Gå til innhold
Bjørn J

Bør vi slutte å handle på XXL?

Anbefalte innlegg

Jeg tenker at de ansatte står så sterkt her i landet at de faktisk skal kunne klare å ha en bra arbeidsplass uten at de skal føle seg uthengt og mobbet. Med så lav ledighet og så sterke regler til arbeidstakeres fordel, så anser jeg ikke dette som et veldig alvorlig problem. Høres fryktelig kynisk ut, men jeg er ikke det. Om det hadde vært så rævva å jobbe der så hadde de ikke hatt samme tilgang på ansatte. 

Her er det kun snakk om en ledelse totalt manglet for takt og tone. Men det er jo lett og løse med å hive ut de feil folka. 

Jeg er mer bekymra over at de, og andre, spyr ut med billig drit som kastes etter kort tids bruk. Enten får man kjøpe kvalitet eller la være å kjøpe. For billig skrot er mer skadelig enn kjipe arbeidsforhold. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
42 minutter siden, Kristian J. Vabø skrev:

Der er jeg 100% enig!

Og et godt eksempel på dette er noe jeg la merke til i en mail jeg fikk fra G-Sport forrige uke. Der reklamerer de for billig "Festival telt" der sovepose og liggeunderlag følger med for kun 499,-, og med  gamle minner fra avisartikler fra Hovefestivalen i Arendal for en del år tilbake der folk lot telt og alt bare stå igjen når de reiste, fikk jeg en vond følelse i magen av dette tilbudet :( 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg fortsetter gladlig å handle på XXL, som og tilfeldigvis er butikken nevnt i media siste dagene. Men jeg brukte G-max før, men de er nå borte fra Arendal og nærmeste er G-sport Sørlandssenteret i Kr.sand, og så langt kjører jeg ikke for å handle, om ikke det er noe veldig spesielt.

Ja den annonsen ga meg også hikke. Dette er telt for engangsbruk. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
37 minutter siden, Jofa19 skrev:

Godt spørsmål. Enda et eksempel på ukultur i kjeden:

Skjult lenke - logg inn for å se den

Etisk er det nok riktig å stille spørsmål. Både når det gjelder behandling av ansatte og samfunnsansvaret til større bedrifter. Store bedrifter må også stille opp og ta et miljøansvar.

Den der er jeg usikker på. Søsteren til en venninne jobber der. Og som ansatt får hun kjøpe disse varene for knapper og glansbilder. Ergo har også min venninne dyre og solide turklær for en billig penge. 

Men om det er lokale forskjeller på policy’en her så er jo ikke det særlig bra 🤔

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 minutter siden, ru.mad skrev:

Er vel ikke helt enig i det der. I første halvdel av nittitallet var billigdritten det som faktiskt fikk meg ut på tur, rett og slett fordi jeg ikke hadde råd til noe annet. Årsaken var at jeg ikke hadde min første faste jobb, av mange grunner, før jeg ble 26 år. Det billige festivalteltet, som kostet 300kr den gang også, gjorde så absolutt nytten sin og det var det eneste rimelig lette teltet jeg hadde mulighet til å kjøpe. Sømmene fikk et strøk med Karlssons lim (de var ikke tapede dengang) og etter en tid ble duken jevnlig impregnert med silikonspray på boks. Jeg hadde dette teltet i flere år og brukte det på mange turer! Den billige teppeposen fra Sparkjøp ble også vel brukt.

Så når folk disser festivaltelt og billigdritt generellt, blir jeg litt snowflake og vet ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg. :frantics:

Du kunne gjort som meg, med flere. Vi delte på det vi hadde og lånte av hverandre. Jeg hadde kokeutstyr, en venninne telt osv osv. Enten dro vi sammen eller vi lånte bort til hverandre. Eneste alle hadde privat, var sovepose. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
54 minutter siden, Thomas E skrev:

Nei. Jeg trenger ikke betale overpris for å føle at jeg minimerer forbruket mitt. Jeg har da aldri sagt noe om "litt til", så jeg vet ikke hvor du får det fra. Jeg tar utgangspunkt i at man uansett bare kjøper ting man trenger og vil bruke. Jeg har stikk motsatt erfaring hvis du mener alt fra Kina er skrot. Jeg er strålende fornøyd med samtlige produkter jeg har kjøpt fra Kina, alt fra iPhone-kabler som er mye bedre enn de originale, skumunderlag, enkle gassbrennere osv. God kvalitet på alt. Gassbrenneren er et godt eksempel. Kjøp Fire Maple Stove uten de ekstra marginene fra Kina eller betal ekstra for å få det norske Eagle Products-merket på nøyaktig den samme brenneren.

Det er bra du føler du ikke overforbruker. Det virker som du var for massiv handel privat fra Kina på bekostning av Norges handelstand. Og da ble jeg skeptisk til din motivasjon. For vi trenger den norske næringen. 

Og jeg hadde blitt så sjeleglad om vi kunne produsere mer varer her hjemme i Norge. Mer rene ullprodukter. En god del metallvarer og treprodukter mm. Vi har ressursene. Og verden hadde hatt bedre av at vi fordelte bruken av naturens ressurser.  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
14 minutter siden, tubbs skrev:

Ja, men så lenge Norge er ett høykostland å bo i, skattepolitikk som suger penger ut av bedrifter så er det nok kun en drøm.
Når det lønner seg å flytte en diger norsk fabrikk til Estland pga drift og lønnskostnadene er så ekstremt mye lavere der så
vil vi bare se at fler og fler norske bedrifter gjør det samme 😕

Jepp og dette er verdens største problem. Alt blir sentraliserer og utarmet og balansen forsvinner. 

Jeg ble helt sjokka når jeg jobbet i forlagsbransjen og fikk høre at bøkene kom fra trær hugget i Finland, fraktet til Kina for produksjon og så sendt tilbake til oss. Fordi det er billigst. Sier jo litt om hvor skrudd hele verden er. 

Naturen har alt vi trenger for å fø oss. Om den brukes riktig. Men politikk og penger styrer. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 minutt siden, Anders Holt skrev:

Da kommer du til å få deg et lite sjokk om du setter deg inn i fiskenæringen... ^^ 

Dessverre vet jeg. Det var når jeg jobbet med bøker jeg begynte å skjønne hva som skjedde. At dette kun var en liten vekker over all galskap. Og siden har jeg vært skremt 🙈 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sagt det før og sier det igjen. Jeg er ikke bekymra. Dette er Norge. De som jobber der MÅ ikke jobbe hos XXL. Og hadde det vært helt krisejævelig så hadde det vært flere enn bare pressen, som hadde reagert. De kan fint jobbe andre steder. Så noe må være bra der. Selv om jeg ikke engang hadde ville vurdert tanken på å jobbe på et sånt sted 🤪 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Men man kan vel ha to tanker i hode samtidig? Ref innleggene til Skjult lenke - logg inn for å se den og Skjult lenke - logg inn for å se den 

Begge har jo noe for seg. 

Vi går alle på en uetisk smell både titt og ofte. Mange mindre enn andre. Men så lenge man i det minste prøver så er man langt på vei. 

For the record. Jeg har ikke handla på XXL etter alt kaoset i pressen. Har handla brukt og handla produkter som er av resirkulert materielle eller mulesingfritt. Men daglig går jeg på uetiske smeller allikevel. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
12 minutter siden, iskutsisus skrev:

Det er ikke nødvendigvis så enkelt å få en jobb i Norge i dag, så å påstå at «de kan fint jobbe andre steder.» grenser til ignoranse og blir tendensiøst. Hvilke beveggrunner mennesker har til å arbeide der skal ikke jeg spekulere i. Jeg antar at det er en grunn til at pressen har reagert på dette, og grunnen til at pressen i det hele tatt får tak i informasjon er jo nettopp på grunn av at andre (formodentlig ansatte) har reagert og valgt å varsle pressen for å få til en endring.  

Har aldri trodd det er fett å jobbe der. Men har man en kjip arbeidsplass så er det hjelp og få. Både fri rettshjelp, fagorganisasjoner og via Arbeidstilsynet. Og det funker. Jeg har testa det selv. Her er det mulig å få hjelp. Man må ikke gå til pressen for å få ting til å skje. Det er nok av lover som skal beskytte arbeidstaker. Kjekt å bo i et velferdsland. Så at de ansatte hyler ut til pressen om at sjefen er skikkelig teit, virker litt muffens. Jeg tror på at sjefene der er teite, men det finnes andre løsninger enn å trigge en sensasjonshungrig desk hos VG. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
13 minutter siden, iskutsisus skrev:

Ja, absolutt, det er mange ting en kan foreta seg i Norge for å styrke sine arbeidsvilkår, men det er ting som kanskje tyder på at arbeidsloven ikke følges til punkt og prikke der (jmf. 1 mai hendelsen). Uten at jeg vet dette, så er det nærliggende å tro at det er mye unge folk som arbeider på XXL, som kanskje ikke er veldig drevne i fagorganisering og vet hvilke rettigheter de har. Utifra hva som har fremkommet i den kulørte pressen, så er det grunn til å tro at arbeidskulturen ikke akkurat er tipp-topp, hvilket kanskje kan bety at å gå de "riktige" skrittene for å rydde opp ikke er så enkelt. Selv om det finnes ryddige prosesser for å rydde opp, så vil jeg tro at å anvende pressen som et instrument er en strategi som setter i gang forandringen hurtigere. Jeg er endog enig i at det lukter litt uggent av å ta alt til pressen, og hvem vet kanskje handler det om å få mest mulig PR, men det blir spekulativt. All PR er god PR, eller?

Blir mye spekulasjoner ja. Men ja kanskje det er det de vil ha. 

Jeg har selv jobbet i et firma der det blåste godt en stund og pressen var på som blodtørstige mygg. Men siden eierene var jurister så var de alltid på rett side av loven. Sånn akkurat så vidt. Men det gikk til helvete med de siden de mista kunder pga presseoppslag (jeg stakk før skipet gikk ned). Men mine arbeidsforhold var ryddige. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
9 minutter siden, RoyN skrev:

Har slutta å handel på Amazon.com etter mange reportasjer om de elendige vilkårene arbeiderne jobber etter der. XXL blir bagateller i forhold. Hva med dere andre? Handler dere via Amazon? 

For å sette ting litt i perspektiv. Hvordan står det til med de som produserer varene som selges på Amazon? Tror du de har det bedre uansett hvem som selger produktet? 

Dessverre er det en lang kjede av mye elendighet hele veien fra produksjon til du har en dings i hånda. Alt vi kjøper koster noe. Både naturresurser, arbeidskraft, transport osv. Og som regel er det kun en del av hele den lange rekka, som faktisk tjener noe på produktet. 

Vi sitter her hjemme og hyler over plast i havet mens vi handler dingser fra Kina. Og pga dette indirekte er med på å spy søppel og plast ut i havene. Hele greia er kompleks og ikke bærekraftig eller etisk. 

Det er bra du gjør din ting i denne sammenhengen. Som sagt alle kan gjøre litt, men ingen kan gjøre alt. Man må nesten velge sin egen kjepphest og gå all inn der. Eller - slutte og handle nye ting helt og holdent 🙈 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
37 minutter siden, RoyN skrev:

Denne tråden har handlet mest om sluttselgerdelen av produktsalgskjeden fortrinnsvis XXL så skrev derfor først og fremst om den. Noen firmaer har standarder for sin produksjon både etisk og miljømessig så om man bruker disse hovedsaklig så er man jo et godt stykke på vei.

Det er bra at de uholdbare forholdene til XXL kommer fram slik at det blir gjort noe med. Men samtidig så vet man jo at forholdene for arbeidere i Norge (enn så lenge) er de beste i verden og noe andre arbeidere andre steder bare kan drømme om.

Ja og jeg har ikke sagt noe annet enn dette selv :) men ting er ofte litt mer kompleks. En rett utsletter ikke en annen feil. Og eneste måten å gjøre ting helt korrekt er å ikke handle noe hos noen 😂 

Synes det er greit at XXL får pepper men jeg er også litt skeptisk til denne propagandaen. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
39 minutter siden, Marius Engelsen skrev:

XXL har en returordning som burde vert ulovlig, og den er egentlig det også - de svindler leverandørene sine. Og da mener jeg fornøydgarantien dems.

Returnere du sko du ikke var fornøyd med, sender de melding til leverandøren med «defekt sko» og får refundert utgiften sin. Det er løgn og svindel fra XXL sin side. (kilde: ansatt i sportbutikk). 

Tenker du på øvrige returordninger på ubrukte varer har de fleste tilsvarende ordninger.

Eventuelt så får også de ansatte kjøpt dette latterlig billig. 
 

Ref; har venner som går rundt i dyrt og fint turtøy/utstyr til en sjukt billig penge kjøpt fra «returlager». 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Kjell Iver skrev:

Jeg må si jeg syns den  historien om den ansatte som fikk en 6-bag med øl for å overnatte i telt i senteret fordi alarmen var ute av drift var noe spesiell! Her kunne man sikkert hjulpet til på dugnaden :)

 

Jeg jobba nylig en natt på kontoret pga alarm selv.  Og fikk en flaske vin av sjefen 😂  

Var effektivt å jobbe når det er helt stille. Var faktisk digg. 

Tok ikke ut lønn av den tiden, men jeg har avspasert den tiden hver morgen siden fordi jeg ikke er så glad i å stå opp. Vinn vinn 😂 (ikke har jeg regna over timer heller så den går i min favør) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.