Gå til innhold
Epletre

Nordmarka mai 2018, ny overnatting ved Søndre Heggelivann, Krokskogen, forberedelse

Anbefalte innlegg

Det skal bli spennende å se hvordan det omsider blir å gå på tur nå som det har blitt varmt vær og greier. :) Vil jo gjerne unngå å bli klissvåt av svette. Har forberedt meg litt nå og skaffet meg tynt ullundertøy, og med mulighet til å evt. tråkke rundt i shorts. Jeg tar med halsvarmeren som kan brukes som lue, men lua fra da det snødde 1. mai blir liggende hjemme.

Det var moro å smelte snø her tidligere, for det var jo så enkelt som bare det. Nå med varmt vær vil jeg være avhengig av å finne bekk eller vann, som så kokes. Jeg tar med ekstra bensin til kokeapparatet og så tar jeg med en "stick stove" hvis det blir nødvendig å bruke dén for å lage mat.

Jeg er litt spent på om dette med å holde maten kald vil fungere, for jeg har ikke tidligere vært ute på tur på denne måten med masse mat. Må passe på at dette ikke går over styr og blir varmt.

På de andre to turene her tidligere, så hadde jeg med meg en flott 3 liter stor kjele med tut, i stål, som gjorde det enkelt å smelte snø, men denne gangen vil jeg forsøke å greie meg med en 1 liter stor kaffekjele.

ket.JPG.d22d2fccca062dc5b3f963751a4a0277.JPG

Mat: (I det meste laget kanskje, jeg får se hvordan det går)

 • 6 pakker med Trek'n'Eat (evt. kombineres med stekt kjøtt eller grønsaker i tillegg)
 • 5 pakker med Mr. Lee nudler (evt. kombineres med stekt kjøtt eller grønsaker i tillegg)
 • 1600g marinerte koteletter, 16 stk, stekt hjemme på forhånd, vakumpakket
 • 800g stekt karbonadedeig og biter av tomat, krydret, vakumpakket
 • 220g skogsbacon, stekt på forhånd muligens, mindre griseri slik
 • 16 x champignon
 • 4 purrløk
 • 200g sjokoladeplate, Freia Firkløver
 • 350g kjeks (måtte smake litt, så det "mangler" to kjeks nå)
 • kanskje noen pølser og pølsebrød, veit ikke gitt
 • Berthas fyrstekake
 • 20 poser te (relativt lav vekt)
 • 5 porsjonsposer med kakao
 • Pose med tørket banan
 • 4 stk 0,5 liter øl, brukes først som kjøleelement i to kompakte 5L store McKinley kjølebagger

Hm, skulle nok likt å ha med mer fiberrik mat, men vet ikke hva det skulle bli for noe.

Bensin til kokeapparat: 2,5 liter (dette er antagelig mer enn hva som er nødvendig)

Ting som må testes:

 • De nye turskoa jeg kjøpte nylig. 
 • Finne vann, nå som det neppe er mye snø omkring der jeg skal.
 • Forsøke lage et kjøleskap i bakken etter en ide jeg har, for å se om dette har noe for seg.
 • Ordne med stolben til stolen jeg bare har setedelen for, for å minske vekt.
 • Kanskje lage en større stol med denen lettpresenningen som jeg tar med.
 • Overnatte i hengekøye for første gang. :)
 • Håper å kunne overnatte på ulike steder og med hengekøye burde det være greit å få flytte overnattingsplassen. Håper det er også mer løvtrær der jeg skal.
 • Ta bedre bilder med lommekameraet.

Heh, jeg så på youtube det var et par jenter som hadde tatt med seg en drone på tur, så der fikk man se vakre og pent filma landskapsvideoer klippet inn med vanlig videoopptak. Dette blir for avansert for meg, men du verden det så artig ut å kunne se området disse folka var i fra høyden.

Ifølge langtidsvarsel fra Yr.no, så skal temperaturen være mellom 8 og 11 varmegrader nattestid, sånn for Sørkedalen. Tipper på at det blir mer regn enn hva som er spådd. :D

varsel.thumb.png.4450780ad23a42caaa4252ab6062873d.png

 

Totalvekt, antas å bli ca 27 kg. Foreløpig pakkeplan nedenfor (det mangler nok et par ting der som jeg ikke har fått skrevet inn på lista):

liste2.thumb.PNG.2fbe284bd5148e650dd1b1ed9b71b59e.PNG

 

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg kom meg hjem igjen i dag etter fem dager i skogen, oppe i skråninga, et sted i området sør for Søndre Heggelivann, sånn vest for veien som går nordover mot Søndre Heggelivann. Det er ikke like artig på sommertid, som vår, høst og vinter synes jeg, det blir gjerne slitsomt med sola og varmen for min egen del. :| Jeg tenkte først 7+ dager, men likte dårlig varmen og tanken på å skulle måtte spise opp alle de små kotelettene jeg hadde med meg. Jeg tror jeg likte den vakumpakkede stekte karbonadedeigen best, blandet med grønsaker og meksikansktomatsuppe-pulver og vann.

Jeg ventet i en evighet på at den nye hengekøya skulle bli levert, så hele turen ble jo utsatt med over en uke. Likevel, det var sol og blå himmel de første tre dagene, så litt overskyet og litt regn på fjerde dag, og så på femte dag, så var det lett overskyet og ganske bahagelig.

Det ble til at jeg tok med meg alt for mye mat, og så da ble det til at jeg kastet 9 små ferdigstekte koteletter, en del frokostblanding, en halv pakke fyrstekake,samt en liten porsjon med ferdigstekt karbonadedeig som var vakumpakket. 

Skal omsider få vist flere bilder, men med 200+ bilder, og med kjipe filstørrelser, så aner jeg at jeg må forminske bildene og jukse litt. Kan også ikke vise 200+ bilder, så jeg får komponere en gruppe bilder som kanskje andre synes vil være mer interessante.

Jeg tror jeg muligens fant det eneste stedet i området med et slikt idyllisk sted, med mindre friske bjørketrær å henge opp den nye hengekøya mi og med en masse blåbærlyng rundt omkring. :) Kan jo ikke slå leir midt i tette, mørke skogen, og på toppen på høydene så ser det ikke så bra ut synes jeg. Her hadde jeg flaks vil jeg si. Det er 10 meter med vanskelig skråning, siste biten opp der, men det var verdt det.

Vann ble samlet i vannbagger, og kom fra en bekk i nærheten, som kommer fra myr. Så.. farget vann som smaker skog, med en anelse syrlig ettersmak mener jeg å ha opplevd, men ellers grei å drikke, ikke så verst egentlig. Dette myrvannet ble kokt, men den kjipe fargen satt igjen. Litt seinere så fikk jeg tatt en smaksprøve på vannet i Søndre Heggelivann, og fra elva som går nedover veien, fra vannet, og dette vannet var klart og smakte godt. Jeg tror jeg drakk 1.5 liter vann på turen hjem på skogsveiene. :D, og så drakk jeg attpåtil en flaske med 0.5 L Solo da jeg kom til en bensinstasjon i Røa. Heldigvis var det overskyet denne tirsdagen, så hjemturen var rimelig behagelig ting tatt i betraktning.

000.thumb.JPG.40f9364bcb963accd91b543bc58bd206.JPG

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg tok og kompa flere bilder inn i ett bilde på maks 1600 px bredt og maks 1000 px høyt. Bruker photoshop til å kontrollere filstørrelsen på bildene så godt det lar seg gjøre. Igjen så ble det til at jeg tok "HDR" bilder med kameraet mitt, men det ser Ikke bra ut med det grønne, så flere bilder måtte sorteres bort pga. dette.

Bildene kan forstørres noe, ved å klikke på første bilde, og så bla fram med piltastene.

Under: Det er bare å begynne å traske bort skogsveien etter skansebakken bussholdeplass. Etterhvert så forsvinner lett bebyggelse og antydning til strømlinjer ved veien. Storebekkbua er visst stengt på sommerstid tror jeg. På veien hjem så drakk jeg av elva her, like ved denne brua som er litt Øst for Storebekkbua. Vannet var klart og det smakte godt.

comp_01_5.thumb.jpg.2ffd88c18bd88166e2687465d72b277f.jpg

Under: Omsider så kommer man til denne brua hvor elva går under. Elva kommer fra demningen ved Søndre Heggelivann. Her er vannet klart og det smakte godt. :)

comp_02.thumb.JPG.fbcf2924f2561774eb6b8b101cfd194c.JPG

Under: Ved brua avbildet over, så tok jeg til venstre og gikk opp en umerket "skogsvei", som går hele veien opp til et åpent felt lenger oppe. Det er bare dumt å gå utenom denne "skogsveien". Maurtua var over en meter bred.comp_03.thumb.jpg.1ca446e49301947927d2748460653a73.jpg

Under: Det er litt utsikt herfra, ved denne åpne plassen inne i skogen litt opp i skråninga fra veien nede ved brua. Er vel blitt forstørret en del her med kamera.comp_04.thumb.JPG.d005686517f98a76b60f7885ba9d2f61.JPG

Under: Litt Nord og Nord-Vest, sånn 50-100 meter i det åpne feltet, så er det skog, og en del skråning. Helt greit, opp til de siste 10 meterne opp til plassen jeg tilfeldigvis kom over da jeg spontant bare ville opp det bratteste partiet her. Best å ikke falle bakover med tung sekk. De to siste bildene under viser plassen hvor jeg overnattet.comp_05.thumb.jpg.d6b1b12827f9e5250ff5177a035b454a.jpg

Under: Det var forbausende enkelt å sette opp hengekøye for første gang. Her har jeg likevel i starten feil helning på køya, da jeg vil ligge med hodet på venstre side i køya her. Så skal visst bena helst ligge litt høyere slik at man ikke så legg glir ned mot midten i køya når man skal ligge der.comp_06.thumb.JPG.f5c2571b49571ad047cdbc38588a9e62.JPG

Under: Det ble raskt nødvendig å få opp den 3,5 x 3,5 m store duken jeg hadde med meg, for å skygge til mot sola, for det ble varmt etterhvert.

comp_07.thumb.jpg.fd4622aae8ebe75da38b5f2f5969b45a.jpg

Under: Så her er altså "treehugger" delen på hengekøya. Rundt treet er det kun en løkke, rundt en eh løkke. Altså, ikke noen metall del her å fomle med som jeg først trodde da jeg bestilte køya.

comp_08.thumb.jpg.8ba61ad0752016263711b02d98cd9d02.jpg

Under: Myrvann, i bekken, ble kokt, men fargen forsvant ikke som jeg hadde håpet på. Smake helt ok, litt skogssmak og svakt syrlig. Jeg hadde med meg b.la. ferdigstekte koteletter som var vakumpakket, og som lå i et par 5L store kjølebagger. Disse to kjølebaggene ble lagt i en større pose og plassert ned i bakken, med torvlokk. Temperaturen ble målt til mellom 10 og 12 grader, noe som er ca 15 grader kjøligere enn om de stod over bakken i skyggen tror jeg det var. Kjøleskapideen med vannslange tror jeg ikke hadde noen særlig effekt. Hullet i bakken hadde stein nederst, og hullet var ikke dypt nok. Hadde jeg giddet, så skulle jeg ha laget et lokk med pinner som torvlokket kunne ligge på, for å unngå litt griseri på plastsekken jeg hadde maten i. Jeg hadde med meg bl.a. 4 purreløk og 16 champignon.

comp_09.thumb.jpg.cd8ecfaecfb60a66c52f72c6bcf647e1.jpg

Under: Kort tid etter soloppgang. Denne posen var en dårlig ide, for den lå for langt ned, og lå i veien. Iflg. Dutchware over epost til meg, så skal man kunne legge myggnettingen over "ridgeline" (jeg la den under), men dette tenkte jeg ikke på, og seinere så var jeg usikker på om det var designet slik at nettingen skulle ligge over "ridgeline", jeg syntes kanskje at det ville bli litt stramt.

comp_10.thumb.jpg.b743f5ca54f0f938f40ab067ccf82da4.jpg

Under: Jeg forsøkte meg på eh gran te, eller hva man skal kalle det. Friske skudd i varmt vann. Smakte litt bittert og litt som frukt-te syntes jeg.comp_11.thumb.jpg.3e080d3f8009052fb4070f160f1cf4af.jpg

Under: Det ble etterhvert litt irriterende med all flytrafikken, for det tok tid før ulyden dempet seg.

comp_12.thumb.JPG.2303e4bd8be355eaf6322ef7c4b55bcf.JPG

Under: Småkrypa var egentlig veldig greie å ha med å gjøre. Myggnettingen var så flott å ha, men ellers så var småkrypa ikke engang masete. Det kan se ut som om jeg slapp unna med kun ett myggstikk på turen.comp_13.thumb.jpg.f08e3fca988a27286ae60a4f9ee46d95.jpg

Under: Sett fra nord mot sør, sånn cirka.comp_14.thumb.jpg.4ef88e33d1b37ae503f829c92792238e.jpg

Under: Jeg fant etterhvert ut at jeg likte nok "gryterett" varianten best, med vakumpakket og ferdigstekt karbonadedeig. Blandet sammen med meksikansk tomatsuppe. :) Smakte veldig godt.

comp_15.thumb.jpg.fd401c607da610e6f7565a1920038687.jpg

Under: Jeg trakk en laaang snor bort til et tre, for jeg gadd ikke å sette opp noen pinne på siden her for duken. Så dette ble en slags klessnor.comp_16.thumb.jpg.d331b560c8f62b0d2ee5dcee17abadc5.jpg

Under: Jeg fant ut at det var lurt å ta med gryteunderlag i kork, som hjelper mot varmen, slik at jeg kan holde i eh kjelen her mens jeg sitter og spiser rett fra kjelen. Jeg satte på et tau på Suunto kompasset, for å klipse det til buksa.

comp_17.thumb.jpg.a6c9bc1579c530913641c2f75b093543.jpg

Under: På dag 4 så ble det til at jeg gikk gjennom skogen fra der jeg var, og jeg gikk Nord Vest, hele veien opp til Søndre Heggelivann. Ganske greit egentlig og ikke bratt noe sted der jeg gikk. Jeg tror jeg fant myra som vannet i bekken min kom fra.

comp_18.thumb.jpg.9bf6dc54fc2720ff71a36b05e6a3d7ad.jpg

Under: Jeg kom på toppen et sted og så var det litt utsikt sørover i Oslo.

comp_19.thumb.JPG.36842d3420c18bc5febe2c8a0eb8efdf.JPG

Under: Jeg fulgte en "skogsvei" og kom ned til en skikkelig grusvei som går sør for Heggelivannet og vestover. På bildet øverst til høyre, er Bærumskollen tror jeg det het. Fra avstand så så det ut som om at det var ganske bratt der, og tett med busker og trær.

comp_20.thumb.jpg.5c83619a84aebbbff4037d4e44b3a25c.jpg

Under: Så vel framme ved vannet så syntes jeg at jeg måtte sjekke ut vannkanten, så jeg gikk langs en god del av kanten av vannet på sørsida, men holdt litt avstand til utleiehytta i området. Her på vestsida, fantes det et par bålsteder, og på et sted var det også et sittested. Myggen her i vannkanten virket stor og flertallig, sånn sammenliknet med dem der jeg overnatta i skogen. Jeg tok smaksprøve av vannet, og vannet var klart og smakte godt.

comp_21.thumb.jpg.a50de382c271214b5f35e16e7549b271.jpg

Under: Jeg liker ikke varme så godt, så jeg tenkte det holdt med fem dager ute. På dag nummer 5 så var det overskyet heldigvis, noe som gjorde det mer svalt å gå hjemover. Kvelden før så kom det litt regn. På veien hjem så ble det til at jeg drakk mye vann, og det var jo litt artig å kunne fylle på vannflaske langs veien, med elva like ved.

comp_22.thumb.jpg.cfb358d74b54f4068808b2aa20019e81.jpg

Under: Så var det bare litt igjen til skansebakken bussholdeplass.

comp_23.thumb.jpg.949a8d46493967637014428bea74fbb8.jpg

Under: Dette var første gang jeg tilfeldigvis kom gående og kunne se bussen vente her. Denne bussen kjører en runde til Røa T-bane stasjone og stopper her på Skansebakken bussholdeplass i flere minutter, før den igjen tar en ny runde til Røa. Er gjerne 56 minutter før timen at bussen kjører avgårde. Tror det er slik at bussen også går 26 minutter etter timen, en gang etter kl 1300 eller noe sånt.

comp_24.thumb.jpg.216e96e4075b1bc808b371e531b9f001.jpg

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
12 minutter siden, Epletre skrev:

Bruker photoshop til å kontrollere filstørrelsen på bildene så godt det lar seg gjøre.

Du trenger ikke juster filstørrelse, bare å laste opp! En av de store fordelene med fjellforum er at det er automatisk justering av bildene så lenge du ikke klikker på blide for å det stort. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
18 minutes ago, whistler said:

Fine bilder og det ser ut til at du begynner å få litt peiling på hva som funker og ikke. Men, jeg skjønner ikke helt hvorfor du ikke velger å lage deg leir ved vannet. Så mye enklere og så trivelig det er å campe ved vann. 😉

Jeg var litt i villrede. Altså, jeg bestemte meg tidlig for å ikke gidde gå hele veien opp til vannet, men så heh var det en fyr som kom med bil og kjørte meg 1.5 km videre opp til brua et par kilometer sør for vannet, og det falt meg aldri inn å dra opp til vannet når jeg hadde bestemt meg for å tråkke opp i skogen. Visste jo at jeg måtte finne et bra sted, for det å bare campe i midt i skogen er nok ikke moro.

Her er forresten et kart som viser hvor jeg overnatta og hvor jeg gikk. Det ble til at jeg fant et overnattingssted som var sånn 200-300m unna der jeg var sist i april/mai, da det var en halv meter med snø i terrenget.

Det kunne nok sett bedre ut langs vannkanten sør-vest ved Heggelivannet. F.eks det er ikke så lett å finne mindre friske trær til å henge opp køya av hva jeg kunne se. Er et par-tre steder, men ikke noe som imponerte. Jeg skal overnatte ved vannet neste gang, det var planen da jeg sjekket ut stedet nå iallefall, og det var derfor jeg tok meg en titt ved vannet for å se hvordan det så ut der langs vannkanten.

kart.thumb.jpg.b156255d30bf224f856aaf4c51fe357a.jpg

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bemerkninger om utstyr:

 • Billig tynn boonie hatt fra ebay. Denne hjalp godt på hodet, og i tillegg til å skygge til for sola, så forsvant svetten i panna inn i tekstilet.
 • Jeg hadde med med en 780g tung ullgenser. Denne kunne godt ha blitt liggende hjemme. 
 • På kveldstid så likte jeg etterhvert å ligge i hengekøya med fleece genser på (m. glidelås), med bena nede i soveposen som var lukket igjen fra nede ved føttene og opp til livet.
 • Vannbaggene på 5 og 10 liter var greie å ha. Likevel, disse er ikke pålitelige til å samle vann rett fra bekk (vanskelig hvis ikke det er stort fall i bekken), og det vil være greit å kunne f.eks ha med en 0,5 liter brusflaske til å samle vann og helle på bag'ene. En kan også med fordel hjelpe til med en kopp til å fylle vannbag'ene.
 • Vannbag'ene er nå blitt rengjort med en blanding av vann og 7% eddik, og er klar til bruk igjen etter tur.
 • Det ble til at jeg fikk gnagesår på høyre fot like ved ankelen. Tror at mye gåing i skrått terreng gjorde at læret bøyde seg og begynte å gnisse mot høyre ankel. Skal kjøpe 'Leukotap P' og teste dette ut på bena neste gang på tur. 
 • Skal ta med joggesko på neste tur, sånn for å gå langs grusveiene. Håper ikke at det blir for tungt med ryggsekken på da.
 • Vekt på ryggsekk, inkl. jakke som lå på toppen av sekken = antagelig 28-29 kg. Ikke så verst egentlig å bære dette.
 • Ryggsekken knirket noe fremdeles, etter å ha lagt på rikelig med silikonsmøring (til tredemølle) på to borrelås-stropper øverst på sekken. Men jeg tror det hjalp litt å ha på litt silikon.
 • Håndtaket på 18 cm Ø anodisert aluminiumskjele, viste seg å være en anelse for kort, for jeg kunne enkelte ganger kjenne varmen fra kokeapparatet på fingrene, når det var litt vind som blåste mot meg.
 • Det holdt med å ta med to stk. shorts i ull. Det viste seg å være unødvendig å ta med 2 truser i tillegg.
 • Jeg måtte etterhvet senke to tau festet til den 3,5 x 3,5 store duken, for at regn skulle renne av duken og ikke bare samle seg opp og bule ned.
 • Jeg festet fire små biter med tau på hengekøya i enden, for å hindre at regnvann skulle krype ned og gjøre hengekøya våt. Merket ikke noe til noe vann, men så regnet det ikke så mye denne ene dagen.
 • Neste gang skal jeg legge myggnettingen over "ridgeline" og ikke ha den under slik som jeg gjorde nå da jeg bruke hengekøya for første gang. Iflg. Dutchware så skal nettingen gå på oversida av "ridgeline". Håper bare at dette ikke blir for stramt igjen.
 • Det å ha innleggssåler i støvlene viste seg å være en heller dårlig ide med en gang jeg begynte å tråkke opp i skrått terreng, for innleggssålene (som fyller noe av skoa, skoa er litt store) begynte å bøye seg og skli og forskyve seg i skoa.
 • Jeg angrer på at jeg ikke testet ut linersokkene jeg kjøpte her tidligere. Så jeg gikk med tynne Ulvang ullsokker. Fine sokker som sitter på bena slik de skal, og som ikke er for trange.
 • Jeg undres om det kan gå an å gå med tykke ullsokker i støvlene.
 • Jeg tror parkerer Soto stove kokeapparatet, til bruk for vintertid framover. Slik at jeg vil bruke rødspritbrenner på sommerstid.
 • Det ble til at jeg tok med for mye mat, så jeg tok med hjem 4 pakker med Trek'N'eat. Jeg smakte på 'jegergryte' og likte smaken på denne.
 • Våtservietter ("ansiktsservietter") er flotte greier, og billig. Våtserviettene ble pakket ut og lagt i en zip loc pose for å beholde fuktigheten. Greit å ha tilgjengelig når man blir svett, og på veien hjem når jeg kom meg på bussen. Greit til å tørke ren armer, bein, ansikt og nakke, etter å ha hatt på solkrem hver dag.
 • Suunto Clipper kompasset funka bra denne gangen. Sist gang da kompasset hang på sekken, så var det gjerne sånn at kompasset ble låst etter å ha ligget på skrå. Seinere kunne det se ut som om at det var noe med denne roterbare ringen på kompasset, som fikk "kompassnåla" til å sette seg fast.
 • Vanskelig å lese av hvor jeg var på kartet synes jeg, sånn i skogen. Ble aldri helt klok på hvor jeg ende opp med å overnatte. Seinere så viste det seg at området jeg gikk i var mindre enn jeg først antok, sånn at jeg kom ikke så langt som jeg først trodde.
 • Tok med en liten tube tannkrem som jeg fikk av tannlegen. 30g full tube. Nok til over en uke med tannpuss.
 • Sjokoladekjeks begynte omsider å smelte når dette ikke lå kjølig.
 • Det å legge maten i en stor pose, og så ned i et hull i bakken funka bra. Temperaturen i hullet jeg gravde ble målt til 10 grader C, med kun torvlokk over.
 • Ideen om å bruke vannslange med påfylling av vann ble ikke som jeg tenkte meg, og etterhvert så la jeg slangen til side.
 • Man kan kjøpe et klips i aluminium (tror jeg det var), som en kan henge på en 0,5 liter brusflaske, og så er det en karabiner man kan feste til f.eks bukse. Denne var veldig grei å ha. Pass på å ikke klipse på feil, for metalldelen vil bøye seg. Dette klipset i metall kan enkelt bøyes tilbake, hvis en er litt varsom.
 • Det ble til at jeg fant daue trær som jeg kappet toppen av, og sånn fikk jeg ordnet med stol ben til setet jeg hadde tatt med meg. Må lære meg å knyte tau bedre, for tauet røk visstnok, og tauet skled nedover stokkene uten at jeg var klar over det.
 • Ang. stolsete, jeg rev hull i en hjørne og falt nesten til siden der jeg satt på et tidspunkt. Feilen var at jeg hadde stukket et av stolbena i feil hull, der hvor stoffet er mindre solid. Stolsetet kan fremdeles brukes, og jeg bærte med meg stolen på veien hjem bort til Skansebakken bussholdeplass for å ha noe å sitte på når jeg tok meg pauser.
 • Jeg tror jeg bør kjøpe en sånn flaske med solfaktor 50 (for barn står det på flaska) på Meny, for prisen var jo kun 100 kr eller så, og av merket Ambre Solaire, som jeg antar et er bra merkenavn for slikt. Ellers har jeg lest at det finnes solkrem som ikke duger iflg. tester. Jeg leste ikke noe om at Ambre Solaire var blandt de dårlige, så jeg antar at dette duger.
 • Jeg har fått trening på å ta på og ta av dagslinser. Trikset er visst å ta seg god tid, og langsomt legge linsa på øyet, uten å skynde seg. Så legger linsa seg på øyet lettere.
 • Skolissene på støvlene (Viking Classic 150 Fjellstøvler) viste seg å være for lange. Jeg kunne jo trikse litt for å unngå å ha skolissene henge på sidene, men jeg tror nok jeg skal se meg etter litt kortere skolisser.
 • Det var greit å ha med vakumpakket ferdigstekt karbonadedeig. Lett å porsjonere hvis man har pakket mindre mengder. Kjølig karbonadedeig er gjerne tettpakka og en må bruke litt makt for å dele dette i kjelen når man begynner å varme opp dette. Ikke umulig at dette ville løsne av seg  selv under oppvarming.
 • Det var greit å ha porsjonert meksikansk tomatsuppe på forhånd, i to poser, slik at det ikke blir for mye supper av gangen. Det skal jo egentlig tilføres 1 liter væske til en hel suppepose. 
 • Vakumpakking av mat, må gjøres med mer tørre og faste varer, for at væske ikke suges inn i maskinen. Brukermanualen foreslår å fryse innholdet først, eller å legge inn litt tørkepapir øverst i posen før vakumpakking. Det var litt væske rundt kjøttet (kotelettene) da jeg pakket dette, men det gikk sånn akkurat uten at væsken forsvant inn i maskinen.
 • For å åpne vakumpakket mat, så kan en ganske enkelt lage et litet snitt i plasten i kanten, og så rive av med hånda, i stedet for å grise til kniv ved å skjære gjennom all plasten.
 • Jeg har allerede planlagt utstyr for neste tur, og vekta da, antas å bli noe lettere, med hyggelige 23-25 kg. I motsetning til 28-29 kg som det ble på denne turen.

Jeg tenker at hvis man kunne ha med lettere ryggsekk, så kunne man med fordel ta med tråsykkel (og lappesaker), og heller sykle opp grusveiene. Antagelig en god ide for å komme dypere inn i Nordmarka vil jeg tro. Kunne jo hatt en liten vogn bak tråsykkelen, for å slippe å ha tung ryggsekk på ryggen, men usikker på om tråsykkel og vogn får plass i T-bane-vogna. Kunne jo hatt to store poser bak på sykkelen, men da blir jo selve sykkelen tyngre på denne måten.

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
11 hours ago, Memento mori said:

Du trenger ikke juster filstørrelse, bare å laste opp! En av de store fordelene med fjellforum er at det er automatisk justering av bildene så lenge du ikke klikker på blide for å det stort. 

Det er vel maksstørrelse på 12mb Per bilde om jeg husker riktig, så om filene er større enn det så må de komprimeres. Jeg kan ihvertfall ikke omgjøre mine råw filer til beste kvalitet på jpeg for da blir filene for store til at jeg får lasta dem opp. Men kan være det finnes en løsning jeg ikke kjenner til

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vet ikke hva administrator mener om hva som burde være nok MB brukt til opplasting, så jeg har holdt meg til maks 14 MB i en enkelt post for å være grei, og sånn sett så liker jeg å kontrollere filstørrelsen selv og vurdere bildekvaliteten selv, slik at jeg til slutt kan summere opp antall kilobyte med antall bilder (det ble 63 bilder, satt sammen til 24 store bildekomposisjoner, til totalt 10,3 MB. 

Kan ellers fortelle at jeg bruker photoshop via "cloud" (ugh), så jeg betaler litt pr. måned for dette. Er relativt sett for dyrt da jeg ikke bruker photoshop hver dag, men jeg får evt. se seinere om jeg finner på noe annet. Bilder kan dras over til et 'canvas' og så blir bildene smart objekt, som kan justeres flere ganger uten å forringe kvaliteten, og så gjøres lagene med smart objektet til rasteriserte bilder, hvor en kan klippe bort bildekanter og ordne litt mer. Jeg tegnet på hvite linjer med 2px bredde.

Edit: Åja, hos meg er det ca 14 MB. :)

hm.JPG.b483e988fbe4a02ff45dc1ff6085430b.JPG

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg merker at kontrastrike bilde med løvverk blir gjerne digre filer selv med jpeg, og bildestørrelsen har jo noe å si også. Vinterbilder med mye snø derimot virker som å kunne bli små små  fil størrelser, antagelig pga. mye ferre detaljer og sånn sett mindre kontraster i bildene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
14 timer siden, whistler skrev:

Fine bilder og det ser ut til at du begynner å få litt peiling på hva som funker og ikke. Men, jeg skjønner ikke helt hvorfor du ikke velger å lage deg leir ved vannet. Så mye enklere og så trivelig det er å campe ved vann. 😉

Søndre Heggelivann er dessuten et ganske bra fiskevann, om man sysler med slikt ...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tja, jeg kan jo kjøpe noe enkelt fiskeutstyr og se om jeg har flaks med fiskelykke på min neste tur om en uke eller to. :)

Jeg tenker noe med flottør, sånn at sluken ikke synker og setter seg fast på bånn i vannet.

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 minutter siden, Epletre skrev:

Tja, jeg kan jo kjøpe noe enkelt fiskeutstyr og se om jeg har flaks med fiskelykke på min neste tur om en uke eller to. :)

Jeg tenker noe med flottør, sånn at sluken ikke synker og setter seg fast på bånn i vannet.

Fiske er en trivelig aktivitet på tur. Tipper du raskt oppdager hvor fordelaktig det er å ha leir ved et vann. Det blir mye enklere å hente vann, du trenger ingen dunker, du kan bade og fiske. I tillegg syntes jeg det er veldig beroligende å bare sitte å kikke utover vannet ;-)

Du bruker ikke "flottør" ved slukfiske. Hastighet på innsveivingen og "vinkel" på stanga styrer hvor dypt sluken går. Det er veldig greit å fiske med mark også. Da gjør fiske seg selv og sjansen for fangst er stort sett veldig god.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.