Gå til innhold
  • Bli medlem

Mat på bål


Lars

Anbefalte innlegg

Annonse
En jeg kjenner sa at det går an å steke pølser over bålet. Vet ikke om det stemmer, men du kan jo undersøke det :lol:

Det stemmer! Brødskiver med brunost er også knall! :D

Tenkte mer på ting som kan lages i bålkjele, og som strekker seg litt utover posesuppenivå. Har allerede fått oppskrift på noen bra supper, og skal komme tilbake til disse! Men, det finnes sikkert massevis av gode oppskrifter der ute - her er vi jo masse folk med mye erfaring!

Og Tom, du bør prøve pålser, brødskiver med brunost, og ikke minst: banan med krokanrull pakket i folie! ;-)

-lars

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det går ann å lage alt på ett bål som du kan lage på kokeplater, er litt viktig att bålplassen blir skikkelig bygd, att en ikke berre lager en ring av steiner men att en og finner noen flate steiner og legger i bunnen. god ve er ikke altid lett å finne, men gjør du godt arbeid med bålet, kan du lage det aller meste, en stein mitt i bålet gjør att du kan bruke flere kjeler/stekepanner samtidig,

Denne oppskriften krever att enn passer varmen hele tiden!

Fjellørret trekt i Hvitvin:

Du trenger ca en halv liter hvitvin, masse timian sju åtte sjalott løker en hvitløk, kvart liter fløte, salt og pepper og fjellørreter skåret i fine fileter kan gjerne bruke lethermann for å pelle ut alle beina, poteter og smeltet smør.

hell vin og finhakket hvitløk opp ien stor kasserolle (fins ganske store gryter til bålbruk å få kjøpt) legg lagvis ørretfileter og hakket sjalotløk og timian til alt er på plass lite grann salt mellom hvert av lagene dette skall dampes i ca 20m ikke koke, etterpå tilsettes fløten og det hele kan stå og trekke i ti m mens potetene koker seg ferdig, potetene kan og med fordel ligge i glørne innpakket i folie men det blir jo en smaksak. God appetit :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Det vart ikkje mykje respons på forespørselen om oppskrifter.

Når Bjørnar (5) og Sindre (7) er med på tur, blir bålet og maten eit lite høgdepunkt. Her er ein liten godbit og ei energibombe for dei som har bruk for det:

Haustgodt

1 kopp nyplukka blåbær

1 plate kokesjokolade

½ kopp rosiner

½ kopp havregryn

melk

Smelt sjokoladen og rør inn rosiner, havregryn og blåbær. Server i koppar med melk over. Om det ikkje er råd å bruke nyplukka blåbær, kan det varierast med bringebær, eple eller andre bær som fristar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

En enkel men fin åveraskelse er pannekaker, to måter å gjøre det enkelt: man kan kjøpe ferdig blanding og røre ut i vann eller viss ikke turen er for lang eller du er sterk og ikke redd for å ha noen ekstra kg med lager du røra hjemme og har den på ei plastflaske, stekepanne med teflon er å anbefale, smaker godt med bjørnebærsyltetøy eller honning, eller man kan steke litt bacon til, dette er kjempegodt og litt enklere enn den fiske middagen, mange andre ting det går ann å lage nestenferdig hjemme, litt fantasi skader ikke :arrow:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Hei du!

Var med en gammel kollega på tur i helga. Og han hadde en veldig fin "stekehelle" (finsk oppfinnelse, i følge han). Fungerte som en wok nesten, bortsett fra at den har 3 ben som får stekehella litt over bakken og bålet. I tillegg til dette var den nesten flat, bare litt helling mot midten av hellen. Og fåes i flere størrrelser. Noe som gjør at den blir bedre å steke store biter kjøtt og fisk for mange. Wok'en har en tendens å få mesteparten av varmen kun i midten, selve bunnen. Som gjør at man kun kan steke små mengder om gangen.

Ulempen var at den var litt tung. Men til turer hvor man ikke skal gå så langt var den ypperlig. Et must for folk som liker å bruke lavu i hvertfall!

Syns egentlig alt er mulig å lage for såvidt. Har klart å lage pizza, og lasagne på bål bare for å nevne det! Alt kommer an på hvor mye man gidder å dra med, og hvor oppfinnsom man gidder å bli :) Matrettene blir stort sett definert av det!

Beste man kan lage på bål i min mening, og som man overlever vekta på er grillspydd. Bare å ta litt forskjellig kjøtt på en lettere metalllspidd, og blande med litt grønnsaker her og der. (bruker du trepinner, så brenner de som regel opp og knekker før maten er ferdig) Pleier ta med oksekjøtt, lammekjøtt og svinekjøtt! Løk, paprika, squash, brokkoli, sopp osv. Bare husk å IKKE grill spyda før flammen på bålet har roet seg ned. Ellers blir maten ganske svart. Bruk gløra! Så er det bare å ha med no pose-saus, pommes frittes eller poteter (må være kokt). Skal teste a lage grattinerte poteter neste gang jeg er på tur! Må ha litt utfordring!! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 år senere...

På tide å ta opp igjen denne tråden.

Hva når man skal på langtur, og har tilgang på fisk i massevis, men ikke egg, melk og og annet som ikke holder seg i varmen. Hva kan man da ha med seg som kan tilberedes til et lite festmåltid over bålet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På tide å ta opp igjen denne tråden.

Hva når man skal på langtur, og har tilgang på fisk i massevis, men ikke egg, melk og og annet som ikke holder seg i varmen. Hva kan man da ha med seg som kan tilberedes til et lite festmåltid over bålet?

For fisk, ta med dill, krydder, fiskesupper, aluminiumsfolie.. så har du ett festmåltid... potetmos er vel standard?

Går jo også ann å bruke Viking Tørrmelk til de tingene der du trenger melk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars, denne må du prøve.

Forstek kylling i små biter. legg ut litt folie med litt kryddersmør. Smør må brukes for at det ikke skal svi seg. Legg på kyllingen, ost, papirka, løk, jalepeno eller hva det heter, mais, annanas og ellers det du liker.

Pakk den sammen som en skål så den blir helt tett. Legg den rett i bålet eller i panne om du vil. La den ligge noen minutter, åpne pakken og spis.

Raskt å lage og smaker helt utmerket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lagde denne på primus i rondane en gang:

Mørbrad kuttet i strimler

Rødvin (Du får kjøpt små rødvins bokser på polet som ligner juicekartonger til barn)

Tine krydder ost

Chili

Paprika

Champignon

Ris (Boil in bag)

Smør

Stek først kjøttet i panne. Legg til side i kokekar eller lignende.

Ha godt med smør i panna, ha i chili og la det steke i et par minutter, Ha i sopp og paprika. Stek soppen myk.

Nå pleier jeg å helle oppi litt rødvin og lar det koke opp.

Legg krydderosten oppi sammen med soppen, paprikaen og chilien og la det koke litt og bli en saus.

Bland tilslutt alt sammen med kjøttet, kok opp ris og server :D

Blir faktisk ikke veldig mye å bære på, men det blir bare et sånt måltid på turen som regel.

post-3371-133474557942_thumb.jpg

post-3371-133474557947_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel ikke grenser for hvilken mat man kan lage på ett bål, hvis man vil bruke nok energi og tid på dette. Men når av og til det enkleste er det beste, så skjærer jeg opp et bacon stykke i skiver, trer skivene på en pinne, og holder dem over glørne til de blir sprø. Lærte dette av noen elgjegere oppe i trøndelag for noen år siden. Og det har blitt en klassiker for meg. Eller å åpne en boks sardiner i olje og legge den ved siden av bålet. Ikke akkurat avansert cousine, men kjapt og enkelt.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.