Gå til innhold
Uvær

Ny primus

Anbefalte innlegg

Hei! Har en toppmontert gassbrenner som har sett sine bedre dager. Tenker derfor å skaffe en ny, som hovedsakelig skal kunne brukes til matlaging på vår/sommer/høst. Har samtidig lyst til å prøve noen overnattinger ute i vinter (tenker korte skiturer i nærområdet med en overnatting i første omgang). Pga penger tenker jeg da at det kanskje kan være greit å prøve å få tak i en som kan fungere for begge deler: som skal benyttes mest om sommeren, men som også kan virke på vinteren dersom jeg ser an værmeldinga (si for eksempel max -10). Og deretter eventuelt skaffe en ren vinterløsning dersom jeg får mersmak etter å ha vært ute i vinter. Har sett litt på Optimus Vega (640 kr hos outnorth med rabattkode), men også et Trangia-sett med Trangia multifuel X2 (Får det til 1500kr etter rabatt hos outnorth, med trangia 27-5 HA fra røvertråden her). Litt usikker på kriterier, annet enn at det skal fungere for matlaging og at det da er greit å kunne justere ned effekten ved bruk av stekepanne. I tillegg er det kanskje greit å gå over til en som ikke er toppmontert for at det blir litt lavere tyngdepunkt og lavere flammer. Andre forslag eller noen som tror en av disse kunne funket for mitt bruk? 

Noen spørsmål jeg har i tillegg:

  • Dere som har multifuel, er denne i bruk på sommeren eller er det en ren vinterbrenner for dere (evt. hvorfor)?
  • Har søkt litt på forumet, og det virker nesten ikke som noen bruker Trangia med rødsprit, men benytter gass eller multifuel i den. Noen som har en kort forklaring på det, dersom det stemmer?
  • Vil en gassbrenner som Optimus Vega e.l. være dårligere på sommeren i forhold til vanlige gassbrennere (er det noen kompromisser for at de skal fungere i minusgrader)?

Takk på forhånd😀

Edit:

Så at de bare hadde en igjen på lager av Vega, så la inn en bestilling på den. Kan alltids returnere på angrefrist om den ikke passer til mitt bruk, så hadde fortsatt vært veldig greit med noen tips her! 

Endret av Uvær

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
5 minutter siden, Memento mori skrev:

Har en del råd å komme med, men greit å få avklart et par ting.

Hva slags matlaging gjør du, mest real og kaffikoking? Hvor viktig er pris?  Hva har du av kjeler og panner fra før? Hvor viktig er vekt sett i forhold til st den skal være god å steike med?

Trangia x2 er ikke et spesielt bra valg, mangler en kran ved brenneren. 

Matlaging: lager ting som egg og bacon, pølser, gryterett/suppe og lignende i begynnelsen, og går så over til real og fisk. Har som oftest med litt ekstra kos helt i starten. Har ikke vært noe særlig ute på vinterstid før, og det kommer som sagt sekundært, men da vil jeg tro det kun blir snøsmelting/vannkoking og real

Kjeler og panner: Har et gammelt sett med to kjeler uten håndtak som passer oppi hverandre (tror det er 1 liter på hver av de), en gammel kaffekjele og en stekepanne jeg kjøpte i sommer, fra Eagle tror jeg det var.

Pris: Kan sette 2000 som max, enten for ett system som kan brukes sommer og ned i noen få minus, eller for to systemer totalt som er til hver sin sesong. Er villig til å betale mer for noe som passer mitt bruk bedre, men som jeg skriver over: har ikke vært noe ute på vinteren før, så hovedbruk er vår/sommer/høst. Nå i vinter er det snakk om turer i nærområdet på kun 1 overnatting, så kan i grunn klare meg uten brenner i det hele tatt, og heller kjøpe inn en vinterløsning om jeg får lyst til å dra på flere vinterovernattinger etter å ha prøvd det

Vekt: Vet ikke hvor tunge de tyngste er i forhold til de letteste. Vekta er en av de minst viktige tingene, da jeg kun har brukt den toppmonterte gassbrenneren tidligere. Får heller investere i noe lettere når jeg har litt mer erfaring og vet hvilke kriterier som er viktige for meg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Akkurat nå, whistler skrev:

Du kan kjøpe både Optimus Vega og Nova innenfor budsjettet ditt. Da har du topp brennere for alle situasjoner :-)

 

Hvordan tror du Vega funker til sommerbruket mitt? (fisk, egg, pølser, bacon i stekepanne). Skal sjekke ut Nova

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
22 timer siden, Tessatroll skrev:

Msr windpro? Stort brennarhovud, mogleg å snu gassboksen, solid uten å vere voliminøs. 

14 timer siden, Memento mori skrev:

Msr windpro som Skjult lenke - logg inn for å se den foreslår ser bra ut, men har ikke selv test denne. Har både oppned modus og forvarmingsbøyle. Er nok et bedre valg enn Vega brenneren pga et større hode og litt mere avstand til panna. Men veier litt mere og er litt dyrere. 

IMG_0218.thumb.JPG.de3f9dc49caafc0bd55a13be5b13f50c.JPGSkjult lenke - logg inn for å se den

Primus Gravety III er også en brenner med bøyle og stor hode. Men kommer ikke med noe bøyle for oppnedmodus. 

Fikk som sagt Optimus Vega til 640 kr og gratis frakt ved å bestille noe helt annet jeg trenger i tillegg. Ser ut som jeg må ut med rundt 1000 for Gravity eller Windpro. Hvor stor er forskjellen på brennerhodet/bredden på flammen og avstanden til panna på de i forhold til Vega, og utgjør det mye med tanke på matlaging med stekepanne? Hvordan vil du si disse funker i forhold til Trangia med gassbrenner fra Ebay (483 kr for 27-5 HA og rundt 120 for gassbrenner)?

16 timer siden, dsk skrev:


Optimus Nova går bra på parafin, tennvæske, whitespirit og primusbensin, eller blanding. (fyller på det jeg har)
Igjen foretrekker jeg vindskjerm.

dsk
 

1 time siden, Terka skrev:

Sommersesong:
Optimus Vega (som du skriver du kan få til 640,- + frakt hos Outnorth, alternativt 799,- hos XXL om du kan hente i butikk.) for vår, sommer og høst.

Vintersesong:
MSR Wisperlite på bensin Skjult lenke - logg inn for å se den 

Tror nok jeg helst vil ha en til gass og en til bensin som du sier, Skjult lenke - logg inn for å se den. Er det så kort slange på alle bensinbrennere som den på Finn? Må nok betale for frakt for den også, det blir nok fort 150 kr siden det følger med to flasker. Så ut som et bra alternativ i hvert fall! Sjekka priser litt på nettet nå, og ser at jeg kan få tak i MSR XGK EX til 1240,- med rabatt og Optimus Nova til 1040,- med rabatt. Vet ikke om brennerne kommer med forskjellig effekt eller lignende, siden det fort kan være 1000 kr i prisforskjell mellom to butikker på tilsynelatende det samme produktet?

Edit:

Så Outnorth også hadde denne, som kommer på 1508,- med rabatt:

Skjult lenke - logg inn for å se den

Skjult lenke - logg inn for å se den Er det den du pratet om i innlegget ditt?

12 timer siden, Memento mori skrev:

Skjult lenke - logg inn for å se den

Skjult lenke - logg inn for å se den

Tror denne tabellen er uten at det er kjele på brenneren, med kjele på blir det høyere verdier. 

Ser at noen av brennerne har høyere CO-utslipp på lav effekt mens andre har det motsatt. Er det høy effekt som er det mest naturlige å gå ut fra ved vinterbruk? Ser også at XGK EX ikke har noen tall på utslipp ved lav effekt, er dette fordi den kun kan fyres på høy effekt? (bra brenner ved vannkoking som du skrev over)

14 timer siden, Memento mori skrev:

Trangia som Skjult lenke - logg inn for å se den beskriver bra. Har selv begge typer av trangia settene. Jeg liker best hardanodisert vindskjerm, nonstick panne og helst duossal kjeler (NON stick kjeler som nr 2) se egen tråd på Skjult lenke - logg inn for å se den om disse settene.

Trangia er stabilt, tåler en del vind, utrolig slitesterk vindskjerm løsning, kjøper du dette har du et sett livet ut, med unntak av nonstick panna, som er som andre nonstick panner og må byttes etter en tids bruk. Har brukt 2 panner på 20 år. Mye hard varme knekker de  på null komma null, særlig på brennere med med spiss flamme. Det er bra avstand mellom brenner og steikepanne på trangiasystemet, så varmefordelingen blir bra. 

Hvilke brenner du skal ha i Trangia: Trangia gassbrenner eller eBay varianten? Begge er omtrent like gode. eBay varianten koster ca 120kr. Har en av hver.

Med et bra trangia sett med gassbrenner og vintergass, dekker du 100% av bruken du normalt har sagt du kommer til å bruke sette. Ulempen er at det veier litt mere, men ikke mye, har en del mere volum når det er nedpakket. Dette gjør at en del vegrer seg mot Trangia system. Tipper at jeg personlig bruker dette sett på rundt halvparten av mine overnattingsturer.

16 timer siden, dsk skrev:

Trangia er jo ganske optimal når det blåser, men spritbrenner har for liten effekt.

Nesten alt kan tilpasses inn i Trangiaen.

Gassbrenneren til trangia, og kopiene med forvarmingsbøyle er ganske greie, og du kan snu gassboksen og tyne ut noe også når det er litt kaldere.  Har ikke prøvd vintergass, men alt tyder på at det er et brukbart produkt.

Må innrømme at hvis vind er et aktuelt problem så er trangia og gass førstevalget på sommerstid.  

dsk
 

Må innrømme at Trangia-settet ser fristende ut, litt fordi det ser så stabilt ut i forhold til mye annet, men også at alt kommer samlet. "Problemet" jeg har hatt i forhold til turkjøkkenet har vært at det pakker så stort: stekepanna har eget trekk og tar like stor plass som diameteren sin, de to kjelene jeg har passer oppi hverandre, men jeg får ikke gassflaska (har brukt billig fra Biltema) oppi der, og til slutt kaffekjelen som heller ikke får plass oppi noe av det andre, men som har plass til brenneren inni (nesten). Har fire "kolli" (stekepanne, kjeler, gassflaske og kaffekjele), i tillegg kommer asjett/bestikk/kopper. Tenker kanskje at en av gassbrennerne nevnt over kan være greit å kjøpe nå, da Trangia 27-5 HA kanskje blir litt lite for mer enn 1 person (en av de mindre gassbrennerne kan kanskje være bedre for aleneturer)? Og heller kjøpe Trangia 25 senere, som et tillegg til de to jeg planlegger her, for muligheten til å lage mat for flere da jeg får større kjeler samtidig da. Hvilken løsning har du på gass i trangiasettet Skjult lenke - logg inn for å se den

2 timer siden, Odd-Arne skrev:

Er veldig glad i ved då 😉, så personleg ville eg i din situasjon, med mindre du skal over tregrensa(gjer det likevel eg, evt, firebox mini med nokre få kullbrikettar) brukt ein Silverfire Scout enten med Dragon Pot til større ting eller den lille MSR potta til mindre ting. Ovnen kan lett pakkast ned i begge.  Enkelt, trygt, gratis i bruk og fint lite som kan gå galt. Med Dragon Pot,så er et eit lukka system. Ingen synleg flamme, veldig effektiv og vindskjermen er innebygd. LItt hi-jack og digresjon der, men synest berre den er så bra.

Ja. Kald mat er jo egentleg greit. Litt havregryn, knekkebrød, tørka frukt og kjøtt(spikjklubb). Funka fint det. Bedre enn butikkjøpt frysetørka IMO, lite imponert, men litt av poenget med ein kort tur er vel å teste utstyr for lengre turar, eller? Eg kan førøvrig gå ganske langt på Mercola protein pulver med banansmak, som eg brukar til dagleg.

Skal ikke over tregrensa på turene i nærområdet, så kan jo selvfølgelig fyre opp bål på turene nå i vinter 😄 Helt glemt at det eksisterer etter tørkeperioden vi har hatt i sommer! Bruker du kun kvistbrenner når du skal lage mat? Så litt stor ut den Dragon Pot'en

Endret av Uvær

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 timer siden, Kjellis skrev:

Min Whisperlite Universal brenner noe gult også, men jeg stresser ikke med det. Bruker den sommerhalvåret, både på gass og bensin og bytter til XGK EX til bruk i telt vinterstid med snøsmelting.

Jeg liker virkelig Whisperliten, synes den er god å kokkelere på både med bruk av gass og bensin 😊

Er du fornøyd med XGK, er det ren snøsmeltemaskin? Hva er grunnen til at du ikke bruker Whisperlite på vinteren? Og bruker du den med gass eller bensin på sommeren avhengig av tilfeldigheter/hva du har lyst til, eller er det en grunn til at du veksler mellom bensin/gass på sommeren?

22 minutter siden, Tessatroll skrev:

Himla stor forskjell, på grensa til ikkje samanliknbar. Har sjeldan brukt så mykje gass som når eg prøvar lage typisk steikemat over lite brennar hovudet, typisk til dømes trangia gassbrenner. 

På familietur med to brenner ar enda det med å vere rein "kokebrennar". Svaret pannekaker på midt, evighet å få gjennomsteikt og mykje gassbruk som følge. 

Finner ingen mål på hvordan Vega sammenligner på bredden av brennerhodet. Hvis det er så stor forskjell betaler jeg gjerne mer for å slippe å irritere meg over det. Nå er ikke pannekaker, som krever jevn varme over hele flaten, så aktuelt for meg, men med brenneren jeg har hatt har jeg i mange tilfeller måttet steke med lokk for å få det varmt nok til å få det resultatet jeg ønsket. Var nok for dårlig effekt på den, men den hadde ikke bredt brennerhode

 

Edit:

I den testen av Optimus Vega på tursiden.net som ble linket til over, påpekte forfatteren at det ble varmetap ved bruk av kjele på liten diameter (på grunn av stor avstand mellom brennerhode og kjele, i tillegg til bredden på brennerhodet), men at ved bruk av panne med større diameter var dette bare en fordel for bedre varmefordeling. Det er kanskje ikke noe problem for Vega, da?

Endret av Uvær

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 timer siden, Memento mori skrev:

I en del av rapportene fremkommer det at brennerens tilgang til luft er viktig. Coleman,  whisperlight, og et par andre ligner i konstruksjon med hensyn til at det er en slags krage rundt brenneren. På omniserien og xgk er det mere åpent. 

Soto muka brenneren har til å med et friskluftsrør for å få renere forbrenning på sin brenner  

Skjult lenke - logg inn for å se den

Målte avstanden på en del brennere for et par års siden. 

Da det fremkommer at avstanden mellom brenner og kjele er veldig viktig og at noen mm ekstra hjelper, har jeg målt på noen primuser jeg har, for å finne ut hvem som er tryggest.  Satte de på hode for å få målt.

MSR Whisperlite 14,5 mm

MSR XGK EX 29 mm

Omnilite 23 mm

Omnifuel i Trangia 23 mm

Så det ser ut som avstanden er omvendt proporsjonal med produksjon av kullos når det er kjele på primusen.Så det er nok ikke helt tilfeldig at Whisperlight kommer dårlig ut med halve avstanden sett i forhold til MSR XGK EX. 

 Hadde vært artig om flere målte på sine primuser.

Skjult lenke - logg inn for å se denWhisperliteSkjult lenke - logg inn for å se den

MSR XGK EXSkjult lenke - logg inn for å se den

OmniliteSkjult lenke - logg inn for å se den

 Omnifuel i Trangia

Dette er noe av grunnlaget sammen med en gulaktig flamme selv uten kjele på whisperlight. Men har desverre ikke noe måleapparat for kullos selv. Så her er det litt dunding ute å hår fra min side. 

Ja det er omnifuel II. Den har 2 kraner. 

På vinteren er det høy effekt som er viktigst. Xgk er litt on/off men blir betydelig bedre hvis du bytter til artic pump. Men den koster noen kr ekstra. Har lurt på å bytte pakninger på artic pumpa for å kunne bruke det på varme dager også. 

Når det gjelder trangia og steiking av pannekaker har jeg samme erfaring som Skjult lenke - logg inn for å se den med at det går mye gass. Men den funker til pannekaker. En ren gassbrenner ALA windpro vil på papiret være betydelig bedre til slik bruk. Men har ikke teste det i praksis. På dagsturer spiller ikke gassforbruk så stor rolle. Da kan du ofte ta med en 450 boks for å være sikker om det skal lages pannekaker til hele slekta. 

Desverre er det slik enda at den perfekte brenner ikke finnes. Men rene produkter laget for en type drivstoff er ofte de beste, selv om de med dysebytte kommer ganske nære i noen tilfeller. 

Skjult lenke - logg inn for å se den er du i nærheten av meg på Sundvollen kan du komme innom og se litt på de jeg har. 

Takk for tilbudet! Har ikke tilgang på bil, men kanskje utover høsten en gang 😀 Så i ettertid at Nova, XGK og Omnifuel havnet på ca 1400-1500 med flaske inkl. alle tre. Skal vurdere de nærmere. Ser for meg at ting jeg vil sette pris på er hvor stabil kjelen er oppå og tryggheten lavt CO-utslipp gir (selv om jeg ikke tør ha det gående lenge uansett). Tenker at lyden varmer psykologisk og i utgangspunktet ikke vil være så plagsom, men kan fort være at den blir plagsom hvis den faktisk bråker som et uvær som det hyppig nevnes som en ulempe på mange multifuelbrennere. 

Med Vega til 640,- kommer det samlet rett over budsjettet, men ser ut som det er det jeg må ut med. Med tanke på gassbrenner blir det nok Vega. Litt usikker på hvor bredt flammen fordeles og hvor stødig den er med en kjele på, men hvis det som ble skrevet i anmeldelsen i linken stemmer, beholder jeg nok den til 640 kr og sparer noen hundrelapper!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvordan er CO-utslipp på gassbrennere i forhold til multifuelbrennere som brenner bensin, som vel er det minst skumle å fyre en multifuel med med tanke på utslipp? Er disse faktorene som dere skriver om over like viktige å tenke på når det kommer til gassbrennere?

Endret av Uvær

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
35 minutter siden, Memento mori skrev:

 

Takk for nyttig tabell igjen 🙂 Det var store variasjoner med gass også, ja! Jeg mener jeg leste her på forumet at varmevekslere var verstinger når det kom til utslipp, men det var veldig varierende resultater på alle med varmevekslerkjele i tabellen. Og MSR Reactor hadde veldig stor forskjell avhengig av effekt på den!

Hvordan er avstanden fra brenner til kjele på Primus Ekspress-serien og Jetboil Helios, er den noenlunde lik? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.