Gå til innhold
redcreek

Koker vann på 9.5 minutter istedenfor 3.5

Anbefalte innlegg

På 8.7.2019 den 22.38, redcreek skrev:

 Riktig diameter på kjelen reduserte koketiden med ytterligere 2.5 minutter.

photo_2019-07-08_22-26-36.jpg

....gryter med større diameter (brede og lave) vil være mer effektive enn de med mindre diameter (smale og høye) - gitt samme volum.  Se: "Skjult lenke - logg inn for å se den".  Dette tror jeg ofte faller utenfor i vurderingen hos de som vil optimalisere for lav vekt ved å velge toppmontert gassbrenner og gryte/kopp med diameter som er akkurat stor nok til å romme gassboksen. ..

Endret av zimwalker

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
50 minutter siden, fjellkaren skrev:

Skjult lenke - logg inn for å se den, er det jo større kjelediameter jo mer effektiv?  Eller er det et optilmalt forhold mellom flammens diameter og kjelens?

Det er vel helst det siste, men som en tommelfingerregel - gitt samme volum - gir det en god pekepinn.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
13 timer siden, Memento mori skrev:

Men min erfaring er at, om kjelen er like stor som kjelestøttene så er det bra nok, uten at jeg kan dokumenter det.

Enig, bra nok er som regel godt nok. Dog vil jeg tro det kan fortsatt være noe å hente på å øke diameteren litt til dersom gryta dekker kjelestøttene, men man fortsatt ser at flammene slikker utsiden av gryta. Uansett er dette om betydningen av diameter på gryta kjekt å vite litt om for den som skal kjøpe nytt. Noen starter kanskje med  at kokesettet skal pakkes minst mulig og har det som høyeste prioritet. Tenker ikke like mye på effektivitet i bruk/vet for lite om det.  Selv bruker jeg ofte spritbrenner og er vant med at et oppkok tar litt tid uansett, så så veldig opptatt av koketid er jeg nå ikke.  Men kan jo være greit å kunne redusere forbruket av drivstoff litt,  om ikke for annet så for å bære på  minst mulig/ drøye beholdningen mest mulig .

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Lignende innhold

  • Av torbjornhb
   Hei 🙂 
   Noen som har erfaringer med MSR Hubba Hubba NX3 og MSR Mutha Hubba NX3?
   Har et splitter nytt Big Agnes Cooper Spur HV UL3, men vurderer MSR også. Mulig det tåler litt mer juling, i hvert fall slik jeg har forstått det fra ulike tester. Big Agnes er til gjengjeld lengre, og det passer godt til mine 188cm.
    
   Tar gjerne imot erfaringer og tips. Og til info, det er kun disse tre modellene der står mellom. Ønsker et lett telt til sommerbruk.
  • Av Diger Jotne
   Prøver å finne meg et kokesystem som kan brukes året rundt over "alt". Nå drar ikke jeg på polar turer og slikt. Ikke flere ukers turer på vinter eller sommer, men det blir en del turer og ei natt her og der.`Lager gjerne mat som krever litt mere enn å koke vann.
   Så langt har jeg prøvd kvistbrenner, sprit brenner, vanlig bål og skru på gassboksen brennere. Fordeler og bakdeler er det med alt.
   Kunne tenke meg å kjøpe inn 1 multifuel brenner. Da har jeg uansett årstid og tempratur et system som funker. Så kommer jo da det store spørsmålet. Hvilken skal jeg da invistere i?
   For om jeg ser på Optimus så er det jo Nova, Nova+ og Polaris å velge mellom. MSR har et par Whisperlite og XD. Primus har også et par. Aliexpress har også osv.
   Noen som har noen innspill
  • Av André Aubert
   Har et MSR Fury telt som nå begynner å lukte en salig blanding av bål, svette og tårer.
   Kan disse vaskes i maskin dersom jeg bruker egnet såpe?
   Takker for alle tilbakemeldinger

  • Av Fjellmaen
   Hei! Meg og min kjæreste trenger et nytt telt. Ønsker et kuppeltelt med god plass. Tenkte derfor et 3-manns. Teltet vil bli brukt både på hiking og på kjøretur. Vi teltet kun om sommeren, høsten og våren. Telter i regn, men minimalt i storm. Vil bruke mellom 2000 kr og 4000 kr på teltet. Har sett på MSR Elixir 3 og Marmot Limelight 3P. Lest både godt og vondt om begge telt. Flere klager på vekten. Noen erfaringer med disse, eller noen dere vil anbefale istedenfor? 
   Her er kriteriene mine:
   - God plass til to personer(3-manns). Må være romslig til kortspill på kvelden. 
   - Pris: 2000-4000 kr. 
   - To åpninger 
   - God utsikt fra innsiden er en fordel. 
   - Pakkvennlig. Enkelt å fordele på to sekker.
   - Må være lett nok til å gå et stykke med, men er ikke vanskelig på noen få hundre gram i forskjell. Jeg synes ikke 3 kg er tungt, men selvfølgelig en fordel med lett telt. 
   - Må kunne kjøpes på skandinavisk nettside. 
   Takk på forhånd! 
  • Av rayun
   Det er ikke tvingende nødvendig å planlegge mye for å sykle en tur til Bergen. Men for egen del har jeg stor glede av både planlegging og forberedelser i forkant av turene jeg tar. Det spiller ingen rolle om turen går på beina, eller som her, på sykkel. Forberedelsene kan gå på utstyr, mat, reiserute og kanskje er det greit med litt trening også, før man legger i vei. 
   Jeg koser meg og bruker relativt mye tid på dette og når ting ikke går som planlagt setter det noen følelser i sving. Det er ingen skam å snu, heter det, men det er neimen ikke artig å gi seg heller. Det er selvfølgelig en lettelse når et problem kan løses, men likevel føler jeg på litt av den nederlagsfølelsen ved å ikke komme i mål. 
   Det er mye lettere å dele sine vellykkede turer med andre, men innimellom har vel de fleste av oss opplevd at det kan butte i mot noen ganger. 
   Etter en del fram og tilbake har jeg kommet til at jeg skal dele mine forsøk på å nå Bergen. Det er tross alt en del av turopplevelsen, om enn ikke den hyggeligste. 
   Så her kommer nok en Skjult lenke - logg inn for å se den fra meg.
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.