Gå til innhold
  • Bli medlem

Hva er din erfaring med tarptent?


T.Rise

Anbefalte innlegg

Spørsmålet mitt grunner egentlig i mitt forsøk på å stagge egen teltinteresse @Vandrefalken . Saken er den at jeg ELSKER telt og har siklet på både Tarptent og Zpacks sine telt en stund. Jeg har kikket på tomanns, til datteren min og meg selv, så Motrail og Stratosphere er de som har vært mest aktuelle når det skal være ok takhøyde, to innganger og plass til to. Jeg pøver samtidig å spørre meg selv om jeg faktisk trenger dette teltet, eller om jeg kan lage en Aframe tarp og klare meg med det. Kjøpe to teltstenger og et myggnett og på den måten unngå å kjøpe enda et telt. Så derav spørsmålet :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
13 minutes ago, Sovjetunionen said:

Spørsmålet mitt grunner egentlig i mitt forsøk på å stagge egen teltinteresse @Vandrefalken . Saken er den at jeg ELSKER telt og har siklet på både Tarptent og Zpacks sine telt en stund. Jeg har kikket på tomanns, til datteren min og meg selv, så Motrail og Stratosphere er de som har vært mest aktuelle når det skal være ok takhøyde, to innganger og plass til to. Jeg pøver samtidig å spørre meg selv om jeg faktisk trenger dette teltet, eller om jeg kan lage en Aframe tarp og klare meg med det. Kjøpe to teltstenger og et myggnett og på den måten unngå å kjøpe enda et telt. Så derav spørsmålet :D

Skjønner, skjønner. :) Har lenge selv også fundert på tarp og evnt et myggtelt/'meshtelt' med gulv osv. Liker å sette opp slikt jeg da, det er litt av kosen for min del. Type "Fortifly" som OneTigris har, med mesh teltet. Mye å like med så mangt er vel problemet.. 😅

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Sovjetunionen her er mer å sikle over: 

Myggnett for to - dyr versjon

Myggnett for to - billigere versjon

Jeg har den nederste, kjøpt brukt på forumet for noen år siden. Av forskjellige årsaker har det ikke blitt brukt av meg, hvis du vil låne for å prøve når du er tilbake i moderlandet - ta kontakt. (Har ikke lyst til å selge - KAN jo være jeg får brukt det med barna, skal i hvertfall håpe på det).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sovjetunionen skrev (På 4.3.2020 den 16.47):

Med fare for å hijacke tråden her, men det er et spørsmål som alltid slår meg når jeg sikler på tarptent: Hva er egentlig argumentet for å kjøpe dette teltet når jeg allerede har en lettvektstarp, hva er det det kan som jeg ikke kan gjøre med en tarp og et myggnett? 

 

Gøy at denne tråden har tatt litt av! Har ikke fulgt med de siste dagene.

Mine argument for tarptent (eller tilsvarenede lettvekter uten behov for gåstaver, så kom gjerne med tips til andre merker). Noen turer om vår/sommer/ tidlig høst har jeg et ønske om prøve nye turer der man presser litt grenser i avstander og/eller at man har begrenset med tid på en tur. Mange spennende turer utenom merka sti. For enklere logistikk så kan en se på turruter mellom buss og toglinjer. Med en lettere sekk synes jeg da at dørstokkmila blir litt kortere. Som vestlending går mange av turene over tregrensa, derfor blir det og lettere å bruke telt i stedet for tarp - selv om det egentlig er mer en vanesak. Ser at blant annet msr har noen veldig frekke telt mtp vekt, men liker ikke at man slår opp innerteltet først og deretter legger på ytterduken mtp regn. Er også litt negativ til karbonstenger.


Fra før har jeg hilleberg unna og hilleberg nammatj 3 gt. Så er egentlig greit dekka på teltfronten, men kunne tenkt meg et telt på ca 1.0 kg eller mindre. Vil da ha en sekk under 10kg på helgetur i snaufjellet. Evt under 20kg med packraft. Akkurat som @Sovjetunionen så er jeg også veldig interessert i telt.

Når det gjelder hvor mye vind teltet tåler, så opplever jeg at man alltids finner mikroterreng som man kan utnytte for å komme litt mer i le når man slår opp teltet. Spesielt hvis man har solotelt. Selvfølgelig alltids fristende å slå opp teltet på toppen av en morenerygg eller ute på et nes i flotte omgivelser. Men pleier å se det an på værmeldingen.


Kan nevne at jeg har vært på hardangervidda i nallo 3 gt i voldsomt vær skifte der glidelåsen spjæra i en kombinasjon av sterke vindkast og litt for stram duk: Fikk stormvarsel på suunto klokka. Fikk bardunerte og stramma opp teltet bedre før været kom. På vei inn i teltet og meget klar for posen etter en lang dag i fjellet, så kom det et vindkast i det jeg holdt på å åpne glidelåsen. Der spjæra glidelåsen. Kort fortalt så ble det en lang og lærerik natt. Fikk skifta glidelåsen hos et hilleberg godkjent syverksted, kosta ca 500 kr inkludert frakt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

T.Rise skrev (1 time siden):



Mine argument for tarptent (eller tilsvarenede lettvekter uten behov for gåstaver, så kom gjerne med tips til andre merker). 

Tips: Six moons design Lunar Solo.

Jeg bruker dette solo med en (karbon)stang. Ca 700 gram. Kjøpes for rundt 2000-2500. Ikke prøvd det på høyfjellet, men med ly i mikroterreng ville jeg ikke vært bekymret. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Fjorårets langtur blei gjennomført med et Fjellheimen Pro 3camp i bagasjen. Det fungerte selvfølgelig heilt utmerket, men bæreren har tydeligvis gått og gremmet seg i motbakkene, for vinteren har gått med til nettsøk og vurderinger rundt lettvektstelt. Tanken var et telt som kan brukes på lange turer der vekt har noe å si, eller kortere turer der overnattinga ikke er selv målet (f. eks på vei til en fjelltopp). For glamping eller dårlig værmelding har vi andre telt å velge i.

Valget falt på et Tarptent Stratospire Li med tett innertelt (dvs. bare øverste halvdel av dørene har mesh). Laget av Dyneema(tm), veier 825g (med trekk og medfølgende 6 plugger) og settes opp vha vandrestaver (som vi uansett har med på denne typen turer). Man bør i tillegg ta med 2 ekstra plugger for sidebardunene. Siden vi stort sett turer rundt i Nord-Norge, der sniktrekk er et større problem enn varme netter, valgte vi altså tett innertelt. 

Teltet kom i hus for et par uker siden, men pga husmaling og diverse var første testmulighet denne helga.

AE435601-72DF-4C86-8C75-940435E682F0.thumb.jpeg.6f303b6fddd8c5d3c71803a556194608.jpeg

I mangel av hage måtte vi stikke oss opp i marka på Tromsøya der det ikke akkurat vrimler av gode teltplasser. Designet tilsier at man skal ligge anføttes, noe som krever flatt underlag «begge veier», men det gikk også greit å ligge begge samme vei. Avstand mellom inner- og yttertelt er så stor at du skal jobbe hardt for å få dem til å berøre hverandre. Til gjengjeld blir innerteltet hengende litt nedpå nesen når man skal sove, men det opplevdes ikke som et problem Høyeste punkt i teltet er 120 cm, noe turkompis på 187 stortrivdes med. Dette oppsettet blei med avstand mellom ytterduk og bakke, men det kan justeres bort.

2A229AAC-DEDD-4E78-ADBB-EEC0D4236765.thumb.jpeg.e652050199b5432cacc6f12543f672be.jpeg

Akkurat plass til et Termarest NeoAir X-term LW (63x196) og et Exped Synmat 7M. 2 stk LW-underlag vil man nok få problemer med, men kan gå dersom kan justerer ned høyda på teltet. Som andre to-mannstelt er dette et telt for gode venner...

ECFE0D89-D449-4FEE-A744-F7A86428C4A0.thumb.jpeg.4711b372eaad14d227e83429c7e1542a.jpeg

Fortelt med 45 l sekk. - Vi har hittil bare brukt tunelltelt med stort fortelt og må nok øve oss litt å gå inn og ut av slike fortelt i regn. Den lave vekta på teltet betyr dog at vi i stedet kan ta med en tarp for større uteområde og bagasjeoppbevaring.

31D55221-DEBD-4BE9-B249-B8FF4067DE66.thumb.jpeg.e7c8566243efa540a55ebadaead624e5.jpeg

Litt utsikt får man, selv med «tett» innertelt. Heile forteltet kan brettes til side (dersom man har med ekstra teltplugger). Glidelåser og detaljer virker solide og gjennomførte.

Ferien starter i morra, så vi satser på å få testet det fleire ganger i løpet av de neste ukene.

Endret av Boggabogg
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Vi har vært på fleire turer. På tur 1 fant vi oss ei fin slette med dyp mosebunn i enden av et vann. Det var blikk stille og værmeldinga lovte svak bris og vakker morgen. Vi burde muligens tolket noe ut av at ingen busker var høyere enn 30 cm. På denne turen brukte vi kun de originale pluggene (type strikkepinner) og barduner. Når det på morgenkvisten blåste opp til liten kuling, våknet vi av teltet blei revet over hodet på oss. Det hjalp litt å legge stein på pluggene, men vi innså raskt at festet var for dårlig at det bare var å pakke sammen. 

BA43DF6D-6C9F-4AED-B61D-09240513163F.thumb.jpeg.7006156b22e15d4a95384ca6804021fb.jpeg

Teltet står stødig, men pluggene fikk for dårlig feste i det løse underlaget. Lengre barduner ville gitt bedre vinkel på pluggfestene.

Intet bål eller egg og baconfrokost denne gangen. I stedet måtte jeg krampholde på kvitosten på skiva med vassdrefs i nakken.


Vel tilbake etter ferie blei det fluksens kjøpt inn nye plugger av type trekant (MSR groundhog), pluggfestene justert og ekstra barduner lagt i posen. @TerjeH fikk deretter æren av å teste dette oppsettet på en helgerunde på snaufjellet. Første natt var det opp mot liten kuling igjen, men med ekstra barduner i vandrestavene og på vindsida, stod teltet like stødig som tunellteltene rundt.

0D516BD4-0F5C-4B5C-AA63-31164658C63C.thumb.jpeg.b7580f536d88b59e2c403166dd0a81bd.jpeg

Et Tarptent vil aldri se like elegant ut i vind som et tunelltelt, men det gjør en imponerende jobb.

F13751D5-90EF-4DBD-BEB3-6E6D5ACC1953.thumb.jpeg.9f20a5e3d115e72165fe3fd8ca8de9d7.jpeg

Etter ei natt med høljeregn er det knusktørt inne.

7E284F65-EDE5-4325-9ACB-F82A05E8F26B.thumb.jpeg.edbab19c03dabd2aab6c19ef4baae908.jpeg

Tarptent etter solnedgang.

Duken i Li-modellen er tynn, men sterk. Det eineste vi kan ha lyst å bekymre oss over er bunnen, men der har vi anskaffet oss et stykke tyvek til bunnduk. Vi må teste teltet meir før det blir førstevalget på langturer i varierende terreng og vær, men så langt er vi fornøyde.

  • Liker 4
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

@Boggabogg jeg er stadig nysgjerrig på Stratospire, Tarptent har jo laget et tilleggsinnertelt til dette, sidecar, myggnett som plasseres i yttertelt til hund eller mindre person. 

Jeg ser av bilde at dere har prøvd teltet i vind, og har plassert den ene enden med støtteben mot vinden. Hvordan fungerer dette? Blir flaten opp mot toppen av teltet for stor uansett slik at mye av teltet blåses inn, eller finnes det en side man kan plassere mot vinden som skjermer bedre?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ost skrev (4 timer siden):

@Boggabogg jeg er stadig nysgjerrig på Stratospire, Tarptent har jo laget et tilleggsinnertelt til dette, sidecar, myggnett som plasseres i yttertelt til hund eller mindre person. 

Jeg ser av bilde at dere har prøvd teltet i vind, og har plassert den ene enden med støtteben mot vinden. Hvordan fungerer dette? Blir flaten opp mot toppen av teltet for stor uansett slik at mye av teltet blåses inn, eller finnes det en side man kan plassere mot vinden som skjermer bedre?

Ad innertelt - vi har ikke dette, og jeg tenker det vl være veldig lite og lavt under taket. Sikkert greit nok for en hund. 

Ad vind, så fikk vi testet teltet i vind både inn fra den ene inngangssiden (liten kuling), og fra siden med spiler og ventil (frisk bris). Hvis jeg kan velge tror jeg nok sette det med den ene inngangen mot vinden. Da blåses ytterteltet inn litt inn i "forteltet", uten å gjøre plassen mindre i innerteltet. Det viktigste er at man sørger lengre/flere bardunsnorer, og gjerne lengre plugger enn de som følger med teltet. Hvis ikke vil pluggene lett kunne slites opp av marka fordi snorene går for bratt ned. På bildet der det står med ventilen opp mot vinden, har det tre lange barduner i den retningen.

Dette under kiloet tunge teltet er ikke et stormsikkert fjelltelt etter min mening. Men jeg er veldig glad for at vi skaffet det, og det kommer til å få mange dager i fjellet. 
 

Endret av TerjeH
  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.