Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvor får jeg tak i bjørnespray?


redcreek

Anbefalte innlegg

I løpet av tiden jeg bodde i USA var det helt normalt å ha med seg bjørnespray på joggetur i nærområdet. Da mener jeg altså ikke slike små peppersprayer mot overfall, men skikkelig bjørnespray med inntil 10 meters rekkevidde. Dette kunne man enkelt få kjøpt i lokalbutikken. Så flytter jeg tilbake til Norge og tar et raskt søk på Google etter bjørnespray. Ingenting kommer opp. Kun noen få beretninger om folk som har vært på tur i Alaska.

Jeg regner med at bjørn kan være like farlig her til lands som i USA, og selv om det er svært få bjørner i Norge, så er vel muligheten alltid til stede for å møte på streifbjørn. Det er ikke altfor lenge siden de fant bjørnespor i Nordmarka. Greit nok - det er jo over 100 år siden noen sist ble drept av bjørn i Norge. Hadde man likevel lest historien om hvordan dette skjedde, så tror jeg antall søk på Google etter bjørnespray hadde økt betraktelig. Det ene låret til den 13 år gamle gutten var revet i stykker, det ene øyet manglet, og ansiktet var revet bort. Bjørnen ga seg ikke før den hadde slikket opp blodet i ansiktet på gutten.

Historien kan man lese her: https://no.m.wikipedia.org/wiki/Johan_Sagadalen

Jeg er enig med Lars Monsen om at 99 av 100 bjørner er helt ufarlige, men han sier også at man alltid skal være forberedt på å møte den ene demonbjørnen.

Så vidt jeg vet er ikke engang vanlig pepperspray lov i Norge uten tillatelse fra politiet (stakkars folk), så da regner jeg med at bjørnespray i hvert fall ikke er lov. Jeg ønsker på ingen måte å starte en politisk debatt, men jeg hadde følt meg MYE tryggere dersom jeg kunne tatt med meg bjørnespray når jeg drar på tur alene i skog og mark, også nær svenskegrensen, hvor det kan være mye bjørn.

Må jeg tilbake til USA for å skaffe bjørnespray? Eller finnes det en enklere måte? Det må vel være norske turfolk og jegere som har gått i anskaffelse av bjørnespray? Samtidig har jeg ikke lyst å ta jegerprøven bare for å kunne ha bjørnespray.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

https://www.bjornespray.no/forhandlere-bjornespray/  (Må ha polititilatelse for å kjøpe)

14 minutter siden, redcreek skrev:

Jeg regner med at bjørn kan være like farlig her til lands som i USA, og selv om det er svært få bjørner i Norge, så er vel muligheten alltid til stede for å møte på streifbjørn. Det er ikke altfor lenge siden de fant bjørnespor i Nordmarka. Greit nok - det er jo over 100 år siden noen sist ble drept av bjørn i Norge.

Svaret gir du vel egentlig selv. (Bjørn hadde ikke det jeg hadde satt opp som som stor risiko ift det å dra på tur i Norge.)

Du kan jo se respons/kommentarer i denne tråden :D

 

Endret av Terka
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

47 minutter siden, redcreek skrev:

Jeg er enig med Lars Monsen om at 99 av 100 bjørner er helt ufarlige, men han sier også at man alltid skal være forberedt på å møte den ene demonbjørnen.

Den komentaren kom vel Monsen med når han var i Canada :)
I Norge/Sverige så har vel stort sett alle bjørneangrep i moderne tid vært knyttet til jakt med løshund (elgjakt)
Elghund finner bjørn og begynner å lose og er det ikke nok trøkk i hund så jager bjørnen bikkja som da
oppsøker sin eier.
Å komme mellom binne og unger er vel heller ingen heldig situasjon men hvor stor er den sjansen?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det farligste dyret for mennesker er..... mennesker :-)

Men når det gjelder farlige dyr i Norge, er veps på førsteplass, fulgt av ku og hund på andre- og tredjeplass. Flått kan også være temmelig farlig.
Personlig ville jeg vært overlykkelig om jeg hadde vært så heldig å få se en bjørn (eller ulv, gaupe, jerv) i fri natur. Det nærmeste jeg har kommet bjørn er på tallerkenen.

Vanlig brunbjørn i Norge regnes vel som bortimot ufarlig, du skal ha utrolig uflaks eller være dumdristig hvis en bjørn angriper deg. Binne med unger skal man selvfølgelig holde seg unna.
Svartbjørn og grizzly i USA har et annet lynne og annen oppførsel overfor mennesker.

https://norgestoppen.com/norge/norges_farligste_dyr

https://www.nrk.no/kultur/norges-farligste-dyr-1.6751260

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, redcreek skrev:

 ...Samtidig har jeg ikke lyst å ta jegerprøven bare for å kunne ha bjørnespray.

Jeg tviler sterkt på at det blir enklere å få tillatelse til å kjøpe bjørnespray med jegerprøven.

Jeg må si meg enig med de som mener dette er et "ikke-problem".

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 av 99 er skumle, og vi har ikke flere enn ca 140 og flesteparten bor egentlig i Sverige. Det vil si at det er en gretten bjørn (den som ble jaga av en hund) som mest sannsynlig bor i Sverige 😂 om du treffer den ene bjørnene må du spille Lotto 👌🏻 
 

Ikke for det. Jeg gikk i et område der hesten til en venninne ble drept av en bjørn. Jeg hadde litt høy puls når bikkja været etter eller annet borti krattet 🙈😂  og for opplysningene skyld så har to venninner mistet hest til bjørn de siste fem årene 😱 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, Gittiamo skrev:

om du treffer den ene bjørnene må du spille Lotto 👌🏻 

 

4 minutter siden, Gittiamo skrev:

 og for opplysningene skyld så har to venninner mistet hest til bjørn de siste fem årene 😱 

Spiller disse veninnene lotto nå? Bare lurer.. 🤔

  • Hehe 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når du skriver at «regner med at bjørn kan være like farlig her til lands som i USA», så har du vel kanskje oversett at det gjennomgående er svært ulike bjørneraser det er snakk om. Det kan sikkert være lurt å se gjennom en sammenlikning av vekt, høyde etc. 

  • Forvirret 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

56 minutter siden, tubbs skrev:

Og hvordan følte de 2 at det gikk? 🤔

Tja. Vi (samme tippelag) vant en liten sum her forrige lørdag. Nok til å kjøpe hele 10 plastikkhester på tilbud i lekebutikken 😂 egentlig en veldig bra deal sånn alt i alt. 

  • Hehe 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Bjørn J skrev:

Det farligste dyret for mennesker er..... mennesker.  Men når det gjelder farlige dyr i Norge, er veps på førsteplass, fulgt av ku og hund på andre- og tredjeplass.

Er enig i det meste, unntatt dette om ku!  :) Hvor har du det fra, at ku (normalt kvige) er farlig for turfolk, eller folk flest?  :) At det kan skje uhell i fjøset, det skjer år om annet. Men elgku, som forsvarer kalven (hovedsakelig) på sommeren, kan angripe og skade folk og det er ikke uvanlig. Moskusen kan også skade dumme turister. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, CarlG skrev:

Når du skriver at «regner med at bjørn kan være like farlig her til lands som i USA», så har du vel kanskje oversett at det gjennomgående er svært ulike bjørneraser det er snakk om. Det kan sikkert være lurt å se gjennom en sammenlikning av vekt, høyde etc. 

Mener du det er kun Grizly, som dreper mennesker i Nord Amerika! Svartbjørn er på samme størrelse, som den brunbjørnen vi har her i Skandinavia og den dreper mange mange. I perioden januar 2000 til april 2006 mistet minst 17 mennesker livet. Tolv av disse skjedde etter angrep fra svartbjørn.  Se siste avsnitt under Adferd. 

https://no.wikipedia.org/wiki/Svartbjørn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, Tiur3 said:

Er enig i det meste, unntatt dette om ku!  :) Hvor har du det fra, at ku (normalt kvige) er farlig for turfolk, eller folk flest?  :)At det kan skje uhell i fjøset, det skjer år om annet. Men elgku, som forsvarer kalven (hovedsakelig) på sommeren, kan angripe og skade folk og det er ikke uvanlig. Moskusen kan også skade dumme turister. 

Det er flere som blir skadet eller drept av kyr (storfe) ute i friluft (innmark/utmark) enn av bjørn, ulv, jerv, gaupe osv. Og det er ikke kviger som kan være skumle, men kyr med kalv. Man skal ikke undervurdere morsinstinktet til ei ku, den angriper deg gjerne hvis den føler at barnet er i fare. Det skjedde senest i Nordland i fjor eller året før.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, Bjørn J skrev:

Det er flere som blir skadet eller drept av kyr (storfe) ute i friluft (innmark/utmark) enn av bjørn, ulv, jerv, gaupe osv. Og det er ikke kviger som kan være skumle, men kyr med kalv.

Har du dokumentasjon på, at turgåere er blitt drep av ku/kvige her i Norge? Vet godt om trenden med de nye store kreatur rasene, hvor de slipper ku og diende kalv på utmarksbeite. Har passert dem på få meters avstand, både til fots og på sykkel gjenntatte ganger.

Men en utfordrer jo skjebnen, hvis en passerer mellom ku og kalv. (Gjelder jo alle større dyr). Er heller ikke så vanskelig å lese kroppsignaleme til de fleste dyr, kua en en av dem. :) Ser en bort fra overnevnte, så har kviger morro av å skremme folk, som de ser  nervøse. De leser folk på avstand, like godt som en hund. Og bringer en med hund, så ser de jo en fiende. Da bør uerfarene bør holde selg litt på avstand. Men kuer er et lite problem, i norsk natur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

33 minutes ago, Tiur3 said:

Har du dokumentasjon på, at turgåere er blitt drep av ku/kvige her i Norge?

Folk har blitt drept av kyr ute på beite, men om de var "turgåere" vet jeg ikke.
Men det er ikke uvanlig at kyr i utmark angriper og skader mennesker, det er bare å gjøre et kjapt nettsøk. Som oftest skyldes angrepene folks dumskap, enten de har hund eller ikke.
Det er over 250.000 storfe på sommerbeite i utmark hvert år.

Jeg fant kuvettreglene på nettet:

Hold avstand til dyra og gå utenom flokken

Ikke gå mellom dyra. Kyr kan bli pågående og skape uønskede situasjoner

Ikke gå bort til kalven. Kua kan gå til angrep for å beskytte den

Hunder bør ikke tas med til beitende dyr. Husk båndtvang 1. april til 20.august

Kyr er nysgjerrige. Blir kuflokken pågående, legg ned det du har i hendene og trekk deg unna. Du kan hente igjen utstyret etter at kyrne har gått

Hvis du åpner ei grind, lukk den igjen også! Åpne grinder gjør at dyrene kommer inn på områder de ikke skal være, og som kan være farlig for dem og andre

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner at det er mange tøffe gutter her. Bjørn er jo null stress.

I USA var det enormt mye mer bjørn enn her i Norge, både grizzly og svartbjørn, i tillegg til ulv og puma. Det ble ikke alltid til at jeg tok med bjørnsprayen når jeg skulle på tur alene, men jeg følte meg alltid tryggest med den i beltet. Noen påstår jo også at mennesket er det farligste dyret. Bjørnespray fungerer også utmerket på mennesker. Mange amerikanere tar med sprayen nettopp på grunn av det.

Jeg er inneforstått med alt dere sier om at det å møte på bjørn i Norge er som å vinne i Lotto. Jeg vil derfor påpeke at dette handler mer om trygghetsfølelsen enn å vinne i Lotto. Dessuten så er det alltid en som vinner i Lotto.

Så for å hoppe rett til poenget: Er det ikke en eneste sjel her inne på forumet som vet hvor jeg kan skaffe bjørnespray? Kan jeg dra til Sverige?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kort fortalt: Det finnes firmaer i Norge som skaffe bjørnespray. Men man må ha innvilget søknad fra politiet for
å få kjøpt. Man benytter samme søknadsskjema som man benytter når man søker om våpen.
Skjema får man tilsendt ved å henvende seg til sitt lokale våpenkontor.
Dvs. at om man skaffer det utenlands uten godkjent våpentillatelse så bryter man våpenloven.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutes ago, redcreek said:

Så for å hoppe rett til poenget: Er det ikke en eneste sjel her inne på forumet som vet hvor jeg kan skaffe bjørnespray? Kan jeg dra til Sverige?

De fleste bjørnesprayer er vel kraftig pepperspray? Det er forbudt både å eie og bruke pepperspray, det kommer inn under våpenloven. Du må altså ha tillatelse fra politiet for å kjøpe den.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.