Gå til innhold
eer

Trangia Stormkjøkken, spritfyrt - hele året!

Anbefalte innlegg

Tusen takk for deres inkluderende opptreden ovenfor en som har tatt steget og «kommet ut av skapet» :)

 

13 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Nansen brukte spritbrenner. Men han visste jo ikke at det ikke fungerte om vinteren - så han bare brukte det 😊

Skjult lenke - logg inn for å se den He he :) Nå hadde, meg bekjent, ikke Nansen tilgang til et system med så effektiv utnyttelse av varmen som et Trangia stormkjøkken kan tilby.

Med et slik system så fungerer jo sprit helt utmerket om vinteren – alt annet er feilinformasjon! Mener jeg.


Når det er sagt, er jeg veldig ydmyk til alle der ute som har mye mer erfaring og kunnskap enn meg. Både med brennere, ekspedisjoner og friluftsliv generelt. Tilnærmet alle bruker jo en type brenner under samlebegrepet primus, spesielt om vinteren – så jeg sier ikke at det ikke fungerer og sikkert kan være beste løsning for mange i flere tilfeller.

 
Men etter å ha hørt på flere av deres påstander i mange år, gått runden selv, og gjort meg mine dyrebare erfaringer, så dukker det opp en del kritiske spørsmål i mitt hode;


En vanlig mann som meg, får noe til å fungere særdeles utmerket, i alle situasjoner over lang tid, uten noe black-magic, tross at «ingen andre» får dette til? Hva skjer? 
Noe merkelig er det ved dette! 


Selv om jeg er helt unik som menneske, så kan vi ikke regne meg og min type bruk av Trangia Stormkjøkken med spritbrenner som unikt. Jeg vil tro at jeg snarere tvert imot er akkurat den typiske brukeren som stormkjøkkenet er produsert for. Kanskje ligger årsaken i at jeg kun har benyttet dette ned til -32 grader celsius, og at det skjer drastiske endringer når vi bikker under denne temperaturen? Tror ikke det, men kan ikke utelukkes når det ikke er prøvd ut.

 

13 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Ang. fyring i telt, så er vel spritbrenner en CO produsent av dimensjoner, og lufting blir enda viktigere enn med alle andre brennere?

Jeg hører folk si det, har aldri målt det selv, men vil anta at T25 og T27 fyrt på sprit produserer CO i samme størrelsesorden som andre brennerløsninger som har en så høy utnyttelsesgrad av varmen. Så lufting er like essensielt her som med andre brennere!


Nå er jo CO en luktfri gass, men jeg synes å kjenne igjen lukten av brennere som produserer mye CO, eller rettere sagt når de produserer mye CO. Det er noe med lukten på avgassene som blir ganske lik, enten jeg fyrer med renset bensin, parafin eller sprit.

Det er tydelig noe av det samme som skjer med forbrenningen uansett brensel synes jeg å oppleve. 


Selv den kvist-fyrte BushBuddy Ultra produserer lik lukt når den blir satt inn i et «system» med vindskjerm etc. som utnytter varmen til det maksimale, og dermed antagelig produserer CO til det maksimale.
Ingen nøyaktig vitenskap fra min side her altså, men timer brukt i snøhule, telt og andre type bivuakker med forskjellig type brennere har gitt meg såpass med erfaringer at jeg synes å se noen klare tendenser.

 

13 timer siden, Marius Engelsen skrev:

Jeg har hatt èn Trangiabrenner. Både på bioethanol, rødsprit og rødsprit med vann kokte den drivstoffet

Dette synes jeg høres merkelig ut? Jeg har aldri opplevd den slags med riktig brensel og oppsett. Men hva er nå riktig brensel og oppsett? :)


Som overskriften i tråden antyder, så er det Trangia Stormkjøkken jeg baserer mine uttalelser på. Og jeg bruker Trangia sin originale brenner (Spritbrännare (602500)) og primært Kemetyl Finfyr brensel. Har aldri prøvd bioethanol, og liker ikke avgassene og smak/lukt som Rødsprit har å tilby. Både ren og utblandet desinfeksjons-sprit har jeg brukt med hell, men har ikke så mye igjen av dette.


Jeg stusser også litt på hvorfor «vi» ser ut til å gi opp og forkaste sprit-brennere etter ett (muligens to,,,) mislykkede forsøk, men kan holde på i det evige med kranglete primuser som forårsaker HV-bål og svidde øyenbryn. Sett fra utsiden er det nok noen som ler rått av slikt😂

 

Skjult lenke - logg inn for å se den, Skjult lenke - logg inn for å se den og Skjult lenke - logg inn for å se den supert at dere er i gang å diskutere brensel – veldig interessant! 
Selv er jeg nok blitt både lat og feig etter disse årene; Når jeg endelig har funnet noe som fungerer for meg, under så varierende forhold, så skal det mye til for at jeg endrer på det. Derfor er det veldig behagelig å sitte på gjerdet og nyte testing og utviklings-arbeidet til flinke og kreative folk.👌

Skjult lenke - logg inn for å se den Tusen takk for deling av nyttige erfaringer og løsninger! Den løsningen for flammeregulering var helt ny for meg, og kanskje det beste jeg har sett! Tror jeg vil ta meg den frihet å prøve ut en tilsvarende løsning. Du skal i så fall krediteres for den :)  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.