Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Ny Bergans Alpinist


Anbefalte innlegg

 • 1 month later...

Då orginallänken ovan post inte längre fungerar så sätter jag ut en ny:

 

(Logg inn for å se skjult innhold)

Är på jakt efter ny storsäck så om någon har vet något om denna så meddela gärna , men den kanske fortfarande är för ny.?

Lenke til innlegg
Del på andre sider
ula skrev (1 time siden):

Är på jakt efter ny storsäck så om någon har vet något om denna så meddela gärna , men den kanske fortfarande är för ny.?

Det virker sånn. Veldig spennende sekk, men selv om stoffet er Cordura (som vel er vanntett?), så er det mulig å få vann inn gjennom glidelås/sømmer etc. Jeg ser også at de ikke reklamerer med vanntett sekk, men det hadde vært utrolig bra om de gikk over til helt vanntett design nå. Vekten er lavere og hoftebeltet er mindre voldsomt.

Jeg slet veldig med knirking i min gamle sekk, og det har jeg hørt nevnt fra andre også, men det er noen modeller siden. Blir spennende å høre om noen får testet denne. Ser de fortsatt har medium og large.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 7 months later...

Har en 110L V6 sort på gang inn .Jeg har ingen tidligere erfaring av Alpinisten; er det noe spesielt dere skulle ønske jeg skrev noe om her? Min referensramme er Synkroflexen, og denne nye er på vei til min datter (kort rygglengde; sirka 44 cm). Siden jeg ikke har noen erfaring/tilgang på forrige gen Alpinist, og det er en julegave, så kan det ikke bli en 'test i bruk' :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg fikk min V6 Alpinist 130, siste modellen av Alpinist der altså. Det skal pakkes å prøves snarest før jeg drar på tur. Men denne har jeg meget god tro på. Brukes da jeg må ta noe av lasten til barn og ekstra komfort. Denne er da 10 liter større en min andre tursekk, men den var noe lang i ryggen for meg. V6 har et større spekter for rygglengde og sitter bedre. Tom sekk så går ryggen på selve sekken faktisk like lang opp som Trollhetta 95 Liter og stopper rett bak øret.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Betraktninger rundt Bergans Alpinist V5/V6 og også Norrøna Para Ranger. Skriver delvis for å dele det som jeg har funnet ut etter å ha testet i butikk og snakket med Bergans og delvis for å høre om noen har erfaring som er verdt å ta med seg.
Jeg har nettopp fått Alpinist V6 130 i hus, men det gjenstår å teste denne ute. V6 kom i 2020 og avløser V5 som Bergans sa kom i 2019, men det er mulig at den er litt eldre? V5 er fortsatt i salg og vil være det en stund til. Det er noen forskjeller på disse. Snakket med en av de som har designet begge sekkene på Bergans og fått følgende info basert på det som jeg var var interessert i.

 • V6 i 130 liter er 700 g lettere enn V5
 • På V5 er det avtagbare sidelommer som kan kobles sammen som dagstursekk. Dette har de droppet på V6 først og fremst pga vekten.
 • De påstår at bærekomforten er enda litt bedre på V6.
 • Farge
 • Designerne hadde testet V6 med opptil 50 kg i sekken som de opplevde var OK. Men om jeg skjønte det riktig så man 40 kg som et praktisk maksimum. Dette kom opp ettersom jeg hadde spørsmål om ev vurdere rammesekk.

I samtale med Bergans om tilpasning til rygg for meg som må på min høyde så er 110 liter konstruert litt annerledes. Begge er oppgitt å passe til rygglengde 43 cm+ men designer mener at 110 liter sannsynligvis vil passe litt bedre til min rygg. Det gjestår å prøve ettersom jeg ikke finner den sekken noe sted... Tidligere var det forskjell på Medium og Large, nå på V6 indikerer dette i hovedsak hhv 110 og 130 liter volum. Men som sagt sannsynligvis bedre passform på 110 liter for en med min lengde. 

I butikk testet jeg Alpinist V6 130 mot tilsvarende Norrøna Para Ranger på 120 liter. Jeg testet med 32 kg i sekk - pakket begger likt selvsagt med 20 kg nederst og inntil rygg (vektskive) og to poser på 12 kg i øvrig sekk. Følgende betraktninger:

 • Jeg er 172 cm og må ha Alpinist på det korteste - skulle ønske det var litt mer å gå på. Para Ranger hadde kanskje litt mer å gå på.
 • Alpinist satt best på meg. Bedre tilpasning. Det som jeg merket meg spesielt er at Alpinisten virket lettere - jeg sank liksom litt dypere på stegene med Recon på ryggen. Merkelig. Testet en gang til med Alpinist - tenkte at jeg kanskje var sliten, men merket det samme andre gang den var på ryggen - har mer spenst i beina med Alpinist.
 • Jeg klatret opp på stol for å se om jeg merket noen fordel med Para Ranger som har hoftebelte som svinger. Men merket ikke noen forskjell. Men det trenger ikke å si noe ettersom jeg tross alt ikke gikk oppover som man naturlig vil gjøre på tur. På slett mark opplevde jeg ikke forskjell.
 • Recon er litt tyngre, ca 350 gram. Denne har avtagbare sidelommer som blir dagstursekk om man vil. 
 • Begge har avtagbar topp. Usikker på Para Ranger, men på Alpinist kan toppen brukes som rumpetaske - det er integrert belte i toppen til dette.
 • Ingen av sekkene er vanntette.

Men alt dette er før jeg har testet sekken ute på tur og ettersom jeg har kjøpt sekken på XXL er det åpent kjøp og jeg har mulighet til å gjøre om min beslutning. Om du har erfaringer som du kan dele som kan gjøre meg mer sikker ev usikker på mitt valg (Alpinist V6, 130 liter) så mottas det med takk :)

PS:
Jeg kan også nevne at jeg testet Osprey Xenith 105 i annen butikk. Den fikk jeg aldri til å passe min rygg - særlig ille over skuldrene (kanskje sammenheng med at jeg er ganske bred). Dessuten ble den "løs" på ryggen med mye vekt. Danset frem og tilbake når jeg gav litt fart i en trapp. -og ja, vi jobbet med å så den så tett til ryggen som mulig. Xenith er definitivt ikke sekken for meg selv om den er rimeligere.

Dette er mitt første innlegg på fjellforum..

Endret av Egro
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Flott innlegg, og kjekt at du deler med oss. Jeg er også rimelig ny her inne, og ønsker å gi litt igjen til andre. 
Jeg prøvde begge, jeg er ikke lengre enn 168 på lesten:) 

Grunnen til at de muligens legger mer vekt på 110, kan være rygglengde og lengde på sekken. Altså at 110 vil være enklere for en kort rygg på belastning enn 130. Ellers så kunne jeg ikke se eller føle noe forskjell på 110 eller 130. Men jeg må ha ekstra plass for å ta barns last også. Ikke gått tur ennå med sekken, men jeg har god tro på den. Kanskje, kanskje var trollhetta 95 enda bedre, kanskje på grunn av størrelse. Men den blir for liten for meg. 
Jeg fikk også samme mening om para sekken, ikke kort nok i ryggen for meg. Har en som ligner mye, å samme problem der. 
Hørt tilbakemeldinger om at V5 sine sidelommer kunne dette av. Om dette er korrekt vet jeg ikke, men løsningen på topplokket mener jeg er bedre. Synd det ikke fulgte med regntrekk på V6 derimot.

Endret av Frank Sørensen
Lenke til innlegg
Del på andre sider
Frank Sørensen skrev (29 minutter siden):

Grunnen til at de muligens legger mer vekt på 110, kan være rygglengde og lengde på sekken.

Hei - supert at du også deler! Det som jeg fikk opplyst er at det ér en forskjell på konstruksjonen for 110 og 130 (V6) selv om begge har minimum 43 som rygglengde. Kjekt da å få tilbakemelding på at du ikke merket noen forskjell. Men det kunne vært kjekt å prøve selv også - hvor var det de hadde 110 liter?

Lenke til innlegg
Del på andre sider
Frank Sørensen skrev (13 timer siden):

Hørt tilbakemeldinger om at V5 sine sidelommer kunne dette av. Om dette er korrekt vet jeg ikke, men løsningen på topplokket mener jeg er bedre. Synd det ikke fulgte med regntrekk på V6 derimot.

Jeg synes de avtagbare siderommene er gull. Den ene er fiskeveske og den andre er kjøkkenskap, og begge tas av i leir. Jeg har aldri opplevd at de har løsnet, men de kan være litt kinkige å få på om sekken er stappet skikkelig full. Men det er i grunn bare et spm om rekkefølge. 
 

Hvilken modell i rekken sekken min er, vet jeg dog ikke. 

Endret av TOT
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er litt usikker på størrelsen - om jeg trenger en så stor sekk. Ser at størrelse på sekk er en annen tråd på forumet, og det er særlig barnefedre som har store sekker. Jeg tenker som så at dersom jeg har størrelsen så får jeg

 • Potensiale til mye bagasje om jeg skulle trenge det
 • Komprimere om jeg ikke trenger hele volumet så da er det en "mindre sekk"
 • Lagt det meste inn i sekken i stedet for å henge noe utenpå. Bedre bærekomfort og "mindre utvendig volum"

Jeg tar gjerne tilbakemelding på om det er noen ulemper med stor sekk - foruten pris. Men der tenker jeg som så at det er bedre å betale ekstra 1000 nå enn 5.000 senere om man opplever at man trenger større sekk...

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har fortsatt en recon etter barnetiden. 

 

Fordeler: De gangene jeg ønsker volum, fortrinnsvis ved glamping (bedre mat, kortere distanser, kona mi ønsker bære mindre vekt og jeg tar tunge ting), er stor sekk gull.

Sekken gir sterke positive minner og assosiasjoner. 

Aldri urolig for skade fra grener eller 'rough handling'. 

Negativt : Man bærer alltid et kilo mer.

 Har funnet ut at med alderen har mitt turmønster forandret seg. Fler korte dagsturer med liten sekk, og noen få til DNT hytte der jeg bærer kilo for min kone. Bruker derfor min storsekk eller liten lett sekk, men aldri min gamle 60L.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skal du bære for deg selv kun, så er 95 liter nok, vinter ville jeg ikke gått under 110, da det blir mer volum om du ikke har kjøpt det grommeste av ultra lett og kompakt utstyr da.

I mitt tilfelle, må jeg ta ekstra pga barn, og da blir de siste 20 literene på en 130 liter viktige.

bare vintersoveposen var nesten halve sekken nettopp pga av valget gikk på pris og ble fiberpose og ikke dun. 

Har klart meg på 110 også, bruker også pulk når det er ekstra kose komfort vi vil ha.

Endret av Frank Sørensen
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Inntrykk av Bergans Alpinist V5, 130 liter

I går fikk jeg anledning til å prøve V5. Hadde bare 19 kg på ryggen, og det var da to dager siden jeg testet V6 med 32 kg. Dermed fikk jeg ikke gjort en direkte sammenlikning og ikke under like forhold. Til informasjon hadde jeg pakket tyngdepunktet ganske lavt på V5 på lik linje med hvordan V6 var pakket. Inntrykket mitt er at V6 sitter bedre på min rygg. Hoftebeltet på V6 var skrådd slik at det hvilte på hele hofta - fordelte vekten suverent. V5 fortsatt bra, men ikke full score. Som jeg husker V6 satt den bedre (stødigere - sluttet inntil) på ryggen. Skulderstroppene på V6 trykker ikke mot beinstrukturen min, det gjorde V5 i noen grad. Dette var et punkt hvor Osprey Xenith 105 falt helt gjennom hos meg. Jeg må stille rygglengden på disse sekkene til 1 (kortest rygg), og det var litt tendens til at V5 gir etter og bikker fremover om jeg bikker overkroppen raskt fremover. Dette opplevde jeg ikke på V6. Dette var mye mer fremtredende på Osprey Xenith 105 - der var det nesten kritisk. Bergans påstår at bærekomforten er oppgradert i V6 - det er da også min opplevelse. 
Nå høres dette ut som om det er mye som går i disfavør av V5 - og det blir nok feil. Forskjellene er ikke så store og jeg ville kunne trives godt med V5. Men jeg tenkte da jeg gikk med 19 kg i V5 at jeg ikke ville være fullt så komfortabel på langtur som med V6. Og bærekomforten på V5 oppleves fortsatt som bedre enn Para Ranger. 
Nå er det viktig å understreke at hofter, rygg og skuldre er forskjellig hos oss alle og jeg vil anbefale at du tester på din egen rygg om du skal kjøpe :)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.