Gå til innhold

Anbefalte innlegg

1 minutt siden, bevern skrev:

Jeg håper jeg har valgt rett underforum. Flytt gjerne dersom noe annet skulle passe bedre.

Jeg er en turglad mann, som stort sett går turer i nærområdet. En sjelden gang reiser jeg lenger bort (eller lokalt) på telttur. I løpet av året blir det kanskje et par døgn i telt. Jeg vil gjerne øke antall overnattingsdøgn i året, og har i den sammenheng sett på DNTs hyttetilbud. Hovedsaklig tenker jeg da å ta en helg eller to i året med kamerater på ubetjente hytter. Uten å tidligere ha satt meg inn i saken, hadde jeg et bilde av at DNT-hytter var svært rimelige (slik at det skal være enkelt for folk å komme seg ut på tur). Nå har jeg derimot sett på prisene, og føler at jeg er litt irritert. Jeg vil påpeke at dette gjelder ubetjente hytter (og selvbetjente?). Jeg har ikke satt meg inn i prisene på betjente hytter, og hvilke ressurser som må til for å drive disse. Et medlemskap vil falle inn under Oslo og omegn, prisene er derfor i henhold til denne underorganisajonen.

For personer som benytter DNT-hytter en eller to helger i året vil det ikke lønne seg å melde seg inn (680 kr). En overnatting koster da 375 kr/døgn (mot 265 kr/døgn ved medlemskap). Dersom vennegjengen på fire personer leier en hytte en helg blir prisen 4x2x375 kr = 3000 kr, eller 750 kr per person. Proviant og sengetøy eller sovepose må medbringes, i tillegg må man vaske ut før avreise. For meg er dette en helt super løsning, sett bort fra prisen, som etter min mening ikke henger på greip for en ubetjent hytte. Altså, man gjør ALT selv (joda, kanskje det er noe ved/gass som kan benyttes), og hytta bare står der...

Ett av punktene i DNTs visjon er: "Inkluderende › DNT skal ha et turtilbud der alle føler seg velkomne, også de som ikke kjenner oss fra før". Må bare spørre, er disse prisene inkluderende? Jeg føler i hvert fall at jeg ikke ønsker å bruke en krone på denne organisasjonen. Her er tydeligvis målet å tjene penger, ikke få folk ut på tur. 

Interessert i å høre hva andre her mener om saken.

Det nøyaktige regnestykket skal eg ikkje begi meg inn på, og eg sjølv er berre høveleg begeistra for ein del av det DNT driv med, men må på same tid få påpeike at desse hyttene ikkje bygger seg sjølv. Dei vedlikeheld seg ikkje sjølv heller. Gass og ved skal fraktes.

For sjølvbetente hytter er det også ofte kostnader knytt til å frakte inn mat/gass og ved og frakte ut søppel. 

Hadde det vore opptil meg hadde det vore færre hytter :P men at det faktisk kostar litt når dei først er der har eg forståing for. Om denne prisen ligg for høgt i forhold til faktiske utgifter og driftsutgifter for kvar enkelt lokalforening trur eg vil vere variable regnestykker alt etter kvar i landet ein er. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vel. Nokre hytter ligg enkelt til, andre vanskelig. Materialer koster. Admin kostar. Helikopter har sjuke timeprisar osv. Og kvar enkelt hytte er knapt ei sjølvstendig økonomisk eining, men del av eit større heile, med nokre hytter godt besøkt, andre mindre besøkt, med utgifter til medlemsblad osv. 

Eg synes DNT har blitt for komerse. Men dei treng tross alt inntekter for å. Drifte, sjøl om mykje er dugnad. 

Dugnadsfolka får også mellom anna køyregodtgjerdsle, mat og gratis overnatting. Altså, ein gjer dugnad på arbeidet, men skal ikkje sitte att med utgifter knytt til dugnaden. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
24 minutter siden, REJOHN skrev:

Jeg har i 25 år hatt tilsyn på en av SFT`s ubetjente hytter  - Blåfjellenden. Hytta har rundt 1200-1300 betalte overnattinger i året, og gir (anttakelig) et godt "overskudd" til annen drift i Stavanger Turistforeining. (Jeg har aldri tatt i mot en krone i "godtgjørelse", snarere tvert i mot.)

Overskuddet som noen betegner  som "komersielt" går til å dekke "underskudd" på hytter som har omtrent 100 betalende overnattinger. I tillegg er det gjennom årene gjort ganske mye med bruer, stier og skilter, som også må betales. Det er ingen privatpersoner som "tjener" på driften.

Eg vonar at du siterte som eit ref, ikkje fordi du tenkjer at eg argumenterer for at det er eit overskotsprosjekt me snakka om her, men snarere tvert om? :)

Det kan nok elles skile seg frå forening til forening kva ein får av kjøregodgjersle osv, mitt poeng er at det skulle berre mangle. Og eg prøvar synleggjere at ein til tross for dugnad har utgifter knytt til drifta. 

At eg synes DNT har blitt for komerse står eg for, til tross for tidlegare engasjement i mellom anna BTL. 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
8 timer siden, bevern skrev:

 

Er vel få som gjer dugnad for eiga vinnings skuld, sjølv om nokre foreningar gir ei form for godtgjerdsle for kjøring, og fri kost og losji når du arbeidar på hyttene.

Sjå det frå ein anna vinkel; skal eg ha direkte utlegg i kroner og øre når eg gjer dugnad for at du skal få billigere overnatting? Det held vel at sjølve dugnadsarbeidet gir andre noko om eg ikkje skal opne lommeboka i tillegg? ;)

Dei fleste ville nok komt betre ut av det med å bruke timane hjå ein arbeidsgivar for så å betale for kost og losji, enn å gjere dugnaden, dersom det var eiga vinning som var formålet. 

Det sagt så synes eg DNT breier om seg i fjellheimen, noko eg personleg har langt større problem med enn prisane. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
24 minutter siden, Terka skrev:

Skjult lenke - logg inn for å se den

-> For meg er det å velge telt et ganske enkelt valg.  F.eks. ei kort veke i Jotunheimen for 2 voksne og 2 barn finansierer jo eit bra telt man kan bruke så mykje man vil ellers også, om man tar DNT-hyttepriser som utgangspunkt.

Skjult lenke - logg inn for å se den - Oppført som 4 dagers (ankomst kl 16 dag 1, og avreise kl 10 dag 4)

--> 2 voksne og 2 barn, alle medlemmer i DNT, kjem på 10942,- (2100,- ekstra for ikke-medlemmer.)

Eg støtter DNT og synes dei gjer mykje bra av organisering, turer, merking osv. Men fotavtrykk, "eierskap" til fjellheimen, og mykje anna er diskuterbart.

Og det er fullt forståelig at ikkje alle har  råd til, eller kan prioritere økonomisk, å bruke DNT sine tilbud. Fjellheimen via DNT er ikkje innenfor rekkevidde for alle som bur i Norge.

Veldig samd her ang dei betente hyttene. Eg har aldri tatt meg råd til "familieferie" ved DNT - hytte. Sumen blir for stor. 

Også samd med Tubbs ang admin osv. Og for meg er det der slaget står, eit spm eg finn relevant; veksten til DNT. Vekst kostar, både slik og sann. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
6 minutter siden, Kjell Iver skrev:

De kjemper mot motorferdsel, men er den største motorferdselaktøren i fjellheimen selv. De kjempet i mot en tilbakeføring av Snøheim og Snøheimveien, og tjener nå store summer på ordningen der. Jeg tror mange friluftsfolk hadde likt at hele det fjellområdet ble tilbakeført slik det en gang var. Om Snøhetta ble litt mer utilgjengelig så hadde ferdselen også gått betydelig ned, men det er en tapt kamp.

Hvert år er jeg i tvil om jeg skal betale. 

Eg har trekt meg ut, nett pga desse tinga som du nevner her. 

Eg kan ikkje leve med ein organisasjon som så til de grader mel si eiga kake i fjellet. 

Prisnivået trur eg kunne vore lågare om vekst ikkje var så viktig, og om ein hadde holdt ting på eit skapeleg og enklare nivå.

Dette synes eg dog skil seg frå ein antagelse om at det er dyrt på ubetjente hytter fordi ein søkjer store overskot.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.