Gå til innhold
  • Bli medlem

Trenger kaffetips ☕


Siripåtur

Anbefalte innlegg

Lompa skrev (1 time siden):

God kaffe fra f.eks Vendelbo = Ny Mercedes.

Evergood kaffe = Ett år gammel Skoda.

Ali kaffe = Lada fra åttitallet.

Evergood er nok Toyota. Dvs en «udødelig» kaffe som dekker alle behov og der alt over kun er forfengelighet .... 😁

  • Liker 1
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Annonse

Som @Lars L skrev, altså koke vann, helle pulveret oppi og vente x antall minutter (5-7 er ofte nok ved under literen vann) så røre rundt, eller splæsje skjeia som e pleier å gjøre, vente enda to min og så er kaffien nydelig! Største forskjell fra Lars sin er at her går det i Friele og KUN Friele! Ingenting slår Friele kokekaffe etter min mening. Nevergood og Ali kaffi gir ikke samme mengde med godlukt i telt og smaken er litt daffere (godt mulig e bare ikke har venta lenge nok på at den skal trekke).

Aleine på tur koker e alltid 1/2 kanne opp altså 0,75L til hvert måltid. Der har e 50g ish med kokekaffi oppi, dette har e målt opp med vekt i trekoppen og vet da alltid hvor mye den ska fylle for å få 50g. 

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tor-Erik-L-77 skrev (På 13.4.2020 den 9.17):

Aeropress, ferdig snakka! Har hatt med denne på tur flere ganger og lager himmelsk turkaffe.

BAF92779-6D76-4AEA-98FF-1D0659CE6378.thumb.jpeg.96791d323be186f1010bb5797c3e1fbd.jpeg

+1

Det er koseligere med bålkjel med kokekaffe og mose i tuten for å filtrere bort gruffen, men om smaken er det viktigste er det ingenting som slår Zoega Skånerost i Aeropress. Har prøvd mange forskjellige løsninger, og dette gir best kaffe for min smak. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Skogens Stønn skrev (På 13.4.2020 den 8.54):

Min erfaring er at vannet fort blir for kalt hvis man skal holde på med filter og tømme kaffevannet rundt om kring i flere kar og remedier før man er ferdig. Filter og kanner/kopper som vannet/kaffen havner i bør i hvert fall varmes godt opp med varmt vann på forhånd, ellers blir det i beste fall lunken kaffe som jo smaker py, uansett hvor nøye man har vært ellers.

Selv har jeg mekket til en presskannekjele som jeg kan bruke på primusen eller en liten kvistbrenner. Jeg har tatt en metallkopp i stål og funnet en passende lokk-/filter-innsats tatt fra en ødelagt presskanne. Jeg varmer så vannet i kjelen, har i kaffe i samme kjele og setter på lokket med filteret stående helt oppe. Jeg dytter filteret akkurat så mye ned at all kaffen kommer ned i vannet. Så lar jeg det hele stå og godgjøre seg passende lengde før jeg forsiktig kjører filteret i bunn. Kaffen er nå klar, både klar å se på og klar til å drikkes ‪— og fremfor alt, den er fremdeles varm!

Mengden kaffe er jo et skjønnsspørsmål da, men jeg bruker alltid neven som måleskje. Selv om neven min nok ikke er noe presisjonsverktøy, så blir det mer likt fra gang til gang i forhold til bare å helle kaffe oppi kjelen rett fra fra kaffeposen. Synes man kaffen ble for svak tar man i en neve eller to mer neste gang, er den for sterk tar man etter samme prinsipp litt mindre kaffe neste gang.

Dette er jo selvsagt noe som må gå seg til over tid, men jeg synes resultatet blir nokså jevnt bra fra gang til gang når man først har stemt seg inn. Baristaens verktøyskrin med gramvekt, sølvbelagte presisjonsskjeer, stoppeklokker, temperaturmåler og diverse ting og kaffetang har jeg ikke med meg. Jeg bruker det heller ikke hjemme bare så det er sagt. Feinschmeckeren vil sikkert grine på nesen og kalle dette for slurverier i kaffemakingens kunst. Selv er jeg mer opptatt av at det skal brukes mye mer tid på å nyte kaffen enn på å fremstille den, og det får jeg i hvert fall til.

;-)

Hei, Ble nysgjerrig på dette oppsettet! Har du lagd et pressfilter som går ned i en kjele a la Trangia? Hvordan ser det ut..? Skjønner ikke helt siden åpningen er smalere enn kjelens bunn🤪. Men har lurt på om det er mulig å lage en slags press til kaffekjelen fra Trangia, siden jeg ikke er så glad i kokekaffe.. Liker best presskanne-kaffe😀!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min oppskrift på turkaffe: 

Man tager en passende kaffekjele. Setter den pent på bakken med lik mengde friskt bekkevatten hver gang, 
Fyrer opp kvistbrenner (annen varmekilde duger også). 
Måler opp kaffe i min gode, godt brukte trekopp til lik mengde hver gang. Bruker man samme kopp hver gang er det lett å bruke den som målebeger.
Plasserer kjele med vatten på varmen og kikker litt på fuglelivet mens vannet koker opp. 
Når det koker tas kjelen av varmen, settes på bakken uten lokk, koppen med kokekaffe (for min del Evergood) tømmes i vatten, røres litt i med en pinne, og kjelen får lokk på.
Mens kaffen trekker noen minutter i fred og ro kikker jeg mer på fuglelivet, klasker frekke mygg, koser med hundene, og kanskje deler nistepakka.
Etter drøye fem minutter løfter jeg på lokket og kikker på innholdet. Ser det greit ut legger jeg lokket på igjen, tar kjelehanken i høyre hånds tommel og pekefinger og dunker kjelen omsorgsfullt (ser etter at det ikke er skarpe steiner i nedslagsområdet, da de gjerne lager irriterende bulker i kjelen) i bakken et par tre ganger slik at gruggen synker til bunns.
Kaffen nytes gjerne sammen med ei god pipe tobakk (valgfritt). 

Gjentas ved behov eller lyst. 

Tilleggsinfo: Etter min personlige mening smaker turkaffen alltid best i en god trekopp!
Det er også viktig at kaffekjelen ikke like før ble brukt til å koke fisk i..

God tur! ;)

Endret av Hege P.
  • Liker 4
  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

malinmej skrev (5 timer siden):

 Men har lurt på om det er mulig å lage en slags press til kaffekjelen fra Trangia, siden jeg ikke er så glad i kokekaffe.. Liker best presskanne-kaffe😀!

Å få til ei presskannepresse i Trangia kaffekjel er nok ikkje så enkelt. Men det finnst andre, ferdige løysingar som frå Primus: https://www.primus.se/primus-litech-trek-kettle-p731722/ og https://www.primus.se/primus-coffee-tea-press-for-litech-trek-kettle-p734520/

Endret av Skal bare...
Lenke til kommentar
Del på andre sider

malinmej skrev (5 timer siden):

Hei, Ble nysgjerrig på dette oppsettet! Har du lagd et pressfilter som går ned i en kjele a la Trangia? Hvordan ser det ut..? Skjønner ikke helt siden åpningen er smalere enn kjelens bunn🤪. Men har lurt på om det er mulig å lage en slags press til kaffekjelen fra Trangia, siden jeg ikke er så glad i kokekaffe.. Liker best presskanne-kaffe😀!

Gjenbruk. 😁

Det begynte med at noen klarte å knuse en av disse presskannene i glass på jobben, tror det var en Bodum. Hmmm...diameteren på den silen ser kjent ut. Jeg tok den med hjem og fant ut at jo, den går akkurat ned i den GSI-koppen av stål som er så populær i forbindelse med nalgenflasker. Flaska går akkurat opp i koppen. Jeg Måtte kutte vekk noe plastgreier og korte ned på stanga, og vips hadde jeg laget ei presskanne av GSI-koppen. Jeg hadde også en gammel mini trangia kaffekjele som jeg aldri brukte mer. Jeg tok lokket av den og har da et lokk til GSI-koppen også. Ikke prøv å koke vann med presskannesilen oppi. Det ender med ei kjempeboble som spruter masse vann ut av kjelen.

Det eneste jeg savnet var en hank i koppen så jeg også kunne bruke den over bål også, ikke bare på et kokeapparatl. Jeg kunne jo bare bore hull og bruke ståltråd, men så fikk jeg lyst på en lettvekter i titan, så jeg kjøpte det i stedet. Silen går også oppi der.

Disse kjelene rommer ca. 3/4 liter, så det blir enten to svære kopper kaffe til meg, eller en stor til hver hvis vi er to. Akkurat passe for mitt bruk altså. Dette ble så vellykket at jeg fra dag 1 kun har brukt denne løsningen til å koke meg kaffe på tur. Når man heller ut kaffen må man skyve lokket litt til siden. Det er ikke nok til at det lekker ut noe grut.

;-)

Modifisert filterinnsats fra ødelagt presskanne:

IMG_20200716_154939_DxO_600.jpg.9d5889885dfea37dff95fd5ef9515074.jpg

 

Med GSI-kopp (trangia-kaffekjellokk ved siden av):

IMG_20200716_155016_DxO_600.jpg.dfa348121d4613dc15cd1f9d5debad2f.jpg

Titan-kopp (filter oppi, originalt lokk ved siden av):

IMG_20200716_155138_DxO_600.jpg.f61e43b4c7b3fc49cb49cd63ad91ee2b.jpg

Endret av Skogens Stønn
skriveleif
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Standard her har ofte vært kokekaffe og kaffekjele. Senere år har jeg ofte brukt Løfbergs kokekaffe, synes den er rund og god. Senere tid har jeg også brukt noe Aeropress. Har bønner fra de seriene til Jacobs, fåes ofte 3 for 2. Så kverner jeg hjemme med ganske fin kverningsgrad. Skal jeg ha kaffe til mange dager så har jeg litt av kaffen i en boks og resten vakumpakkes i passe porsjoner for påfyll. Med å bruke Aeropress dropper jeg som regel kaffekjelen. Synes og jeg bruker lamgt mindre mengde kaffe enn ved kokekaffe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

TheSleepwalker skrev (På 13.4.2020 den 10.24):

Jeg bruker kaffekjele. Koker opp, heller i dugelig med kokekaffe og lar den trekke. Bruker barnåler i tuten som filter. Smaker bra. 

Samme her. Har i litt mer kaffepulver enn jeg tror, å drikke for svak kaffe er waste.

Friele kokmalt. Kjele på primus.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Jeg bruker Aeropress GO. Har tidligere hatt vanlig Aeropress men nå byttet ut med en liten kjekk GO.
I tillegg så har jeg en liten kaffekvern i metall fra fireboxstove. Det er vel ikke de som lager den men de har satt merket sitt på den i hvert fall.

Kvern passer oppi Aeropress GO-kit.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Første innlegg her på forumet, og det måtte jo bli i forbindelse med kaffe...jepp, er uhelbredelig kaffe-nerd, også på tur.

Jeg har funnett ut at for meg, så funker det best med kokekaffe på bål / primus - som alltid og tidligere, men med noen justeringer:  

60 gram kaffe pr. liter vann, kaffen trekker i 5-6-7 minutter. Koker aldri.

Har alltid med kvern, vekt og kaffebønner. Det er ekstra vekt, men verdt det. Kaffebønnene jeg har med kommer alltid fra kaffebrennerier som Tim Wendelboe eller det som er kommet i Kaffebox. Ikke for at jeg skal snobbe meg men fordi at hvis turen skal være optimal så skal kaffen også være det. Har jeg med ekstra godt bacon eller annen god "luksusmat", så bør også kaffen være av ypperste klasse. En av de beste kaffekoppene jeg har smakt var en kokekaffe jeg lagde på tur i Blereken september 2018 - hadde fått en kaffe fra et sveitsisk brenneri gjennom Kaffebox. Den var helt fantastisk. Jeg får derfor helt angst når Lars Monsen sier at han koker kaffe i samme kjele som han koker fisk. OK, er du på tur over Canada eller Alaska, så har du ikke med deg fancy kaffe - men en ukestur i Femundsmarka? Da koster man på seg litt ekstra kaffeutstyr - og gjerne egen kjele...

Liker man mørkbrent kaffe og Ali, så er det jo ikke noe gæærnt i det - man liker det man liker, og kanskje liker man ikke en lysbrent kaffe fra Etiopia som smaker av blåbær. Men det finnes gode kaffebønner fra Mellom-Amerika, f.eks. som ikke er så sære. Ja, de koster litt mer enn "vanlig" kaffe men det er alltid verdt det. Og til slutt er man langt nede i kaninhullet ;)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pleier bærre å ta nonn kaffimåleskjeier med Ali kokekaffi oppi og setter kjelen over bålet. Så venter je bærre te det koker og så e det bærre å drekke det. Syns eigetlig at æll kaffi smaker gøtt, men det er særlig gøtt om det e koka på bål

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bingeline skrev (På 5.8.2020 den 21.19):

Hæ?!? Kaffien er jo ikkje ferdig før det er mjølk i han! 

Jeg er enig, jeg må ha melk i kaffen min.

Vanligvis har oppskriften vert Nescafè Gull med Coffemate. Enkelt og greit, smaker helt greit.

Men jeg oppdaget nylig porsjonspakker med Nescafè Latte. Enklere og bedre, helt genialt :) 

300F1075-3332-46A2-8DB0-96FF3E8C1FE0.thumb.png.8151d704101e77b37b1c2b796764d72e.png
 

Finner også i andre forskjellige smaker for den som vil ha søt kaffe.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
On 5/25/2020 at 8:02 AM, suprfort said:

+1

Det er koseligere med bålkjel med kokekaffe og mose i tuten for å filtrere bort gruffen, men om smaken er det viktigste er det ingenting som slår Zoega Skånerost i Aeropress. Har prøvd mange forskjellige løsninger, og dette gir best kaffe for min smak. 

Her kunne vi ikke bli mer uenig - jeg syns alle kaffetypene fra Zoega smaker brent aske. :)

Mitt soleklare kaffetips til tur er Aeropress med Royal Malabar fra Kaffebrenneriet. Hvis du er i Oslo-området så er min egenkomponerte blanding hos Majorstua Kaffe-og te-butikk bestående av 1/3 av henholdsvis Malabar, Malabar Espresso og Colombia det beste jeg har smakt av kaffe i både inn og utland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

35 minutes ago, Fjell Inge Røkke said:

Her kunne vi ikke bli mer uenig - jeg syns alle kaffetypene fra Zoega smaker brent aske. :)

Mitt soleklare kaffetips til tur er Aeropress med Royal Malabar fra Kaffebrenneriet. Hvis du er i Oslo-området så er min egenkomponerte blanding hos Majorstua Kaffe-og te-butikk bestående av 1/3 av henholdsvis Malabar, Malabar Espresso og Colombia det beste jeg har smakt av kaffe i både inn og utland.

Visste ikke brent aske smakte mindre godt enn sur tobakk! 🤭

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den beste kaffen jeg har smakt på tur, var en kaffe fra Colombia, brent av Vertical Coffee (sveitsisk brenneri, fått gjennom Kaffebox). Den var lysbrent, kvernet på stedet og laget til som kokekaffe. Det var i 2018, til frokost på tur i Blereken i Rana kommune. Helt magisk. Tidligere var favorittkaffen nettopp Malabar, men er noen års pause smakte jeg den igjen og har sjelden blitt mer skuffa. Den smakte brent og bittert. Grunnen til det er jo selvsagt at jeg nå har skrudd særheten til 11 og kun drikker lysbrent kaffe (som Tim Wendelboe, Jacu osv.) Vanskelig å gå tilbake da. Men: det var med Royal Malabar det hele starta, akkurat som at Guinness for veldig mange var første steg bort fra industripils. Malabaren er - dersom den en brent bra - uansett bedre enn Ali, Krone, Cirkel...MYE bedre.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjell Inge Røkke skrev (1 time siden):

Mitt soleklare kaffetips til tur er Aeropress med Royal Malabar fra Kaffebrenneriet. Hvis du er i Oslo-området så er min egenkomponerte blanding hos Majorstua Kaffe-og te-butikk bestående av 1/3 av henholdsvis Malabar, Malabar Espresso og Colombia det beste jeg har smakt av kaffe i både inn og utland.

Ah, Royal Malabar var det store på slutten av 90-tallet husker jeg. Digget den til cigar og annet etter en bedre middag. Må prøve den igjen. 👍🏻

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.