Gå til innhold
Bjørn J

Norsk ull - splittet fra "Hva har du kjøpt nå!"

Anbefalte innlegg

7 minutter siden, Svandal skrev:

Hadde vi produsert ull i verdensklasse så hadde vi eksportert lang mer ull til klesindustrien enn hva vi gjør i dag. 

Merinoull har den egenskapen at den klør langt mindre enn vår egen og er derfor å foretrekke i klær - heldigvis. 

Heldigvis for at vi ikke eksportere ull? Eller heldigvis for at vi ikke har ull i verdensklasse? 🤔 jeg ble litt usikker her 😂

Ull er gull men jeg håper virkelig vi kjører på med mer norsk ull. Sånn skikkelig grov og solid ull.  Selv om jeg elsker den myke gode merinoulla innerst så kan jeg godt ha grovere ull utenpå. Men ser det er vanskelig å finne opprinnelsesland på ull hos de store butikkene. Meh. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har en islender laget på norsk ull.  Den er seriøst uslitelig. Den ble kjøpt for å brukes i stall og rundt bål og til røft bruk (men ponnien er solgt så jeg får ikke slitt den ut). 

Synes ikke den klør så ille. Men jeg elsker myk merinoull også. Jeg liker meg best i ull. Gjerne hele året. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sjekk ut Nøstebarn også. De går ett hakk videre ved å faktisk fortelle om behandlingene av ulla også. De bruker ikke plastikk for å behandle og farge ulla. Noe som vistnok er vanlig, men som man glemmer å tenke over (det er alltid alt for mange ting å ta med i regnestykket) 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Endret av Gittiamo

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For en snodig verden vi lever i, når det er billigere å sende produkter og råvarer rundt om i hele verden fremfor å produsere der råvarene er 🤪 

Som papir. Trær blir hugget her og sendt til Kina for å bli papir og bli trykt opp, før det sendes tilbake hit. 

Det henger jo ikke på greip. Annet enn at det er vår ekstrem higen etter alltid å kjøpe billigst, som er utløsende faktor her. Og jeg er skyldig her selv 🙈 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
18 minutter siden, TheSleepwalker skrev:

Den mest effektive løsningen på det må nok bli politiske vedtak som tvinger frem mer bærekraftig produksjon/foredling. Problemet er jo selvfølgelig at de færreste i politikken(internasjonalt sett) vil ofre sin egen maktposisjon ved å fatte slike vedtak. De må også helst vedtas på et internasjonalt nivå, og ikke kun innenfor landegrenser. Da sitter vi i første omgang igjen med å måtte gjøre så godt vi kan på egen hånd for å sende et signal.

Ja det var det da. De som prøver å skape globale forskjeller opplever jo den verste heksejakta ever. Få tør jo å prøve. 

Så det må gå på forbrukermakten. Men det er søren meg ikke lett det heller 🙈 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
13 minutter siden, Bjørn J skrev:

Det kanskje aller verste er fersk fisk som blir sendt til Kina, der den blir filetert og pakket, og sendt tilbake til Norge som frosset fisk. Og noe av den ferske fisken blir tilsatt vann og fosfor (for å beholde den hvite fargen) og sendt ut på markedet i Europa....
Eller hva med denne måten å lage klippfisk på: Fisk fanges i Stillehavet, sendes til Kina for filetering, og deretter til Norge for salting og tørking. På veien har den vært frosset og tint og frosset igjen opptil 3 ganger!
 

Oh my 🙈 

Og så er det sånt som er glemt i det man går inn i butikken og skal handle. Utsulta, sliten og med dårlig tid. Og en lommebok som ikke tillater at man handler rett fra slakter og fiskebåt. 

Personlig kan jeg ikke handle direkte fra en økoring, men synes det er kult at flere og flere velger dette. 

Kanskje flere bør kjøpe mer kløull og spise mer fårikål her til lands? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mye av grunnen for at ulla er mykere, er at hvert fiber ofte dekkes med et tynt plastlag. Dette var jeg ikke klar over før nå, men det kalles ofte superwash og gjøres i forbindelse med farging av ulla. 

Uansett er nok behandlingen og prosessene mye mer miljøvennlig enn bomull. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
53 minutter siden, Bjørn J skrev:

Det som kalles superwash ull er ikke ull etter min mening. Behandlingen (syrebad eller plastbelegg) ødelegger alle de gode egenskapene som gjør ull unik til klesplagg.
Superwashbehandling ble tatt i bruk på femtitalllet for å gjøre det enklere å vaske ullplagg i maskin. Men dagens moderne vaskemaskiner har så gode ullprogrammer at det er problemfritt å vaske klær av ekte ull. Dessuten behøver ikke ullplagg å vaskes så ofte som andre klær, ofte er det nok å henge dem ut i frisk luft.
Plagg av superwash ull har også den ulempen at de mister fasongen og blir slaskete etter kort tid.
Det er underlig at det er tillatt å kalle superwash ull for 100% ull.

Jeg tok et lite søk og de største garnbutikken har superwashgarn de ofte promoterer som ekstra mykt og fint til blant annet barnestrikk. Og når de største kaller superwash-garnet for «Perfect» så kan man bare anta at det brukes i veldig stor grad der ute den dag i dag. 

Jeg lurer på hvor mye ullplagg som selges der sånn informasjon mangler? Jeg prøvde å se på noen av mine ullplagg men fant ikke noe om superwash.  Søkte litt rundt. Men fant en liste over merinoull som ikke er mulested. Og heldigvis skal ingen av de merkene vi bruker mest her være fra mulesta dyr. 

Jeg lærer ting på dette forumet jeg ikke trodde jeg skulle lære 😂 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
17 minutter siden, Freebird skrev:

Noe mange ikke vet også er at ull tåler høy temperatur. Bare ikke kombinert med bevegelse. Derfor kan man legge ull i et kokende vannbad, men ikke kjøre den på 95 grader i maskin. 😊

Det vet man da. Man har da dampet mer enn ett plagg før. Men det gjøres aldri mer her 🤔 men var noe jeg gjorde før. Den gang da jeg faktisk til og med strikka litt. Så kom smarttelefonen og strikkepinnene forsvant... 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 timer siden, Freebird skrev:

Joda, jeg sier ikke at det er noen hemmelighet, men jeg tror det er mange som er redd for å ødelegge ullplagg ved å utsette dem for varmt vann. Har man flekker som er vanskelig å få bort ved 30 eller 40 grader kan det være verdt å teste et vannbad på høyere temperatur. :)

Når det gjelder superwash så er jeg enig med Skjult lenke - logg inn for å se den i at dette ikke er ull. Mange av ullens gode egenskaper forsvinner og miljøaspektet begynner i beste fall å blekne. Jeg tenker i utgangspunktet det samme om ull iblandet bambus eller rayon som er det riktige navnet. Det er nemlig ikke fibre fra bambus i seg selv som blir brukt, men cellulose som fremstilles fra bambus, dette regnes for å være et syntetisk fiber. Denne prosessen er også svært giftig for arbeiderene som utfører den.

Var ment spøkefullt det med dampen. Jeg fkk en liten personlig reminder her 😂

Og jeg er også helt enig i at superwash ol ikke er ren ull. Men det selges som «superull» og perfekt til barn den dag i dag. Dyrt er det også. 

Og så gremmes  jeg langt inn i sjela av merker som selger sine klær med fet tekst «100 % Merinoull» og med litt lupe og leting finner man ut at Joda det er 100 % merinoull det som er av ull i plagget. Men at plagget i seg selv er blanda med syntet roper de ikke høyt om. Pierre Robert, Kari Traa og HH gjør i hvert fall dette. HH er verst når det gjelder å skjule at det er et blandingsprodukt. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Eller man kan strikke selv uten halsen til Ulvang (den er ikke en favoritt her) til halve prisen. 

Skjult lenke - logg inn for å se den

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 minutter siden, tubbs skrev:

Takker for tilbudet Skjult lenke - logg inn for å se den :)
Skal jeg vippse over penger for garn til en genser i str. Large ? :D

 

Da må du først knuse begge knærne mine slik at jeg må sitte stille 😂 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.