Gå til innhold
Terka

Western Mountainering - GWS vs MF ytterstoff?

Anbefalte innlegg

54 minutter siden, Terka skrev:

Det jeg egentlig spør om da er om 170 cm omkrets / økning på 3,5 cm bredde ift en pose på 163 cm bredde vil være merkbart ift kulde og tomrom/luft som må varmes opp inne i soveposen.

For å sitere den alltid relevante superhelten Captain Obvious: Det er ikke den varme lufta inni posen som er den store utfordringen, det er den kalde lufta på utsiden ;) 

Altså er problemet med å ha en pose som er større enn nødvendig at det utvendige arealet av posen, som er eksponert mot de kjølige varmeslukende omgivelsene, også blir større - og derved blir også varmetransporten ut av posen større enn den trenger å være.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Terka skrev:

Er ikke det litt to sider av samme sak da Captain Obvious? ;) Det mest konstante (forhåpentligvis) er kroppen inni. og større indre voum på posen gir større ytre overflate. Dette opp mot kuldebroer pga sammenpressing av pose/dun ved for liten pose (som de andre nevner) er det som jeg ønsker å finne en god balanse på.

Tja, det henger jo sammen ;) Men poenget er at volumet i seg selv er bortimot nøytralt i et energiregnestykke, mens det som virkelig teller er isolasjonstykkelse og ytre overflateareal.

Jeg ville sagt at en godt designet pose som man akkurat greier å skvise seg inn i, ikke bør gi sammenpressing av dun og ha minimert ytre overflateareal. Men jeg kan jo heller ikke se bort fra at slik sammenpressing faktisk kan skje - i så fall reduseres isolasjonstykkelsen, som definitivt er viktig i energiregnskapet.

En pose som er større enn du trenger, har også større ytre overflateareal enn nødvendig - og dette er som sagt også definitivt viktig i energiregnskapet. Det "energinøytrale" ekstravolumet kan imidlertid gi deg økt liggekomfort. Du har også muligheten for å kompensere for det økte ytre overflatearealet med å øke isolasjonstykkelsen - altså benytte ekstravolumet til å ta på ekstra klær når det er behov for det.

Jeg  foretrekker selv poser som gir meg litt luft å bevege i, det oppfatter jeg som komfortabelt. Så kan jeg ofre litt komfort med å ta på mer klær dersom det blir kaldt - får heller akseptere et snev av tvangstrøye-følelse av og til, for å slippe å fryse :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.