Gå til innhold

Anbefalte innlegg

27 minutes ago, tubbs said:

Om man synes at prisen på DNT sine hytter er for høye så
kan jeg anbefale en innretning som kalles telt. Koster jo litt i innkjøp men pris pr. bruksdøgn
blir jo lavere for hver gang man bruker de :)

Skjult lenke - logg inn for å se den

-> For meg er det å velge telt et ganske enkelt valg.  F.eks. ei kort veke i Jotunheimen for 2 voksne og 2 barn finansierer jo eit bra telt man kan bruke så mykje man vil ellers også, om man tar DNT-hyttepriser som utgangspunkt.

Skjult lenke - logg inn for å se den - Oppført som 4 dagers (ankomst kl 16 dag 1, og avreise kl 10 dag 4)

--> 2 voksne og 2 barn, alle medlemmer i DNT, kjem på 10942,- (2100,- ekstra for ikke-medlemmer.)

Eg støtter DNT og synes dei gjer mykje bra av organisering, turer, merking osv. Men fotavtrykk, "eierskap" til fjellheimen, og mykje anna er diskuterbart.

Og det er fullt forståelig at ikkje alle har  råd til, eller kan prioritere økonomisk, å bruke DNT sine tilbud. Fjellheimen via DNT er ikkje innenfor rekkevidde for alle som bur i Norge.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
22 hours ago, RoyN said:

Noen tanker om DNT:

*Turismen i fjellheimen startet jo som et overklassefenomen så å hevde at DNT var et lavterskeltilbud i tidligere tider faller vel på sin urimelighet. 

----------

Om vi ser bort fra nærområder lokalt der folk bor, jakt, gjeting og seterdrift, så har vel friluftsliv i fjellheimen historisk sett ikke vært en lavterskelaktiviitet for allmuen? Tenker da på områder som Jotunheimen og tilsvarende.

Fra Skjult lenke - logg inn for å se den Skjult lenke - logg inn for å se denSkjult lenke - logg inn for å se den, Skjult lenke - logg inn for å se den og alle de andre, til Skjult lenke - logg inn for å se den som starter DNT, ingen av dem var nok "mannen i gata", hvermansen som drev med friluftsliv, men noen som hadde spesiel interesse for fjellet og gjerne midler til å utforske fjellheimen.

Skjult lenke - logg inn for å se den, som Heftye var initiativtageren, til skriver selv:

"Siden 1868 har DNT vært en sterk forkjemper for det enkle friluftslivet og for at flest mulig tar i bruk naturen, samtidig som vi tar godt vare på den. På 150 år har DNT gått fra å være forbeholdt en liten elite, til å bli en stor folkebevegelse. På 1800-tallet var det først og fremst lvre middelklasse som hadde tid og penger nok til å oppleve naturen slik Heftye og hans medstiftere kunne. Slik er det ikke dag."

 

Forøvrig er det også mange eksempler både på at forståelde for miljø og vern av fjellheimen ikke alltid har stått like sterkt hos nordmenn. Hadde man råd hadde man lov? Før Nasjonalparken i Jotunheimen ble opprettet i 1980 var det ikke helt uvanlig med motorisert ferdsel inn fjellheimen.

Bildene nedenfor er eksempler på det og viser folk som har tatt fly inn på Uranosbreen (nå innenfor Nasjonalparken) og står på ski ned igjen.

1811709223_B10092016ID61724F1YPXOOVJAEODN(1).JPG.93b30279ad267881608a3e10fc0d93da.JPG

Skjermbilde-2018-03-10-kl.-15_35_08.jpg.378581649c9c7371d2a745c495826dc0.jpg

 

Spørsmålet blir nok mer hvordan DNT ser på deg selv sammenlignet med hvordan alle andre opplever DNT, og hvem dem skal ha et tilbud til? (Og indirekte da hvem DNT er til for.)

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
15 minutes ago, bernt said:

Enkelt. DNT er en medlemsforening og er til for medlemmene. Generøst nok har de et tilbud til ikke-medlemmer også, noe som egentlig ikke er en selvfølge.

Det er også Stortinget og Regjeringen, valgt av folket, for folket. Hele det norske folk. Men det betyr ikke alltid at alle partimedlemmer i regjeringspartiene , eller folk generelt, er enige med de beslutninger som tas og gjennomføres. 😊

Ref. Kjell Ivers kommentar om DNT og Snøheim / Snøheimveien, hvem er det DNT representerer i det tilfellet?

Er DNT en representant for allemannsretten/allemansplikten (og igjennom det alle som utøver et friluftsliv) eller kun for sine medlemmer? Dette er relevant ift hva DNT utøver av aktiviteter og "fotavtrykk" innenfor vernede områder som i prinsippet er allemannseie.

 

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
16 minutes ago, bernt said:

DNT kan vel bare representere sine medlemmer slik jeg ser det. De av medlemmene som ikke er enig i det som DNT som forening gjør, må bruke stemmeretten (evt melde seg ut i protest, men da får de enda mindre innflytelse). Slik er det i alle organisasjoner.

Delvis enig. Men det er forskjell å operere som medlemsorganisasjon på lukket arena (Idrettsanlegg, forum, etc) eller i arenaer som er felleseie og åpen for alle (Nasjonalparker f.eks.). Tenker her då ikke på døgnpriser osv. men fotavtrykk ift merking, hytteutbygging, transport av varer og materialer ifbm hyttene, osv. Ved å operere innenfor en arena som er felleseie og en allemannsrett har DNT et ansvar ut over å kun forholde seg til betalende medlemmer.

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tror det et greit å nyansere brukerne av fjellheimen litt.

Noen ønsker full service og kun "spasere" fra/mellom hyttene, og andre prioriterer annerledes ut fra behov, preferanser og økonomi.

For å bruke meg selv som eksempel: Jeg og mine to barn medlemmer av DNT, men som alenepappa prioriterer jeg litt ut fra økonomi.

F.eks 7 døgn på betjent hytte koster følgende for oss (DNT Oslo sin prisliste):

  • Kun overnartting koster litt over 3000,- til litt under 6000,- avhengig av sovesal < > lite rom.
  • Helpensjon koster fra litt under 15000,- til litt over 16000,-, avhengig av om vi skal dele rom med andre eller ha eget 3 pers rom.
  • Teltplass for oss 3, med tilgang til fasiliteter koster 1120,-

Jeg har mye annet jeg heller vil prioritere de pengene på, eller foretrekker å få flere døgn i fjellet for samme kostnaden.

Selv trives jeg best med telt utenfor allfarvei i fjellet, men tar hensyn til at barna også liker å treffe andre en meg innimellom, og det å bruke hytte/fasiliteter på hyttene gjør turene med barna litt mer bekvemt innimellom. 

Og for å nyansere "min" bruk litt, på siste tur i sommer droppet vi telt og bodde både på ubetjent og betjent hytte, og hadde noen måltider på betjent hytte.


Noe av det verste jeg har overhørt ifbm fjellhytte var at teltere som lå 1-1,5 km fra hytta (ikke DNT) fikk beskjed om å flytte teltet fordi man kunne se det fra hytta. Det er ikke greit så lenge de lå i fjell/utmark. 

Det skal være plass for alle type brukere i fjellet, og alle skal være og føle seg velkommen så lenge de har "sporløs ferdsel".

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.