Gå til innhold
Larsdx

Toppturski til noob

Anbefalte innlegg

Når vekten går ned blir selve grunnkonstruksjonen og oppbyggningningen av selve skien viktigere og viktigere. En tyngre ski er mer tilgivelig i så måte. Hvor stort utslag dette gir er også avhengig  av føret, noen fører er mer utfordrende enn andre. 

Jeg har f.eks 2par "lette" ski med telemarkbindinger, det er ikke samme binding på de, men det er ikke der forskjellen ligger. Det ene paret er Åsnes Tind 76, det andre er Skitrab Sintesi. De har omtrent samme mål og vekt, men "konstruksjonen" er ulik. Dette gjør seg spesielt gjeldende på hardt føre, når farten øker gir Åsnes skiene en "sprø, knekkebrø-aktig" følelse som gjør at de føles ustabile. Dette gjør ikke Skitrab skiene, de kjennes mye tryggere når farten øker. På mykt "slushføre" er Åsnes skiene gode, og jeg bruker de mest på turer om våren.

Skitest.com eller FriFlyt''s norske oversettelse av tester av ski i alle kategorier gir et godt innblikk på hva som finnes og hvilke egenskaper skiene har under forskjellige forhold. Jeg har et par Vølkl VTA 98 med rando oppsett som skårer høyt på testene, de er også mulig å finne til en god pris. De er ikke for brede til å funke på hardt underlag, og flyter godt i løssnø uten at farten trenger å være spesielt høy. I testene så nevnes det at de kan ha "grabby tips" i enkelte sammenhenger. Dette er noe jeg også merker antydninger til når føret tendenserer mot "pappskare" (hardt topplag som sprekker opp). Alt i alt er jeg godt fornøyd med VTA 98. Er det stabilt hardt føre bruker jeg smalere ski (82mm).

Uansett finnes det ikke noe som er så universalt at det er best på alt, så det gjelder å finne noe som passer best til det du ser for deg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
25 minutter siden, Larsdx skrev:

Noen flere spørsmål: 

Jeg har et par Åsnes fjellskistaver, type justerbare. Disse har tradisjonelle, store trinser. Bør jeg kjøpe sånne alpintrinser som kan setttes på?

Nei, bruk de du har som de er. Eneste minuset er at ringen "kan hekte" i trær ved skogskjøring. 

En slalomtrinse kan noen ganger være for stiv. Er det bratt og hardt kan trinsa ta nedi før tuppen så staven ikke får feste. Går du inspirert bortover kan også staven "spinne" på trinsa.

Jeg har modifisert mine Black Diamond staver med Åsnes reservetrinse av "gammel type". De bruker jeg til alt fra Fjellski til rando.

 

Endret av Omnilite

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 timer siden, Larsdx skrev:

Det hadde jo vært fint om jeg kunne få utstyret til å funke. Problemet var altså at grepet forsvant når det ble litt bratt.  Ikke veldig bratt.  Vil vel tro vekten er noe rundt 3kg per ski nå. 

Hvor brede er fellene i forhold til skiene? De skal være så brede at de dekker hele skien, men ikke stålkanten. (Kan være smalere helt foran og bak)

En for smal fell vil miste grep straks du kanter skien, dette blir værre på hardt underlag. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.