Gå til innhold
Terka

Western Mountainering - GWS vs MF ytterstoff?

Anbefalte innlegg

Noen som har erfaring og tanker rundt ytterstoffene i WM posene? Tenker da spesielt rundt vinterbruk.

Ytterstoffet av Gore WindstopperTM gir deg en særdeles god beskyttelse av isolasjonen og egner seg ekstremt bra til bruk i snøhule eller i et enkel- dukstelt der faren for mye kondens er større.

VS

Den store forskjellen fra GWS er at denne modellen bruker ett lett og slitesterkt stoff som puster bedre enn Gore Windstopper. Dette gjør at vekten går ned 140 g.

Ytterstoffet Microlite XP er en 20 denier Microfiber med hele 400 thread count. Western Mountaineering bruker microfiber i disse posene fordi denne typen materiale er veldig vannavstøtende pga konstruksjon. Microfiber XP har en kombinasjon av høy thread count of tykke tråder. Hver microfibertråd har mye flere filamenter enn normal nylon eller polyester. Når man vever dette i en hly thread count får du ett vindett stoff som tåler mye fukt. Fordi det ikke brukes nen coating eller membran, puster dette stoffet ekstremt bra. Det gir posen et stort bruksomeråde

Ser for meg at på kald vinter og telt med innertelt så er MF best, men skal man overnatte med risiko for mer fukt/trekk så er GWS bra. (Kjenner folk som har brukt Lynx GWS og liggeunderlag rett på bakken ved alpine turer det andre har måttet bruk bivuak utenpå sin pose. Men dette er litt "særbruk".)

Vil MF ytterstoff være å foretrekke ved kald vinterbruk i telt, eller er GWS bedre uansett?

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nja.. er like fortsatt usikker på hva som evt passer meg her. 🤔 

F.eks. kommer den varmeste posen (Bison) til WM kun i GWS ytterskall. Antagelig så vil det være naturlig å bruke dampsperrepose med den for dem som den er aktuell for da både stoppe fukt innenfra og utenfra.

På kortere turer over noen døgn så er det nok ikke så viktig uansett. Og på alpine vinterturer i ikke allt for mange kuldegrader hvor være sparsommelig overnatting (kun liggeunderlag + sovepose) så vil Lynx GWS være er bra alternativ. Men for rene vinterturer med pulk så er det mer usikker om Puma GWS eller MF er det beste alternativet for min del. I-landsproblemer altså. 😄

Heldigvis ligger WM posene langt utenfor budsjett enda, uansett hvor bra tilbud som skulle være mulig å få. 😂

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
20 minutter siden, tronn skrev:

Jeg er ikke veldig tøff i kulda, men blir det varmere enn -10, så er pumaen i varmeste laget. Så man på nesten holde seg i innlandet på vinterstid med slik pose. 

Men minus 10 er det jo fort undet klarværsnetter utpå høst og tidlig vår i fjellet. Har opplevd minus 18 på natta i begynnelsen av mai (og plussgrader på dagen når sola fikk tatt tak på samme tur). Sånn sett er Lynx en fin pose, men Puma'en er en ren vinterpose for kulda.

Edit: Bison er uaktuel for min del. Tenker i retning Puma og Lynx.

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
9 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Eller er det snakk om så lite fukt at det tørker på kroppen når man er ute av posen?

Det er bevist at et voksent menneske svetter gjennomsnittlig mellom 0,3 og 0,6 liter per natt, og en voksen mann kan svette opp til én liter per natt. Dette gjelder under normale omstendigheter "hjemme", men vil tro det også stemmer for dem som er på vintertur del om omkringliggende faktorer er forskjellig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Marius Engelsen skrev:

Ble litt OT her nå pga. meg ☺️

Går helt fint! Er jo litt av fjellforums natur det at tråder sporer innom litt ulike vinklinger og temaer. :D 

Skal se om jeg får tatt en prat IRL med folk som har brukt det aktivt på lengre turer. Det skal finnes dampsperreposer som oppleves mindre våte/klamme en  "søppelsekk" varianten.

Her er Western Mountain sin:

WEB_Image%20Hot%20Sac%20Dampsperre%20%201052532080265754.Jpeg

"Dampsperre er egnet til turer fra 20 minus og nedover for å hindre at oppvarmet luft fra kroppen skal kondensere i posen i kalde omgivelser. Dette er særlig brukt på lengre kalde turer der man har liten mulighet til å tine og tørke posen. Denne dampsperren har også et reflekterende innerstoff som legger til en del varme."

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skjult lenke - logg inn for å se den, jeg kommer aldri til å gå inn i en butikk og kjøpe en av WM posene til listepris, bare så det er klart. 😄 Man må vente til det dukker opp ett eller annet ekstra tilbud en eller annen gang og da ha muligheten til å slå til. Utfordringen er at man gjerne trenger en annen sovepose i mellomtiden..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
18 minutter siden, Fotogubbe skrev:

Er man veldig ivrig vinterentusiast tenker jeg at det er vel anvendte penger :) Sunn og god interesse, i ren og flott natur.

Leste først "vinentusiast" 😅, men joda, er enig i det. Utfordringen er om man har flere interesser som koster litt, og flere man har med på tur/aktiviteter og skal ha utstyr til. Da er det greit å være litt prisbevist og følge med på tilbud. 🙂

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bare å spore av Skjult lenke - logg inn for å se den :D Kommentaren din er høyst relevant, spesielt relatert til avsporinga rundt bruk av dampsperrepose.

Eg trur ikkje så mange her har vært på tur i temperaturer f.eks. under 20 minus over så lang tid at det har vært et problem med at fukt samlar seg opp og frys inne i dun-soveposen og skaper dunkollaps/stor reduksjon i isolasjonsevne. 

En annen faktor på behov vinterpose er temperatur ute vs inne i telt. F.eks. når Bengt Rotmo kryssa Alaska hadde dem flere netter med under minus 40 utendørs, men aldri under minus 22 inne i teltet (Gamle Helsport Svalbard med <1m takhøyde inne i teltet). Og da er vi inne på enda en faktor som jeg har kommentert i andre tråder;  volum og takhøyde inne i telt, store telt er kaldere en små telt. Dette er også relevant ift soveposevalg.

Ulike faktorer satt i system + erfaring rundt dette gir totalen.

Ellers enig med deg i at heilsyntet har sine bruksområder, eg har ein syntet som eg stort sett nyttar på pulkturer no når det ikkje blir nytta dobbel pose.. Og vurderer og syntet vs dun til kvar enkelt kajakktur ut frå ver og risiko for våte forhold.

Utgangspunktet for tråden var altså fordeler og ulemper med ytterstoff i Gore Winstopper vs MF (Microlite XP - 20 denier Microfiber med 400 thread count).  Men herlig med litt avsporing altså. 🤣

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Marius Engelsen skrev:

Jeg sier som vanlig: Velg en sovepose på Cumulus sine sider, MVA trekkes fra i siste steg før bestillingen bekreftes. De slår warmpeace på pris, kvalitet og spesifikasjoner, kan velge lengde bredde, stoff, dunkvalitet etc. Tror ikke man får bedre pris på dunposer, med mindre man finner veldig gode tilbud.

Jeg har både warmpeace og cumulus. De varer kanskje min levetid, men hvis jeg skulle kjøpt på nytt ville det blitt 2 stk cumulus poser. 

Eg kjenner til Cumulus Skjult lenke - logg inn for å se den, og det er heilt klart opplevd kvalitet/holdbarhet/osv. opp mot pris som påvirker valg for min del. Navn på produsent er eg ikkje så opptatt av anna en at det gir ein indikasjon på nevnte faktorer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ilands problemer og hverdagsdrømmer del 2 🤪😄

Har hatt lyst på WM Lynx GWS en stund men en hyggelig kar fikk meg til å vurdere WM Kodiak MF også.

Testet to andre soveposer siste uka, en med 163 cm omkrets og en med 75 cm bredde  oppgitt(ca 150 cm omkrets). Sistnevnte tendenserte litt mot "pølseskinn", med armene med langs sida pressa albuene merkbart i siden på posen. Førstnevnte var behagelig.

Kodiaken er bredere, med 170 cm omkrets rundt skulder/bryst mot 157 på Lynx.

Vil bredden på kodiaken være et issue ift større romslighet når man nærmer seg posens temperaturgrense, eller går dette mer på for lange soveposer og oppvarming av posen nede rundt føttene? (Kodiaken har temp rating på -18°C og Lynx har -23°C) 

Noen som tanker/erfaringer rundt dette med bredde på posen? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Fotogubbe skrev:

Ja, lett å tenke at det bare er fotenden, men også i bredden da en litt bredere sovepose øker det totale rommet som skal varmes opp. Jeg vurderer/vurderte en WM MegaLite, som blir romslig til meg. Denne har en WM-rating på -2. Experten på XC Sports antydet at for slanke meg ville ratingen ligge på rundt 0.

Jeg både skjønner og er enig i at for stort volum generelt i posen vil gi mer luft å varme opp. Men utgangspunktet (brukeren) er viktig. Megalite som du testet har 163 cm omkrets i skulderhøyde, akkurat det samme som den jeg testet og fant nær perfekt omrkets for meg. Du bør gå ned i omkrets mens for meg blir det litt trangt når jeg nærmer meg 150 cm omkrets. 

Det jeg egentlig spør om da er om 170 cm omkrets / økning på 3,5 cm bredde ift en pose på 163 cm bredde vil være merkbart ift kulde og tomrom/luft som må varmes opp inne i soveposen.

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er ikke det litt to sider av samme sak da Captain Obvious? ;) Det mest konstante (forhåpentligvis) er kroppen inni. og større indre voum på posen gir større ytre overflate. Dette opp mot kuldebroer pga sammenpressing av pose/dun ved for liten pose (som de andre nevner) er det som jeg ønsker å finne en god balanse på.

 

1 time siden, Fotogubbe skrev:

Det er noe av grunnen til at jeg vil velge litt bredere posen enn WW UltraLite da den ble litt pølseskinn. 

Skjult lenke - logg inn for å se den Det er vel Skjult lenke - logg inn for å se den som tilsvarer Ultralite best og ikke MegaLite? (Alpinelite har samme temp spec som Ultralite, og samme bredde som Megalite.)

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

..og å kapre min egen tråd. ;) 

Utgangspunktet for trådenvar at eg vurderte posene WM Kodiak MF (temp: - 18) og WM Lynx GWS (temp: -23)

Nå har jeg solgt 3sesongs pose for høst/vår med t-lim på -11 grader og vinterpose med t-lim på - 26 grader, og må erstatte med noe. 🙈

Vurderer da WM Versalite som tresesongs, og evt. en "passe" vinterpose  med temp grense rundt minus tyve (WM Lynx), eller Versatile + Halite Overbag. ELLER evt. bare WM Kodiak om denne vil funke opp mot litt over null grader.  (Har en egen "sommerpose" for varmere temperaturer).

Hva mener folket er en et godt valg mtp å få dekket soveposebehov fra ensifra plussgrader og et stykke ned på noen og tyve minus?

WM Versatite:

 • Vekt: 905g / 1855g med Halite Overbag
 • WM Rating: -12 C / - 26 med Halite Overbag?
 • Loft Spacing: 17 cm
 • Ytterstoff: Extremelite (nylonstoff i 12 denier)
 • Passform: Mummy, Skulder - 157cm,  Hofte - 135cm,  Fot - 99cm

WM Kodiak:

 • Vekt: 1245g  / 2195g med Halite Overbag
 • WM Rating: -18 C / - 32 med Halite Overbag?
 • Loft Spacing: 18 cm
 • Ytterstoff: Microlite XP  (20 denier Microfiber med 400 thread count.)
 • Passform: Mummy Bred, Skulder -  170cm, Hofte -  147cm ,Fot - 104cm

WM Lynx:

 • Vekt: 1590g (/ 2540g med Halite Overbag)
  WM Rating: -23 C (/ - 37 med Halite Overbag?)
  Loft Spacing: 22 cm
 • Ytterstoff:  GWA (Gore Windstopper)
 • Passform: Mummy, Skulder - 157cm, Hofte - 137, cm Fot - 99cm

 Halite Overbag:

 • Vekt: 950 g
 • T Comf: +7 C / T.Lim: + 3 / Legger til ca 14 grader i to-pose system.
 • Passform (Ca mål): Skulder - 180 cm, Fot 120-130cm

 

En, to, tre... ? Hva mener turfolket er en fornuftig kombinasjon for å dekke soveposebehov fra sen høst/tidlig vår og et stykke ned på vintertemperaturer? 🤔

 

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 timer siden, Walle skrev:

Hva med WM Antelope GWS eller Apache GWS, og en Halite overbag?

Antelope / Apache har de ikke inne der det er aktuelt å handle så de modellene utgår.

3 timer siden, Walle skrev:

Hva med WM Antelope GWS eller Apache GWS, og en Halite overbag?

Jeg har en Versalite og det er en super digg pose, men jeg skulle ønske jeg hadde GWS stoff slik at den ikke ble så fuktig.

Versatile kommer ikke i GWS, kun i Extremelite. (mulig det går an å spesialbestille.) Skjult lenke - logg inn for å se den

Badger GWS med WM temp rating på -10°C og 168 cm skulderbredde kan jo være et alternativ til Versalite (157 cm skulderbredde/-12°C temp rating).

Mulig det blir Versalite + Halite Overbag i denne omgang 🤔 Og så får jeg drømme om en Lynx GWS til senere en gang. 

Ang. det å legge seg med våte klær i posen, jeg har alltid med er tørt sett ullklær som backup når det ikke er sommersesong, disse brukes også i soveposen. (Jeg prøver å aldri ta med våte klær inn i dunposer, bortsett fra de turene hvor man kryper rett inn i posen med skallklær og dunjakke på.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
27 minutter siden, Marius Engelsen skrev:

Hva slags turer er dette? Klatring med soving i veggen eller noe sånt? :) 

Vel, det også. Eller alpine (vinter)turer med en del klyving og/eller ski hvor man er mer eller mindre i bevegelse hele tiden frem til man kryper inn i soveposen.

Noen slike turer kan være med kun liggeunderlag og sovepose og overnatting på en hylle/liten flate. Ande turer med et en-duks telt for værbeskyttelse (bildet nedenfor). Turen opp&ned er målet og soveposen er et "verktøy". Campliv og komfort har da lav prioritet ift vekt og volum på sekken som skal bæres/fraktes en del høydemeter.

FB_IMG_1572507459354.jpg.e4e0a4fdd0d95e627febb090b2b43291.jpg

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
23 minutter siden, Marius Engelsen skrev:

Hva er minimum av utsyr du klarer deg med i sekken, dersom det er snakk om en overnattingstopptur hvor værmeldingen er kjent?

Se denne videoen av Steve House (Alpinist, klatrer, forfatter av " Training for the new alpinism"/"Training for the uphill atlete"/etc.), her bruker han en 30 liter sekk:

 

Seff. mange varianter avhengig av type tur. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.