Gå til innhold
 • Bli medlem
IGNORED

Slutt på parafin!


Anbefalte innlegg

 • Svar 66
 • Created
 • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

N-paraffin, Normal paraffin er den typen paraffin som finnes i petroleum, og det vi kjenner som "Parafin" består i all hovedsak av n-paraffin. Den andre typen paraffin, iso-paraffin blir produsert i raffinerier, og brukes gjerne i drivstoff pga sine gode egenskaper (høye oktantall). Fritidsparafin, Tennvæske og White-Sprit er n-paraffin og derfor trygt å bruke i primusen. Så når primuskongen sier at n-paraffin er styggedom har han egentlig diskvalifisert seg selv fordi stort sett all parafin i h

Koking i varmt vann med påfølgende gjennomblåsning med trykkluft løste problemet på min brenner nevnt over som var så tett at jeg ikke fikk blåst gjennom luft engang... Det ble sammenmontering i dag tidlig. Resultat:     

For at karbonet skal avsettes inne i forvarmingsrøret må molekylene i parafinen brekkes opp. Pyrolyse (cracking) har koks som restprodukt, så det er det som skjer inne i brenneren når den kokser seg. Det er flere faktorer som fremmer pyrolyse. Høyere temperatur, høyere trykk, større molekyler, kompleksitet på molekylet og selvfølgelig tiden det blir utsatt for varme og trykk øker alle sannsynligheten for at molekylet crackes. Molekylets kompleksitet er en faktor så jeg ville for sikkerhets

Posted Images

Gjelder dette alle raffenerier i Norge, eller bare Esso sine?

Søkte kjapt litt rundt på Circle K sine sider, mem fant ikke noe info om terminert produksjon hos dem.

Edit-

Søkte litt til og fant dette på Circle K sin side.

"Informasjon om utfasing av parafin Forbruket av parafin i det norske markedet til boligoppvarming har blitt vesentlig redusert i de senere årene. Dette har ført til utfordringer med hensyn til forsyning og lagring av parafin ved lokale anlegg i Norge. I flere området har vi ikke lenger tilgang til tankanlegg med parafinbeholdning, og i løpet av 2018 vil parafinsalget til privatmarkedet være avviklet i hele landet. Har du tidligere handlet parafin av oss, vil vi gjerne benytte anledningen til å takke deg som kunde av Circle K Norge AS gjennom mange år."

Endret av Anonsen
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fant ut her 

(Logg inn for å se skjult innhold)

at bruk av parafin til oppvarming av bygg blir forbutt i 2020, men det gjelder ikke fritidsboliger.

"Forbudet vil gjelde for alle boliger og bygninger i Norge, men med noen få unntak. I fritidsboliger, hytter og fyrstasjoner utenfor strømnettet vil det fremdeles være tillatt å bruke fossil fyringsolje og parafin. Det samme gjelder for industribygninger. Driftsbygninger i landbruket og sykehus får noen ekstra år, til 2025, på å gjennomføre tiltakene.  Kommunen kan også i enkelte helt spesielle tilfeller gi dispensasjon."

 

Så lenge jeg kan fylle på kanne fra pumpe, så er jeg fornøyd. Skal ta en tur i morgen og sjekke om det tilbudet fortsatt eksisterer her.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det spørs vel om leverandørene finner økonomi i å fortsette og produsere parafin og tilby dette for salg fra pumpe til de ytterst få som fortsatt kjøper dette for bruk på hytta omtrent 0,75 ganger i året. I så tilfelle så vil jeg anta at en vil se en relativt heftig prisøkning.

Har hørt at en kan bruke diesel i både veke og pottebrennere uten modifisering så tenkte jeg skulle prøve dette neste gang jeg er på hytta. Diesel har jo et flammepunkt som ligger i omtrent samme gata som parafin så det kan jo funke. På tur bruker jeg uansett lampeolje eller bensin så null stress.

 

1 time siden, dsk skrev:

Vet ikke, men håper jo at vi finner noe seinere også.  Diesel + bensin blanda?

Har rett og slett ikke snøring på petrokjemi.

Tenker vel at dette ikke sånn helt uten videre er en god ide..

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

Hallingdal var tørrlagt for fyringsparafin på pumpe i høst, da jeg skulle fylle til vinteren på fatet til gamle Jøtul parafinovnen på vår strømløse hytta. Så det var vel en forsmak på hva som kan komme. Men dette gjelder vel bare den blå fyringsparafin?Parafin på kanne til spesialovner finnes jo, men har jo en exorbitant literpris - kunne like gjerne gå på Polet til fyring.

Jeg forsøkte med diesel oppi tanken med parafin 50/50 blanding brant fint i vege ovnen. Får se hvor mye det soter. Får se hvordan "sterkere" blandinger virker. Alternativ er å skaffe Jet fuel til fyring/iblanding med diesel. Fordelen er at en kan døgnfyre med parafinovn motsatt vedfyring i vanlig ovn. Så kan man jo kjøpe billig, farget traktordiesel uten å overtrede loven.😜

Dessverre har jeg ikke klart å finne pelletsovne som ikke krever strøm både til tenning og mating. Sådan kunne vel brenne natten over.

På primus er forbruket så lite at literpris er mindre viktig, men tennveske og (lampeolje) forblir vel på markedet som flaskeprodukt.

Elgen

  

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Lampeolje vil neppe forsvinne. Det er i bruke mange oljelamper i hytter uten strøm, selv om mange sikkert har gått over til 12v.

Sakset fra 

(Logg inn for å se skjult innhold)

Sitat

 

Mer om Primus MultiFuel III Multifuelbrenner

MultiFuel er et robust kjøkken som fungerer med gass, kjemisk ren bensin, diesel, parafin og flybrensel.

 

Diesel kan du bruke, det står ganske så klart. Vil tro at andre brennere som tar lampeolje/parafin fint kan bruke diesel også.
Men det lukter ikke spesielt godt av diesel da...


Når de også skriver flybrensel, så vil jeg tro det er jetfuel som er tenkt på. Jetfuel er ganske likt parafin/diesel.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
34 minutter siden, sofasliter skrev:

 

Diesel kan du bruke, det står ganske så klart. Vil tro at andre brennere som tar lampeolje/parafin fint kan bruke diesel også.
Men det lukter ikke spesielt godt av diesel da...

 

De skriver også: "Underhållsbehovet av köket ökar ytterligare jämfört med fotogen och kan, beroende på dieselkvaliteten, bli mycket omfattande. Stark lukt vid förbränning. Diesel är att betrakta som ett nödbränsle."

(Logg inn for å se skjult innhold)

Omnifuel på diesel her for kuriositetens skyld: 

 

Endret av SnorreL
Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg tenker så enkelt som at får jeg ikke tak i renset bensin (som jeg bruker til forvarming og fuel på mine brennere), så bruker jeg bare noe annet som også funker som fuel og tar hensyn til endrede egenskaper under bruk.

Samme info som @SnorreL linket til men på norsk (for de som ikke er stødige i Svensk ;)) : 

(Logg inn for å se skjult innhold)

 

Endret av Terka
Lenke til innlegg
Del på andre sider

For noen år siden var jeg på telttur sammen med en kompis der brennstoffet på primusen var (dårlig) hjembrent som han hadde vært uheldig med under brenninga. Full av fusel med med alkoholprosenten intakt. Det gikk bare bra. Sjekka ikke brennermerket.

Alkoholinnholdet ville vel kanskje tilsvare oktantallet i tilsvarende bensinprodukter til samme bruk i nevnte tilfelle?

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det har allerede kommet bioparafin enkelte steder på østlandet og tar jeg ikke feil blir den vel ganske lett å få tak i etterhvert i resten av landet også. Vi kan vel regne med at dette blir dyre dråper i forhold til "gammeldags" parafin og hvorvidt det er mulig å få dette små kvanta er kanskje tvilsomt, fordi bioparafin blir nok billigere enn den typiske fritidsparafinen, og de skal jo selge dette også må man da skjønne (litt slik som det er med A1). Det sies at bioparafin skal være "rene" saker og det er vel trolig at den brenner godt i det utstyret vi bruker.

Tiden vil vise!

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 2 months later...

Gammel tråd, men kan meddele at det enn så lenge finnes parafin å få på pumpe.

Etter å ha lest rykter på nettet var nedturen stor når de ikke hadde parafinpumpe på YX Koppang,

dertil like stor opptur når jeg fant parafinpumpe på Shell Koppang.

Med like stor nedtur når vaktmesteren sa de var tom...

Så da ble det en omvei nordom Tynset, hvor

(Logg inn for å se skjult innhold)

har parafin på pumpe til behagelige 12,50 literen når jeg var der i begynnelsen av april.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 8 months later...

Biltemas utvalg:

Art.nr. Navn Hylleplass Antall Pris
36-0065 TENNVÆSKE 1 L HENTELAGER 1 34.90 NOK
36-1531 LAMPEPARAFIN 1L BYGG 17 1 49.90 NOK
36-1616 WHITE SPIRIT 1L BYGG 17 1 39.90 NOK
36-1617 WHITE SPIRIT 4L BYGG PALL 1 99.90 NOK

Da er 4l White Spirit lløsningen så langt. Ellers så har jeg fortsatt lenge av gammel farga parafin. (kjøpt i 1995) :-)

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

Som erklært parafinist bruker jeg altid tennveske til min Nova "primus". Det fungerer veldig bra uten forvarming med annet enn å slippe noe av tennvesken ut og tenne på. Tennvesken fås på de fleste supermarkeder ( hvert fall i grill sesongen), Europris, Biltema mm. Og til noenlunde fornuftige priser. Forbruket på primus er jo ikke så stort. En ukestur for 2 pers. = 0,25 pr pers pr. dag = 3,5 liter inkl. snøsmelting men kanskje uten teltfyring. Mye annet ved turen er meget dyrere. 

Lampeolje er nok noe tregere og lukter også noe mer. 

Fyringsparafin lukter en del mer, syns jeg, og er nå veldig vanskelig å få tak i. YX tanken på Bromma i Hallingdal har dog fyringsparafin til ca. 20-25 kr/l. De får fra svenske Prim. Jeg bruker det til opvarming i parafinovn . Tillat i hytter uten strøm. Kan godt blandes med diesel. 

Spesial parafin til Zibro ovne kan vel stadig kjøpes, men koster flesk. Nesten Pol priser.

White spirit stinker, så det bruker jeg ikke! Diesel blir det samme og soter mye. 

Bensin i alle varianter er mye mer eksplsionsfarlig ved lekkasjer.

Elgen

 

Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 2 weeks later...

Jeg synes Biltema's lampeparafin brenner best i min Nova. Litt dyr kanskje, men jeg bruker ikke så mye at det betyr noe.

Vanlig fyringsparafin lukter litt mye, tennvæske er bra, men den "tøffer" litt mer en enn lampeparafinen på Novaen min i alle fall.

Kjøpte akkurat Blåtind tennvæske på Rema til 22 kroner literen. Det er jo ok pris. Tennvæske er har samme base som vanlig parafin, men mindre aromater så den går veldig fint på alt som drikker parafin.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Leste denne tråden og fant ut at jeg skulle prøve noe annet enn bensin.

Bensin fungerer supert, men ble litt bekymret for brannfaren ved fyring i telt. Selv om jeg har drevet med dette i flere år.

Var ute  med teltet igår, og hadde tennvæske på flaska for fyring på min Optimus Nova. Det luktet litt under fyring og luktet veldig ved slukking. Litt vanskeligere å forvarme, men fin flamme under fyring. Dette ble siste fyring med tennvæske pga lukt.

Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 28.1.2020 den 23.02, snooze skrev:

Var ute  med teltet igår, og hadde tennvæske på flaska for fyring på min Optimus Nova. Det luktet litt under fyring og luktet veldig ved slukking. Litt vanskeligere å forvarme, men fin flamme under fyring. Dette ble siste fyring med tennvæske pga lukt.

Lampeparafinen til Biltema lukter mindre enn tennvæske synes jeg. Ikke like luktsvak som bensin, men nærmere bensin enn tennvæske. Helt greit å fyre med den inne. Tennvæske fyres helst ute.

Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

 • Lignende innhold

  • Av Omnilite
   Forvarmingstiden på en Optimus med stillebrenner på parafin er åpenbart viktig for om den brenner rent eller ikke. Er den ikke varm nok så flammer den opp, dette fortsetter den med selv om den brenner en stund. I realiteten er det bare å skru av og forvarme igjen.
   Hvor lang tid må den minst ha?
   Hva funker best som drivstoff?
   Jeg har tatt et brennermessig steg "bakover i tid" og overtatt en gies bort Optimus 155 på finn. Dette er et båtkjøkken, men i realiteten er det ikke langt unna å være 2stk 111 i en rustfri kasse med felles tank. Opprinnelig hadde denne "jet igniters", som er 2 blåselamper som forvarmer. Disse er fjernet og det ligger en prime pad i hver av skålene. Den ene brenneren var "defekt", tidligere eier hadde byttet spindel og rensenål, men rensenålen satt ikke riktig, og tennene var dratt over. Jeg fjernet rensenålen da brenner den fint, men ikke med like mye effekt som den andre, tipper trykket kanskje ikke blir like høyt uten rensenål (eller den bør stakes opp rett for opptenning). Jeg har ikke tatt ut spindelen for å se om den er skadet også, men rensenål fra 111 passer så jeg skal få tak i dette først i alle fall. Jeg har bare gjort forsøk med det som var på tanken, men konkluderer med at hvor lenge jeg forvarmer har alt å si for hvordan den brenner. Sånn sett er det egentlig bare å være sikker på at det er nok, det kan aldri bli for mye (med mindre en forvarmer med noe som soter for mye).
   Jeg har holdt meg litt unna parafinbrennere etter å ha sett mye høye flammer i oppveksten.. Det jeg ser er samsvarer med det fattern slet med når han skulle bli litt mer moderne, og han kjøpte seg en Optimus Hiker (grønn kasse) tidlig/midt på 80 tallet. Han ble aldri venn med den. Han var oppvokst med bråkete 3bens primuser, og sågar båten hadde "oppfyring", som var en innebygget blåselampe som varmet en bolt før motoren kunne dreies og starte. Så i utganspunktet kunne han primus, men bråkebrennere klarte seg nok med litt mindre forvarming enn Hikeren åpenbart måtte ha.
  • Av HannKatta
   Hei.
   Arvet en primus fra mine besteforeldre på morssiden for en god del år siden.
   Har ikke anelse hva primus dette er.
   Noen som kan gi litt mer info?
   Ser jeg må gnikke den blank igjen.
   Forslag til rensemiddel?

  • Av mariussteen
   hei!! har en eldre modell av optimus 111. Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan man får skiftet dyse på denne siden man ikke kommer til fra oven! noen som har tips?
  • Av Kreml
   Hei!

   Jeg har nettopp kjøpt meg ny primus. MSR XGK. Men aner ikke hvor jeg skal kjøpe fuel til denne? Og hvilken?

   Takk for svar!
  • Av Da9
   Hei, kjøpte meg en optimus 111, tror det er hiker. Forholdsvis ny og meget pen fra forsvaret med grønn tank. Det er vel forskjeller på parafin og mange forveksler det og lampeolje. Har ei flaske parafin fra biltema liggende

   (Logg inn for å se skjult innhold)
   Noen som vet om den egner seg?
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.