Gå til innhold
Kjell Iver

Droneflyving for enhver pris?

Anbefalte innlegg

1 minutt siden, ketilring skrev:

Kameradroner vil bli brukt mer og mer, også i nasjonalparker og lignende, så dette må det må defineres mer mer spesifikt i vernebestemmelsene. Det bør være et totalforbud for menigmann, og det bør åpnes opp og lages tydelige retningslinjer for godkjente RPAS-operatører.

Hvorfor det? Kan vel ikke bli så mye mer spesifikt enn modellfly er forbudt så lenge droner er sidestilt med modellfly (er ikke opp til hver enkelt å definere om deres modellfly støyer eller ei) og de som trenger dispensasjon kan jo søke dette hos forvaltningsmyndigheten. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
15 minutter siden, ketilring skrev:

Nå må vi bruke energien vår og ressursene våre på det som betyr noe. Fornøyelseskjøring med snøskuter og firhjuling, nedbygging av naturområder til fordel for hyttefelter, høyspentmaster og industriområder for vindturbiner - det er det som er den reelle trusselen mot natur og dyreliv i dag. :)

Dette er allerede strengt regulert innenfor de verneområdene som har forbud mot flyving med modellfly/drone. Står jo helt fritt til å benytte droner utenfor verneområder, såfremt man forholder seg til det andre regelverket rundt bruk av drone (maks høyde, avstand til mennesker etc.) Ser ingen større grunn til å tillate bruk av droner i verneområder (hvor det i henhold til verneforskriften ikke er tillatt) enn å tillate mer bruk av snøscooter i verneområder.      

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 minutter siden, ketilring skrev:

Jeg respekterer din holdning til saken, men mener det er urimelig å sammenligne disse to tingene.

Snøskuterkjøring og tilsvarende setter spor i naturen som kan være synlige i flere tiår.

Objekter som beveger seg gjennom luften er ingen ny oppfinnelse, det har eksistert i millioner av år, og påvirker ikke dyrelivet eller andre ting i nevneverdig grad. Da er det faktisk mye verre at det står et menneske der med en fjernkontroll i hendene, men jeg tror ikke det finnes noe forbud mot.. enda.. :)

Hvorfor er det urimelig? Tror hvis du spør de som er for økt bruk av snøscooter til fritidsformål i vintersesongen så vil de argumentere rimelig hardt for at dette ikke etterlater spor. Objekter som beveger seg gjennom luften for nær dyrelivet påvirker nok disse i nevneverdig grad, mulig at man ikke kan se de fysiske sporene men at det f.eks fører til økt bevegelse (uheldig vinterstid) skremmer fugl av reiret etc. Er forøvrig mange verneområder (særlig fuglefredningsområder) som har ferdselsforbud i perioder av året, nettopp for at man ikke skal forstyrre dyrelivet.       

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
20 minutter siden, Bjarne André Tvetene skrev:

Så det vil si at står det ikke spesifikt droner, så er det lov.

Det gjør jo ikke det, det trenger ikke stå spesifikt drone står det "modellfly er forbudt" så gjelder det like fullt for droner.  Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
28 minutter siden, RoyN skrev:

Er ikke dette et svært marginalt problem?. Med droner solgt i mange år kan jeg knapt huske å ha sett en i marka eller på fjellet. Dette kan ikke sammenlignes med scooterkjøring da lydnivået og sjenansen er mye større. Og vi forstyrrer sannsynligvis dyrelivet mye mer med vår blotte tilstedeværelse enn en drone. Et rein-trekk vil påvirkes mye mer av operatøren enn dronen.

Skulle bruken utvikle seg til å bli mye større så kan man sikkert regulere det strengere. Men med sunn fornuft og hensyntagen osv. Som skrevet tidligere er det andre faktorer som truer natur og fauna i mye større grad som utbygging av hyttefelt og vindturbiner. Det skrives det merkelig nok lite om her inne.  Noen litt irriterende droner derimot....

Det er jo ikke snakk om droneflyvning generelt, eller droneflyvning i alle verneområder for den del. Det er snakk om droneflyvning i verneområder hvor det står i verneforskriften at unødig støy ikke er tillatt (spesifikt nevnt som at modellfly er forbudt og myndighetene definerer hobbydroner som modellfly). Og det er jo ikke slik at man ikke kan søke om dispensasjon her heller, på lik linje med at man må søke om dispensasjon for å bruke snøscooter, dispensasjon for å vedlikeholde bygninger etc. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 minutt siden, tshansen skrev:

Jeg har ikke satt meg veldig inn i drone bruk selv, men har veldig lyst å ta i bruk la med sykkel kjøring. Er det slik å forstå at man kan kjøre gjennom Nasjonalparkene, men med en gang man flyr drone så er det forstyrrende og forbudt? 

Da tenker vi på sykkel som i tråsykkel ikke sant?  Best å lese verneplan/forskrift der også før man gir seg i vei. Er ofte spesifisert til at det bare er lov på veier og traseer som er godkjent til den type bruk i forvaltningsplanen.  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
24 minutter siden, tshansen skrev:

Nei jeg tenker først og fremst i forbindelse med motorsykkel. Men veiene vi har i områdene er vel unntatt fra regelen da? eller går utenfor grensen? 

De fleste verneområder har forbud for motorisert ferdsel (med de unntak som er listet i forskriften), så de fleste veier åpne for ferdsel går vel utenfor vernegrensene vil jeg tro. Moralen blir vel les verneforskriften før avgang og er det noe som er uklart etter det er det greit å spørre forvaltningsmyndigheten, for reglene varierer fra område til område. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tøft gjort å dele video om både anmeldelse og dom. Alltid kjedelig å få bot, men jeg mener det er helt riktig at det blir gitt en reaksjon her og at det er, om enn ikke en veldig stor bot, så i alle fall en det er litt surt å få. Det hadde gitt en veldig veldig dårlig signaleffekt, og vært ganske nedslående for verneområdene våre om du hadde kunnet legge ut at du bare fikk ei lita (enda mindre) fislebot for brudd på regelverket.  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 minutter siden, Kjell Iver skrev:

Nasjonalparken er rimelig beskiltet i innfallsportene. Litt forundret om ikke droneforbudet (eller ferdselforbudene) er nevnt på infoskiltene man må passere på vei inn. 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Nja .. ferdselsforbudet er nevnt, det er også "unødig støy" men om man automatisk kobler droneflyvning og "unødig støy" er jo ikke sikkert. Det er ingen tvil om at regelverk som skal tolkes f.eks at drone er modellfly og hva som ligger i "unødig støy" etc. kan være komplisert. Særlig om man i tillegg til å lese selve forskriften kanskje må begynne å se i rundskriv eller kommentarer til lov/forskrift for å finne ut hvordan det er ment tolket. Skjønner godt at man kan bomme. 
P8240190.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.