Jump to content

rypebestand i Lesja


kai

Recommended Posts

Annonse

Jeg så ikke mange rypene da jeg var nedover, fikk ikke tak i ei eineste ei.. De jeg var med fikk ett par, men det jammen ikke mange!

I Høydalen i Lom ble det skutt rundt 80 ryper på ei uke av samme jegere. Noen som har det..!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hørte i går at det var innført full fredning av ryper i Lesja, Bjorli og Romsdalen. Tror dette er et nødvendig tiltak for å holde bestanden oppe. Vet at jegerne beskatter en liten prosent, men når bestanden er så liten som den er nå så bør det i et par år fremover fredes. Vi får nøye oss med leirduer til søndagsmiddagen så lenge :)

Link to comment
Share on other sites

Rypebestanden har gått betraktelig ned de siste årene i de områdene jeg er kjent. Vanligvis er det svingninger i bestanden, men det har gått nedover de siste årene. Jakttrykket har ikke vært høyt, og vi har sluttet å jakte i disse områdene.

Etter tellinger jeg har foretatt har rovdyrbestanden økt, spesielt rovfugler og rev. Litt bekymringsmessig at ørnebestanden og ravn har økt så mye i fjellområdene.

Havørnen har trekt lengre inn i landet, grunnet økning.

Har ingen klare likhetstegn mellom bestandsforandringene, men det kan være en kombinasjon av dårlige klekking og høyt rovdyrtrykk.

Direktoratet for Naturforvaltning og fylkesmennene bør gripe inn mange plasser å vurdere fredning, lokale viltnemder er for dårlig å følge opp slik. Likeså bør det en bedre kartlegging av rovfugler, spesielt ørn.

Ørnebestanden er stor på enkelte områder.

Gikk gjennom et fjellterreng i fjor, som tidligere var et veldig godt rypeområde. Telte 7 havørner samtidig i luften, og mange enkeltfugler senere. Ravn gav jeg opp å telle. så 3 ryper, det eneste som ble skutt på turen var flere ravner.

Jeg mener de bør åpnes jakt på ørn igjen, på enkelte plasser. Skuddpremier som får folk til å jakte ravn, kråke og rødrev må også prioriteres.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Rypebestaden i Lesja har vært bra i år som tidligere år. Den har faktisk vært jevnt bra siden begynnelsen av 1990 tallet. Årsaken til totalfreding nå er at omkringliggende jaktområder har innført fredning, noe som førte til at fjellstyre og grunneierlagene så seg nødt til å gjøre det samme her for å unngå uforholdmessig høyt jakttrykk.Har selv jakta i fjellene her siden 1984, og sett like mye fugl i år som siste 10-15 år. Likevel tror jeg vedtaket var fornuftig utifra nevnte begrunnelse.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy