Gå til innhold
Lompa

Giftige fiskesener.

Anbefalte innlegg

De fleste av oss som fisker er opptatt av ren natur, men ofte er det sånn for oss som alle andre at vi kan bidra til miljøskadelige utslipp uten å være bevisst det selv. Mange har etter hvert blitt opptatt av at vi ikke skal ha membranklær med fluorcarbon (PFOA/PFAS), og det legges for eksempel begrensninger på bruken av skismøring med fluor i juniorkonkurranser, men det er ikke den samme bevisstheten i fiskeutstyrsverdenen.. Jeg vil derfor oppfordre til ikke å bruke sene med fluor.

Jeg har selv brukt dem og de har gode egenskaper, men jeg klarer seg utmerket godt uten nå. Fluorcarboner brytes nesten ikke ned i naturen, slik at disse stoffene hoper seg opp høyt i næringskjeden (som f.eks ørret). De kan føre til fosterskader, nedsatt fertilitet og kreft, og de kan redusere immunforsvaret.

 

Skitt fiske!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Whataboutism. Det er alltid noen som gjør noe annet som er mer galt, og da vil vi alltid kunne skylde på det og slippe å ta stilling selv.

Problemet er selvsagt ikke en enkelt liten bit fortom, men at produksjonen av disse (og for eksempel fluor skismøring, Goretex membran osv) sender gifter som ikke er nedbrytbare ut i kretsløpet. Det skal nå bli forbudt å selge klær med membran som slipper ut disse fluorforbindelsene i produksjonen. Dette har fått produsentene til å jobbe i høygir for å lage nye membraner, og de kommer. Dersom vi opprettholder kjøp av fluorcarbon i fiskesener så vil produksjonen bare fortsette. Med press mot produsentene så vil de kunne utvikle nye snører uten det samme giftutslippet.

Dette er ikke hysteri. Det er en rasjonell måte å forsøke å legge om til mindre skadelige vaner. Mitt bidrag kan knapt regnes som piss i havet, men det er nå engang mitt valg. Om man velger annerledes så utgjør jo det knapt piss i havet det heller, men man får stå for valget sitt og si at man velger den løsningen på tross av at man vet den ikke er den beste.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
18 timer siden, Espen Ørud skrev:

Når man skal finregne så tror jeg ikke FC totalt er mer forurensende enn vanlig mono. 

Jeg bruker en del FC til fortommer til noe av fluefisket jeg bedriver. FC tåler årevis med lagring osv og jeg har aldri kastet så mye som en cm før spolene er tomme. Vanlig monofortom må vanligvis kastes etter en sesong eller to (basert på utstrakt egentesting av snører gjennom en mengde år). Dermed har jeg gjerne kastet en god del halv eller helfulle spoler opp gjennom og handlet nye. 


Med den bruker jeg gjør tror jeg ikke du er langt fra 0 i miljøgevinst den ene eller andre veien. Skulle ikke forundre meg om FC-bruken kommer ut på pluss-siden faktisk...

Jeg er 100% enig i at fluorcarbon er det beste pr i dag hva angår styrke og egenskaper, men dette materialet har en pris. Hvordan kan du sette opp et regnestykke der du finner ut at det er bedre å slippe ut gift slik at man kan kaste mindre plast?  Størrelsene er ikke sammenlignbare.

Det er forøvrig UV som svekker plasten mest, så man kan oppbevare fortom i fryseboks/kjøleskap mellom slagene for veldig god varighet. Med fluor gikk jeg ned litt i fortomsdiamter i forhold til hva jeg hadde brukt før. For min del var det bare å gå opp igjen for å beholde bruddstyrken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Problemet er at mye av utslippene ved bruk av materialer som inneholder disse fluorproduktene finner sted i produksjonen. Man kan ta restene med hjem aldri så mye, men man har også lagt igjen forurensning  gjennom å opprettholde en produksjon (som regel i utviklingsland). På samme måten som med GTX, Dermisax, Teflon osv.

For membraner, bakepapir, nonstick-belegg sov har det kommet erstatninger (eller er på vei), men for fiskeutstyret har det ikke vært noen fokus på det. Dersom ingen fiskere sier fra, så kommer produksjonen bare til å fortsette, for disse FC-linene er jo irriterende mye bedre enn ordinær mono pr i dag. Det er nettopp det som gjør det så vanskelig å være prinsippiell..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 timer siden, Espen Ørud skrev:

Det spiller jo ikke noen rolle hvor i produktlivsløpet miljøufordringene oppstår. Det er er vel produktets totale miljøavtrykk som spiller noen rolle? Og nettopp derfor er det ikke sikkert den gjengse oppfatning av hva som er "miljøverstingene" nødvendigvis stemmer i praksis. Og det skal litt til for å finregne på totalt miljøavtrykk. Derfor dukker også saker som "Elbil verre for miljøet enn bensinbiler" osv opp...

Helt enig i at det totale miljøavtrykket vårt er viktigst, men for enkelte ting spiller det faktisk en rolle. For å holde oss til fiskeutstyret, så har de fleste av oss vadere med gtx-membran. Produksjonen av disse membranene slipper ut slike fluorkarbonforbindelser. Bruken av dem gjør ikke det. Det er derfor ikke forurensende å bruke dem når de først er produsert. Da mine vadere ble kjøpt var jeg dessverre ikke klar over disse tingene, men jeg kan fortsette å bruke dem uten at det gir skade. Nå gjelder det å få dem til å holde så lenge som mulig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.