Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvor mye bør man legge i det?


Miamaria

Anbefalte innlegg

Hei

Ja, jeg mener selvfølgelig batteri på 500 Wh!!

Bafang motorer er ganske OK iflg. sønnen! Problemet er at Biltema ikke altid oplyser, hvilken motor de faktisk bruker. Og ikke selv har service. Biltema har dog altid byttet verktøy mm. som jeg har ødelagt (fx vrengte hjulnøkler. De ville også være vrengt, hvis annet enn Biltema)  - også uten å vise kvittering. Og neste problem er hvor importøren/grossisten befinner sig med reservedeler og den service, som sykkelverkstedet ikke får lov å utføre. fx åpne og bytte celler i batteriet.  Batteriet blir kaputt hvis bare 1 celle står av. Det er el-sykler på det norske marked med Dapu motor og Bewo motor. De vet jeg lite om. Dapu er ikke helt ukjent internasjonalt fx USA. Motoren er såmenn sikkert OK, men igjen service - og så det med nytt batteri om 5 år? Nytt batteri er ganske dyrt > 5000 kr., men jo billigere enn ny sykkel. Men sønnen melder om relativt lite problemer med el-sykler.

De venner, jeg lånte forhjulsdrevet sykkel av har utbrente batterier nå og får ikke tak i ny, selv om sykkelmerket er det anerkjente tysk "Kreidel" (bygget også mopeder/lettvekstmotorsykler). Motoren vet jeg ikke hva er. Men de var altså tidlig ute med el-sykkel.

Det er mye merkelig eller intetsigende info i annonser for el-sykler: "sterk motor på 250 W!" Jo da, det er jo EU standarden for max W. Det finnes meget få på mindre. Så man skal finlese de tekniske spesifikasjoner - og selv der kan det være selvmotsigende feil. Og så oppgir de ulike selgere ikke motor/batteri i samme enheter. Derfor blir dreiningsmoment Nm og Wh kanskje beste sammenliknings grunnlag. Fra XXL tilbudd: "Batteri: 10Ah, 36 V"Ja. det blir så et kleint batteri på 360 Ah!

jeg er ikke så opphengt i om det er Shimano Altus/Deore/Alivio gearsystem. De holder alle ganske bra og har mest å si for vekt, hvor alle grenser jo er sprengt uansett med el-sykkel. Eller hvilken saddel som er på. Er det en hemoroidefreser må den byttes uansett. Noen av Biltema sadlene var faktisk fra anerkjente Italienske Selle en periode. Selvfølge ikke deres bedste.

Mht til fremtidig service vil en dedikert sykkelbutikk nok være best. De finnes det jo relativt få av i Norge. De fleste sportsforretninger har ski om vinteren og sykler om sommeren og derfor bra ryddesalg for ski på våren og sykler på høsten.

Ja, det finnes ombygningssett, men jeg har en av sønnens gamle trenings sykler (ganske bra faktisk, men ser shabby og anonym ut), men så pass slitt at jeg ikke vil bruke en sådan investering på den. En droneteknikker? fra NRK la ut veiledning for ombygging til el-sykkel. Han bygget også batteripakke selv på grunnlag av lette sterke drone batterrier, men han kunne altså dette. Det er jo noe brannfare med batterier av den typen.

El-syklen er mest ment for "Elginnen", fordi jeg kjører med 2 huskyer foran. De kan for så vidt dra ganske bra. men noe ustabilt! En sau foran på fjellveien eller 2 irske setter motiverer, så de kan dra meg opp lange bakker med noe bremse på. Andre ganger er de lite motivert, kanskje spesielt i oppoverbakker?

Ja, tralle eller sykkelvesker er bra fremfor å sykle med tung sekk, som jeg ofte ser i Marka. Det er et litt særnorsk fenomen for det gir høyt tyngdepunkt og sadlen kommer jo helt opp i drøpelen.

Elgen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
Annonse

Jeg ønsker meg elsykkel mye av samme grunn som trådstarter, så jeg benytter sjansen her til å spørre hva dere gjør med batteriet når dere har syklet frem til turstart, spesielt hvis turen skal vare en stund? Tar dere med batteriet i sekken eller tar dere sjansen på at sykkelen og batteriet får stå i fred der dere parkerer?
Og hvor lenge kan et batteri være utendørs slik, før det går tomt for strøm?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...

Vet det er en stund siden det ble postet sist her i tråden men svarer nå for det. Når det kommer til å sette fra meg sykkelen noe sted så må jeg jo si at jeg er litt skeptisk til det. Blir kun små øyeblikk av gangen, som f.eks hvis jeg skal inn å handle noe. Da lar jeg batteriet være på sykkelen. Ville ikke satt den ute over lenger tid.


Nei, hvor mye en bør legge i det kommer vel litt an på hva man vil ha, og når en handler.

Kjøpte for ikke så lenge siden selv og betalte vel på den høye siden. Men var skeptisk til at de ikke ville ha noen særlig sykler igjen rundt omkring etterhvert som tiden gikk og ville ha sykkel i år.

Det viktigste er i alle fall å prøvesykle sykkelen først. Måtte selv prøvesykle noen før jeg tok en avgjørelse. Her luket jeg ut testvinner blant anne. Det vil si at jeg var veldig optimistisk før jeg testet og ble ganske skuffet når sykkelen ikke passet meg. Så ikke glem å prøvesykle. Bestille på nettet kan være noe småskummelt da det heller ikke er bestandig størrelsene er riktig oppgitt.

Men til en tur en sjelden gang ville jeg nok ikke handlet noen elsykkel til. Går an å kanskje ordne seg en optimisme at den her kan jeg jo bruke til mye annet også? Da blir det fort noe annet.

Selv synes jeg det er veldig nyttig. Har nå latt bilen stå og bruker sykkelen til det meste. Valgte en sykkel med stort nok batteri (625Wh) fordi jeg liker å bruke sykkelen litt og her jeg bor er det en god del bakker. Lader batteriet fullt opp er noe jeg ikke gjør, eller tømmer det helt. Lader det opp til ca 80% og lader egentlig med jevne mellomrom. Er ikke slik at jeg må kjøre den ned til 20% før jeg setter den på lading. Skal jeg dra på en langtur så kan jeg jo da lade det opp til 100%, hvis jeg trenger det. Dette sparer batteriet en del, så jeg velger nå å gjøre det slik. I og med at alderen ikke er den laveste så valgte jeg også en mix sykkel, så slipper jeg å drive med turn hver gang jeg skal på sykkelen. Med andre ord litt enklere å komme seg av/på😀

Assistansenivå blir variert veldig på her. Kommer litt an på hvor sliten jeg er i bena, eller hvor langt jeg har tenkt meg. Forsøker å være moderat men har ikke tidligere vært så veldig aktiv syklist, så har det plutselig tatt helt av her. Ja, så innemellom er det helt innafor å velge eMTB eller Turbo modusen. Vil anta gjennomsnitt rpm/cadance hos meg ligger på ett sted mellom 80-95. Hastigheten ligger stort sett på under 15 km/t i snitt. Det vil vel si helt i den andre enden av skalaen enn hva alle andre rundt her ligger på. Kan vel ikke være mer enn 30 rpm, om det så er opp eller nedoverbakke. Maks hastighet selvsagt, uansett 😀 Bryr meg ingenting om det men en kan vel egentlig si at jeg er noe fasinert.

En annen ting også er at det er mange som har elsykkel rundt her, men det virker ut som det kun er til ett formål. Har tilgode å se en elsykkel utenfor butikken f.eks. Der er vi nesten ene og alene. Det er ikke så mye tyveri av denslags her. Men kanskje det er snakk om prioritering fremfor noe annet, hvem vet?

Kjøpte også noen sykkelvesker som jeg synes var meget praktiske. Ortlieb back roller. Enkle og lettvinte synes jeg disse var. Sier ikke at det ikke finnes bedre kjøp derute, men jeg vet det finnes en god del dårligere. Eneste ulempen var at de ikke passet baggasjebrettet jeg har helt, men med justeringsmulighetene på veskene lot det seg nå gjøre. Var litt klar over at det kanskje ikke passet på forhånd. Ikke helt 100% fornøyd men det er mere brettet sin feil. Har noen AVS vesker jeg kan bruke i stedet, men velger heller Ortileb veskene. Hvis noen undrer på hvorfor jeg bestilte veskene når jeg var usikker på om de ville passe så har det seg sånn at vi har en annen sykkel jeg visste de passet til. Måtte bare få det frem så det ikke høres ut som det er helt bekmørkt her.

Neida, det er ingen offroad/fjellsykkel. Men skifte dekk og få noe demping i setet så ser jeg for meg at den egentlig kan benyttes til det meste, med måte selvsagt. Bruksområdet mitt er nå stort sett asfalt og grusveier/stier og til det fungerer det nå ganske så greit. Vurdere bruken før innkjøp er jo også noe. Jeg vet at jeg ikke har en fulldempet sykkel så jeg må jo ta hensyn til det. 

Innehar hverken evnene eller pågangsmotet til han under her, men ser for meg at det hadde blitt en god del mer behagelig med en annen sykkel.

 

Endret av otl
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Jeg festet meg litt ved den der med å kjøpe lokalt så man kan få hjelp. Det er jo høyst relevant for meg, og nå er det en på salg her. Noen som kan si hvordan denne virker på papiret? Er den puslete for prisen? (Synes ellers den så fin ut, men fargen har sikkert lite å si for hvordan den fungerer…😅)
https://cornerblaabyen.no/produkt/dbs-elon-420-unisex/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Miamaria skrev (1 time siden):

Jeg festet meg litt ved den der med å kjøpe lokalt så man kan få hjelp. Det er jo høyst relevant for meg, og nå er det en på salg her. Noen som kan si hvordan denne virker på papiret? Er den puslete for prisen? (Synes ellers den så fin ut, men fargen har sikkert lite å si for hvordan den fungerer…😅)
https://cornerblaabyen.no/produkt/dbs-elon-420-unisex/

Hei

Jeg sjekket annoncen. Vel det er din beslutning om du vil ha en "Mormor" sykkel av denne typen og om det låge innsteg og sittestilling passer til deg og dit bruk. Den type ramme uten noe overrør gjør sykkelen noe mindre vridningsstabil, men vil ha lite betydning ved bysykling. Vekten blir ikke nevnt?! Bafang motor bør være OK til lokal sykling, men er ikke spesifiseret jf mitt tidligere innlegg. Batteriet er litt i underkant, men hvis det er daglig transport fx 2x 25 km bør det gå med mulighet for lading hjemme på natta. Shimano dempergaflen er en av de enkleste som  ikke er egnet til terreng, men det er syklen heller ikke. 

Så langt jeg kan se er batteriet under bagasjebrettet: det gir et litt høyere tyngdepunkt enn hvis i rammen (underrøret).

Min Konklusjon: grei bysykkel, men mindre egnet til tur- skogsbilvier av den litt røffere typen. For 25.000 kr kan du få bedre sykler, men kanskje ikke i nærheten?? Nylig annoserte bl.a Momas greie el-sykler til under 20.000 kr. Vet ikke om de har salg ennda, Men da må du samle selv og være din egen sykkelmekaniker, hvis du ikke kjenner noen i det lokale terrengsykkelmiljø. De pleier å kunne en del mekking.

Lykke til

Elgen

Elgen

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

51 minutes ago, elgen said:

Hei

Jeg sjekket annoncen. Vel det er din beslutning om du vil ha en "Mormor" sykkel av denne typen og om det låge innsteg og sittestilling passer til deg og dit bruk. Den type ramme uten noe overrør gjør sykkelen noe mindre vridningsstabil, men vil ha lite betydning ved bysykling. Vekten blir ikke nevnt?! Bafang motor bør være OK til lokal sykling, men er ikke spesifiseret jf mitt tidligere innlegg. Batteriet er litt i underkant, men hvis det er daglig transport fx 2x 25 km bør det gå med mulighet for lading hjemme på natta. Shimano dempergaflen er en av de enkleste som  ikke er egnet til terreng, men det er syklen heller ikke. 

Så langt jeg kan se er batteriet under bagasjebrettet: det gir et litt høyere tyngdepunkt enn hvis i rammen (underrøret).

Min Konklusjon: grei bysykkel, men mindre egnet til tur- skogsbilvier av den litt røffere typen. For 25.000 kr kan du få bedre sykler, men kanskje ikke i nærheten?? Nylig annoserte bl.a Momas greie el-sykler til under 20.000 kr. Vet ikke om de har salg ennda, Men da må du samle selv og være din egen sykkelmekaniker, hvis du ikke kjenner noen i det lokale terrengsykkelmiljø. De pleier å kunne en del mekking.

Lykke til

Elgen

Takk, da hadde jeg i hvert fall fått med meg litt av det dere svarte sist, for det var omtrent som jeg så for meg. Men kunne jo fort ta feil, når man egentlig ikke har peiling. Det er nok litt sånn det er hvis man skal handle lokalt, så blir det fort litt dyrere, så må man bare se hvor grensen går for hvor mye dyrere, evt hvor mye dårligere sykkel. Litt usikker der, ennå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Jeg forsøker å beskrive de ulike sykkeltyper, hvor det er deg selv og din kjørestil og bruk som avgjør ditt valg. "Mormorsykkel" lett innsteg, oppreist kjørestilling bra i by og på asfalt. Så "almindelig" Hybridsykkel: mer sporty kjørestil somregel egnet både i by og skogsbilveier. MTB-type: kan være bra touringsykkel, hvis kjørestillingen er noe oppreist. Med "tynne" dekk grei i by og med kraftigere dekk bra på skogsbilvei/terreng. Du ville vel bruke som transport ut til turterreng? Generalisering selcsagt!

Kjørestilling er også et spørsmål om justering evt bytte av styre, frempinn, saddel mv. som den proffe sykkelforhandle bør kunne gjøre som servise ved kjøp. 

Det blir lissom å velge sko, støvler, jaktstøvler til ulike bruk. Jeg skjønner Vesterålen er stedet. Der kan man leie el-sykler, så du kan prøve uløike typer.

Du bør her på høsten kunne kjøpe en grei el-sykkel med fx Bafang motor til ca.CA 20.000 kr. evt litt mindre. Andre kan gjerne være uenige med meg.

Elgen  

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Halkatla skrev (På 11.8.2021 den 12.43):

Jeg ønsker meg elsykkel mye av samme grunn som trådstarter, så jeg benytter sjansen her til å spørre hva dere gjør med batteriet når dere har syklet frem til turstart, spesielt hvis turen skal vare en stund? Tar dere med batteriet i sekken eller tar dere sjansen på at sykkelen og batteriet får stå i fred der dere parkerer?
Og hvor lenge kan et batteri være utendørs slik, før det går tomt for strøm?

 

Jeg lar sykkel stå låst med batteri og hjelm evt. sykkelvesker stå igjen. Jeg lar sykkelen stå litt unna veien i skog/kratt om mulig. Jeg bruker sykkelen for å komme til deler av Oslomarka med lite folk så sjansen for at det skal dukke opp en sykkeltyv er lav. Hvis jeg skal ha sykkelen stående lenge så slenger jeg en liten tarp over, mest for å beskytte mot nedbør men da er den bortimot usynlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.