Gå til innhold
eer

Trangia Stormkjøkken, spritfyrt - hele året!

Anbefalte innlegg

Kjempefint at vi har fått opp denne tråden, det har aldri vært min beviste hensikt å diskriminere spritbrennerene. 

Hadde et skoleprosjekt hvor vi bygde noe ala pepsi can stove.   vi fant den mest effektiv i kaldt vær når diameteren på hullet i midten var omtrent lik dybden.
 

Soting var avhengig av distansen mellom brenner og kjele, men ikke minst drivstoffet.  Etanol iblandet drøyt 10% metanol var best.

Husker ingen tall, men selv om metanol hadde reduserte effekten så var "mangelen på sot" noe som økte effekten. 

Tror at brenneren vår som lignet veldig på Trangia sin veide ca 15 gram.   Kjelestøtta ble laget av kleshenger, og vindskjermen av trykkeplate (offsett) i aluminium.

Forøvrig så har førsteutgaven av boka til Nansen: fram over polhavet, eller "Farthest North"

Westminster : Constable, 1897  bilder av nansenkjelen som der ble brukt med den nye oppfinnelsen kalt primus.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Flott. 

Jeg har vært med å justert både volum-mål og vekt for godkjenning hos Justervesenet. De er heldigvis pinlig nøyaktige. til hverdagsbruk hvor folk flest slumper oppi en kopp, ei skje, en dash og så videre blir billige husholdningsvekter og mål nøye nok... til de blir ødelagt.  Har du ikke noe å kontrollere med så er faktisk mynter utrolig stabile m.h.p. vekt.  f. eks 20 kroningen på 9,9 gram, selv med et gjennomsnittlig avvik her på f eks 10 prosent vil man nok med et utvalg kunne si 99 gram for 10 mynter.  Her ville jeg godta +/- 3 gram på husholdningsvekta med gram oppløsning, og 10 målinger etter hverandre som ikke avviker mer enn 1 gram fra største til minste så kunne den nok godkjennes selv om Justervesenetnok ville teste grundigere.  Til husholdningsbruk er nok +/- 10 gram bra for de fleste kokker.   

Tilsvarende slingringsmonn på volummålet er ikke aktuelt.  1 litersmål som er tomt  bør øke i vekt med 1000 gram når det har en liter vann i seg får ikke en desiliter å gå på her holder det med et +/- 10gram for kokken og betraktlig mindre for justervesenet.  

Husk at overflatespenningen på vannet er nok til å få et vesentlig avvik på volumet i et vidt mål.  en dråpe Zalo gjør testen bedre og vannet uegnet til mat.

Faller volummålet ned på gulvet eller blir deformert i oppvaskmaskinen så ....   Overbelastning/slitasje av vekta .....  Lett å glemme, og som regel av liten betydning for kokken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Lignende innhold

  • Av ahh777
   Hei! Har brukt og vært veldig fornøyd med gassbrenner i Trangia 27 Stormkjøkkenet mitt i ca 10 år. MEN nå brenner den dårlig, spesielt vinterstid, selv om jeg bruker vintergass. Kanskje jeg bør rense den? Kan jeg bruke White spirit eller rødsprit (som jeg har) på Q-tips eller bør jeg bruke annet rensemiddel? Så en video om rensing, så tror det går greit å følge "oppskrifta" der. Takknemlig for tips/innspill, har aldri rensa/vedlikeholdt gassbrenneren før, og tenkte det er verdt et forsøk istedenfor å bare kjøpe en ny gassbrenner.

  • Av anders panders
   No før vinteren rensa eg og skrudde litt på Trangia X2 multifuel brennaren min, og klønete som eg er klarte eg å miste mutteren som halde brennernåla, eller "spindelen" på plass. Brennaren funkar fint uten, men eg tør ikkje lenger ha den inne i teltet pga frykt for bensinlekasje. Etter å ha finkjemma internett for reservedelar, har eg enda ikkje funne noko informasjon på akkurat denne mutteren.
   Men, X2 er jo i grunn berre ein Primus Omnifuel som har blitt modifisert til å passe ein Trangia. Og sida spindelen på X2 er der ventilen er på ein Omnifuel, burde det ikkje da vere mogleg å bruke ein Omnifuel ventil i X2 brennaren? Da får eg jo også fordelen av å ha to ventiler på brennaren min, som berre er bra.
   So det eg lurar på er:
   Kvar kan eg finne ein ny mutter til X2 spindelen?
   Kva er dimensjonane på X2 spindel-mutteren, so eg kan evt laga ein ny ein sjølv?
   om det er mogleg å bruke ein Omnifuel ventil i X2, kva for ein Omnifuel burde ventilen vere frå?
  • Av Memento mori
   Leste i lokalavisa om uhell med stormkjøkken på fjorda i Skjult lenke - logg inn for å se den, samme artikkel står i Skjult lenke - logg inn for å se den 
   siterer det viktigste:
   "De hadde padlet utover på Fjorda og slått leir like ved vannkanten. De brukte stormkjøkken til å lage mat, og det hadde gått tomt for rødsprit i koppen. De skulle bare etterfylle..."
   De lagde mat, og brenneren gikk tom. De skulle etterfylle når uhellet skjedde. 
   Syns personlig at rødspritbrennere er mye mere skummelt enn bensin. Virker som det skjer mere uhell med rødsprit, selv om jeg ikke kan dokumentere det. 
   Det ser ut til at det ikke ble store varige skader, takket være at di hoppet i vannet. 
   20-20 regelen
  • Av HannKatta
   Fant dette stormkjøkkenet her i en hylle godt bortgjemt.
   He he, alt jeg har kjøpt og ikke husker noe av... 😝
   Enten på Biltema eller Eurppris tenker jeg.
   Og med en liter rødsprit i heimen så måtte det til pers og testes.
   Se bilder...
   I esken...


   I fin grøn veske...

   Da pakkes det ut...

   Er det slik det skal være, mon tro?

   Bare å fylle ned i med rødsprit?
   Ingen form for bruksanvisning følger med selvsagt.

   Da brenner det...

   Etter en stund....

    

  • Av Jonas1986
   Hei!
    
   Lurer på hva som er den beste stekepannen å bruke på Omnilite med silenser? 
   Brenner er montert i trangia stormkjøkken, men pannen som fulgte med har nok sett sine beste dager, jeg kan velge om jeg vil ha smøret i midten eller ytterst i kantene da bunnen er bulket..
   Er ikke SÅ opptatt av vekt, mer av funksjonalitet..  Må være panne med teflonbelegg..
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.