Gå til innhold

Anbefalte innlegg

På 17.9.2018 den 10.36, Kjell Iver skrev:

Det argumenteres stadig med at de mest besøkte hyttene skal dekke opp for de hyttene med minst besøk, men jeg skjønner ikke dette argumentet. Mange jeger og fiskerforeninger har sitt regnskap åpent for allmenheten, der man kan se antall overnattinger og utgifter på hver eneste hytte. Noen hytter her har bare en uke eller to overnattinger pr år, og da kanskje bare noen tusenlapper  i inntekter. Men hvilke utgifter vil man ha med en slik hytte/bu da? Ikke strøm, ikke vann, ikke renovasjon. Tilsyn er dugnad... Vedlikehold skal gjøres ja, men man kommer langt med beis og ei spann maling og ei favn med ved. Det er ikke snakk om stores summer hvert år. Skal man gjøre store utbedringer søker de ofte om midler fra det offentlige, tippemidler osv, og det funker bra.

Jeg kom faktisk helt til ditt innlegg i denne tråden før jeg tenkte at jeg må svare. Dog synes jeg det tok litt lang tid før "ost" presiserte at DNT hyttene egentlig i hovedsak er bygget for folk på gjennomreise. Man skal på tur, og man skal videre neste dag. Som enslig person er det snakk om hva, 275,- mot å leie en hytte til 800,- per natt. Den kostnaden går kun opp dersom man deler den på flere, og da er det helt klart billigere å leie en egen hytte. Så da gjør man det. DNT hytter er for folk i farta i akkurat det aktuelle området.

Jeg er egentlig heller ikke enig i at DNT er den største aktøren innen motorisert ferdsel i naturen. Det dreier seg gjerne om en eller to turer i året per hytte. Mens hytteforeningen i den andre enden av dalen ved Reinsvassbu organiserer scootertransport inn til de kanskje 100 hyttene eller mer som ligger der hver påske. Det blir mye bensin det. Men det er godt mulig utspillet var sagt ut fra turistmaskiner som Gjendesheim, Snøheim og lignende DNT Oslo bygg. Da er det DNT Oslo som er aktøren, og ikke DNT nasjonalt. Vi er mange dugnadsfolk i små foreninger med små midler som er uenige i den kommerse kritikken av DNT paraplyen.

Men til ditt innlegg. Jeg har sittet i styret i den lokale turistforeningen, og i 2014 var jeg med i komiteen som tok ansvaret for Reinsvassbu som et helt nytt hyttestyre. Så jeg har både sittet på kontoret og vedtatt avgjørelser, og vært ute og utført dugnaden med de utgifter og ulemper det har medført. Da vi tok over, så hadde en eldre kvinne vært siste rest av forrige hyttestyre i en god del år allerede. Så hytta var nedslitt og bar preg av manglende vedlikehold. Vi tok derfor til og byttet ut en del ting. Som ny vedovn som kan brukes til å bake brød, 25.000,- + helikopterfrakt. Mer ved selvsagt. Fylt opp proviantlageret for 15.000,-. Vi bygde ut hytta litt i bakkant for å lage plass til hundebur. Mer beis og diverse malerutstyr, 7500,-. Innvendig maling. Nye møbler til 15.000,-. Nytt kjøkken til 30.000,-. I 2018 tok hyttestyret opp en kraftig lavvo som sikringsbu, pris rundt 40.000,- inkl. helikopter. Nå ble det mange utgifter på kort tid, men summene går jo ikke opp med det øvrige som også vil forfalle på hytta de neste 20 årene. Dette er en liten hytte med ca. 150 besøk i året. Bare vedfrakt er jo minimum 7.000,- hvert år med helikopter opp til hytta. I tillegg har Molde og Romsdals Turistforening de små hyttene Svartvassbu og Vasstindbu rett i nærheten og. De har også bare ca. 150 overnattinger i året. Men samme utgifter på helikopter med ved opp. Det går heldigvis ikke bilvei opp til disse hyttene, og de ligger ikke i skogen hvor dugnadskara på 70 kan kose seg med vedhogst på dugnad.

Det sagt, så skal også hyttene i teorien generere et ørlite overskudd slik at vi kan investere i blant annet nye hytter og skape ny komfort på nye steder. Jeg har fem telt eller flere. Men du verden så godt det er å fyre opp i en varm hytte og sprette en øl når været er surt. Dessuten er det mye enklere å invitere kone, kjæreste, barn, etc. på hyttetur.

Vasstindbu nede til høyre i bildet. Karrig landskap.

2134535093_Romsdalstien2011(16).thumb.jpg.d96b162cdd033853c9928a88f0d95e33.jpg

Endret av Fjellfilmeren

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 17.9.2018 den 12.20, Memento mori skrev:

Det er vel dette som er noe av det fine med DNT sitt system. Eller dette på vei til å dø ut hvis mange tror de "leier" en hytte?

Det er definitivt døende nå som folk har begynt å booke seg senger på forhånd. Da jeg satt på Svartvassbu i sommer kom det et kjærestepar i 40 årene frem i 21:30 tiden i nydelig kveldsol. Da vi formidlet at hytta var full og at jeg allerede var plassert på gulvet på en madrass, begynte kvinnen skjelvende å grave frem mobiltelefon for å hente frem kvitteringen så hun kunne med loven i hånd jage de stakkars skotske turistene ut av hytta for hun hadde forhåndsbetalt seng og var garantert en god natts søvn. Hun ble litt lang i maska når hun skjønte at tidsfristen for å håndheve denne utkastelsen utgår allerede 19:00, og at hun og kjæresten hadde kommet for sent. Men de lagde likevel et lite helvete utenfor hytta, og gikk straks ned til hovedhytta for å lage bråk der nede og. 20 minutter senere så jeg at de strenet forbi hytta nede på stien for å treffe sine venner som lå 400 meter fra hyttene i telt...

Det var egentlig helt stille på Svartvassbu etter dette opptrinnet. De drepte den gode stemningen. Jeg liker ikke hyttebooking som du skjønner, det skaper en del konflikter og det forteller mye om deg som person om du klarer å stille opp på hytta med kvittering og kjeppjage folk ut av sengene. Nå er riktignok klokkeslettet satt til 19:00, men likevel. Det blir litt klasseskille, timeplan, og excel-ark over fjellvandringen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 17.9.2018 den 23.00, Tutogkjør skrev:

Jeg meldte meg også ut av dnt for noen år sida. 

For meg handlet det da mest om at dnt fikk meg til å føle meg uvelkommen, siden jeg går med hund på tur. Og at det da ihvertfall var for dyrt å bruke penger på. Bruker jo mest telt uansett. 

Likte heller ikke måten dnt dreide fokuset bort fra det enkle fjell-livet, til å lokke på dem som krever FULL tilrettelegging på alle plan (De som f.eks klager på at det er for få røde Tér og at det er alt for langt å måtte gå 4t mellom to hytter). Dessverre er det vel ofte den kundegruppen, som har tjukkest lommebøker også... Og det er disse som dnt tekker, gjennom å lytte til deres behov. Og resultatet blir mer og mer kommersialitet! 

Nei, enig i at det er alt for dyrt! Bruk heller inatur, så får du også fred og ro på kjøpet. 

Usikker på hvor du holder til, men her i MRT så fokuserer vi på å tilrettelegge med egne hunderom slik at du skal være hjertelig velkommen med din firbente til oss! Jeg har ikke hund selv, men opplever også stort sett alltid å finne hunderommet på andre hytter mens jeg leter etter det godt skjulte proviantlageret 🤣

Vi har også hytter med betydelig høydeforskjell som krever sin mann eller kvinne å komme seg til. Så du kan få manndomsprøven din på de stiene. Men de fleste DNT foreninger har vel begynt å rekruttere også mindre aktive grupper av nye brukere. Det er vel bare positivt at flere kommer seg ut på tur? Vi har faste tiltak for funksjonshemmede, og har gjennomført turer med blinde på tur. De kan jo ikke avkreves en 4 timers marsj... Men de har kanskje vel så mye rett på naturopplevelser som oss friske.

Endret av Fjellfilmeren

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja det var også folk som ikke er turfolk som fikk satt inn den brødovnen. Men hytta ligger 5.5km fra vei i flatt lende og er sånnsett ypperlig til flerdagers opphold med barn. Da er det kjekt å kunne bake boller og pizza til dem under oppholdet.

Vi friluftsfolk som er tøffere enn toget kan både telte og oppsøke hytter som ligger betydelig lenger unna veien. DNT står jo for å være inkluderende også for andre enn tøffasene.

Min lokale DNT forening var ikke involvert i Snøheim, så det farger ikke mitt syn at sentral-administrasjonen fikk jobbet tilbake Snøheim til DNT.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg bruker ikke helikopter til Reinsvassbu 😛 Men en hyttekomite består av flere, og ikke alle er like ivrige på å bære et tonn med ved for hånd.

Skjult lenke - logg inn for å se den

Det er ikke rart overhodet at lokalforeningen ikke har noe med lokalstyret å gjøre. DNT Oslo er en svært stor lokalforening og de har både økonomi og makt til å gjøre ting på sin egen måte. Vi i Molde har ingenting vi skulle ha sagt overfor dem. Eller synes du Mosjøen turlag skal få påvirke DNT Oslo?

Man kan selvfølgelig si sin mening på årsmøtet for DNT sentralt, og bruke politisk teft for å sanke støtte eller samle motstand. Men det er både politikk og demokrati. Å melde seg ut betyr bare at man overlater all makt til den siden man ikke er enig med. Og da får dere i hvert fall ikke meningene deres gjennom.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tja. Man er jo en stor organisasjon på et vis. Men vi har ikke lokal makt i hovedstaden. At vi bruker merkevaren DNT i søknader er jo for at folk skal gjenkjenne kjerneverdier som fellesskap, bredde, og at folk flest vil være velkommen.

DNT har vel over 500 hytter nå. Hvor mange mener du er turistmaskiner? De store ølserverende betjente hyttene i de beste nasjonalparkene? De utgjør vel færre enn 10% av totalen? Jeg er usikker på tallene.

Jeg vil påstå at MRT sine koselige småhytter med 4-8 senger kan kalles krasafaren trebu jeg da ✌️😅

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Omnilite skrev:

Når det er brøbakeovn, reflekterer matlageret det også så det finnes ingredienser til å lage noe i den?

Dersom man er klar over at det finnes en brødbakeovn eller frekventerer en hytte der dette finnes, kan man kanskje forberede noe som kan lages på den. Hvis man bare drifter forbi vil det fort bare være en ovn.

Jepp! Det er flere sorter brøddeig, bolledeiger, mel, korn, nøtter, og sågar glutenfritt å velge mellom. Pizzadeig og!

De siste somrene har hyttestyret også hatt fersk smør, ost, og egg i utvalget.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Glem heller ikke jegere i helikopter både på Hardangervidda og Finnmarksvidda.

Man skal ikke langt bort fra rødvinsløypa før man er alene. Hardangervidda er nå såpass åpen og fin at det er god plass, innimellom T-6 løypene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.