Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jeg håper jeg har valgt rett underforum. Flytt gjerne dersom noe annet skulle passe bedre.

Jeg er en turglad mann, som stort sett går turer i nærområdet. En sjelden gang reiser jeg lenger bort (eller lokalt) på telttur. I løpet av året blir det kanskje et par døgn i telt. Jeg vil gjerne øke antall overnattingsdøgn i året, og har i den sammenheng sett på DNTs hyttetilbud. Hovedsaklig tenker jeg da å ta en helg eller to i året med kamerater på ubetjente hytter. Uten å tidligere ha satt meg inn i saken, hadde jeg et bilde av at DNT-hytter var svært rimelige (slik at det skal være enkelt for folk å komme seg ut på tur). Nå har jeg derimot sett på prisene, og føler at jeg er litt irritert. Jeg vil påpeke at dette gjelder ubetjente hytter (og selvbetjente?). Jeg har ikke satt meg inn i prisene på betjente hytter, og hvilke ressurser som må til for å drive disse. Et medlemskap vil falle inn under Oslo og omegn, prisene er derfor i henhold til denne underorganisajonen.

For personer som benytter DNT-hytter en eller to helger i året vil det ikke lønne seg å melde seg inn (680 kr). En overnatting koster da 375 kr/døgn (mot 265 kr/døgn ved medlemskap). Dersom vennegjengen på fire personer leier en hytte en helg blir prisen 4x2x375 kr = 3000 kr, eller 750 kr per person. Proviant og sengetøy eller sovepose må medbringes, i tillegg må man vaske ut før avreise. For meg er dette en helt super løsning, sett bort fra prisen, som etter min mening ikke henger på greip for en ubetjent hytte. Altså, man gjør ALT selv (joda, kanskje det er noe ved/gass som kan benyttes), og hytta bare står der...

Ett av punktene i DNTs visjon er: "Inkluderende › DNT skal ha et turtilbud der alle føler seg velkomne, også de som ikke kjenner oss fra før". Må bare spørre, er disse prisene inkluderende? Jeg føler i hvert fall at jeg ikke ønsker å bruke en krone på denne organisasjonen. Her er tydeligvis målet å tjene penger, ikke få folk ut på tur. 

Interessert i å høre hva andre her mener om saken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
26 minutes ago, Tessatroll said:

Det nøyaktige regnestykket skal eg ikkje begi meg inn på, og eg sjølv er berre høveleg begeistra for ein del av det DNT driv med, men må på same tid få påpeike at desse hyttene ikkje bygger seg sjølv. Dei vedlikeheld seg ikkje sjølv heller. Gass og ved skal fraktes. 

For sjølvbetente hytter er det også ofte kostnader knytt til å frakte inn mat/gass og ved og frakte ut søppel. 

Hadde det vore opptil meg hadde det vore færre hytter :P men at det faktisk kostar litt når dei først er der har eg forståing for. Om denne prisen ligg for høgt i forhold til faktiske utgifter og driftsutgifter for kvar enkelt lokalforening trur eg vil vere variable regnestykker alt etter kvar i landet ein er. 

 

Takk for innspill! Et poeng er at DNT i stor grad er drevet på frivillighet: " DNT Oslo og Omegn har over 1800 frivillige som gjøre en fantastisk innsats i fjellet, i Oslomarka og ved sjøen". Joda, materialene koster selvfølgelig, men organisasjonen blir drevet på frivillighet. Da skjønner jeg ikke helt hvordan det er mulig å komme opp i disse prisene. Tok et raskt søk, og fant ut at en helg på "Geilo hyttetun" vil koste 2600 kr for en helg, og det er en kommersiell aktør. De må også betale for materialer og vedlikehold, lønne ansatte, sørge for å få et overskudd, og er likevel billigere enn en DNT-hytte for fire personer.

 

24 minutes ago, Bjarne H.S. said:

Du finner mange fine hyttetilbud også på inatur.no. Eller du kan leie hytte på åremål, eller kjøpe deg en. Skal du KUN ha en hytteovernatting eller to i året, ja så er ikke DNTs hytter så ille tenker jeg, prismessig. PS. man leier ikke DNTs hytter, man betaler for overnatting og bruk. Det er masse ved og gass på disse hyttene og andre tilbud også, kanskje også båt og garn ønsker man å fiske. Selvbetjente hytter har også proviantlager.

Takk for innspill Bjarne! Aporopos inatur.no: Et par somre har jeg og noen kamerater leid en hytte som ligger ute på inatur.no. Den har en fin beliggenhet, og kunne typisk vært en DNT-hytte. Hytta har kjøleskap (på gass), gasskomfyr, båt til å ro på vannet, og er generelt sett godt utstyrt. Den koster 800 kr/døgn. I tillegg har den 10 sengeplasser (i to bygg). Denne er drever av en jegerforening, og er derfor godt sammenliknbar mot DNT med tanke på frivillighet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
9 minutes ago, Tessatroll said:

Vel. Nokre hytter ligg enkelt til, andre vanskelig. Materialer koster. Admin kostar. Helikopter har sjuke timeprisar osv. Og kvar enkelt hytte er knapt ei sjølvstendig økonomisk eining, men del av eit større heile, med nokre hytter godt besøkt, andre mindre besøkt, med utgifter til medlemsblad osv. 

Eg synes DNT har blitt for komerse. Men dei treng tross alt inntekter for å. Drifte, sjøl om mykje er dugnad. 

Dugnadsfolka får også mellom anna køyregodtgjerdsle, mat og gratis overnatting. Altså, ein gjer dugnad på arbeidet, men skal ikkje sitte att med utgifter knytt til dugnaden. 

Det er mange variabler å ta hensyn til, ingen tvil! Respekterer selvfølgelig at du har en annen oppfatning enn meg, selv om jeg ikke "får det til å gå opp" :) Flott å få litt forskjellige meninger. Da er det litt lettere å se om det bare er jeg som er ute av vater, eller om det er prisene som ikke henger på greip. Med det sagt, jeg står på mitt inntil videre!  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 minute ago, Bjarne H.S. said:

Enig med Therese ovenfor. DNT er litt for komerse, men de er ikke dyre, i mine øyne. Din sammenligning med Geilo er dårlig. Vei helt fram gir langt enklere admin og renovasjon m.m. Medlemsprisen til DNT er ikke høy mener jeg sett i forholdt til mye annet man legger kronasje i gjennom året. Et godt medlemsblad er også hyggelig å få i posten flere ganger i året. Et og annet godt medlemstilbud i nettbutikken deres er også velkomment. Med rundt regnet 500 ulike hytter rundt om i landet er det mange muligheter.

Jeg betaler glatt kronene i medlemsavgift. DNT-nøkkelen er alltid med på tur og er jeg i nærheten og trenger tak over hodet, ja da griper jeg muligheten. Hyttene er jo litt mine også...

Jeg vil tro at lønningene som opprettholder den kommersielle driften langt overstiger ekstrakostnadene knyttet til vanskelig fremkommelighet med tanke på rennovasjon i ny og ne. Takker så mye for innspill. Jeg står alene med mitt syn inntil videre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 hour ago, Memento mori said:

Skjult lenke - logg inn for å se den Markedet rår. Syns du det er for dyrt så velg et annet sted, eller aller helst gjør en innsats selv. Da kan du bo gratis!

Problemet jeg har er at DNT synes å profilere seg som en organisasjon som skal gjøre det enklere for folk å komme ut i naturen, og har en særstilling i landet. Organisasjonen nyter massivt av frivillig arbeidskraft. Jeg synes at frivillig arbeid er flott, men hvis jeg skulle stilt opp for DNT hadde jeg ønsket at de hadde gitt en god pris til alle, og ikke kun for egen vinnings skyld.

1 hour ago, Boggabogg said:

Eller reis til et annet fylke. Troms turlag tilbyr overnatting for 150/300 kr (medlem/ikke medlem) på ubetjent hytte. Og da gjerne på steder der ingen andre har fått lov å bygge hytte.

Takk! Det er altså fullt mulig å gjøre dette for en langt billigere penge.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 minutes ago, Sig Man said:

Betjeninga på de betjente hyttene skal ha lønn, og provianten skal ofte flys inn, da blir det å koste penger.. 

KNT sine selv/u-betjente hytter koster 260kr pr natt for medlemmer og 300(?) for ikke medlemmer, det synes jeg er en helt ok pris. Når man tenker på at mange av hyttene har under 200 overnattinger pr år, så er det ikke mye fortjeneste på disse hyttene.

Men er helt enig med flere her at DNT har blitt litt for komerse i det siste, men prisnivået synes jeg er helt ok.

For oss som ikke er på tur så ofte blir det dyrere å betale medlemsavgiften på 680 kr enn å leie hytta uten medlemsskap. Da blir det 375 kr. 260 kr kunne jeg levd med. Har forøvrig forstått at det ikke er en eneste sjel her inne som er enig med meg 🤣 Ønsket å dele meningene mine, og høre hva andre mente om saken. Har sånn sett oppnådd målet mitt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 minutes ago, Memento mori said:

IMG_0225.thumb.PNG.90de56b53d7fc23ce67dd3f8886f79e3.PNG

DNT er er ikke veldig god butikk i følge regnskapstallene. Så hvordan de skal gi det som du definere som en god pris til alle med en slik økonomi skjønner ikke jeg. 

Hva mener du er rett pris PR døgn PR person? 

Når jeg snakket om kun for egen vinnings skyld snakket jeg om meg selv som privatperson (dvs. gjør frivillig arbeid, få gratis losji), ikke DNT.

Jeg hadde forventet i overkant av 200 kr. Problemet her er vel medlemsavgiften for oss som ikke bruker hyttene så mye.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 minutes ago, Memento mori said:

Som gammel vedlikeholdsmann som har kjempet en del kamper oppigjennom for jevnlig vedlikehold vet jeg ikke om jeg skal le eller grine av et slik utsagn.

Men et tips er de gratis koiene til Statskog. Ofte enkle, og du behøver ikke betale noe selv om du bruker både gass og ved. Men de setter pris på bidrag, enten i kroner eller deltagelse i arbeid. Rydding, vedkløyving, måke av tak etc. Men det er ikke noe bookingsystem på de. 

Du kan le eller grine eller hva du vil. Det faktum at komersielle aktører tilbyr hytter til lik standard eller bedre for lavere priser, uten en hær frivillige sier sitt. Jegerforeningenes hytter er også ofte betraktelig billigere. Men det av en eller annen grunn er vel ikke dette mulig for DNT. Takk for tipset mtp. Statskog hytter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 hours ago, Tessatroll said:

Er vel få som gjer dugnad for eiga vinnings skuld, sjølv om nokre foreningar gir ei form for godtgjerdsle for kjøring, og fri kost og losji når du arbeidar på hyttene.

Sjå det frå ein anna vinkel; skal eg ha direkte utlegg i kroner og øre når eg gjer dugnad for at du skal få billigere overnatting? Det held vel at sjølve dugnadsarbeidet gir andre noko om eg ikkje skal opne lommeboka i tillegg? ;)

Dei fleste ville nok komt betre ut av det med å bruke timane hjå ein arbeidsgivar for så å betale for kost og losji, enn å gjere dugnaden, dersom det var eiga vinning som var formålet. 

Det sagt så synes eg DNT breier om seg i fjellheimen, noko eg personleg har langt større problem med enn prisane. 

Gode poeng Tessatroll. Kjøper den. Jeg synes fortsatt det er for dyrt for folk som ikke aktivt bruker hyttene flere ganger årlig.

Som en annen her nevnte har jeg nok feilformulert meg med tanke på "leie". Jeg er klar over at hyttene er åpne for alle, men har en hytte fire senger og en gruppe har booket disse, blir det jo til at det bare er gruppen som sover der.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 hour ago, Tutogkjør said:

Jeg meldte meg også ut av dnt for noen år sida. 

For meg handlet det da mest om at dnt fikk meg til å føle meg uvelkommen, siden jeg går med hund på tur. Og at det da ihvertfall var for dyrt å bruke penger på. Bruker jo mest telt uansett. 

Likte heller ikke måten dnt dreide fokuset bort fra det enkle fjell-livet, til å lokke på dem som krever FULL tilrettelegging på alle plan (De som f.eks klager på at det er for få røde Tér og at det er alt for langt å måtte gå 4t mellom to hytter). Dessverre er det vel ofte den kundegruppen, som har tjukkest lommebøker også... Og det er disse som dnt tekker, gjennom å lytte til deres behov. Og resultatet blir mer og mer kommersialitet! 

Nei, enig i at det er alt for dyrt! Bruk heller inatur, så får du også fred og ro på kjøpet. 

 

Takk for ditt innspill. Jeg kommer nok til å holde meg til inatur. Som enkelte har påpekt er det mulig å få gode priser dersom man reiser med barn. For oss som må betale fullpris synes jeg det er for dyrt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.