Gå til innhold
malinmej

Råd angående ski på Finnmarksvidda

Anbefalte innlegg

7 timer siden, malinmej skrev:

Hei, Vi er noen damer som skal gå lange dagsturer uten tung sekk på Finnmarksvidda litt lenger frem i vinter. Hytte til hytte. Sannsynligvis Mars. Jeg trenger litt råd angående ski og skisko. Jeg har et par felleski - Fischer twin skin powerlite - som er en slags markaski med stålkant. Den er litt bredere enn vanlige langrensski, men ikke så bred som fjellski. Mål er 51-46-49. På skien sitter en IFP-plate med fischer control step in bindning som er vanlig nnn binding / turnamic. Jeg har ingen skisko som er gode for å gå lange dagsturer i kulde. Mitt spørsmål er nå - kan jeg bruke disse skiene i det hele tatt på finnmarksvidda? Vi vil vel gå i oppkjørte scooterspor tror jeg. Og hva slags skisko bør jeg har til skiene / bindingene - de er ikke kompatible med bc. Eller bør jeg bytte binding og gå for bc-sko evt. nye ski - full pakke? Hva tenker dere som har erfaring?  Budsjettet er absolutt begrenset til så lite som mulig. Jeg har egentlig begrenset med langrennserfaring på fjellet og har kun gått noen få turer. Skiene fungerte fint i scooterløype i Skarvheimen, men skiskoene jeg brukte har fått knekk i overgang mellom fot og tå og dermed utslitt. Tar gjerne imot råd her. 

Eg tenker at skia vil funke fint, spes på seinvinterføre, og i alle fall i oppkjørte løyper/scooterspor. 

Eg ville truleg bytta binding til en BC-binding og kjøpt skinnsko. Evt kjøp nye sko til dei du har, og kjøp en overboot eller en heildekkande gamasj ala Berghaus Yeti. Det gjer underverk for varmen. 

Tilrår i tillegg to sokkar og dampsperre. Dampsperre hjelper på varmen og held skoa tørra innanfrå. I tillegg funkar det ofte førebyggande på gnagsår. 

Eg brukar thermal liner frå bridgedale innerst, ein plastpose frå vinmonopolet i midt, og yst ein ullfrottesokk av god kvalitet.

Skal sjølv til Finnmark på skitur i Mars, og gler meg allereie :) God tur! 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
27 minutter siden, malinmej skrev:

Tusen takk for svar og råd. Plastpose fra vinmonopolet er løsningen altså:-)! Fantatisk. Rimelig og alt! Men blir det ikke svett?? Disse innersokkene du bruker fra Bridgedale - er det bedre enn tynn ull evt? 

Er det disse gamasjene du mener? Jeg lurer også på om det er noen egentlig forskjell på bc og nnn bindinger unntatt at de passer til forskjellige sko? Har prøvd å google rundt men finner ikke helt noen svar på de forskjellige bindingene sine egenskaper. / Malin

Skjult lenke - logg inn for å se den

 

Dei er i tynn ull :) Av en høg kvalitet, og dei med minst friksjon av dei eg har prøvd.

Jau du bli klam på føtene, men berre den innerste sokken.

Du blir ikkje kald, då fukta ikkje får fordampe frå føtene (som er det som vil kjøle deg ned). I tillegg held du den ytterste tjukke sokken tørr :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
11 minutter siden, malinmej skrev:

Spennende, jeg skal bestille slike sokker, og dampsperrepose høres lurt ut. Har fått syn på denne skistøvelen - som passer til NNN. De ser jo fine ut?!

Skjult lenke - logg inn for å se den

Ser ut som ei rimeleg og grei løysing. Då har du eit oppsett som funkar greit elles også, og vert du rett ivrig på fjellski kan du heller kjøpe dedikert fjellskioppsett ved eventuelt seinare behov. 

Trur du skal berge fint med dessa, yeti og korrekt påkledning. Hugs å ha nok plass til å vifte litt med tæra :)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, malinmej skrev:

Ok, jeg skal sørge for plass og passform! Får se om jeg tar meg råd å kjøpe Yeti-gamasjene. Virker som om man tar dem på "en gang for alle" ved google-søk. Litt dumt hvis man vil bruke siskoene uten gamasjer en eller annen gang? 

Nei det treng du ikkje. Men kjøp gamasjane store nok! Ligg du på øverste nr for gamasjen, så kjøp str over. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
12 timer siden, malinmej skrev:

Da har Alfa-skiskoene kommet fra Gamletorvet sport. Tror jeg kjøpte det eneste paret i strl. 40 på hele nettet:-). Alfa Nordmark ble det og det er altså er par skinnstøvler som passer til vanlig NNN-binding. Synes det virker som et godt valg. Har god plass til både såle og tykke sokker. Blir spennende! Tusen takk alle for gode råd og innspill! Skjult lenke - logg inn for å se den - masse god tur til Vidda i Mars! Kanskje vi sees☺️🤗!

Takk for det :)

Det vert nok ikkje sjølve vidda med oss, men me startar ein stad kring Alta og endar i Pasvik, truleg går me nordleg, ikkje spikra.

Kvar skal de? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, malinmej skrev:

Skjult lenke - logg inn for å se den - siden jeg har deg "på tråden". Litt mer råd angående bekledning. Skjønner at avhengig av vær.. Men likevel. Ville du satse på type kraftig gore tex eller kraftig bomulls-anorakk som hoved"beskyttelse" på slik tur? 

Dersom du skulle budd i telt og hatt ei jakke ville eg sagt gtx utan tvil. 

Men når du skal bu på hytte har du høve til å tørke over natta, og kraftig bomull kan også funke. 

Likevel kan ein heil dag i våt/nedsludda anorakk vere utriveleg nok. Om du er veldig glad i bomull ville eg sett an vermeldinga og "den generelle vertypen" og valgt deretter. 

Eg personleg ville gått for gtx uansett. Eg har ikkje dei same negative kjenslene rundt "klam" gtx som ein del andre har, og likar tryggheita den gir ift til å tole det meste som måtte komme. 

Det eg seier er altså at så lenge du skal bu i hytte så er det mest personlege preferanser som avgjer det. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.