Gå til innhold
  • Bli medlem

Soveposer - det evige spørsmål - splittet fra telttråden


Fotogubbe

Anbefalte innlegg

19 minutter siden, a_aa skrev:

eg vil anta at impregneringen tilfører en bitteliten ekstravekt til dunfjonene? Og i så fall vil det redusere dunspensten (som altså er volum pr vekt) litt, selv om hvert enkelt dunfjon er like volumkrevende som før impregneringen. Så når Mountain Hardwear har gått fra impregnert dun med 800 cuin spenst, til uimpregnert dun med 850 cuin spenst, så kan det skyldes at de bruker samme dun som før, men uten impregnering

Det er også min oppfatning at impregneringen reduserer dunspensten noe. Mulig det er årsaken til at årets modeller har 850 cuin!

22 minutter siden, a_aa skrev:

Jeg har Phantom Spark Long, Phantom Flame Long og Phantom Torch Long (kjøpte de to siste til meget grei pris da de var på vei ut av markedet i vår).  Sammenliknes de "gamle" impregnerte 800 cuin med etterfølgerne Phantom 30F/-1C, Phantom 15F/-9C og Phantom 0F/-18C med uimpregnert 850 cuin, ser man for det første at informasjonen som MH gir er en del skralere (mangler EN-rating, mangler div størrelsesvariert info), og for det andre at endringen i vekt/temperatur-forhold synes temmelig beskjedent. (Eller er det ønsketenking fra min side?:huh:)

2018-modellene er av Phantom er meget bra poser, har selv Spark i Regular.

2019 er ørlite smalere, noe som er litt negativt med mindre man er gramjeger. Den har en tykk nakkekrage uten regulering. De er EN-testet. Min Phantom 15f/-9 er oppgitt til T-comfort -5 og T-limit -12 (selv oppgir MH -9). De gjør litt som WM ved å oppgi lavere raiting en hva EN-testen viser. Spark er testet av Outdoorgearlab, hvor de bemerker følgende:- "Pros:  Warm for its temperature rating and overall super lightweight for its warmth, lighter than most 30°F models, extremely packable, cozy interior fabric" "this model is warmer than many 25F models while being lighter than most 30F."

https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/backpacking-sleeping-bag/mountain-hardwear-phantom-spark-28

Min 2019 Phantom har en merkbar bedre dunspenst en Rab-posen. Faktisk litt vanskelig å få opp i oppbevaringsposen som fulgte med, derfor la jeg den i en større oppbevaringspose fra Rab :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

@a_aaEnig! Virker som nettsiden deres henger litt etter mtp tekniske data på posene. Jeg synes også at det er små forskjeller. Spark 2019 har fått T-Limit -4 (-2 for 2018). Noe kan skyldes 850 cuin og noe kan skyldes at den har blitt litt smalere. Den har fått langsgående kanaler over brystet, men det er med tanke på å holde duna enda bedre på plass (unngå dunforskyvning). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brukte Spark ved ca 0°C (litt rim og ishinner utenfor teltet på morgenen) med vanlig undertøy på en fjelltur i september, og på tidligmorgenen måtte jeg bre en lett dunjakke over soveposen for å sove behagelig et par timer til. Har tidligere vært ganske varmblodig, så jeg mistenker at tempratingen til Spark kan være en smule optimistisk - på den andre side er jeg vel kommet i alderen der de fleste merker kulden litt bedre år for år ... :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 12.11.2019 den 22.37, Fotogubbe skrev:

A0DB1925-562C-49B9-AF28-BB18E8A31097.jpeg

Nerdstoff i retur - her er "deklarasjonen" på MH Phantom Flame (hentet den nettopp ned fra loftet i tilfelle overnatting i helgen, og der var lappen i lagringsposen, gitt )

175095506_MHPhantomFlame(PB161693).thumb.JPG.5f82d24c3ca067845bad427013177e49.JPG

Vekten på min Long var 1080 gram da jeg mottok den, tror det var uten kompresjonssekk, uansett temmelig spot on :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mer nerding. Går ut i fra at begge modeller er testet etter ny EN-Standard. Den kom 1/1-2017 https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:23537:-1:ed-1:v1:en 

Utdrag fra introduksjonen under:

Sitat
During the development of this part of ISO 23537, consideration was given to the need to continue to reduce inter laboratory variability of the thermal testing and a number of test parameters have been tightened as a consequence.
Consideration has also been given to the definition of extreme climate zone which is now referred to as temperatures <−20 °C.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
12 timer siden, Fotogubbe skrev:

Gratulerer med gode kjøp @Kristian J. Vabø Gi gjerne tilbakemelding om en stund når posen er prøvd :)

Takker, skal se om ikke jeg får tatt en tur ut i jula om tempen er brukbar for denne soveposen, evt ta en liten ekstrem-test. Har jo handlet en del utstyr i det siste som må få blitt med ut på tur nå.. :roll:

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk testet min sovepose i helga, og konklusjonen er klar: En pose med T-Lim -7 blir langt i fra varm nok i -15 (selv med et fleece-pladd inni) ;-)

Men jeg vet jo at det går ann å bruke to poser inne i hverandre (da kan med fordel den en av dem være litt større enn den andre). For ligge underlag bruker man jo R-verdi og der kan man jo legge sammen 2 + 3.2 = 5.2 Men hvordan er matematikken for to soveposer, en kan jo ikke bare legge sammen T-Lim + T-Lim (f eks 1 + -7 = -8???)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det ble en Rab Neutrino 800 (ikke årets modell) til en grei pris - ikke superbra! Liker den grå og røde fargen bedre enn årets, men begge er bra.

Rab Neutrino er romsligere enn WM Antelope, litt varmere (ikke mye), noe tyngre og med 800 Nikwax dun vs 850+ Antelope. Litt romsligere hette, uten å bli for stor. At den er såpass romslig oppe veide tyngst (comfortfaktoren). Nikwax er ingen ulempe under åpen himmel, men absolutt ikke et must. -20?......tja, er fornøyd med -15. Mener en her på forumet sov bra i -20.

Har fortsatt bare tre soveposer, som for meg er nok :) Så var der (n+1).........

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et par bilder 😊

Filene blir nok redusert i størrelse under posting, så farger blir slakke og ikke helt riktige, men hvem bryr seg om det, unntatt meg da.

250A73E3-F474-4265-AC31-9FA09126A519.jpeg

98420B45-351F-4B74-A129-DC244F767ABC.jpeg
Den kom meget Godt ut i test hos Outdoorgearlab.  -"It does provide a less expensive option, with good performance, just a notch below the top performers in this review."  

Jeg oppfatter Outdoorgearlab som meget seriøse. WM er kongen på haugen

https://www.outdoorgearlab.com/reviews/camping-and-hiking/sleeping-bag-down-cold-weather/rab-neutrino-800

Endret av Fotogubbe
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 timer siden, Fotogubbe skrev:

Det ble en Rab Neutrino 800 (ikke årets modell).

       8<---------------------------

Har fortsatt bare tre soveposer, som for meg er nok :) Så var der (n+1).........

Den ser bra ut. 👍

N+1 gjelder for samlere, ..og for brukere med mange forskjellige aktiviteter/bruksområder. 😁

Du har vært innom en del soveposer nå, hvilke har du hatt til vurdering og hvilke har du endt opp med, og hvorfor? 😊

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Terka skrev:

Den ser bra ut. 👍

N+1 gjelder for samlere, ..og for brukere med mange forskjellige aktiviteter/bruksområder. 😁

Du har vært innom en del soveposer nå, hvilke har du hatt til vurdering og hvilke har du endt opp med, og hvorfor? 😊

Takk :) Liker ikke for glorete farger best.

Den største utfordringen, eller årsaken til bytte/retur er poser som er smalere enn antatt, samt litt endrede behov. Jeg ligger litt urolig så komfort er viktigere enn vekt og litt mer varme. Posene er kjøpt til mellom 35% og 56% rabatt, så jeg har ikke lagt mye penger i dem, selv om de koster vesentlig mer til full pris.

Hovedårsak til retur er for smal passform - bare Mountain Hardware. De har blitt enda smalere i år - dessverre. Det gjelder de fleste av årets modeller unntatt de nye expedisjonsposene (de er romslige).

Følgende poser har jeg endte opp med og hvorfor:

Marmot Hydrogen (310 gram dun) Regular (T-comfort 1, T limit -5), 800 cuin impregnert dun (primært sommerpose, sekundært sen vår og tidlig høst)

Merknad: Posen er en 2019-modell og har mummy-fasong, men bra med skulderbredde, super hetteløsning, lang glidelås og passe lav vekt. Passform og temperaturområde er innertier for meg, i tillegg til at Marmot er bra kvalitetsposer. Hele 56% rabatt for en helt ny 2019 topp notch pose. Vurderte lenge WM Megalite i 6’6 (200cm), men tenker denne blir varmere på sommeren enn hva jeg trenger med 370 gram 850+ dun. Hadde blitt mye dyne og åpen glidelås, tror jeg.

Rab Neutrino 600 Regular (T-comfort 5, T limit -12), 800 cuin impregnert dun (vår og høstpose)

Merknad: Pensjonerte min gamle Neutrino, og ny Neutrino 600 ble kjøpt på salg med 40% rabatt. Passform er perfekt for meg, kva angår bredde og lengde. 800 cuin er meget bra, selv om den er hakket under WM. Neutrino går for å være varme poser. Neutrino har også ¾ lang glidelås som er lenger enn mange andre produsenter med ¾ lang glidelås. 

Rab Neutrino 800 Regular (Rab Sleep limit -20), 800 cuin impregnert dun (vinterpose til mine skogsovernattinger, samt kalde senhøst netter)

Utgående modell på tilbud. Neutrino er varm, passe lett og topp kvalitet. Nok liggelengde og romsligere bredde enn hva mål sier. Forklaringen på dette fra Outdoorgearlab -«The Neutrino 800 feels much wider than its measurements suggests because it's less tapered than some of the other bags with similar measurements like the Western Mountaineering Versalite and the Feathered Friends Snow Bunting» 

Posen skal også brukes senhøst i telt når det er kaldt nok. Under åpen himmel når det er kaldt og tørt bruker jeg en STS Reactor over posen. Den tar det meste av den utvendige kondenseringen - puster gjør den også. Bare å riste av rim/is på morran.

Sluttkommentar: Produsenter måler forskjellig, derfor lett å se seg blind på tallene, noe som har vært frustrerende. Soveposene blir stadig lettere og varmere, men også smalere. For mange passer slanke, varme og superlette poser, mens andre ønsker mer komfort. Det gjelder å finne den/de produsentene man trives best med.

Edit: Håper jeg kommer meg ut på tur igjen, det er veldig lenge siden nå, og dørstokkmila er tung. Frustrerende ja.

Endret av Fotogubbe
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har bare en sovepose, WM Summerlite som brukes april-september. Har brukt den ned til 2 grader noe som gikk helt fint,. Med Devold brizze Merinoull sett og eventuelt lakenpose tror jeg jaggu den klarer 2-3 minus også😉 kjøpt på outnorth.se med 20% rabatt og svak svensk krone og da kom den på 3300 norske riksdaler for 3 år siden. Brukte post resturante i stømstad og hentet den i sammenheng med en harrytur! YKK glidelåsene går hele veien ned og hoddyen er ikke så dyp, så den brukes nærmest som en quilt når det er som varmest på sommeren! 

WM lager fantastiske soveposer og sjelden har utrykket ‘’ buy once, cry once’’ passet bedre 😊

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Helge G skrev:

Har WM Puma MF og Halite Overbag. Knallgodt to-pose system.

Blir ikke dunet i Puma'en en del komprimert med Halite Overbag utenpå og bruker inni?

Bilder nedenfor er av Puma GWS 6.0 (180 cm) med innvendig rom flatklemt og Halite Overbag strukket så mye rundt som  det lar seg gjøre uten å presse Puma posen sammen.

Mulig fordelene  er mange nok like vel ift fukt/fukttransport og isolasjonsevne?

20191206_222408.thumb.jpg.b6d36ee6b20cf658b59f806c5d6e960d.jpg

20191206_222419.thumb.jpg.c1e02fcc576956b36dcb943aee714d7d.jpg

Endret av Terka
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser ut som jeg ender opp med en WM Megalite. Har nesten alltid med meg jervenduken extreme så da vil temperaturområdet strekkes noe. Har dog også endt opp med en Halite overbag, så har litt lyst å prøve denne kombinasjonen en natt ute i vinter. Skal man tro produsentene selv burde det gå greit til -16. Jeg sover litt kaldt, og jeg stoler ikke på disse tallene helt, men det er jo egentlig ikke noe problem. Blir det -16 hvor jeg bor så blir det regnet som ekstremvær. Burde gå greit til et par minus så lenge jeg kommer meg ut av vinden.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, Fotogubbe skrev:

.Den største utfordringen, eller årsaken til bytte/retur er poser som er smalere enn antatt, samt litt endrede behov. 

Fotogubbe, er det lov å spørre om høyde og vekt? Det gir et bedre perspektiv på den grundige omtalen av soveposer du gir over. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Terka skrev:

Blir ikke dunet i Puma'en en del komprimert med Halite Overbag utenpå og bruker inni?

Bilder nedenfor er av Puma GWS 6.0 (180 cm) med innvendig rom flatklemt og Halite Overbag strukket så mye rundt som  det lar seg gjøre uten å presse Puma posen sammen.

Mulig fordelene  er mange nok like vel ift fukt/fukttransport og isolasjonsevne?

20191206_222408.thumb.jpg.b6d36ee6b20cf658b59f806c5d6e960d.jpg

20191206_222419.thumb.jpg.c1e02fcc576956b36dcb943aee714d7d.jpg

Du har rett, riktignok så bygger nok ikke MF-utgaven like mye. GWSen er kanskje nie stivere i stoffet slik at den blir litt mer oppblåst? Jeg ønsker i tillegg å bruke kile for å få god nok plass, og da blir overbagen for liten. Vurderer å sy litt for å utvidde den

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.