Gå til innhold
Kjell Iver

Droneflyving for enhver pris?

Anbefalte innlegg

Flott video Skjult lenke - logg inn for å se den ! 

Informativt og riktig beskrevet!

Kan kanskje legge til at jeg er nasjonalparkforvalter selv, og skjønner godt at dette er uklart for mange all den tid ikke droner er eksplisitt nevnt i forskriftene. Det er sagt at de verneplanene som har bestemmelser om støy som f.eks. "7.3 Støy. Unødig støy skal unngås. Bruk av motordrevet modellfly, modellbåt, isborr o.l. er forbudt" går droner under dette og sidestilles med modellfly. Et viktig poeng her er å legge merke til "også liknende". Det er verdt og merke seg at ikke alle nasjonalparker har dette støy-kapitelet. Det gjelder ofte nasjonalparker med eldre verneforskrift, f.eks Saltfjellet-Svartisen eller Rago. Børgefjell er selvfølgelig nevnt siden det var her uhellet skjedde. Det er en gammel nasjonalpark, men forskriftene ble revidert i 2013. I forskrifta er det en fotnote under 7.3 (endret ved forskrift 15. mars 2013 i kraft 1. juli 2013). Før denne datoen var det ikke noe i forskriften som regulerte støy (utenom motorferdsel) i Børgefjell. 

Likevel her kommer noe som gjør dette vanskeligere igjen; i alle nasjonalparker er det en særskilt aktsomhetsplikt: "All ferdsel og aktivitet skal skje hensynsfullt og varsomt slik at en ikke skader natur- og kulturverdier, forstyrrer vilt, tamrein og bufe, eller er til ulempe for andre". Det er veldig fort å havne inn under denne dersom man flyr drone i nasjonalparker. Det blir ei vurdering fra gang til gang, og vanskelig "målbar" bestemmelse. Når opptrer man hensynsløst? Dette gjelder generelt for all ferdsel (ikke bare droner). Det kan være en fotograf som sniker seg inn på en reinflokk eller et fjellrevhi. Hvis dere er i verneområder hvor det ikke er en gjeldende støy-bestemmelse, og ikke ser tamme eller ville dyr i nærheten, så vil jeg tro at dere er på trygg grunn. 

Jeg vil tro at i nye verneforskrifter så er droner spesifisert. Verneforskrifta for Saltfjellet-Svartisen er til revisjon og her er det foreslått å skrive: "Bruk av droner, motordrevet modellfly, modellbåt og liknende er forbudt". Det kan likevel søkes om å bruke droner. Det er enormt ressurskrevende å revidere verneforskriftene, og grunnen til at dette ble gjort i Børgefjell og nå på Saltfjellet er fordi det var/er foreslått å innlemme nye områder i nasjonalparkene. Det vil være lite hensiktsmessig å gjøre dette for alle verneforskriftene, med mindre det lages en generell forskriftsendring som gjelder for alle (tror det kommer til å skje). 


Dette ble vanskelig forvalterspråk, men vil dere ha den enkle versjonen så anbefales filmen til Skjult lenke - logg inn for å se den på det varmeste! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

E6 over Saltfjellet ligger inne i Saltfjellet landskapsvernområde. Selv om du står midt på asfalten på E6 står du fremdeles i landskapsvernområdet. Her er det ikke forbud mot droneflyging idag, men det er foreslått å lage en korridor på begge siden av E6 og jernbane, som ikke er vernet, i den reviderte forskrifta. Det er da foreslått at for øvrige deler av dette landskapsvernområdet at det ikke skal være tillatt med droneflyging (uten gyldig dispensasjon). 

Jeg sitter med en sak nå, om akkurat droneflyging. Det er et vanskelig tema, og det dukker stadig opp nye bruksområder (kommersielt) for dronene. Her er saker vi har hatt bare de siste månedene: Reindrifta ønsker å bruke det til å drive tilsyn av rein (bedre enn skuter og atv!), SNO ønsker å bruke drone til å fly i rasfarlig terreng for å registrere jerveynglinger, turistforeningene ønsker å ta bilder av hyttene sine og fotografer som ønsker å ta 360° panoramabilder. I tillegg dukker det stadig opp henvendelser fra privatpersoner som ønsker å benytte drone til å ta bilder/filmer av områdene.  Som feks min gode venn Zdenek Dvorak sin film fra Rago, som er helt innenfor regelverket for nasjonalparken: 
 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

1. Absolutt, spesielt  når ATV er alternativet. Reindrifta har som regel særregler i forskriftene.

2. Diskusjon dette, men så lenge det er antall ynglinger som er satt som bestandsmål og kvotene i lisensjakta settes ut fra hvor mange ynlinger som registreres så er det vel et poeng å få det så presist som mulig. Uten at jeg orker å gå inn på noen rovdyrdiskusjon 😛 
3. I mine øyne, nei, men det er nok en del som vil være uenig i dette. Man kan lage gode filmer/bilder fra bakken og. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.