Gå til innhold
  • Bli medlem

Jens i Villmarka - NRK på sitt beste


Anbefalte innlegg

15 minutes ago, Lompa said:

Jeg har ikke gjort spørreundersøkelser og jeg kan selvsagt ikke snakke på vegne av alle (jeg kan ikke snakke på vegne av noen i det hele tatt), men dette er en del av en omfattende diskusjon  som har gått i lang tid. Jeg har selv vært i Yukon og NWT og møtt First Nations-grupper og vet at indianerbegrepet oppfattes som fornærmende. Jeg har også arbeidet med samiske spørsmål og vet at samene selv gikk inn for å bli kvitt lapp og finn allerede for 100 år siden. Siden gruppene selv ikke ønsker disse begrepene brukt, så forstår jeg ikke dette ønsket om å fortsette å bruke dem.

Jeg blir ikke krenket på vegne av urbefolkningene, men jeg syntes det er riktig av respekt for disse folkene å påpeke denne begrepsbruken. Dette er folk som har fått sine kulturer fullstendig overkjørt etter at det ble tredd nasjonalstater nedover hodene på dem. Her på berget kan det være nyttig å se litt på arbeidet sannhetskommisjonen nå driver med.

Jeg la også merke til at Jens Kvernmo konsekvent sa indianere før han kom dit, men differensierte bruken veldig etter å ha tilbragt litt tid med folkene.

Takk for utfyllende info! Det gir deg absolutt grunn til å kunne si noe om det i større grad. Da skal jeg prøve å innrette meg, selv om jeg synes indianer fremdeles ikke er negativt ladet fra mitt ståsted. For meg er indianer et ord som er forenelig med de nevnte positive ord, men i get the point. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Annonse
Bjarne H.S. skrev (På 6.3.2020 den 19.54):

Har stor sans for Kvernmos skildringer i disse fire sesongepisodene, også møtet med de fastboende. Han har en vár måte å møte dem på, og det er tydelig at han er noe overrasket. Samtidig så er det tydelig at han forstår at han er i vårt århundre og må forholde seg til det, på tross av et tidligere romantisert bilde av de lokale beboerne her.  Det formidler han godt, synes jeg gjennom både dialog og kamera. Derfor er dette bra TV.

Jeg går jo ut ifra at han både har snakket med Monsen og kanskje også lest boken hans fra kryssingen av Canada. I boken er jo Lutselke godt beskrevet, inkludert  befolkningens svakhet for rusmidler og det at moderne kjøretøy og boliger for lengst har gjort sitt inntog i landsbyen.

Endret av SiriTyb
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.