Gå til innhold
Olav2

Ikke-røytende hunder for turbruk - erfaringer? (lagotto, puddel, portis,cobberdog etc)

Anbefalte innlegg

Jeg har en 8 mnd gammel blandingshund. Faren var storpuddel, moren var blanding av storpuddel og jaktlabrador. Røytefri, men du verden for pels! Før jeg fortsetter - blandinger med storpuddel kan bli store. Min er foreløpig ca 32 kg og 65 cm i mankehøyde. Ikke noe man tar under armen akkurat. Jeg var ikke klar over at vi ville få så stor hund, hadde sett for meg noe mindre. Det man må være klar over når man kjøper puddelblanding er usikkerheten på størrelsen. I samme kullet er det f.eks to andre valper med halve vekta av vår...

Pelsstellet vårt er ingen daglig børstebruk, men han må klippes ca hver tredje måned. Det er en tretimers jobb til 12-1500 hus hundefrisør, eller en tomanns, tretimers, håroveralt-jobb hvis man gjør det selv. 

Ellers regner jeg med at kløv, trekk, tur og løping er midt i blinken for ham. 

Drøbak hundehotell er for meg fy-fy. Dvs - stein i glasshus, jeg kjenner ikke linjene bakover på min hund... Men såkalt cobberdog er jo det samme som labradoodle, og i og med at den startet i Australia på 80-tallet, så har de ikke rukket veldig bredt grunnlag for stammen. Dersom linjene er "lukket" dvs ikke nye puddel- eller labradordener, så høres det tynt ut for meg. Poenget mitt med Drøbak er at det blir serieproduksjon i system. Valper for pengene og ikke andre årsaker. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Og så må du vite en ting til: det er 50/50 sjanse for at blandingen gir røytefri hund. Du kan like gjerne få en røytende labradoodle med glatt pels som krøllet og røytefri.  

Og oppdretter - INGEN NKK oppdretter vil offentlig være med på slik blanding. Og ikke-NKK oppdrettere blir fort uglesett av alle andre kenneler. Jeg ler meg skakk/vemmes innvendig når jeg leser puddelfantasters karakteristikk av "blandere".

Jeg håper virkelig du finner det du leter etter, husk bare at eksteriør er mindre viktig enn interiør (lynne,  lærevillig, hengiven, osv). Noen ting må du akseptere, du vil trolig ikke kunne få full score på alt. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå har vel denne tråden sklidd litt ut fra TS sitt opprinnelige spørsmål, og jeg hadde ikke tenkt å si mer; men så kommer det drypp fra begge sider her som fyrer opp diskusjonsparten i meg...

Som jeg har sagt - jeg har en blandingshund. En labradoodle. En fy-fy i puddelkretser pga av avl mellom blanding og puddel, og en FY-FY i kennelkretser pga av innkjøpsprisen på en ikke-renraset hund. 

Da vi lette etter hund hadde vi flere kriterier. Vi var opptatt av størrelse, bruksområder, gemytt, helse osv. Ikke skulle vi jakte, ikke skulle vi på utstilling. Hunden skulle være familiemedlem, og fremfor alt et lykkelig friskt sådan. Vi vurderte omplasseringshund, men landet etterhvert på at en valp var det vi ville starte med. I jakten ble diverse raser utelukket i stor grad takket være oppdretterne selv. Dette skyldes flere faktorer. Herunder kontrakter som binder kjøper, krav om utstilling, jakt, rett til oppdrett, ikke oppdrett, osv.

Omplasseringshunder fra FOD som bare selges dersom kjøper garanterer for at dyret ikke skal brukes i avl. Settere som ikke kan selges hvis ikke kjøper kan vise jaktkort og våpenlisens og fryser full av egenskutt mat. Krav om at dyr skal stilles ut innen så og så lang tid. Osv.

Listen er lang. Det oppleves som om jeg skulle ønske meg en bil, men jeg ikke får BMW fordi jeg ikke har tenkt å kjøre på Autobahn, Jeep fordi jeg ikke kjører i terrenget osv. 

Er det rart at man ender opp med en blandingshund? 

Jeg forstår at en som avler på type A vil vise til valpekullets prestasjoner for siden å kunne selge mer, men det er det eneste argumentet jeg kan se som gyldig for krav om ditt og datt. Når kennel etter kennel klager over at blandinger selges for fantasipriser, men ikke selv kan innrømme at begrensningene de setter selv er der for markedsprisen? Hva er poenget? 

Jeg er godt fornøyd med hunden vi fikk. Oppdretteren har ikke kennel, men valpeperioden var seriøst gjennomført, og dyret er chippet, forsikret og fulgt opp etter kunstens regler. Han er lærevillig, hengiven og ved ni måneder ett fullverdig familiemedlem. Og da kan jeg vel ikke be om mer. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
5 timer siden, Olav2 skrev:

 

Gode tips! Forslag til flere langbeinte små til mellomstore hunder? :)

Jeg hadde lyst på lapsk vallhund, kona ville på død og liv ikke ha en gjeterhund så vi gikk vekk fra det. Tror det passer kriteriene dine.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.