Gå til innhold
Larsdx

Toppturski til noob

Anbefalte innlegg

Svart løype er også under 30 grader.

Etter å ha kjøpt lette Åsnes Falketind 68 ski, bruker jeg ikke annet til toppturer og tyngre fjellskiturer. Bakkene i heisanlegget er så bra preparert at det er de skiene jeg bruker der også.

Kortfellsystemet er genialt til fjellbruk, for man kan lett ta av og på fellene uten å ta av skiene. En kjempefordel i variert terreng!

Nedoveregenskapene på skiene sammen med Scarpa T4 støvel er helt ok. Man kommer seg ned overalt, men på vanskelig føre finnes det definitivt bedre nedoverski å bruke. Men jeg synes oppoverturen (og bortoverturen) dominerer så mye av dagen at jeg går gjerne litt ned på nedoveregenskapene.

Sammen med mohair kortfeller bruker jeg pomoca race grip pro mohair helfeller med racefeste. Veldig lett å ta av uten å ta av skiene, supert på toppen!
 

For meg må det være lett, kjapt og enkelt, for at jeg skal trives. Det er også noe av grunnen til at jeg liker en switchback binding bedre enn en randobinding/techbinding. Mye kjappere og lettere å skifte mellom gå og kjøremodus, bare skyve på hendelen med staven.

Hadde jeg gått mer i bratt terreng hvor man går rett opp og rett ned, ville jeg brukt mer randoutstyr og bredere ski. Jeg har det også, men jeg trenger det egentlig ikke lengre, man klarer seg egentlig med ett par ski om man ikke skal være så veldig fin på det.
 

Tenker noe mellom 70-90 mm er perfekt allround, (med kortfellfeste). Smalt hvis oppoverturen er viktigst, bredt hvis nedoverturen er viktigst.

Endret av Marius Engelsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Larsdx skrev:

Hva med disse? Litt bredere enn jeg har fått anbefalt, men prisen er jo bra... 

Skjult lenke - logg inn for å se den
 

Ting avhenger av hvor stor lommebok man har. Generelt, for min egen del, så kjøper jeg mye på finn, men bare ting jeg vet jeg vil ha. Ellers ender jeg til slutt opp med å bytte det ut allikevel...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Larsdx skrev:

Det er jo alltid litt håpløst når man begynner med noe og ikke vet helt hva man vil ha. Slik jeg leser tester om disse så vil de uansett ikke bli helt feil til heisbasert offpiste og pudder også får jeg kanskje supplere med et par lettere ski seinere. 

Jeg har ikke stæsjskam.

Ja, det er faktisk ett meget godt poeng. Vanskelig før man vet.

Og det er en god grunn til å kjøpe noe billig og brukt man tror vil passe, og når man får erfaring og ferdigheter senere vil man være sterkt rustet til å ta ett skikkelig bra utstyrsvalg da 👍

Har gjort akkurat det samme selv, første skiparet fikk meg i gang. Ved neste kjøp visste jeg akkurat hva jeg ville ha ;) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
24 minutter siden, djing0 skrev:

Joda, jeg kan godt moderere meg på den :-) men om man ikke går på fryktelig lange turer der vekt er alfa omega ser jeg ikke helt hvorfor man skal gå særlig smalere i dag. De få grammene man sparer går stort sett kraftig utover kjøreegenskaper er min erfaring.

Til trådstarter så tror jeg du har gjort et godt kjøp. Full pakke til 1700kr er rett og slett et kupp. 

 

Jeg har Åsnes falketind 68 (telemark), og K2coomback (rando).

Jeg må si at jeg synes Falketindene er kjekkere å kjøre med når det er løssnø. Kanskje grunnen er at jeg får en mye større mestingsfølelse av å kjøre ned på tynne og lette ski med løs hel 🤷‍♂️ Jeg synes man flyter mer enn godt nok, men jeg har ikke prøvd i pudder til pungen heller ;) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skjult lenke - logg inn for å se den, jeg trenger mye pungpudder om det skal bli nok til å kjøre på ski i 😂

Ang. trinser, så har jeg en av hver :) På den ene staven har jeg en stiv trinse med en metallkrok påmontert. Metallkroken bruker jeg til å betjene hælløfterne på Voile bindinger. Fungerer helt ypperlig, enklere enn å betjene dynafit hælløftere :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
13 minutter siden, Larsdx skrev:

Satser på at den lille skredboka+bok om trygge toppturer fra samme forlag + et par guidede turer på slutten av sesongen kan gjøre noe av samme nytte. 

Jeg er også av oppfatningen at man ikke må ha toppturkurs, fjellsportkurs, skredkurs og randonnekurs for å gå topptur.

Anbefaler å låne alle bøkene om skred og topptur på biblioteket, da får du forskjellige typer input og metoder.

Imidlertid er det en ting jeg synes kan være ekstra nyttig, og det er å øve seg litt på bruk av skredsøkeren i praksis, og bruk av søkestangen (stikkemønster). Slik at man ikke roter det til når man trenger den.

Jeg går vanligvis alene på toppturer, har derfor nødpeilsesenderen festet til skulderstroppen på sekken i stedet for en skredsøker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
6 timer siden, Prebb skrev:

Blir man tatt av skred, enten man er alene eller med andre, er det fryktelig vanskelig å finne deg uten at man har på en sender/mottaker. Det gjelder også om man har trigget en nødpeilesender. Da kommer kommer muligens søkemannskaper frem, ser at det har gått et skred, og må søke manuelt om de ikke får signal. 

 

Om man er alene, og blir tatt av skred, og ligger så begravd at man trenger skredsøker, så er man med all sannsynlighet ferdig.

Selvfølgelig er det best med begge deler, men en nødpeilsesender kan hjelpe en person som går alene i fjellet i så mange forskjellige tilfeller og skadesituasjoner utenom skred også.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
13 minutter siden, Larsdx skrev:

Når du skriver nødpeilesender, mener du faktisk noe ala Spot eller Inreach eller går du faktisk rundt med en "gammeldags" nødpeilesender"?

Bruker nødpeilesender, ocean reach. Den er omtrent på størrelse med en fyrstikkeske, og festet på skulderstroppen på sekken. Hjelper ikke mye å ha den i sekken hvis hoften er ute av ledd...

Nødpeilesenderen har garantert batteri i 7 år (sericeintervall), og er trykktestet til 200 meters dybde. Den er alltid aktivert, har alltid rikelig batteri (kan ikke lades) og i tillegg til å sende ut GPS posisjon sender den også radiosignal slik at man kan bli funnet om man forflytter seg og i dårlig sikt. Redningsmannskap og helikopter peiler seg nøyaktig inn på radiosignalet når du nærmer deg. For å aktivere trekker du ut antennen, åpner flippen og holder inne knappen in 3 sekunder. Kan gjøres med en hånd, bruksanvisning står imprintet på selve, samt dato for neste service (batteriskift og trykktest).

Spot/InReach har dyrere abbonnement, mye dårligere batteritid, tåler mindre (vann ihvertfall), sender ikke radiosignal, er større og tyngre, kommuniserer på ett kommersielt drevet nettverk. Men har to-veis kommunikasjon.

Nødpeilesenderen er konstant festet på padlevesten min, og tas med på skulderstroppen til sekken på fjelltur.

Spot/inreach synes jeg blir for mye arbeid til at den alltid er med, også på korte padleturer som jeg gjør flere ganger i uken. Lading av batteri, dyrt abonnement, og utformingen av enheten blir ikke like praktisk for mitt bruk.

Endret av Marius Engelsen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 timer siden, Larsdx skrev:

Det hadde jo vært fint om jeg kunne få utstyret til å funke. Problemet var altså at grepet forsvant når det ble litt bratt.  Ikke veldig bratt.  Vil vel tro vekten er noe rundt 3kg per ski nå. 

Litt av trikset er å reise seg opp og få vekten lengre bak når man går oppover - det er lite intuitivt.

Lener man seg framover, som føles naturlig, vil man miste mye feste.

På blank skare/is er festet dårlig uansett. Skarejern er tingen da, men om du går på underlag som krever skarejern kan du være i trøbbel om du går på trynet og seiler nedover...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du får ikke erfaring, uten å få erfaring.

Jeg har hatt mange skiturer hvor jeg må snu før toppen pga. møkkaforhold, møkkavær, møkkasikt. Og jeg har kjørt ned stedet hvor jeg ender opp med å gå ned vanskelige partier. 
 

Det er erfaring og læring alt det også, noe som man må ha med i bagasjen for å bli god og lære sine egne begrensinger. De som har hatt det lett og fint helt i fra første tur har trolig en mye svakere «grummur», enn vi som har gått gradene fra amatør og oppover 🙂 

Skitrekket er veldig fint for å få mengdetrening på skikjøringen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hadde selv en topptur opp Byrkjefjell forrige uke. På vei nedover var det en del vindpåvirket snø, jeg skar igjennom hele tiden og lå bakpå fordi jeg var nervøs. Ikke mye som lignet telemark, gikk på tryne gjentatte ganger og fyllte brillene med snø og vann, samtidig som det var elendig sikt. Har ikke stått en eneste gang telemark i år, så jeg fikk meg ikke til å stole på teknikken og nedturen var litt pyton. Bruke lette Falketind ski og lave plaststøvler:
678D9787-5051-4BB9-8617-FF21958A8A5C.thumb.jpeg.6876df6a1bbc9a99afbc90e2cd953f64.jpeg

 

I dag fant jeg ut at jeg skulle gå samme turen, siden det har snødd uten å blåse og skulle være solgløtt i dag. Føret og sikten var nydelig!. Prøvde de gamle tunge K2 Coomback skiene og scarpa maestrale støvlene. Tyngre å gå med ja, men du verden for en kontroll nedover fjellet. Følte meg helt ustoppelig, supertrygg, og det er virkelig en bra følelse!

08A1EB0B-9710-4263-A73F-29E3A74A5C49.thumb.jpeg.72378fbe08d800cbc04d1f588882ed39.jpeg9EC97BF3-DEB7-47AD-8723-552145C74375.thumb.jpeg.4d83b8c3a42bdb04ea9d16ba30bcf3ee.jpeg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.