Gå til innhold
  • Bli medlem

Trangia Stormkjøkken, spritfyrt - hele året!


eer

Anbefalte innlegg

bjaalean skrev (4 minutter siden):

På en time klarte jeg ikke å merke noe forskjell i romtemperatur, må være sprekken/veka/hvaennsomligger som har sugd til seg spriten mens jeg hadde ett lite opphold sist.

 

 

Ett annet spørsmål jeg ikke har funnet svar på er hvordan er det med kosefyring med Spritbrenner? Ser det har vært forsket mye på CO på forumet når det kommer til gass, parafin og bensin, men ikke klart å finne noe om sprit. 
 

Har noen erfaring med dette ved bruk av Trangia? Ser min ofte har gul flamme ved forbrenning.. Er ikke ute etter 20 grader i teltet , men litt for å tørke klær hadde gjort susen. :)

se denne tråden, side 3;

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
bjaalean skrev (10 minutter siden):

Takk , men det jeg siktet til var da fyring uten kjele, såvidt jeg forstod så ble testen der utført med oppkoking av vann. 
 

jepp, det var med oppkok.

Kan jo altids prøve uten oppkok en dag 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...

Spritkjøkken fungerer utmerket det, hvis tida ikke har noen betydning. Kokte opp ei kjøttgryte med 20- minutters langkornet ris på et Trangia 25 på en vintertur i Bærumsmarka/Krokskogen for mange år siden. Snøen lå dyp i skauen, og gradstokken på 20 blå. I den temperaturen blir som regel optimusene til Katadyn etter min erfaring nokså kranglete både å koble og holde i gang på lavbluss. Unntaket er Polarisen, som uansett er enkel å koble med sin gjengekobling, men dessverre like kranglete å holde i gang på lavbluss over tid, som novaene. 
 

Fra jeg fyrte opp spritbrenneren og begynte snøsmeltingen, til middagen var ferdig kokt og klar til å inntas, gikk det vel halvannen - to timer, en etterfylling (eller to?) inklusive. Vil jo si at jobben er vesentlig raskere unnagjort med en brenner på trykksatt flytende brennstoff i slik temperatur. For min del sverger jeg vel til MSR sine multifueler med forgasserrør når temp. ligger på -15 eller kaldere. Er temp -15 eller varmere, fungerer en moderne gassbrenner med forgasserrør og helårs/vintergass helt utmerket til i alle fall mindre jobber som frokostgraut og en tekopp. I dag fåes kjøpt vintergass fra Coleman som skal virke ned til -27°. Har imidlertid ingen erfaring med denne, men har brukt Primus sin helårsgass i -12 med bra trykk på blusset. Fikk bluss i -25 også, men for lite til å ha noen praktisk effekt. Det var den teltkvelden jeg fikk erfare at Optimus Nova ikke var en slik fortreffelig vinterprimus som jeg i utgangspunktet trodde. Jeg brukte vel en halv time i kulda på å håndvarme koblingsstussen før jeg klarte å presse brennstoffslange og pumpe sammen. Derfra gikk det betraktelig bedre, selv om novaen altså fort  slukket noen ganger på lavbluss da gryta skulle småputre i 20 minutter. Et par ganger rakk jeg å få den i gang igjen pr. omgående. Ved en anledning eller to var jeg for sen, og måtte kjøre forvarmingsprosessen på nytt etter nedkjøling. Novaene og Polarisen mangler forgasserrør, og jeg tror det forgasserrøret er essensielt i streng kulde. Dessverre mangler de fleste brøkebrennere dette.  MSR Whisperlite og XGK EX er imidlertid utstyrt med det, og i alle fall Whisperlite har god stabilitet på lavbluss også i streng kulde. Har lite erfaring med XGK ennå. 
 

Spritkjøkken fungerer uansett, men tar jo en del tid, særlig når kulda blir mer streng...

Hver sin lyst og behag, tenker jeg. Jeg er for øvrig helt enig i at "kjenn din brenner" er helt fundamentalt uansett. Finnes ikke idiotsikre turkjøkken, men det finnes rutinerte og rimelig sikre brukere. Alle kan gjøre en feil i blant. Spørsmålet er mest hvordan man håndterer det som skjer. Ved å først lære brenneren din å kjenne utendørs hjemme, kan du jo også luke ut de groveste dumhetene før du drar på tur. Er du helt blank, er det også lurt å snakke med erfarne før du setter i gang, gjerne en som kjenner din brennertype. 
 

God tur. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 11 måneder senere...

Trangia sparring ("simmer ring") slipper jeg lett ned over brenneren når flammene skal slukkes. Ikke noe problem, selv om det en sjelden gang blir "bom" og man må fikle lit for å få lokket over uten å brenne seg.  Greit med alternative løsninger da, som f.eks. en streng/binders gjennom "håndtaket", eller som her, en liten magnet:

Noen slike små magneter hadde jeg nå, så da måtte jeg prøve ut dette på kjøkkenbenken. Funket fint med ei vanlig spiseskje eller en gaffel, men tur-bestikket i titanium hekter nå ikke da. Men har vel alltids noe annet forhånden, som f.eks en liten lommekniv halvveis åpnet (L-form) der magnet da får heng på knivryggen :-).

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har brukt en trangia aluminiumskopp - ganske stor - til havregrøten og the/kaffe. Problemet med "brennet" leper løses med en bit elektriker tape på kanten.

Og den er ideell til å slukke spritbrenneren med! Så stor at den umiddelbart kan legges over.

Elgen

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

elgen skrev (På 7.1.2022 den 3.28):

Jeg har brukt en trangia aluminiumskopp - ganske stor [...] Og den er ideell til å slukke spritbrenneren med!

Man tager hva man haver.  Finnes ingen fasit her. Men "spare-ringen" (sparring/simmer-ring) har jo også en annen nyttig funksjon, skjønt det har jo kaffekoppen også :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Var storpatriot av Trangia med rødsprit inntil jeg og en kamerat var på tur langt innpå fjellet i ungdomstida og skulle lage oss mat i ytterteltet på et Helsport Rundhø.

Endte opp i at en av oss klarte å sparke borti det så det velta. Det trepersoners teltet endte opp i å bli et halvpersonstelt på under minuttet. Takk for at det hadde to utganger. Glemmer aldri de brennende dråpene av smelta teltduk som dryppa ned.

En åpen kopp med brennende væske har ikke noe i telt å gjøre etter min mening. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beron skrev (4 timer siden):

Var storpatriot av Trangia med rødsprit inntil jeg og en kamerat var på tur langt innpå fjellet i ungdomstida og skulle lage oss mat i ytterteltet på et Helsport Rundhø.

Endte opp i at en av oss klarte å sparke borti det så det velta. Det trepersoners teltet endte opp i å bli et halvpersonstelt på under minuttet. Takk for at det hadde to utganger. Glemmer aldri de brennende dråpene av smelta teltduk som dryppa ned.

En åpen kopp med brennende væske har ikke noe i telt å gjøre etter min mening. 

 

En veltet brenner med annet drivstoff ville vært ufarlig, mener du? Å bruke brenner i telt er alltid forbundet med risiko. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Humbug skrev (2 timer siden):

En veltet brenner med annet drivstoff ville vært ufarlig, mener du?

Tror ikke han mener det, men det skal litt mer til for at teltet går opp i flammer og at drivstoff skvetter omkring.

Det ligger en masteroppgave ute, hvor de har brent opp noen telt (google det). De fleste teltene måtte de legge inn på flammen før det tok fyr. Med brennende rødsprit som søles antar jeg at det antennes ganske kjapt og lettere over ett stort område.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel vel, smaken er som baken. Negative brukererfaringer er like nyttige som positive.

Velger man brenner på bakgrunn av følelser blir det vanskeligere å være objektiv.

Det er for enkelt å skylde på brukerfeil. Enkelte produkter er laget slik at brukerfeil lett oppstår, mens med andre produkter er det nesten umulig å gjøre brukerfeil.

De brennerene jeg har hatt mest problemer med er Trangia spritbrenner (flett ny), Biltema spritbrenner og Aloc Spritbrenner.

Aloc spritbrenner var bare sinnsyk treg og hadde veldig lav effekt, men det gikk an å koke vann når det var vindstille.

De to andre ble så varm før vannet var kokt opp at spriten begynte å koke! Det førte til enorme flammer rundt hele opplegget som brente ut spristskålen på noen sekunder og vannet ble aldri kokt. Flammekulen var også til tider av mindre synlig farge. Samme driten skjedde med både ny og gammel rødsprit, rødsprit+vann og bioetanol, jeg fikk de aldri til. Hadde det skjedd i telt hadde alt brent ned. Multifuelbrennerne mine kan brenne i timesvis uten å overopphete, men de er selvsagt utsatt for brukerfeil de også.

Så trangia spritbrennere er ikke bombesikker de heller…

eer skrev (10 timer siden):

Det er allerede så mye negativ omtale av spritfyrte stormkjøkken i mange fora, mye basert på regelrette brukerfeil, at ny-introduserte folk til friluftsliv blir lurt til å tro de må kjøpe dyrere og mer kompliserte løsninger. Dette er en uting, og noen må si i fra om det!

Det enkleste for en ny-introdusert er nok å kjøpe en enkel gassbrenner, kanskje det billigste også. Mange er også kjent med disse fra hytter/båter/campingvogner/varmeovner fra før. Farene med usynlig spritflamme, søling, etterfylling av varm brenner, slukking, koking av spriten etc. gjør sannsynligheten for brukerfeil på spritkjøkken større.

Når mine unger skal begynne å prøve seg på brenner og matlaging blir det kjøpt inn gassbrenner her. Jeg anser det som enklest, tryggest og minst skummel å ta i bruk til opplæring. Enkelt å tenne, regulere og slukke. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er fordeler og ulemper med alt, og ulike folk legger vekt på ulike ting. Det det koker ned til (hah!) er at man må kjenne sitt feltkjøkken, og man må kjenne det godt. Spesielt om man har tanker om å bruke det i telt.

Har aldri hatt ubehagelige opplevelser med sprit (i kjøkkensammenheng, da), men har heller ikke gjort stort annet enn å koke opp vann, typisk 0,5-1 liter i slengen. Skal jeg lage mat bruker jeg noe med enklere regulering (gass i mitt tilfelle).

En spritbrenner slukkes lett med vann. Trangia sin har såpass mye gods at den trenger kanskje en drøy desiliter for å slukkes fort (har ikke målt), mens min hjemmelagede ølboksbrenner bare krever en liten skvett (heller ikke oppmålt 😛 ).

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke det at jeg bryr meg om tid når jeg koker med sprit, men gjorde nettopp en uhøytidelig test med brennerne i en liten kvistbrenner som stativ. Trangia kokte opp en halvliter vann på ca 5:50. Min tidligere nevnte ølboksbrenner gjorde jobben på ca 2:50. Ingen garantier for at det var nøyaktig samme vanntemperatur, det var sikkert ikke optimal avstand mellom brenne og kjele etc etc, men jeg ble uansett overraska over resultatet. Jeg målte ikke hvilken av dem som brukte mest sprit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (På 8.8.2022 den 9.55):

Når mine unger skal begynne å prøve seg på brenner og matlaging blir det kjøpt inn gassbrenner her. Jeg anser det som enklest, tryggest og minst skummel å ta i bruk til opplæring. Enkelt å tenne, regulere og slukke.

Det er også det brannvesenet anbefaler har jeg lest flere ganger, gjerne hver gang det skjer en ulykke. De anbefaler rett og slett ikke å bruke rødsprit i det hele tatt. Det er visst mange brannskader ved bruk av rødsprit har jeg forstått, mer enn for andre kokeapparater.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (18 minutter siden):

Det er også det brannvesenet anbefaler har jeg lest flere ganger, gjerne hver gang det skjer en ulykke. De anbefaler rett og slett ikke å bruke rødsprit i det hele tatt. Det er visst mange brannskader ved bruk av rødsprit har jeg forstått, mer enn for andre kokeapparater.

Dette stemmer, men .. absolutt alt annet bråker ihvertfall bittelitt. Jeg elsker å dorme i køya med en kopp med noe som brygger på siden... https://youtu.be/xBjlMYSgr1g 

Som voksen og ansvarlig, med Trangia fuelflaske og vett i behold, (påstår ihvertfall jeg selv) er jeg glad i alkoholbrennere. 
For barn ville jeg sagt meg enig. Mine har lært seg 111T med alkohol/parafin samt vanlig gass. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

frankdrebin skrev (13 minutter siden):

Dette stemmer, men .. absolutt alt annet bråker ihvertfall bittelitt. Jeg elsker å dorme i køya med en kopp med noe som brygger på siden... https://youtu.be/xBjlMYSgr1g 

Som voksen og ansvarlig, med Trangia fuelflaske og vett i behold, (påstår ihvertfall jeg selv) er jeg glad i alkoholbrennere. 
For barn ville jeg sagt meg enig. Mine har lært seg 111T med alkohol/parafin samt vanlig gass. 

HalO??! Er ikke dette koselyd så vet ikke jeg...😬

🤣

  • Liker 1
  • Hehe 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marius Engelsen skrev (På 6.8.2022 den 23.39):

Tror ikke han mener det, men det skal litt mer til for at teltet går opp i flammer og at drivstoff skvetter omkring.

Det ligger en masteroppgave ute, hvor de har brent opp noen telt (google det). De fleste teltene måtte de legge inn på flammen før det tok fyr. Med brennende rødsprit som søles antar jeg at det antennes ganske kjapt og lettere over ett stort område.

Hvis man bruker brenner hvor drivstoffet trekkes opp i en veke, som f.eks fancee feest, så skvetter det ikke drivstoff omkring om man velter brenneren. Dette vet jeg etter et nøye planlagt og kalkulert eksperiment jeg gjorde på tur for noen dager siden, hvor jeg skumpet borti og veltet brenneren.

  • Hehe 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Humbug skrev (3 timer siden):

Hvis man bruker brenner hvor drivstoffet trekkes opp i en veke, som f.eks fancee feest, så skvetter det ikke drivstoff omkring om man velter brenneren. Dette vet jeg etter et nøye planlagt og kalkulert eksperiment jeg gjorde på tur for noen dager siden, hvor jeg skumpet borti og veltet brenneren.

Hvordan ville det virke å stappe noe Glava i trangiabrenneren? Da ville ikke spriten skvalpe rundt og lage hekkan. ;)

Endret av Hege P.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen fare med Glava i Trangiaen, du kan til og med bruke bomull, og det holder en god stund, bare litt brent på toppen.
Trangiaen vil oppføre seg litt annerledes, og du får en annen varmefordeling, og noe tregere start. Legger du en 20-kroning på toppen når du har fått fyr så får du et tredje varmebilde.  20 kroningen er uskadd når den blir kald igjen .  Her er det bare å leke seg :-)

Vi kjørte noen eksprimenter på en skole jeg jobbet på for mange år siden, der testet vi ulike Soda can stoves, hobo stoves etc.

Noen likte den ene løsningen best, andre den andre etc.  Trangia gav mest varme over tid uten å slukke en eneste gang, Soda can stove (trangiakopi) med samme høyde var like bra og kun 14 gram.  Enklest var aluminiumskoppen (7 cm av en aluflaske fra deospray, med en ring 8mm hull øverst, bomull inni, og diameter 5-6 cm var nesten like god som trangia, lettere, solid, og kunne lages hurtig)

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Humbug skrev (På 6.8.2022 den 21.02):

En veltet brenner med annet drivstoff ville vært ufarlig, mener du? Å bruke brenner i telt er alltid forbundet med risiko. 

Trenger forøvrig ikke å velte en gang, nok at man kommer borti slik at det skvalper over.  Ikke ufarlig nei, men vesentlig mindre farlig enn en kopp med rødsprit som velter/skvalper ut over et større område og antenner. Eksempelsvis var det flere hus som brant ned bokstavelig talt foran øynene på beboerne på grunn av det prinsippet. Var en periode på 70-80 tallet det var vanlig med små glassbeholdere beregnet for lampeolje. Veken var tredd gjennom en messingring som satt løst og virket som "lokk" og falt av hvis lampen veltet.

Endret av Beron
skrivefeil
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

eer skrev (På 7.8.2022 den 23.18):

 

Helt enig, men som @Humbug er inne på så skal vi vel være ytterst forsiktige med å anbefale bruk av brenner i telt uansett type(?).

Heldigvis er et Trangia 27 (eller 25) med spritbrenner så uendelig mye mer enn 

😂😂

Det er et MEGET stødig, driftssikkert og pålitelig system etter min erfaring.

Jeg har selv hatt noen nære velt og kraftige skump uten noen form for dramatikk. Du skal virkelig være uforsiktig og uaktsom for å oppnå det du beskriver. Eller ha utrolig uflaks,,,

Helt personlig synes jeg det er rart å gå fra å være storpatriot av et produkt til å forkaste produktet på grunn av en brukerfeil. I dette tilfelle å sparke til en brenner. I min verden går brukerfeil på brukeren og produktfeil på produktet. Er et produkt utsatt for gjentagende brukerfeil av samme type, så må man selvsagt se på konstruksjon av produktet eller på opplæringen av brukerne.😊

Jeg har med overlegg forsøkt å velte et brennende stormkjøkken for å erfare hvordan det utarter seg:

- Det skal overraskende mye til for å klare velte stormkjøkkenet slik at mesteparten av spriten renner ut. Brenneren har et innvendig reservoar, slik at all sprit i "koppen" ikke umiddelbart kan renne ut. Selve konstruksjonen til stormkjøkkenet er også veldig stabil. 

God tur!

Ja, brukerfeil var det selvsagt, men poenget mitt er at en brennende kopp med væske der alt som skal til er at man skumper borti/velter den er en risiko for full brann i teltet (som i mitt tilfelle), gjør at sjansen for brukerfeil øker dramatisk (etter min mening) hvis man sammenligner med en gassbrenner/primus der tilsvarende brukerfeil neppe ville ført til full teltbrann.

Jeg visste selvsagt på forhånd selv uten opplæring at det var lite lurt å skumpe borti/velte stormkjøkkenet ;-)
For min egen del synes jeg ikke det er spesielt rart å gå fra storpatriot til forkasting av et produkt når brukerfeilen i mitt tilfelle førte til nedbrent telt og dødsangst. Har forøvrig ikke forkastet mitt stormkjøkken, men med rødspritbrenneren kommer det aldri mer innenfor veggene i noe telt som jeg oppholder meg i. 

Brukerfeilargumentet blir for meg som om man skulle si at det ikke burde være nødvendig å utstyre våpen med sikring fordi at man skal jo ikke trykke på avtrekkeren uten at man har tenkt å skyte.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.