Gå til innhold
  • Bli medlem

Hvorfor bruker ikke alle en kvistbrenner?


Tom42

Anbefalte innlegg

Espen Ørud skrev (2 timer siden):

Ikke test det samme i glovarn tilstand. Materialer har en tendens til å endre egenskaper når de er rødglødende...

Han som lager Firebox bruker å teste ved å fylle brenneren med kull og fyre opp. Har skrevet om dette i et tidligere innlegg: h e r

Fem seks måneder etter at jeg skrev innlegge som jeg linker til, kom han med en ny og endelig versjon av Firebox i titanium. Samme type test der viste noen mindre deformasjoner, men måten denne er konstruert på gjør (iflg utvikleren) at de lette lar seg rette opp/ bøye tilbake. Har titanium modellen selv, men har ikke utsatt den for slike prøvelser enda  (har altså ikke fylt den til randen med kull og fyrt på bare for å se hva som skjer....) .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
zimwalker skrev (1 time siden):

Utfordringen med plant underlag har man dog også med de fleste andre brennere

Det som er den største utfordringen med FB Nano når det gjelder stabilitet er at beina har en tendens til å leve sitt eget liv og vri seg rundt etter eget forgodtbefinnende. Prøver du å legge en kvist eller ei kongle under ett eller flere bein får du fort en overraskelse når du setter på kjelen eller steikepanna. Det hjelper litt med x-boksen, men jeg synes også da det stort sett ender opp med mye fomling og irritasjon, særlig når man skal prøve å mate ilden (noe man må gjøre kontinuerlig) via de mikroskopiske hullene på siden. Det ser fjongt ut på film, men der bruker de kvister som er helt rette og glatte og akkurat passe i størrelse. Når man skal bruke sine egne fra kvist Haugen man har sopt sammen ender det med at de stritter i mot å bli skjøvet inn de små hullene og truer med å velte hele greia, og man går fort over til å heller mate fra toppen. Det er i hvert fall min erfaring, tildels også med FB i vanlig størrelse når det gjelder mating fra siden (men den står mye stødigere). Tom42 sin blir mer som å koke på et lite bål. Man putter på litt nå og da, og da gjennom de passe store sidehullene. Jeg bruker i tillegg to tynne pinner av stål på tvers hvis jeg har en veldig liten kjele.

Nå ja, vi har alle våre preferanser, og de er selvsagt forskjellige og bygger på forskjellige erfaringer. Det er som det skal være. Hadde vi ikke det ville det fort bli kjedelig å snakke sammen.

😉

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Espen Ørud skrev (3 timer siden):

Ikke test det samme i glovarn tilstand. Materialer har en tendens til å endre egenskaper når de er rødglødende...

Det er sjelden jeg fyrer så hardt at ting blir rødglødende når jeg skal lage mat. Moderat varme er viktig, hvis man ikke er veldig glad i kull da.

Men jeg tar poenget ditt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (4 timer siden):

Det som er den største utfordringen med FB Nano når det gjelder stabilitet er at beina har en tendens til å leve sitt eget liv og vri seg rundt etter eget forgodtbefinnende. Prøver du å legge en kvist eller ei kongle under ett eller flere bein får du fort en overraskelse når du setter på kjelen eller steikepanna. Det hjelper litt med x-boksen, men jeg synes også da det stort sett ender opp med mye fomling og irritasjon [...]

Vi har nok ikke så ulik oppfatning av akkurat dette. For 13.mars 2016 skrev jeg følgende i en mail til Steve Despain (eier/utvikler):

"When out hiking it is practically impossible to find a perfectly level surface to place the Nano on. Thus when you place your frying pan on top with som butter or oil in it, you will soon notice if it is not level." And of course this affects your frying. "

Der foreslo jeg at han burde se på muligheten for å utvikle en egen plattform med justerbare ben, som kunne benyttes til ikke bare Nano, men også andre brennere. Ultralett i titanum så klart. Det var en god ide som jeg skal se mer på svarte han den gangen, men jeg hørte ikke noe mer etter det...

... ikke før i sept/okt 2017.... da han lanserte X-Case - som du også har brukt. Denne oppbevarings- og transportesken til Nano fungerer da også som en plattform når den er utslått. Utsporinger i bunnen danner et kryss (derav navnet) som beina på Nano kan settes i, enten de peker utover eller innover. Står litt stødigere slik, og plattformen gjør det tross alt også litt lettere å bygge oppunder med steiner eller kvist, hva man nå har for hånden, når underlaget er ujevnt, som det som oftest er.

Anyway, har ingen grunn til å forsvare Nano i tykt og tynt her. Den er ikke min favoritt. Men den er hva den er.  Ikke verdens mest stabile, men likevel enkel og grei til å produsere varme nok til et enkelt oppkok med enkle midler, på et lite areal, gitt at man har brennstoffet klart.  

Ja det var det ja. At den må mates, joda det må den. Jeg tror dette "stresser" noen, og det bidrar vel til  at de syns at denne eller andre kvistbrennere ikke er noe for dem.  Grunnen, tror jeg, er at de ikke har samlet nok brennstoff i utgangspunktet. Kjedelig når suppa skal småkoke i 10 min og kvistbrenneren har brent seg tom akkurat når suppa begynner å koke og den lille kvisthaugen man hadde samlet og knekt opp allerede er brukt opp.

Slik jeg ser det er kvistbrennere kos, det er noe man pusler med. Man har det ikke travelt. Blir man stressa av de, javel, dropp kvistbrenneren og ta heller med en gassboks eller en bensinbrenner sier jeg da. Viktigste er nå at man koser seg på tur :)

Skogens Stønn skrev (4 timer siden):

[...] Når man skal bruke sine egne fra kvist Haugen man har sopt sammen ender det med at de stritter i mot å bli skjøvet inn de små hullene [...]

Kvist som stritter i mot? He he, er du helt sikker på at det var kvist du forsøkte å dytte inn i flammene da? ;-)

PS: Til andre som leser, og som ikke aner hva Nano og X-Case er: www.youtube.com/watch?v=73kDaGvOe_A

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (12 timer siden):

He he, er du helt sikker på at det var kvist du forsøkte å dytte inn i flammene da?

Prøvd å mate med tre kvister i hvert hull som er av ulik tykkelse og som i tillegg er vinklet/bøyd? Og når disse er så og si helt inne skal du prøve å skyve på flere? Jeg endte i hvert fall alltid med å mate ovenifra. Jeg har sluttet å bruke min da, fordi det ble mer plunder enn kos siden jeg alltid var 100% opptatt med å passe ovnen mens jeg lagde mat. Greit nok hvis man bare skal koke opp vann, noe helt annet er det å lage mat.

Jeg har prøvd, så jeg snakker av erfaring. Og jeg lager mat på tur på mye rart av brennere og ovner.

;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristian J. Vabø skrev (10 timer siden):

Stabilt som bare det, selv på myk mose

Men her er det jo helt flatt. ingen sak da. De sporene i x-boksen er dessuten for grunne. Min ender med at beina svinger både hit og dit når man begynner å røre på kjeler og kar som står oppå (det er sjelden jeg lager mat der kjelen skal stå helt urørt oppå brenneren til maten er ferdig, man må røre rundt, snu og vende på ting...)

;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (1 time siden):

Men her er det jo helt flatt. ingen sak da. De sporene i x-boksen er dessuten for grunne. Min ender med at beina svinger både hit og dit når man begynner å røre på kjeler og kar som står oppå (det er sjelden jeg lager mat der kjelen skal stå helt urørt oppå brenneren til maten er ferdig, man må røre rundt, snu og vende på ting...)

Er igrunn merkelig, men alltid når jeg setter opp enten Trangia 27-serien-kjøkkenet, Triangle, Firebox Nano eller bare gassboksen med toppmontert brenner, så er det som regel på den flatest mulig plassen jeg velger å sette det. Trodde det var det som var det normale...?!

Har og en ganske finurlig måte å løse problemet med å ha et stødig kjøkken på, jeg tar håndtaket til steikepannen eller hva det nå er i en hånd, løfter litt forsiktig og tar så kokkeleringsverktøyet i den andre hånden, for så å snu, røre eller vende på det som måtte befinne seg i steikepannen. Tro det eller ei, men det funker faktisk meget bra.

PS: Jeg klarer også å helle brus fra en 1,5-flaske uten å klemme den flat ;) 


bill.mrk Forsiktig mann i glasshus.

  • Liker 1
  • Hehe 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kristian J. Vabø skrev (21 minutter siden):

på den flatest mulig plassen jeg velger å sette det.

Jeg skal sitte der sel også, og liker å sitte på et sted der baken er høyere enn fotbladene. Men jeg har også lagt merke til at man med nanoen må tenke omvendt, finne det stedet å sitte som er best for nanoen.

Kan ha noe med alder å gjøre også. Man er ikke like myk i kroppen lenger når man har passert 60.

😉

  • Forvirret 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (3 timer siden):

Prøvd å mate med tre kvister i hvert hull som er av ulik tykkelse og som i tillegg er vinklet/bøyd? Og når disse er så og si helt inne skal du prøve å skyve på flere?

Det hender titt og ofte at kvister jeg forsøker å dytte inn  "henger seg opp", men har aldri sett at de "stritter i mot", som om de var levende vesen full av liv. :-)

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (37 minutter siden):

Det hender titt og ofte at kvister jeg forsøker å dytte inn  "henger seg opp", men har aldri sett at de "stritter i mot", som om de var levende vesen full av liv. :-)

Vi snakker nok forskjellige språk du og æ 🧐

"Stritte imot" betyr "gjøre motstand" på mitt språk. Det er omtrent det samme som at kvistene "henger seg opp" i noe. Nå kan selvsagt en kvist alene hverken "stritte" eller "henge seg", så verbet skal selvsagt forstås rent billedlig.

Ja, ja — sånn går nu dagan. Har du forresten hørt om ho Anna oppe i Salten som skulle bisette mannen sin, han Andor? Selveste sognepresten kom på besøk til ho Anna og lurte nu på om ho ville at han Andor skulle begraves eller kremeres? Anna tenkte seg om vel og lenge før ho endelig konkluderte med at: Nei, ta nu å kremer han — for sikkerhets skyld!

;-)

  • Liker 2
  • Hehe 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Litt innsats krever den jo, Fireboxen, i forhold til en spritbrenner for eksempel. Greit å informere om slikt til de som ikke har brukt en slik før. Men jeg tror ikke dere skal henge dere opp i språkbruken hans i den videoen. Han hadde nok brukt litt andre ord og uttrykt seg mer nyansert om han skulle ha uttalt seg om dette på sitt eget morsmål tipper jeg.  Han har jo dratt på Fireboxen sin i et 20 talls videoer de siste 4-5 åra, og har vel ikke giddet det om han syns den krevde så veldig mye innsats.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erlend Gudvangen Bjørkeng skrev (11 timer siden):

Stusser litt over at han synes det er så mye jobb å samle kvist :-)

 

Tja, det er snø på bakken (kvisten må være tørr) og det ser ut som det er nokså glissent med trær der. Jeg har vel litt samme erfaring når bakken er våt og skogen er glissen. Særlig med ørsmå kvistbrennere (mindre enn den han har i videoen da) må kvisten være knusktørr hvis det ikke skal ta vinter og votter før kaffen er kokt. Tørking av fuktige kvister stjeler jo mye av energien som ellers kunne gå til oppvarming av maten, og er bålet lite blir det lite igjen til det man har bålet til for. Jeg har av og til tatt tiden med Firebox Nano, og fra jeg pakker ut nanoen til kaffen er klar til å drikkes har det gått helt opp til halvannen time (men som regle ligger det på rundt tre kvarter til en time). Da er innsamling av kvist regnet med i tiden. Tar jeg med tørr, ferdigkuttet ved i fra boden hjemme tar det under halvtimen fra jeg pakker nanoen ut til kaffen er ferdig.

Fuktige kvister betyr også at man må ha mer kvist, siden mye av energien altså går bort til tørking av fuktig kvist.

;-)

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (2 timer siden):

Tar jeg med tørr, ferdigkuttet ved i fra boden hjemme tar det under halvtimen fra jeg pakker nanoen ut til kaffen er ferdig.

Tror kanskje grunnen til at jeg har et litt annet inntrykk er at jeg ofte jukser litt ved å gjøre som dette, samt at den har nok blitt brukt mest om sommeren... Tenner opp brenneren og finner mer kvist/ved mens den fyres opp... 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erlend Gudvangen Bjørkeng skrev (1 time siden):

Tror kanskje grunnen til at jeg har et litt annet inntrykk er at jeg ofte jukser litt ved å gjøre som dette, samt at den har nok blitt brukt mest om sommeren... Tenner opp brenneren og finner mer kvist/ved mens den fyres opp... 

Jeg "jukser" av og til selv også, særlig når min beste halvdel er med. Da blir det mer tid til å "være til stede" og snakke sammen om andre ting enn hvem som skal finne den neste kvisten. 😁

😉

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (3 timer siden):

Nei, gi deg da. Kaffen er jo bare et påskudd for å fyre opp kvistbrenneren. 😁

;-)

Noen går på tur for å nå toppen, noen går på tur for å fyre i kvistbrenneren, mens andre går på tur for å drikke kaffe 🤣 jeg skal ikke gå mer innpå hvem av de jeg er *plystre* 

  • Hehe 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.