Jump to content

Slutt på parafin!


dsk

Recommended Posts

Annonse

Gjelder dette alle raffenerier i Norge, eller bare Esso sine?

Søkte kjapt litt rundt på Circle K sine sider, mem fant ikke noe info om terminert produksjon hos dem.

Edit-

Søkte litt til og fant dette på Circle K sin side.

"Informasjon om utfasing av parafin Forbruket av parafin i det norske markedet til boligoppvarming har blitt vesentlig redusert i de senere årene. Dette har ført til utfordringer med hensyn til forsyning og lagring av parafin ved lokale anlegg i Norge. I flere området har vi ikke lenger tilgang til tankanlegg med parafinbeholdning, og i løpet av 2018 vil parafinsalget til privatmarkedet være avviklet i hele landet. Har du tidligere handlet parafin av oss, vil vi gjerne benytte anledningen til å takke deg som kunde av Circle K Norge AS gjennom mange år."

Edited by Anonsen
Link to comment
Share on other sites

Fant ut her Oljefri.no at bruk av parafin til oppvarming av bygg blir forbutt i 2020, men det gjelder ikke fritidsboliger.

"Forbudet vil gjelde for alle boliger og bygninger i Norge, men med noen få unntak. I fritidsboliger, hytter og fyrstasjoner utenfor strømnettet vil det fremdeles være tillatt å bruke fossil fyringsolje og parafin. Det samme gjelder for industribygninger. Driftsbygninger i landbruket og sykehus får noen ekstra år, til 2025, på å gjennomføre tiltakene.  Kommunen kan også i enkelte helt spesielle tilfeller gi dispensasjon."

 

Så lenge jeg kan fylle på kanne fra pumpe, så er jeg fornøyd. Skal ta en tur i morgen og sjekke om det tilbudet fortsatt eksisterer her.

Link to comment
Share on other sites

Det spørs vel om leverandørene finner økonomi i å fortsette og produsere parafin og tilby dette for salg fra pumpe til de ytterst få som fortsatt kjøper dette for bruk på hytta omtrent 0,75 ganger i året. I så tilfelle så vil jeg anta at en vil se en relativt heftig prisøkning.

Har hørt at en kan bruke diesel i både veke og pottebrennere uten modifisering så tenkte jeg skulle prøve dette neste gang jeg er på hytta. Diesel har jo et flammepunkt som ligger i omtrent samme gata som parafin så det kan jo funke. På tur bruker jeg uansett lampeolje eller bensin så null stress.

 

1 time siden, dsk skrev:

Vet ikke, men håper jo at vi finner noe seinere også.  Diesel + bensin blanda?

Har rett og slett ikke snøring på petrokjemi.

Tenker vel at dette ikke sånn helt uten videre er en god ide..

Link to comment
Share on other sites

Hei

Hallingdal var tørrlagt for fyringsparafin på pumpe i høst, da jeg skulle fylle til vinteren på fatet til gamle Jøtul parafinovnen på vår strømløse hytta. Så det var vel en forsmak på hva som kan komme. Men dette gjelder vel bare den blå fyringsparafin?Parafin på kanne til spesialovner finnes jo, men har jo en exorbitant literpris - kunne like gjerne gå på Polet til fyring.

Jeg forsøkte med diesel oppi tanken med parafin 50/50 blanding brant fint i vege ovnen. Får se hvor mye det soter. Får se hvordan "sterkere" blandinger virker. Alternativ er å skaffe Jet fuel til fyring/iblanding med diesel. Fordelen er at en kan døgnfyre med parafinovn motsatt vedfyring i vanlig ovn. Så kan man jo kjøpe billig, farget traktordiesel uten å overtrede loven.😜

Dessverre har jeg ikke klart å finne pelletsovne som ikke krever strøm både til tenning og mating. Sådan kunne vel brenne natten over.

På primus er forbruket så lite at literpris er mindre viktig, men tennveske og (lampeolje) forblir vel på markedet som flaskeprodukt.

Elgen

  

Link to comment
Share on other sites

Lampeolje vil neppe forsvinne. Det er i bruke mange oljelamper i hytter uten strøm, selv om mange sikkert har gått over til 12v.

Sakset fra https://www.primusshop.no/produkt/primus-multifuel-iii-multifuelbrenner/

Sitat

 

Mer om Primus MultiFuel III Multifuelbrenner

MultiFuel er et robust kjøkken som fungerer med gass, kjemisk ren bensin, diesel, parafin og flybrensel.

 

Diesel kan du bruke, det står ganske så klart. Vil tro at andre brennere som tar lampeolje/parafin fint kan bruke diesel også.
Men det lukter ikke spesielt godt av diesel da...


Når de også skriver flybrensel, så vil jeg tro det er jetfuel som er tenkt på. Jetfuel er ganske likt parafin/diesel.

Link to comment
Share on other sites

34 minutter siden, sofasliter skrev:

 

Diesel kan du bruke, det står ganske så klart. Vil tro at andre brennere som tar lampeolje/parafin fint kan bruke diesel også.
Men det lukter ikke spesielt godt av diesel da...

 

De skriver også: "Underhållsbehovet av köket ökar ytterligare jämfört med fotogen och kan, beroende på dieselkvaliteten, bli mycket omfattande. Stark lukt vid förbränning. Diesel är att betrakta som ett nödbränsle."

https://www.primus.se/produktguide/valja-ratt-bransle/

Omnifuel på diesel her for kuriositetens skyld: 

 

Edited by SnorreL
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeg tenker så enkelt som at får jeg ikke tak i renset bensin (som jeg bruker til forvarming og fuel på mine brennere), så bruker jeg bare noe annet som også funker som fuel og tar hensyn til endrede egenskaper under bruk.

Samme info som @SnorreL linket til men på norsk (for de som ikke er stødige i Svensk ;)) : https://www.primusshop.no/ekspertise/velg-riktig-brennstoff/

 

Edited by Terka
Link to comment
Share on other sites

For noen år siden var jeg på telttur sammen med en kompis der brennstoffet på primusen var (dårlig) hjembrent som han hadde vært uheldig med under brenninga. Full av fusel med med alkoholprosenten intakt. Det gikk bare bra. Sjekka ikke brennermerket.

Alkoholinnholdet ville vel kanskje tilsvare oktantallet i tilsvarende bensinprodukter til samme bruk i nevnte tilfelle?

Link to comment
Share on other sites

Det har allerede kommet bioparafin enkelte steder på østlandet og tar jeg ikke feil blir den vel ganske lett å få tak i etterhvert i resten av landet også. Vi kan vel regne med at dette blir dyre dråper i forhold til "gammeldags" parafin og hvorvidt det er mulig å få dette små kvanta er kanskje tvilsomt, fordi bioparafin blir nok billigere enn den typiske fritidsparafinen, og de skal jo selge dette også må man da skjønne (litt slik som det er med A1). Det sies at bioparafin skal være "rene" saker og det er vel trolig at den brenner godt i det utstyret vi bruker.

Tiden vil vise!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Gammel tråd, men kan meddele at det enn så lenge finnes parafin å få på pumpe.

Etter å ha lest rykter på nettet var nedturen stor når de ikke hadde parafinpumpe på YX Koppang,

dertil like stor opptur når jeg fant parafinpumpe på Shell Koppang.

Med like stor nedtur når vaktmesteren sa de var tom...

Så da ble det en omvei nordom Tynset, hvor Max Bensin har parafin på pumpe til behagelige 12,50 literen når jeg var der i begynnelsen av april.

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Biltemas utvalg:

Art.nr. Navn Hylleplass Antall Pris
36-0065 TENNVÆSKE 1 L HENTELAGER 1 34.90 NOK
36-1531 LAMPEPARAFIN 1L BYGG 17 1 49.90 NOK
36-1616 WHITE SPIRIT 1L BYGG 17 1 39.90 NOK
36-1617 WHITE SPIRIT 4L BYGG PALL 1 99.90 NOK

Da er 4l White Spirit lløsningen så langt. Ellers så har jeg fortsatt lenge av gammel farga parafin. (kjøpt i 1995) :-)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hei

Som erklært parafinist bruker jeg altid tennveske til min Nova "primus". Det fungerer veldig bra uten forvarming med annet enn å slippe noe av tennvesken ut og tenne på. Tennvesken fås på de fleste supermarkeder ( hvert fall i grill sesongen), Europris, Biltema mm. Og til noenlunde fornuftige priser. Forbruket på primus er jo ikke så stort. En ukestur for 2 pers. = 0,25 pr pers pr. dag = 3,5 liter inkl. snøsmelting men kanskje uten teltfyring. Mye annet ved turen er meget dyrere. 

Lampeolje er nok noe tregere og lukter også noe mer. 

Fyringsparafin lukter en del mer, syns jeg, og er nå veldig vanskelig å få tak i. YX tanken på Bromma i Hallingdal har dog fyringsparafin til ca. 20-25 kr/l. De får fra svenske Prim. Jeg bruker det til opvarming i parafinovn . Tillat i hytter uten strøm. Kan godt blandes med diesel. 

Spesial parafin til Zibro ovne kan vel stadig kjøpes, men koster flesk. Nesten Pol priser.

White spirit stinker, så det bruker jeg ikke! Diesel blir det samme og soter mye. 

Bensin i alle varianter er mye mer eksplsionsfarlig ved lekkasjer.

Elgen

 

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Jeg synes Biltema's lampeparafin brenner best i min Nova. Litt dyr kanskje, men jeg bruker ikke så mye at det betyr noe.

Vanlig fyringsparafin lukter litt mye, tennvæske er bra, men den "tøffer" litt mer en enn lampeparafinen på Novaen min i alle fall.

Kjøpte akkurat Blåtind tennvæske på Rema til 22 kroner literen. Det er jo ok pris. Tennvæske er har samme base som vanlig parafin, men mindre aromater så den går veldig fint på alt som drikker parafin.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Leste denne tråden og fant ut at jeg skulle prøve noe annet enn bensin.

Bensin fungerer supert, men ble litt bekymret for brannfaren ved fyring i telt. Selv om jeg har drevet med dette i flere år.

Var ute  med teltet igår, og hadde tennvæske på flaska for fyring på min Optimus Nova. Det luktet litt under fyring og luktet veldig ved slukking. Litt vanskeligere å forvarme, men fin flamme under fyring. Dette ble siste fyring med tennvæske pga lukt.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

På 28.1.2020 den 23.02, snooze skrev:

Var ute  med teltet igår, og hadde tennvæske på flaska for fyring på min Optimus Nova. Det luktet litt under fyring og luktet veldig ved slukking. Litt vanskeligere å forvarme, men fin flamme under fyring. Dette ble siste fyring med tennvæske pga lukt.

Lampeparafinen til Biltema lukter mindre enn tennvæske synes jeg. Ikke like luktsvak som bensin, men nærmere bensin enn tennvæske. Helt greit å fyre med den inne. Tennvæske fyres helst ute.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy