Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvorfor bruker ikke alle en kvistbrenner?


Tom42

Anbefalte innlegg

Skogens Stønn skrev (11 timer siden):

Ohoiii, ja her blir jeg veldig usikker, for både tunfisk og ananas smaker veldig godt – ja, hver for seg altså. Kanskje annenhver gang? Men sammen med grønne erter (er det ikke det du har der?) passer muligens tunfisk best. Jeg tror rett og slett du må teste.

;-)

Bare sånn til info, tunfisk og ananas er veldig godt sammen. 

 

On-topic: har en kvistbrenner men syns kanskje den er litt liten, et pes å mate den hele tiden. Finnes det noe triks for å få den større?

  • Liker 1
  • Forvirret 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Friluftsnoob skrev (33 minutter siden):

Bare sånn til info, tunfisk og ananas er veldig godt sammen. 

 

On-topic: har en kvistbrenner men syns kanskje den er litt liten, et pes å mate den hele tiden. Finnes det noe triks for å få den større?

Brenne ala slow-burn metoden som Savotta fronter?

 

  • Liker 3
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...
Bjørja skrev (23 minutter siden):

Dere som har Savotta, kan den brukes med trangia rødspritbrenner? Den blir vel noe høy om du setter trangiaen nederst? 

Jeg har ikke Savotta brenneren, men erfaring med andre brennere.  Bør ikke være mer en ca 2.5- 3cm  fra toppen av spritbrenneren opp til bunnen av panna som hviler på kvistbrenneren. En lett tom blikkboks som du snur opp ned og setter spritbrenneren på kan være løsningen. (Kanskje kan du bruke boksen til noe annet også, så slik at den ikke bare blir død-vekt). Eller kanskje har du allerede en drikke kopp i titanium eller annet som tåler varme som kan gjøre samme nytten der og da.

Ser at Savotta en har ventilasjonshull på sidene. Test med en rund teltplugg eller noe (lang tynn spiker) og se om du får plassert Trangia brenneren mellom to slike plugger/spiker/stenger som du trer gjennom hver sine hull med passende avstand mellom.

Det vil nok sikkert også funke med spritbrenneren i bunn av Savottaen, det vil bare ta litt lengre tid/gå med mer drivstoff før du får oppkok versus en mer optimal avstand mellom brenner og pannebunn.

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

sneakyowl skrev (På 7.4.2021 den 16.40):

Brenne ala slow-burn metoden som Savotta fronter?

Mange som har eksperimentert med ulike måter å fyre kvistbrennere på. For eksempel for å slippe å måtte mate den hele tiden, og for at du skal klare å lage maten ferdig før den har brent seg tom.  Den måten som vises i Savotta videoen, er en kjent måte å lage bål med lang brennetid på. Og kjært barn har mange navn: Swedish Torch, Schwedenfackel,  Swedish log candle, Canadian Candle, Canadain log Candle.

Har du ikke tilgang til en kubbe i høvelig størrelse, så kan du også forlenge brennetiden i kvistbrenneren ved såkalt top-down fyring i stedet for bottom up. Dvs at da fyller du brenneren så tettpakket med tørr kvist  som tennes fra toppen og brenner seg nedover.  Her er noen videoer som viser ulike måter, har noen tips osv.

How to Pre-Load Your Firebox Stove For Fuss Free Cooking  (Firebox Stove, Sep 6, 2014): www.youtube.com/watch?v=4QTcc7KEGJU

Upside down fire in the Bushbox LF (Redswede Outdoors, May 28, 2019): www.youtube.com/watch?v=xUN_FG2sAmE  

Tips & Tricks For Fueling Your Wood Burning Camp Stove! (Firebox Sove, Jun 10, 2016): www.youtube.com/watch?v=pTGxbp-X0Oc

Wood Burning Test Of 5 Methods! Wood Cooking Camp Stove Performance Test! (Firebox Stove, Jun 16, 2016): www.youtube.com/watch?v=6eQCKCSu5vs

Swedish Fire Torch with a Wood Burning Campstove! Pre-Fueling For Maintenance Free Outdoor Cooking. (Firebox Stove, Mar 3, 2015): www.youtube.com/watch?v=fGhyoNS0ydw

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bjørja skrev (12 timer siden):

Dere som har Savotta, kan den brukes med trangia rødspritbrenner? Den blir vel noe høy om du setter trangiaen nederst? 

Kan kun snakke for den største av dem, big bad stove. Der passer ikke lufte hulla ut med en trangia brenner slik @zimwalker foreslår. Jeg har modifisert min ved å borre 2 hull i 2 av veggene. Feil regna litt men det funker.

Insta link

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Super kosetråd detta her, takk 👍

Halveis inn ble det en sving innom eBay for å nappe tak i en Lixada «titan» ovn til 250 av madammens kroner. Har tidligere hatt DIY fiskebolle-utgaven men etter at vi la om kostholdet fra multiprossesert til ferskvare er det lite råvarer å oppdrive i metallavfallet. Kunne naturligvis underholdt naboene med litt dumsterdiving nå før julestria og gavepress, men fikk ikke lov av madammen, mitt argument om gjennbruk falt på døve ører! Kunne ikke si nei takk til tilbudet om julegave fra SHENZHEN TIGER BEARD TECHNOLOGY CO LTD 😂

Sliter du med å finne denne herligheten kan du søke etter dette:
Lixada Portable Titanium Lightweight Folding Wood Stove Pocket Stove for L4R8

Her er skrytebilder:

/Lars

54F552AB-722E-4419-A0A6-E76E3E1CB111.png

7523BF02-45F6-4AF1-99D6-C6350AB1DA62.png

D2253FB4-B7F0-4728-9F70-62D729BED2AE.png

Endret av Lars og Berit
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Kjell Iver Stemmer i på BarbiQ grill.

Kvistbrenner blir som mye annet turutstyr, personlig preferanser.

På noen turer passer det med bål/kvistbrenner, andre ganger ikke. På årets tre ukers tur i øst Finnmark ble kvistbrenneren flittig brukt hele veien (Hadde ikke gass/primus). For en "bålmann" er det utrolig mye kos i kvistberenneren. Jeg bruker gjerne tid på å samle ved, men forstår godt at andre synes det blir litt mye styr for en rask lunch eller kaffe.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
1 hour ago, Joachim V said:

Erfaring med Solo Stove som kvistbrenner?

 

 

Bruker utelukkende kun Solo Stove Titan selv, og har det i flere år nå. Flere vil nok argumentere for disse flatpakk-brennerne pga vekt og pakkvolum, but let men make my case, som de sier, hehe. 

1. Vekta er såpass lav at her klarer jeg ikke ta det for seriøst. Den lille, ekstra vekta som de doble veggene og den solide konstruksjonen krever har såpass med fordeler som jeg foretrekker at jeg tenker aldri på det. 

2. Volumet, kan delvis fylles med andre ting inni dersom man må pakke så ekstremt påpasselig at man ikke kan avse en halvliter/liter i volum. Den kommer i en lett anvendelig pakkpose, null stress.

3. Utrolig lett å få fyr i, og det går liten tid før den er varm nok til det tar fyr i avgassende/"gasification" fra treet man brenner, som igjen gjør brenneren enda mer effektiv. Husk å ha klar en del ved i forskjellige størrelser før du begynner, jobb deg opp mot tykkere og tykkere biter som ved bål ellers, denne delen synes jeg selv er kos, og så fremt du har fått god fyr og ser at avgassende tar fyr (at det er slags spiral flammer ved toppen) så kan man bruke relativt tykke ved-biter/kvister. 

4. Det krever at man følger med og jevnlig mater brenneren. Det at den brenner effektivt gjør også at den er sulten, men igjen, noe man venner seg til. Tar selv alt som en selvfølge av fordelene. Jeg synes det er kos. Her vender man seg også til hvordan man kan kontrollere varmen i den, ved å la flammene dø ned til intense glør, før man hiver i litt mer så tar umiddelbart fyr igjen. 

5. Kontra flatpakk brennere så føler jeg meg langt mer trygg med denne typen design. Alt brennes til knapt hvit aske og kan ikke falle ut noe sted. Da skal det blåse godt og fra 'riktig' retning! Evnt om man bruker veldig lange kvister osv som stikker ut av toppen, kan de 'knekke', men med erfaring og bruk så lærer man seg å håndtere dette også, om det i hele tatt er tilfelle. 

6. Den er såpass kald under pga isoleringen de doble veggene lager, at her har jeg kunnet bruke den på tur og den har stått på underlag som trebenker uten at der har vært antydning til merke. Overfør også dette til når man fyrer ute i skog og mark hvor det kan være mye greier på bakken. Bare det at det blir SÅ varmt, at det ikke kan falle ut glør osv, anser jeg som veldig betryggende, som den fordelen det er (for meg). 

7. Den er lett å rengjøre da den brenner såpass effektiv at om du lar veden brenne ferdig før du tømmer ut, så har jeg aldri møtt på mer enn noen gram (om så) hvit aske, selv etter timesvis med bål. 

 

Sikkert mer jeg kunne tilføyd her, men alt i alt er jeg såpass fornøyd med den at frem til de produserer en type kvistbrenner i nøyaktig likt design som er laget av titanium for å spare litt  vekt, så skal den aldri byttes ut. 😎 Spør gjerne om du lurte på noe mer!

 

  • Liker 4
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten forskjell på den toppmatede solo stove og en flatpakket kvist brenner er at den flatpakkede kan mates med småved mens kaffekjelen står på og bålet enkelt justeres med å mate på med lange pinner. En toppmatet brenner krever eksakte tilkappede pinner, som ikke stikker over brenneren hvor kjelen står.

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vandrefalken skrev (3 timer siden):

Bruker utelukkende kun Solo Stove Titan selv, og har det i flere år nå. Flere vil nok argumentere for disse flatpakk-brennerne pga vekt og pakkvolum, but let men make my case, som de sier, hehe. 

1. Vekta er såpass lav at her klarer jeg ikke ta det for seriøst. Den lille, ekstra vekta som de doble veggene og den solide konstruksjonen krever har såpass med fordeler som jeg foretrekker at jeg tenker aldri på det. 

2. Volumet, kan delvis fylles med andre ting inni dersom man må pakke så ekstremt påpasselig at man ikke kan avse en halvliter/liter i volum. Den kommer i en lett anvendelig pakkpose, null stress.

3. Utrolig lett å få fyr i, og det går liten tid før den er varm nok til det tar fyr i avgassende/"gasification" fra treet man brenner, som igjen gjør brenneren enda mer effektiv. Husk å ha klar en del ved i forskjellige størrelser før du begynner, jobb deg opp mot tykkere og tykkere biter som ved bål ellers, denne delen synes jeg selv er kos, og så fremt du har fått god fyr og ser at avgassende tar fyr (at det er slags spiral flammer ved toppen) så kan man bruke relativt tykke ved-biter/kvister. 

4. Det krever at man følger med og jevnlig mater brenneren. Det at den brenner effektivt gjør også at den er sulten, men igjen, noe man venner seg til. Tar selv alt som en selvfølge av fordelene. Jeg synes det er kos. Her vender man seg også til hvordan man kan kontrollere varmen i den, ved å la flammene dø ned til intense glør, før man hiver i litt mer så tar umiddelbart fyr igjen. 

5. Kontra flatpakk brennere så føler jeg meg langt mer trygg med denne typen design. Alt brennes til knapt hvit aske og kan ikke falle ut noe sted. Da skal det blåse godt og fra 'riktig' retning! Evnt om man bruker veldig lange kvister osv som stikker ut av toppen, kan de 'knekke', men med erfaring og bruk så lærer man seg å håndtere dette også, om det i hele tatt er tilfelle. 

6. Den er såpass kald under pga isoleringen de doble veggene lager, at her har jeg kunnet bruke den på tur og den har stått på underlag som trebenker uten at der har vært antydning til merke. Overfør også dette til når man fyrer ute i skog og mark hvor det kan være mye greier på bakken. Bare det at det blir SÅ varmt, at det ikke kan falle ut glør osv, anser jeg som veldig betryggende, som den fordelen det er (for meg). 

7. Den er lett å rengjøre da den brenner såpass effektiv at om du lar veden brenne ferdig før du tømmer ut, så har jeg aldri møtt på mer enn noen gram (om så) hvit aske, selv etter timesvis med bål. 

 

Sikkert mer jeg kunne tilføyd her, men alt i alt er jeg såpass fornøyd med den at frem til de produserer en type kvistbrenner i nøyaktig likt design som er laget av titanium for å spare litt  vekt, så skal den aldri byttes ut. 😎 Spør gjerne om du lurte på noe mer!

 

Jeg har den største bålpanna fra Varmefag (samme patent) Å hjelpe meg for en investering det har vært. Jeg må si jeg er ekstremt fristet til å prøve lite versjonen etter å ha lest innlegget ditt. Litt dyrt for kopp og brenner, men bestiller jeg fra Solo direkte får jeg en ekstra brenner med på kjøpet (kampanje nå) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutes ago, tshansen said:

Jeg har den største bålpanna fra Varmefag (samme patent) Å hjelpe meg for en investering det har vært. Jeg må si jeg er ekstremt fristet til å prøve lite versjonen etter å ha lest innlegget ditt. Litt dyrt for kopp og brenner, men bestiller jeg fra Solo direkte får jeg en ekstra brenner med på kjøpet (kampanje nå) 

Kult! Sittet å sikle på en bålpanne fra Solo Stove selv lenge, og nå er det litt ekstra på konto så man får se. 😅

@Fenrisfrøya har et godt poeng som legges til, selve matingen skjer fra toppen, så om det skal stå noe oppå så har de en fungerende makslengde på seg som er mest hensiktsmessig. Men så har man heller ikke kvister osv liggende ut. Er litt smak og behag, men legger ikke skjul på at det har en funksjonsmessig forskjell, spesielt til da f.eks koking av vann. Dersom man derimot griller seg en pølse eller to over, litt marshmallow og bare skal frese litt i ei panne så er det noe annet, litt holding blir det, men gjør jeg uansett for å regulere tempen i panna. Men absolutt et godt poeng jeg ikke kom på å nevne, da vannkoking ikke er det jeg bruker den mest til selv. Den er et lite, veldig effektivt bål. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

32 minutes ago, tshansen said:

Jeg har den største bålpanna fra Varmefag (samme patent) Å hjelpe meg for en investering det har vært. Jeg må si jeg er ekstremt fristet til å prøve lite versjonen etter å ha lest innlegget ditt. Litt dyrt for kopp og brenner, men bestiller jeg fra Solo direkte får jeg en ekstra brenner med på kjøpet (kampanje nå) 

Før du bestiller; jeg synes Lite versjonen var litt liten, Titan er gull :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vandrefalken skrev (22 minutter siden):

Kult! Sittet å sikle på en bålpanne fra Solo Stove selv lenge, og nå er det litt ekstra på konto så man får se. 😅

@Fenrisfrøya har et godt poeng som legges til, selve matingen skjer fra toppen, så om det skal stå noe oppå så har de en fungerende makslengde på seg som er mest hensiktsmessig. Men så har man heller ikke kvister osv liggende ut. Er litt smak og behag, men legger ikke skjul på at det har en funksjonsmessig forskjell, spesielt til da f.eks koking av vann. Dersom man derimot griller seg en pølse eller to over, litt marshmallow og bare skal frese litt i ei panne så er det noe annet, litt holding blir det, men gjør jeg uansett for å regulere tempen i panna. Men absolutt et godt poeng jeg ikke kom på å nevne, da vannkoking ikke er det jeg bruker den mest til selv. Den er et lite, veldig effektivt bål. :)

Jeg tror veldig mange undervurderer evnen en slik brenner har som bål eller varmekilde når man setter seg ned for å ta en liten pause. Jeg bruker bålpanna mi sjokkerende mye. Å ha en liten mer mobil varmekilde jeg kan fyre opp for varme og kos uten å måtte ta samme forhåndsreglene som en annen kvistbrenner...er gull. En annen ting som er ekstremt undervurdert med disse ovnene... at de nesten ikke lager røyk. Det er helt sinnsykt hvor lite røyk og ubehag det er rundt en slik kontra andre bålpanner/kvistbrennere. Folk har vanskelig for å tro det når de ikke har opplevd det selv 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tillater meg å komme med et lite tips ang. Solostove Titan og Trangia spritbrenner. Setter man spritbrenneren helt nede i Solostove Titan kommer den for langt ned i i forhold til kjelebunn. For å bøte på dette tok jeg en tom boks til tomatbønner (spritbrenneren passer perfekt oppi), og kuttet den ned til passe høyde. Fjernet bunnen også, slik at brenneren får luft i bunn, med tanke på at den kanskje ble for varm slik at spriten begynner å koke ellers. Problem løst, og det hele går oppi solostoven under transport. "Innsatsen" veier nada. :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vandrefalken skrev (9 timer siden):

Sikkert mer jeg kunne tilføyd her, men alt i alt er jeg såpass fornøyd med den at frem til de produserer en type kvistbrenner i nøyaktig likt design som er laget av titanium for å spare litt  vekt, så skal den aldri byttes ut. 😎 Spør gjerne om du lurte på noe mer!

Takk for veldig bra svar altså. Nå spurte jeg fordi jeg har i dag holdt på ute her hjemme med å prøve Bonfire. Er bare superpositivt overrasket, dyrt men verdt det. Jeg har masse gammelt brensel å rydde i på naturtomt. Den brenner jo alt det er helt rått. :)

Så nå bestiller jeg Titan, men bør jeg bestille med kjele?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jet sitter faktisk å vurderer Campfire varianten, mest som mobil bilpanne og grill når jeg er på hytten eller på camping tur med familien (i bil) Denne ser ut til å være helt perfekt i størrelse for å fyre i når man sitter under tarpen foran teltet. Jeg bruker stort sett trangia settene mine til å lage mat, samt firebox stove som liten kvistbrenner for solo turene mine. 

At man får 2 til prisen av en på Solo Stove sine hjemmesider hjelper også på. Da kan jeg ha en på hytten og en i bilen 😂

Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutes ago, tshansen said:

Jet sitter faktisk å vurderer Campfire varianten, mest som mobil bilpanne og grill når jeg er på hytten eller på camping tur med familien (i bil) Denne ser ut til å være helt perfekt i størrelse for å fyre i når man sitter under tarpen foran teltet. Jeg bruker stort sett trangia settene mine til å lage mat, samt firebox stove som liten kvistbrenner for solo turene mine. 

At man får 2 til prisen av en på Solo Stove sine hjemmesider hjelper også på. Da kan jeg ha en på hytten og en i bilen 😂

To for én på Titan var ikke værst nei! Shit. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Problemet med Solostove i bålpanne størrelse er at ein mistar mykje av poenget. Varmen går rett opp og den effektive reine forbrenninga betyr mest at den brukar meir ved.

Ser mest ut som ein har prøvd å få mest mulig ut av "Bushbuddy" konseptet utan å prøve å tenke litt nytt og praktisk. For matlaging med panne er det ein god og relevant design. For andre ting....not so much.

Om bålkos og fleksibilitet er det ein er ute etter finnast det nok mange bedre alternativ.

Sjølv har eg sett litt på Snow Peak sine sammenleggbare som finnast i 3 ulike størrelsar med ulikt tilbehør.

Endret av Odd-Arne
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Odd-Arne skrev (26 minutter siden):

Problemet med Solostove i bålpanne størrelse er at ein mistar mykje av poenget. Varmen går rett opp og den effektive reine forbrenninga betyr mest at den brukar meir ved.

Ser mest ut som ein har prøvd å få mest mulig ut av "Bushbuddy" konseptet utan å prøve å tenke litt nytt og praktisk. For matlaging med panne er det ein god og relevant design. For andre ting....not so much.

Om bålkos og fleksibilitet er det ein er ute etter finnast det nok mange bedre alternativ.

Sjølv har eg sett litt på Snow Peak sine sammenleggbare som finnast i 3 ulike størrelsar med ulikt tilbehør.

Poenget mitt er å kunne puste og at det brenner jevnt og pålitelig uten at jeg må stå å følge med "blåsebelgen" for å tilføre luft på ymse brensel.  At Solo Stove ikke varmer radialt ut fra siden under tuten er akkurat som forventet. Til gjengjeld varmer den jo noe helt vilt over tuten og ut på sidene. Jeg synes heller ikke den bruker så mye ved. Du glemmer at det er en kontrollert tilførsel av oksygen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Odd-Arne skrev (1 time siden):

Problemet med Solostove i bålpanne størrelse er at ein mistar mykje av poenget. Varmen går rett opp og den effektive reine forbrenninga betyr mest at den brukar meir ved.

Ser mest ut som ein har prøvd å få mest mulig ut av "Bushbuddy" konseptet utan å prøve å tenke litt nytt og praktisk. For matlaging med panne er det ein god og relevant design. For andre ting....not so much.

Om bålkos og fleksibilitet er det ein er ute etter finnast det nok mange bedre alternativ.

Sjølv har eg sett litt på Snow Peak sine sammenleggbare som finnast i 3 ulike størrelsar med ulikt tilbehør.

Jeg er nok redd for at dette er en blåkopi av andre som var først ute, men det kan sikkert sies om andre produkter også. 

Men jeg tror du misser et av de aller største poengene med en slik brenner/bålpanne. Det er nesten ikke røyk av den i det hele tatt. Som gjør det langt mer delikat å fyre opp om du skulle befinne deg i camp, på altanen eller andre plasser hvor irriterende bål røyk kan virke sjenerende på andre. For ikke å snakke om de mange bålforbudene som finnes rundt om store deler av året. 

Jeg har Bålpanna Hemsedal fra Varmefag, det er samme som SoloStove sine, bare med litt dårligere patent i bunnen. Denne varmer ikke optimalt nede med beina, men hjelpe meg så den varmer til sidene over panna. man kan også sitte helt inntil den uten å lukte branntomt 👍🏻

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.