Gå til innhold
FrkSol

2 -3 Dagers vintertur Hardangervidda - alene

Anbefalte innlegg

Høres ut som du er klar for nye utfordringer på fjellet. Får du det til ville jeg tatt noen netter i telt på snø før turen slik at du får litt erfaring og rutine med hva som funker og hva som ikke funker.

Ellers ville jeg vurdert å låne en bensinbrenner og lære den å bruke. Du kan fort få -20 grader og da fungerer det dårlig med gass. Du trenger 3-5 liter vann i døgnet og det er ikke lett å få smeltet med dårlig effekt fra en gassbrenner. Et alternativ kan være å låne et isbor om du ikke har. Det veier litt, men det gjør drivstoff til snøsmelting også. Med isbor får du enkelt friskt og godt vann :-)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 minutter siden, FrkSol skrev:

Med fare for å være helt blond 😳

kan man ikke bruke bensin i rødspritbrenneren? 

Forløpig har jeg kun brukt gass/vintergass...

Det kan du ikke. For å bruke bensin trenger du en egen brenner. Disse koster fra cirka 1000,-. F. Eks. Optimus Nova er en enkel og god brenner som er blant de rimeligste. 

Men helt sikkert noen du kan låne av til du finner ut om vintertelting er noe du vil drive mer med 😃 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 minutter siden, FrkSol skrev:

Ingen fare, det klarer jeg helt fint på egenhånd 😂 

alt blir naturligvis utfra en vurdering av været når det nærmer seg. Men ingenting er bedre enn tips og råd fra dere som allerede har prøvd 😊 

Sørg for å sikre deg nok margin på telt og mulighet til å smelte snø så vil det gå helt fint. Jeg begynte først med vinterturer i fjellet for 3 år siden og første turen la vi til et område hvor det var bare noen få kilometer til bilen. Lærte masse på den turen. Neste strakk vi strikken litt lenger og gikk inn til Mannevatn fra Haukeli i Februar. Det ble en strabasiøs tur i mye nysnø og vi fikk smake været i fjellet med over vind på 20 m/s. E134 var stengt, men vi hadde det komfortabelt i teltet det halvannet døgnet uværet pågikk, takket være gode forberedelser og utstyr vi stolte på. Etter det har jeg blant annet gått Finse til Røldal i Mars. En fantatisk tur jeg aldri trodde jeg skulle klare for bare tre år siden. Så det er bare å stå på. Du lærer utrolig mye på de første vinterovernattingene :-)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mitt tips: Glem "Multifuel" og kjøp en ren bensinbrenner og en ren gassbrenner til sommeren. Totalsummen blir omtrent den samme og du får sannsynligvis brennere som fungerer bedre. I tillegg slipper du drasse med deg en tung multifuel brenner på sommerturene. Sikkert mange som er uenig, men det er min erfaring ;-)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
20 minutter siden, FrkSol skrev:

Da må jeg spørre om du vet om det finnes ren bensinbrenner til trangia?

Jeg har brukt vanlig brenner og stormkjøkken og jeg foretrekker stormkjøkken. Det er rett og slett mer stabilt og de gangene jeg har med 3 barn på tur så er det en absolutt fordel ( vi har vært på vintertur der kasserollen med kjøttsuppe plutselig var en del av snøen fordi et av barna var borti brenneren og den tippet overende... 😮 ) 

Målet er ihvertfall å få tak i noe som kan brukes sammen med stormkjøkkenet :)

Du får ihvertfall Skjult lenke - logg inn for å se den. Koster en 100-lapp eller noe sånt. Mulig det finnes til andre brennere også, men det vet jeg ikke. Vet flere her har ordnet det til selv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Støtter meg på de to andre her. Ikke gjør det for komplisert ;-)

Det er dekning en del steder (men langt fra overalt). I tillegg er det mange som går på ski mellom hyttene, så du møter folk innimellom. Det er en fin sikkerhet når du er uerfaren. Må heller ikke glemme at du skal gå kvistet rute. 

Ellers vil jeg anbefale deg å installere en kartapp og laste ned offline kart for område du skal gå. F.eks. Skjult lenke - logg inn for å se den til forummedlemmet Skjult lenke - logg inn for å se den.Da har du en enkel og god måte å sjekke at du er der du tror du er. Når jeg går kvistede ruter lar jeg kart og kompass ligge i pulken. Med kartapp på mobilen sjekker jeg fra tid til annen at jeg er der jeg tror jeg er. Det fungerer bra. Bare husk å holde telefonen varm på innerlomma :-)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
19 minutter siden, Esp1 skrev:

Turen din høres kjempespennende ut! Jeg skal på en lignende tur snart og lurte på hvilke vurderinger du har gjort rund værforhold det er forsvarlig å legge ut på tur i? Er det 'greit' å gå dersom det er 15m/s vind og snø? 

Jeg kan jo gi deg min vurdering og erfaring. Ved mer vind enn 12-15m/s er min erfaring at det er vanskelig på grunn av dårlig sikt, men det vil jo variere med hvor tørr snøen er og hvor mye, så det må bare vurderes i hvert enkelt tilfelle. Jeg har ihvertfall valgt å holde teltet ved slikt vær et par ganger. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 minutter siden, FrkSol skrev:

Ingen dårlig ide det :) varselet endrer seg hele tiden, så jeg tar ting veldig som det kommer. Alt er pakket og klart i tilfelle, og skulle jeg være så heldig at det ser lysere ut kan jeg like godt dra lørdag -mandag som fre- søn. Kjøre opp dagen i forveien må jeg uansett. 

hvis ikke så får jeg bare håpe at anledningen byr seg igjen til å ta en sånn helg, helst i år :) 

Som Skjult lenke - logg inn for å se den sier. Glem været. Ihvertfall innenfor rimelighetens grenser. Reis til utgangspunktet du hadde tenkt deg og ta det som det kommer. Er det mye vær og vind slår du opp teltet rett i nærheten og får masse erfaring. Sjansen er stor for at været endrer seg slik at du ihvertfall får tatt noen korte turer ut fra teltet. Det er veldig lett å henge seg opp i værmeldingen på yr. Min erfaring er at det stort sett endrer seg såpass at det blir en fin tur allikevel. Unntaket er selvfølgelig om det er meldt type "ekstremvær".

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
9 timer siden, FrkSol skrev:

OI! Mye snø på teltet der ja 😮

VI får se hva jeg gjør i morgen, mulig jeg setter meg i bilen og oppsøker det om ikke annet for en natt, på anbefaling fra fere av dere nå :)

Isåfall blir det nok nærmere enn bergen enn haugsatøl/ geilo. Hvis ikke får jeg håpe anledningen byr seg igjen. Er ikke så ofte jeg har tid og anledning dessverre. 

Stusselig værmelding. Det er meldt vesentlig bedre vær øst, så om du har tid, kom deg østover 😃

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.