Gå til innhold
  • Bli medlem

Trygt å drikke fra skogsvann angående kvikksølv og andre tungmetaller


dan83

Anbefalte innlegg

Hei,

er mye på tur i Østmarka og på skrimfjella hvor jeg drikker fra diverse vann. Ikke hatt noe problemer med dårlig mage, men derimot litt usikker på hvor sikkert dette er i forhold til tungmetaller, som fraktes via humus, da hovedsakelig kvikksølv? Mange av disse vannene har jo en del organisk materiale eller humus.

Noen som vet noe detaljert om dette. Er det fare for at jeg har fått i meg for mye kvikksølv?

Ble jo ikke noe mindre bekymret av å lese dette:

https://www.aftenposten.no/viten/i/rLOp8/Norsk-ferskvannsfisk-Et-lager-av-kvikksolv

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Måtte søke litt på denne :) Sjekk fra ca 52:15 og utover i denne ukesgamle forelesningen: 

 

Verdt å merke seg at det var mye mer kvikksølv i fisk for noen tiår siden. Redusert biotilgjengelighet på kvikksølv-forbindelsene antas å være hovedforklaringen på utviklingen. Også verdt å merke seg at fisken akkumulerer opp sitt innhold gjennom hele livet i "kvikksølv-vannet", og spiser kun føde som også har levd i det samme "kvikksølv-vannet". En slik kontinuerlig eksponering blir noe helt annet enn å drikke noen liter vann innimellom. Med mindre det har vært en kvikksølvutslippende fabrikk like oppstrøms for der du drikker, vil jeg (som ikke er medisinsk kyndig på noe vis) tippe at du ikke har noe å bekymre deg for. Og hvis du likevel gjør det, kan det være en idé å be om en time hos fastlegen mtp å få tatt en eller annen test - da får du jo visshet? :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, dan83 skrev:

Noen som vet noe detaljert om dette. Er det fare for at jeg har fått i meg for mye kvikksølv?

Støtter posten over. Kvikksølvnivåene i vannet er svært lave og du vil ikke ta skade av det.

Å spise mye stor fisk fra enkelte områder bør du heller være forsiktig med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 timer siden, Tobleronen skrev:

Støtter posten over. Kvikksølvnivåene i vannet er svært lave og du vil ikke ta skade av det.

Å spise mye stor fisk fra enkelte områder bør du heller være forsiktig med.

Ok, det jeg trodde! Håper bare det gjelder også hvis man er mye ute i marka og over lenger perioder. Noen eksperter på området man kan kontakte? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Er ikke det litt dagens mennesker da? Vi skal f.eks. ha innendørs skisenter på kunstig snø, og naturen er en arena som kan tilpasses for våre aktiviteter, noe som kan forbrukes. Ikke leve på lag med natur og miljø, men tilpasse det til oss mennesker, og ignorere effektene av det vi gjør fordi vi skal ha en kortsiktig  "gevinst.

  • Takk 1
  • Trist 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Begriper ikke at det er lov å slippe bly ut i naturen, noe som er en svært farlig miljøgift, for at noen skal kose seg på skytebanen 🤷‍♂️
 

Det spiller kanskje ingen rolle for de som skyter? 🤔

Jo, det spiller nok en rolle for de også.
Men noen steder må man jo trene og det er bedre at det er faste steder enn at alle skyter på private baner der det ikke er samme kontrollen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er lenge siden det ble forbudt å bruke bly ihagleammunisjon på skytebaner. Og nå gjør EU det snart forbudt og bruke bly iammunisjon for andre skytevåpen (rifle, kortvåpen) også. Det er altså ikke bare tut og kjør for "å bruke opp naturen". Heldigvis! Det blir forbud mot bly i fiskesøkker, sluker osv også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Marius Engelsen skrev:

...Begriper ikke at det er lov å slippe bly ut i naturen...

Blyet kommer jo fra naturen i utgangspunktet. Her er det vel noe med konsentrasjon osv, som spiller inn, men uansett så er det er et grunnstoff, som finnes naturlig i naturen. Det er finnes også litt motstridende forskning på hvor stort dette problemet er. Slik saken med Løvenskjoldbanen er framstilt, så er det en del hull i tallmaterialet og etterprøvbarheten. Det er mye sannsynlig at det er forhøyede verdier i området, men tallene som blir presentert i artikkelen dokumenterer ikke nødvendigvis det på noen god måte. Slik det er formulert, så framstår det mer som et partsinnlegg, enn som fakta. Etter det jag har forstått så er det også folk i artikkelen som har hatt tett befatning med miljøer som over lang tid har prøvd å få stengt Løvenskjoldbanen pga. støy. Det kommer, i så fall, heller ikke fram i artikkelen. Jeg kan være feilinformert, men dersom jeg ikke er det, burde det ha framgått. I tillegg, så er det jo det faktum, som er påpekt av @børt-erik, at det ikke lenger er lov å bruke blyhagl på skytebaner. Dett er altså ikke et resualtat av nåsituasjonen, men av gammel praksis. Det er vel heller ikke så tydelig kommunisert.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...
a_aa skrev (På 30.9.2019 den 17.44):

Verdt å merke seg at det var mye mer kvikksølv i fisk for noen tiår siden.

Skulle da tru at det fremdeles er det? I og med at oppdrettsfisk er så populært i dag og foret til oppdrettsfisken vel ofte er laget av slik som diverse fisker fra Østersjøen som jo er full av tungmetaller, PCB, og DDT.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mengdene bly og kvikksølv du får i deg ved å drikke vann i naturen er forsvinnende små, med mindre du har slått permanent leir nedstrøms fra et av Forsvarets skytefelt eller en gammel søppelfylling.

Gafler du i deg en gjedde eller to pr dag... kanskje greit å få testet seg.

Litt snålt at man i dag bekymrer seg for slikt i naturen, når det tydeligvis var helt greit å slippe ut bly i luften så lenge det gavnet den hellige bilen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Till baka till ämnet ang kvicksilver från skogs bäckar.

Om man ej har permanent bostad eller semesterhus och dricker detta vatten under långa perioder eller ofta är på tur i samma område har halterna ingen betydelse.

I sverige var bohuslän och dalsland drabbat av nedfall från England och från petrokemisk industri i Stenungssund och Scanraf olje raffinaderi och man kalkade sjöar när PH halterna sjönk och detta lakar(drar ur)bl.kvicksilver ur marken.

Områden i Norge i den vanligaste vindriktningen var väl lika drabbat som i SV.

Jag gick i Padjelanta och Sarek innanör Sulitelma gruvan i Norge som förorenade vatten och vind in över Sverige men ca 1 månad i tid på 2 turer nu 45 år efter detta ej några kända skador.

Bodde några veckor vid Idefjorden ännu tidigare en sommar pga lägre stughyra och vi åkte ut till kusten på dagarna men vattnet kom nog från älven utan rening.

Bott 3-4 år i förort till Stockholm vid en stor sopförbrännings anläggning och i Göteborg 20-30 år nära en liknande anläggning där var vindrikningen in mot landet och pga ca 110m hög skorsten så kom bl.dioxin att falla ner ända upp till Örebro 40-50 mil in i landet.(på senare år efter rökgasrening monterats har man inporterat ospecificerat avfall från bl.Italien och eldat detta i en komunal ägd anläggning 9 km från centrum av Göteborg)

När Sv fick upplyningar om radioaktivt moln vid Tjernobyl olyckan från Ryssland hadde ju regn med nedfall redan nått marken i de mest utsatta områdena östra mellansverige,jag bodde  i Kristianstad nära östersjön när detta hände men vindrikningen var mer nordlig och inget regn då i området.

Det som är farligt är ju tex att svetsa i oventilerade utrymmen med pinsvets tex och att ej anv. friskuftsmask jag hade iaf. egen ombyggd svetsmask med kolfilter och var oftast i stora lokaler eller utomhus detta på fritiden och ej på arbetstid.

Det man ska unvika är ju att åka bil eller kollektivtrafik i tunnlar som ofta har dålig ventilation jobba eller bo nära Rafinaderi jobba med  olje eller gas utvinning eller i gruva eller anläggnings branschen med många dieselfordon.

Att vara ute i Naturen i Norden är ju ett av de mest ofarliga fritidssysselsättningar man kan ha och transporten från bostaden som den mest olycksdrabbade och föroreningsdrabbade tiden,men om man är i samma område hela tiden bör man kolla alla öppna källor om föroreningar.

Väl på plats ute kan man ju anv vattenfilter som tar bort virus och bakterier och vissa miljögifter med bl.aktivt kol om man är orolig eller är ung eller har barn och ungdomar med sig då exp.tiden och mängden på många år ev.kan ge skador på bl njurar.

I SV sprider ju kommuner ut avloppsslam från reningsverk på jordbruksmark och detta hamnar på sikt i livsmedel som spannmål och grönsaker och mjölk,först på senare år har man fått protester mot detta olämpliga bruk som har börjat pga att man vill sluta kretslopp med bl.kväve gödsel som argument ist.för att tillföra dett från industrin som vid framställning släpper ut bl. tungmettaller i luft och vatten.

Man har fått blandat ut bl. mjöl i från områden som ej ligger vid stora vägar och långt från industrier för att ej överskrida gränsvärden som man tror finns.

Jag köpte för några år sedan mjöl och gryn(ca80kg) från ej besprutade åkrar med resultatet att vi fick problem med flera olika små  skadedjur detta varade i flera månader bl. mjölbaggar,plattbaggar,mott osv.

men detta har jag även fått från konventionella stora märken då en affär med lägre lageromsättning men ej utgångna datum.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.