakker vi dobbel eller trippel pris. Og poenget var vel kanskje at syntetposene til MH er veldig prisgunstige i forhold til hva du får.

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk for gode og raske svar! Jeg kjøpte posen og har akkurat testet den på gulvet!

 Lenge og vektmessig virker den topp, men jeg opplevde den noe trang over armene.. Er dette kanskje vanlig i nyere poser?

Størrelsen er regular, kan eventuelt bytte til en Long, men da blir den kanskje for lang? Er selv ca 183cm, så passet akkurat perfekt i regular (182 personlengde oppgitt på lappen ser jeg nå..183 på nett:P) Large er oppgitt til 198cm.. 

Beklager hvis det er dumme spørsmål, har brukt siste dagene på å google soveposer som en galning. Men det er jo litt gøy. Igang med å se på liggeunderlag nå og jungelen er ikke mindre der, haha! 

Edit: Fant forøvrig specs på omkrets

Hip Girth Regular: 55in / 140cm

Hip Girth Long: 58in / 148cm

Shoulder Girth Regular: 60in/ 152cm

Shoulder Girth Long: 62in / 157cm

Edited by Kikkan
Link to comment
Share on other sites

Det er dessverre en av endringene de har gjort i forbindelse med relansering, de har laget modellene smalere. Jeg har de gamle utgavene og opplever dem som romslige. Bruker denne som sommerpose og der er skulderbredden 160 cm i regular (de selger fortsatt de gamle modellene hos Hekta på tur mener jeg). Det er ikke noe problem for deg å gå for en lang pose når du er såpass akkurat på lengden for regular. Det er viktig at den ikke er altfor stor, men noen cm for å krype godt ned i posen og få trukket nakkekragen tett igjen rundt halsen er greit (synes jeg da).    

Link to comment
Share on other sites

Som @Heriks skriver, den lange utgaven har 15 cm lenger  personlengde en din høyde så den er ikke skivebom.

Når det gjelder omkrets på soveposer så er dette veldig personavhengig, kropsform og dine preferanser påvirker mye.

Jeg hadde sovposer med rundt 150 cm skulderomkrets som jeg har solgt eller gitt bort siste årene da jeg erkjente at jeg fikk mer komfort (sov bedre) i en videre pose, som igjen gir mer overskudd dagen etterpå. Minuset er litt større vekt og pakkevolum, samt at det kan være mer indre volum å varme opp (at den oppleves litt kaldere enn samme pose i smalere utgave).

Hva som funker best mtp å ligge i hengekøye aner jeg ikke, men jeg vil tro at en for trang pose er værre en en litt vid.

 

Bilde som ilustrasjon:

image.thumb.png.ad62b33f740d528004e0de491ed5b976.png

Link to comment
Share on other sites

Takker igjen for gode og kloke svar.

Ja, spørsmålet blir vel hvor mye 5 ekstra cm i skulderomkrets (og 8cm i hofte) vil oppleves i praksis om jeg går opp til large i samme modell. Da veier posen også 1400g. Eller om jeg skal gå over på annen merke/modell.. men da blir det fort dyrere, og muligens ett par hundre gram lettere. Da blir oppfølgingspørsmålet mitt hvorvidt man merker 1100/1200 gram kontra 1400g.. og om det er verdt det. Tenker litt høyt her:)

 

Hilsen nybegynneren.

Link to comment
Share on other sites

Jeg hadde byttet den regular posen i en long og prøvd den på stuegulvet, så merker du jo forskjellen på hvor mye de centimeterne utgjør og hvis du fortsatt mener den er (for) trang så må du jo se på andre alternativer uansett. Hvis du sammenligner med en dunpose, warmpice viking 600 den veier 1160 gram i large og er 1200 kroner dyrere. Spør du meg er det ganske dyre gram, men du vil vel også få noe bedre komprimerbarhet og plass i sekken er jo alltid en utfordring :D om det er verdt det, tja .. det er det vel egentlig bare du som kan bestemme. 

Link to comment
Share on other sites

MEd litt flask så får du den gamle utgaven til en flott penge. De er bittelitt større mener jeg å huske. 

Jeg har en Hyperlamina med Comfort -9 som jeg bruker som 3-sesongspose (eller sommerpose som vi kaller det her i Finnmark). Det er viktig for meg at den dekker tidlig vår og senhøst (jakta). Derfor vil jeg ha såpass lav temperatur på den. Opplever at denne klarer seg et stykke ned på minusskalaen. Det hadde min gamle meget utslitt pose (Comfort -8) sluttet å gjøre. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja, må få prøvd en i Large - den blir for trang for meg i regular har jeg kommet frem til. Sant det med dyre gram, derfor det var så bittert at denne ikke passet:p

Går jeg opp i large blir bang-for-the-buck 100kr per 100gram vekt (1,4kg). Er vel fortsatt ganske god ratio, men spørs om den hersens mumiefasongen gjør at denne også oppleves trang.. fortsettelse følger.. Bra tips med eldre modeller, men ironisk nok ligger disse ute til høyere pris. Kanskje pga nettopp passform?

Har søkt rundt på alternativer, noen som har kjennskap til Nemo Forte 20f? Den ser jo veldig god og romslig ut, men litt redd for den er optimistisk på kuldegrensen? Ikke så mange anmeldelser å finne på nettet. 

Edited by Kikkan
Link to comment
Share on other sites

Jeg har både lamina 15 og Nemo disco 15. Begge kjøpt i fjor. Har bare et par netter i hver å utale meg på. Jeg er str xl i klær og opplever lamina som trang. Nemo har samme temp.rating men jeg opplever den som varmere fordi den ikke er trang.  Tenk deg at du tar på en dunjakke som er ett nr for liten. Fyllet blir presset sammen mot ytterstoffet og det isolerer dårligere. Godt mulig en slankere person opplever lamina varmere enn meg. 

edit: Til hengekøye bør du vurdere topquilt, eller sovepose med åpning i front. Det blir mye lettere å kose seg i kokongen når du er godt innpakket. I hengekøye er det mye varmetap mot siden og under deg. Pass på at liggeunderlaget dekker sidene også :)

Edited by Gemajohn
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Markagutten
   Hei! Jeg er i gang med å både prøve og kjøpe ny dunpose. Problemet mitt ligger i lengden - jeg er ganske nøyaktig 185cm lang. Posene som er tilpasset maksimal personlengde på 185 virker liiiitt trange, posen med maksimal personlengde på 200 virker kanskje overdrevet lang. Vil jo verken komprimeret dunet i fort kort pose, men heller ikke ha for mye å varme opp i lang. Noen som er stått ovenfor samme problemstilling?
   Posene jeg skal ha er enten Mountain Equipment Snowline eller Rab Andes 1000, de er begge laget som romslige poser da man skal kunne ha ekstra klær i posen i ekstrem kulde. Rab andes er spesielt romslig, der kan jeg trekke bena helt opp i fosterstilling i posen hvis jeg vil, er dette for romslig?
   På forhånd takk for svar
  • By fjelltrolla
   Hei! 
   Jeg har blitt "influenced" av forumet her og vurderer å gå til innkjøp av en Cumulus sovepose. 
   Jeg er 168cm og normalt bygd. Jeg lurer på om jeg bør velge str S (155-173cm) eller M (170-188cm). Jeg er redd S er for kort, men M er for lang. 
   Kan noen hjelpe meg? 
    
  • By Brod
   Hej alle... 
   Overvejer at anskaffe Yeti Fusion Dry 500. Er i tvivl om kvaliteten af deres imprægnering og slidstyrke.
   Finder ingen data om vandsøjle eller stofkvalitet nogetsteds...
   Dunkvalitet og konstruktion synes at være ganske bra.
   Har i nogen erfaringer med fusion poserne?
    /Lars
  • By Kenngu
   Er på leting etter ny pose, og har nå tenkt å investere litt. Har brukt en Mamut Kompakt mti-3 i mange år nå, og har ikke noe å klage på den enn pakkvolum og litt vekt.
   Målet er å skaffe seg en pose under 1kg, men som holder varmen for -2 inkludert lakenpose og ullundertøy. Til en overlevende pris, max 5000kr. 
   Lest og sett endel på de to som nevnt på tittelen, Rab Mythic 200 og SeaToSummit Spark 3. Med vekt på bare litt over halvkiloen og varme akkurat der jeg vil ha de, så virker det nesten for godt til å være sant. Er det noen her som har en av de eller bedre begge, som vil dele sin erfaring eller sammenligning?
   Også sett litt på Warmpeace sine poser, og vurderes også sterkt.
   Åpen for andre merker også, og stor pluss hvis de tilbyr kortere enn 180cm da jeg er veldig kort (164cm kort) Da slipper jeg å varme opp 16 cm med ekstra pose og vekt hehe
    
  • By linemor
   Hei, jeg er på leting etter en varm, lett fiberpose som tåler litt fukt. 
   Skal på tur i nord Norge i 3 mnd, juli, august og september, og skal være ute på hele turen. Trenger noe som kan tåle litt fukt, da jeg regner med at det ikke blir sol og varmt hver dag i løpet av så lang tid... 😅 Da er vel ikke dunpose et alternativ? 
   Den bør også ha så lite vekt og pakkevolum som er mulig i forhold til varme og komfort. Jeg håper på under 1,5 kg... Kan noen hjelpe meg, går meg litt vill i utstyrsjungelen😮
    
    
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy