Gå til innhold
Fotogubbe

Soveposer - det evige spørsmål - splittet fra telttråden

Anbefalte innlegg

2 minutter siden, Heriks skrev:

Værsågod ;)

 

Bør startes av en soveposenerd, det er ikke meg :) Hvis du modererer bort innleggene fra mitt spørsmål om en slik tråd, er vi på gli.

Endret av Fotogubbe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For å gjøre det litt vanskelige for deg Skjult lenke - logg inn for å se dener denne knallbra og på supertilbud Skjult lenke - logg inn for å se den

Det er mer en vår og høstpose, dyne på sommeren. Enorm fillpower. Slank modell. T-comfort -5 og T-Limit -12.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Akkurat nå, Heriks skrev:

Poenget var at jeg skulle ha disse innleggene ut av telttråden hvor de var off-topic, men nå er den jo igang. Bare å diskutere soveposer, telttråden startet som et enkelt spørsmål om hvilket telt man skulle velge :) Synes det var et greit åpningsinnlegg jeg.    

Enig, skjønte den. Fint med rendyrkede tråder

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 minutt siden, Kristian J. Vabø skrev:

Er selv 185cm, (82kg) så poser på den lengden må vel være perfekt, som Rago og Helium 400/600 er, men liker heller ikke at posen føles trang.. Er det noen ulempler bortsett fra vekt/pakkstørrelse å gå opp til feks 200cm lengde på en sovepose?

Og som Terka nevner ang alpine fit, så ser jo Rago og Warmpeace Solitaire noe mer romsligere ut enn Helium..
Nå snur jo alt seg helt på hodet, så der ser man allerede at det var fornuftig med en egen sovepose-tråd :D 

Ville gått opp til 195/200cm når du er 185cm lang.

Warmpeace Solitaire 500 har romslig passform, 750 EU fillpower, tilsvarer litt over 800 US. Kan absolutt anbefale den til deg.

Rab Neutrino 400/600 er slank, men ikke så slank som Helium og Phantom.

Jeg vurderte sterkt Cumulus som Skjult lenke - logg inn for å se denanbefaler. Tror det er veldig bra soveposer. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Terka skrev:

EDIT: Phantom f15/-9 som Skjult lenke - logg inn for å se den foreslår er oppgitt med 147 cm skulderbredde. Men dette er da omkrets og ikke bredde, dvs den er hakket smalere en Helium serien.

Ja, stemmer. En meget slank modell (76cm oppgitt på merkelappen). Min Rab Neutrino 600 er oppgitt til 70 cm skulderbredde, men er romsligere enn MH Phantom.

Edit: Det gjør meg frustert at 70 cm fra Rab er romsligere enn 76 cm fra Mountain Hardware. Tror 147 cm i omkrets er mer riktig enn 152 cm. Lengden på posen er lenger enn hva personlengde 183 cm tilsier, ser det ut fra poselengden på 224 cm. 

Her er data på posen. 

DEAAB107-64C2-47B8-B0D3-482B3931C3DD.jpeg

 

Endret av Fotogubbe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 7.11.2019 den 18.46, Kristian J. Vabø skrev:

Flott med slike gode tilbakemeldinger! Spørs om ikke jeg dropper Helium 400, om jeg ikke evt får testet en først.

Jeg ville kikket på Rab Neutrino 600 da denne er litt bredere og lenger enn ME Helium, men fortsatt en slank modell. Du bør fortsatt opp i Long med dine 185cm. Posen er ganske slank rundt beina. 

Warmpeace Solitaire 500 eller Viking 600 er romslige poser. Solitaire 500 har T-limit -9, topp dunkvalitet og Z-kammer konstruksjon. Veldig fluffy og fin. Romslig nok til at du kan snu deg i posen og ikke med posen.

Jeg likte den forrige Helium-serien bedre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mountain Hardware har gått bort fra impregnert dun på 2019-modellene. Ser slik ut på hjemmesiden deres og på produktinformasjonen på min Phantom. WM m.fl bruker heller ikke impregnert dun.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
16 minutter siden, Marius Engelsen skrev:

Vet du hvorfor?

Jeg skal gi warmpeacen min en vask, og hadde tenkt å bruke ninwax down proof etterpå. Synes down proof impregneringen fungerte bra på Trollveggen dunjakken min.

Jeg skal prøve å finne svar på det asap.

Her er mine løse antagelser om minussider ved impregnert dun: 

  1. Impregnert dun mister noe av sine naturlige egenskaper når den blir impregnert
  2. Lurer på om ikke impregnert dun mister ørlite fillpower (usikker her)

Det er helt klart fordeler med impregnert dun. Rab har brukt Nikwax i årevis.

Endret av Fotogubbe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har vært i kontakt med noen forhandlere, uten å få noe mer håndfast. Fikk heller sprikende svar. Bør nok sende en e-post til Mountain Hardware hvis jeg skal få et sikkert svar i denne saken.

Nikwax er et trygt valg da produktet har vært på markedet lenge. Q.Shield er også sikkert bra, men det beste er å gå til kilden å spørre. Ser at dunjakke nyheter fra MH kommer uten q.shield (800-fill RDS®-certified, down insulation). De produsenter jeg kjenner til som bruker impregnert dun (Nikwax) er Rab og Therm A Rest (sikkert flere). WM, Feathered Friends, MH, ME, Mammut, Marmot, Warmpeace m.fl bruker ikke impregnert dun.

Mine tre soveposer, hvor den i midten ikke er impregnert dun,  Q.shield og Nikwax på de to andre. De lagres naturligvis i en fuktig kjeller!

06FDC1DA-FFDD-455B-8549-B00BCF38B927.jpeg

Endret av Fotogubbe
Oppdatert bildet

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
19 minutter siden, a_aa skrev:

eg vil anta at impregneringen tilfører en bitteliten ekstravekt til dunfjonene? Og i så fall vil det redusere dunspensten (som altså er volum pr vekt) litt, selv om hvert enkelt dunfjon er like volumkrevende som før impregneringen. Så når Mountain Hardwear har gått fra impregnert dun med 800 cuin spenst, til uimpregnert dun med 850 cuin spenst, så kan det skyldes at de bruker samme dun som før, men uten impregnering

Det er også min oppfatning at impregneringen reduserer dunspensten noe. Mulig det er årsaken til at årets modeller har 850 cuin!

22 minutter siden, a_aa skrev:

Jeg har Skjult lenke - logg inn for å se den, Skjult lenke - logg inn for å se den og Skjult lenke - logg inn for å se den (kjøpte de to siste til meget grei pris da de var på vei ut av markedet i vår).  Sammenliknes de "gamle" impregnerte 800 cuin med etterfølgerne Skjult lenke - logg inn for å se den, Skjult lenke - logg inn for å se den og Skjult lenke - logg inn for å se den med uimpregnert 850 cuin, ser man for det første at informasjonen som MH gir er en del skralere (mangler EN-rating, mangler div størrelsesvariert info), og for det andre at endringen i vekt/temperatur-forhold synes temmelig beskjedent. (Eller er det ønsketenking fra min side?:huh:)

2018-modellene er av Phantom er meget bra poser, har selv Spark i Regular.

2019 er ørlite smalere, noe som er litt negativt med mindre man er gramjeger. Den har en tykk nakkekrage uten regulering. De er EN-testet. Min Phantom 15f/-9 er oppgitt til T-comfort -5 og T-limit -12 (selv oppgir MH -9). De gjør litt som WM ved å oppgi lavere raiting en hva EN-testen viser. Spark er testet av Outdoorgearlab, hvor de bemerker følgende:- "Pros:  Warm for its temperature rating and overall super lightweight for its warmth, lighter than most 30°F models, extremely packable, cozy interior fabric" "this model is warmer than many 25F models while being lighter than most 30F."

Skjult lenke - logg inn for å se den

Min 2019 Phantom har en merkbar bedre dunspenst en Rab-posen. Faktisk litt vanskelig å få opp i oppbevaringsposen som fulgte med, derfor la jeg den i en større oppbevaringspose fra Rab :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skjult lenke - logg inn for å se denEnig! Virker som nettsiden deres henger litt etter mtp tekniske data på posene. Jeg synes også at det er små forskjeller. Spark 2019 har fått T-Limit -4 (-2 for 2018). Noe kan skyldes 850 cuin og noe kan skyldes at den har blitt litt smalere. Den har fått langsgående kanaler over brystet, men det er med tanke på å holde duna enda bedre på plass (unngå dunforskyvning). 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg skal sjekke ut om jeg opplever det samme som deg angående det med raiting. Jeg har blitt mer pinglete med årene. Komme tilbake på det når jeg har noen netter ved 0°C.

Endret av Fotogubbe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mer nerding. Går ut i fra at begge modeller er testet etter ny EN-Standard. Den kom 1/1-2017 Skjult lenke - logg inn for å se den 

Utdrag fra introduksjonen under:

Sitat
During the development of this part of ISO 23537, consideration was given to the need to continue to reduce inter laboratory variability of the thermal testing and a number of test parameters have been tightened as a consequence.
Consideration has also been given to the definition of extreme climate zone which is now referred to as temperatures <−20 °C.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det ble en Rab Neutrino 800 (ikke årets modell) til en grei pris - ikke superbra! Liker den grå og røde fargen bedre enn årets, men begge er bra.

Rab Neutrino er romsligere enn WM Antelope, litt varmere (ikke mye), noe tyngre og med 800 Nikwax dun vs 850+ Antelope. Litt romsligere hette, uten å bli for stor. At den er såpass romslig oppe veide tyngst (comfortfaktoren). Nikwax er ingen ulempe under åpen himmel, men absolutt ikke et must. -20?......tja, er fornøyd med -15. Mener en her på forumet sov bra i -20.

Har fortsatt bare tre soveposer, som for meg er nok :) Så var der (n+1).........

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et par bilder 😊

Filene blir nok redusert i størrelse under posting, så farger blir slakke og ikke helt riktige, men hvem bryr seg om det, unntatt meg da.

250A73E3-F474-4265-AC31-9FA09126A519.jpeg

98420B45-351F-4B74-A129-DC244F767ABC.jpeg
Den kom meget Godt ut i test hos Outdoorgearlab.  -"It does provide a less expensive option, with good performance, just a notch below the top performers in this review."  

Jeg oppfatter Outdoorgearlab som meget seriøse. WM er kongen på haugen

Skjult lenke - logg inn for å se den

Endret av Fotogubbe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 timer siden, Terka skrev:

Den ser bra ut. 👍

N+1 gjelder for samlere, ..og for brukere med mange forskjellige aktiviteter/bruksområder. 😁

Du har vært innom en del soveposer nå, hvilke har du hatt til vurdering og hvilke har du endt opp med, og hvorfor? 😊

Takk :) Liker ikke for glorete farger best.

Den største utfordringen, eller årsaken til bytte/retur er poser som er smalere enn antatt, samt litt endrede behov. Jeg ligger litt urolig så komfort er viktigere enn vekt og litt mer varme. Posene er kjøpt til mellom 35% og 56% rabatt, så jeg har ikke lagt mye penger i dem, selv om de koster vesentlig mer til full pris.

Hovedårsak til retur er for smal passform - bare Mountain Hardware. De har blitt enda smalere i år - dessverre. Det gjelder de fleste av årets modeller unntatt de nye expedisjonsposene (de er romslige).

Følgende poser har jeg endte opp med og hvorfor:

Marmot Hydrogen (310 gram dun) Regular (T-comfort 1, T limit -5), 800 cuin impregnert dun (primært sommerpose, sekundært sen vår og tidlig høst)

Merknad: Posen er en 2019-modell og har mummy-fasong, men bra med skulderbredde, super hetteløsning, lang glidelås og passe lav vekt. Passform og temperaturområde er innertier for meg, i tillegg til at Marmot er bra kvalitetsposer. Hele 56% rabatt for en helt ny 2019 topp notch pose. Vurderte lenge WM Megalite i 6’6 (200cm), men tenker denne blir varmere på sommeren enn hva jeg trenger med 370 gram 850+ dun. Hadde blitt mye dyne og åpen glidelås, tror jeg.

Rab Neutrino 600 Regular (T-comfort 5, T limit -12), 800 cuin impregnert dun (vår og høstpose)

Merknad: Pensjonerte min gamle Neutrino, og ny Neutrino 600 ble kjøpt på salg med 40% rabatt. Passform er perfekt for meg, kva angår bredde og lengde. 800 cuin er meget bra, selv om den er hakket under WM. Neutrino går for å være varme poser. Neutrino har også ¾ lang glidelås som er lenger enn mange andre produsenter med ¾ lang glidelås. 

Rab Neutrino 800 Regular (Rab Sleep limit -20), 800 cuin impregnert dun (vinterpose til mine skogsovernattinger, samt kalde senhøst netter)

Utgående modell på tilbud. Neutrino er varm, passe lett og topp kvalitet. Nok liggelengde og romsligere bredde enn hva mål sier. Forklaringen på dette fra Outdoorgearlab -«The Neutrino 800 feels much wider than its measurements suggests because it's less tapered than some of the other bags with similar measurements like the Western Mountaineering Versalite and the Feathered Friends Snow Bunting» 

Posen skal også brukes senhøst i telt når det er kaldt nok. Under åpen himmel når det er kaldt og tørt bruker jeg en STS Reactor over posen. Den tar det meste av den utvendige kondenseringen - puster gjør den også. Bare å riste av rim/is på morran.

Sluttkommentar: Produsenter måler forskjellig, derfor lett å se seg blind på tallene, noe som har vært frustrerende. Soveposene blir stadig lettere og varmere, men også smalere. For mange passer slanke, varme og superlette poser, mens andre ønsker mer komfort. Det gjelder å finne den/de produsentene man trives best med.

Edit: Håper jeg kommer meg ut på tur igjen, det er veldig lenge siden nå, og dørstokkmila er tung. Frustrerende ja.

Endret av Fotogubbe

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.