Gå til innhold
  • Bli medlem

Garmin Inreach mini - ny modell


Anbefalte innlegg

Takker for tilbakemeldingene! Ser altså ut til at den tappes noe for strøm når avslått, men ikke alvorlig mye altså. Teller på knappene. Har jo Inreach SE fra før, og den funker greit alene og ev. sammen med tlf/Earthmate appen. Har ikke noe å utsett på den rent teknisk altså, bare det at jeg godt kunne tenkt meg en noe mindre utgave. Tenker da også som en ev. kombinasjon av Mini og GPSMAP 66st, der de to parres på langtur, men bruker Mini alene  ev. sammen med tlf på turer der jeg normalt ikke tar med GPS. Tenker at fordelen med å ha en nødsender som "standalone" er at da har man mer kontroll på at man har nok strøm når det trengs (derfor jeg lurte på dette her!) vs om man har alt i en enhet som GPSMAP 66i. Man trenger da ikke å dra på mer enn man trenger når man bare skal på tur i område man er godt kjent. Anyway, ikke bestemt meg enda. Googler og leser litt her og der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Kristian J. Vabø skrev (12 minutter siden):

Sjekket min nå, den lagt stått 3-4 mnd i skapet, kanskje lenger, og var fulladet når den ble lagt der. Nå var det 25% strøm igjen.

Dette er da i det minste noe som det er greit å være klar over, slik at man alltid sjekker batteristatus før man går ut og underveis. Har ikke erfart tilsvarende med SE modellen. En prosent eller tre ned etter et par måneder avslått mener jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har inreach mini og 66st kombinasjon

Synes det  gir tilstrekkelig god sikkerhet både i forhold til navigasjon og mulighet til kommunikasjon og sos varsel i forhold til de turene jeg er på. 

Har vel opplevd en gang at mini var tappet for strøm når den ikke ble brukt på en stund. Men det er nok til at jeg ikke helt stoler på løftet om at den skal holde batteriet et år dersom den er avslått... Tror jeg må teste litt for å sjekke...

Har egentlig ikke opplevd at det er et problem når jeg bruker den. Men da sjekker jeg fra tid til annen batterisituasjonen. 

På kortere turer pleier jeg å lade opp mini, sette nyoppladede batterier i 66st og ta med to ekstra i backup. På lengre turer legger jeg uansett opp til å ha mulighet til å lade ved hjelp av powerbank/solcelle. 

Nå skal det legges til at jeg bare har hatt 66st noen uker, og ikke er helt kjent med alle funksjonene på den ennå... 

Men er foreløpig fornøyd med begge...

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erlend Gudvangen Bjørkeng skrev (1 time siden):

løftet om at den skal holde batteriet et år dersom den er avslått

For "Battery life" sier spesifikasjonen på Garmin sine hjemmsider følgende for inReach Mini:

Up to 90 hours at 10-minute tracking (default)
Up to 35 hours at 10-minute tracking with 1-second logging
Up to 24 days at 30-minute tracking power save mode
Up to 1 year when powered off

Ser jeg disse tallene under ett tolker jeg det til at batteriet vil være tomt innen det har gått ett år hvis enheten er avslått hele tiden, noe som vil si at det i snitt lades ut minst 100% / 365 = 0,27% pr døgn, eller at det går maks litt over 3,5 dager pr prosent utlading, veldig grovt regnet 10% i måneden. Dette er i snitt og vil sikkert variere med hvor fulladet batteriet allerede er. Dette er det spesifikasjonen sier, altså det Garmin i praksis lover. Som regel kan man regne med at spesifikasjonen er litt i overkant optimistisk. Det er i alle fall min erfaring. Kanskje det gjelder helt nytt batteri lagret under helt optimale forhold.

En annen sak er at et li-ion-batteri eldes/slites (kapasiteten minsker) under gjentatte ladinger og lagring. Det første er vanskelig å unngå. Man må jo lade batteriet nr det lades ut. Men lagring kan man gjøre noe med. Det mest ugunstige måten å lagre et li-ion-batteri på er å lade batteriet til 100% og så la det ligge i romtemperatur eller varmere i lang tid. Det er bedre å lagre det med noe mindre spenning og helst lagre det kjellerkaldt eller kaldere for så å lade det helt opp før du skal bruke det (dvs. før turen starter). Det er i hvert fall slik jeg har forstått det.

;-)

Endret av Skogens Stønn
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (På 20.7.2020 den 21.48):

Tenker da også som en ev. kombinasjon av Mini og GPSMAP 66st, der de to parres på langtur, men bruker Mini alene  ev. sammen med tlf på turer der jeg normalt ikke tar med GPS. Tenker at fordelen med å ha en nødsender som "standalone" er at da har man mer kontroll på at man har nok strøm når det trengs (derfor jeg lurte på dette her!) vs om man har alt i en enhet som GPSMAP 66i. Man trenger da ikke å dra på mer enn man trenger når man bare skal på tur i område man er godt kjent. Anyway, ikke bestemt meg enda. Googler og leser litt her og der.

Fant noen betraktninger til hjelp i vurderingen, se:
forums.garmin.com/outdoor-recreation/inreach/f/gpsmap-66i/216092/one-device-or-two-66i-only-vs-inreach-mini-plus-66st

(akkurat nå er Garmin nede, men kan da se nevnte tråd i Googles cache (mellomlager):
webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:vbPJV9ejaZoJ:https://forums.garmin.com/outdoor-recreation/inreach/f/gpsmap-66i/216092/one-device-or-two-66i-only-vs-inreach-mini-plus-66st+&cd=12&hl=en&ct=clnk&gl=no&client=firefox-b-d )

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Havesyken og behov for litt større skjerm (har Etrex 30x i dag) får meg til å gå for en ny GPSMAP 66st. Men fornuften overvinner havesyken når det kommer til Inreach derimot. Det vil si at jeg faller ned på at min Inreach SE får duge en stund til. Dette til tross for at den veier "hele 90 gram mer" (strippet for belteklips) enn Garmin Inreach Mini (100g), er litt større/mer "klumpete" - og at den ikke har den samme funksjonaliteten som Mini har.

Bedre batterilevetid teller mye, så da får jeg heller "orke" å ta den frem når jeg vil sende en melding (vs Mini som jeg kunne hatt liggende påslått i lommen på ryggsekk-lokket mens jeg sender og mottar meldinger fra den via 66st GPSen).

Inreach SE og Garmin Inreach Explorer:
Up to 75 hr.         10-minute tracking send interval and 1-second log interval
Up to 100 hr.       Default mode with 10-minute tracking send interval and 1-minute log interval
Up to 30 days     Extended tracking mode with 30-minute tracking send interval
Up to 3 yr.           Turned off

Garmin Inreach Mini;
Up to 35 hr.        10-minute tracking send interval and 1-second log interval
Up to 90 hr.        Default mode with 10-minute tracking send interval
Up to 24 days    Extended tracking mode with 30-minute tracking send interval
Up to 1 yr.          Turned off

Endret av zimwalker
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

zimwalker skrev (13 minutter siden):

Men fornuften overvinner havesyken når det kommer til Inreach derimot.

Dette virker som en fornuftig avgjørelse. Hadde gjort det samme selv om jeg hadde hatt SE.

Jeg endte opp med å kjøpe mini mens jeg fortsatte å bruke en annen gps jeg hadde til navigering med omtrent samme vurdering. Når den andre nå for litt siden ikke ville koble seg til slik at jeg fikk lagt inn nye kart på den, så åpnet det seg en mulighet for å kjøpe 66st...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 uker senere...
aaccoo skrev (16 minutter siden):

Kan Garmin inReach Mini motta meldinger fra vanlig mobil/mobil-abonnement ?

 

Ja, hvis du sender en melding til mobilen først. Da kan den besvare meldingen. Mobilen kan dog ikke initiere en samtale. Løses enkelt ved å sende en melding fra inreach'en før turen starter. Da har mobileieren en melding liggende som kan besvares når som helst.

Det er fire måter å sende en melding til en inReach-enhet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

 

unirune skrev (På 23.8.2020 den 14.37):

Ja, hvis du sender en melding til mobilen først. Da kan den besvare meldingen. Mobilen kan dog ikke initiere en samtale. Løses enkelt ved å sende en melding fra inreach'en før turen starter. Da har mobileieren en melding liggende som kan besvares når som helst.

 

Er det en tidsbegrensning for hvor lenge mobil-eieren kan vente med å svare? Kan man f.eks svare en uke etter mld er mottatt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

aaccoo skrev (12 timer siden):

 

Er det en tidsbegrensning for hvor lenge mobil-eieren kan vente med å svare? Kan man f.eks svare en uke etter mld er mottatt?

Ikke det jeg vet, og det kommer heller ikke frem av nettsiden til garmin at det ligger en slik begrensning inne. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
svingen skrev (8 timer siden):

Noen som har prøvd og bruke den her til og navigere med? Tenkte og bruke mobilen og legge inn wave point på den her så hvis mobilen dør og karte blåser bort finner man frem ;)

Jeg navigerte med den senest i går, og har brukt den til å navigere med tidligere. Er både enkelt og fungerer fint. Du holder den da i hånden (eller har den festet på skulderstroppen på sekken) og når du begynner å bevege deg i en retning så viser den en pil med hvilken vei du skal gå i forhold til retningen du allerede beveger deg i. Så den er kanskje ikke like intuitiv som en telefon som har et magnetometer som kompass og dermed kan vise deg retningen mens du står i ro.

Hvor mye den kan hjelpe deg med navigering avhenger også av hvor detaljert og nøyaktig sporet er. Det aller mest nøyaktige er hvis du har laget ditt eget spor med GPS-tracking, f.eks. hvis du har logget sporet ditt en vei (med høy frekvens) og navigerer etter det samme sporet på vei tilbake. Da er den så nøyaktig at går du et par meter av stien så vil pilen vise vei tilbake til stien.

Når du er logget inn på Garmin sine sider kan du legge inn ruter på forskjellige måter. Som et minimum pleier jeg å legge inn koordinatene til destinasjonen min, f.eks. hvis det er en hytte, slik at jeg finner frem til den hvis jeg er i nærheten av den. Du kan også manuelt legge inn en rute. Et tredje alternativ er å importere en rute. F.eks. hvis du er på UT.no så er det mulig å laste ned alle ruter som en GPX-fil. Søker man på diverse turer så er det innimellom nettsider og blogger som har lagt ut sitt GPS-spor du kan laste ned.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@KristianP takk for god svar,da blir det eller en MINI og ikke en Garmin 66,turene mine består stort sett i trikke spor på vinter og sykkel stier på sommeren,tror det er sikkrere med en inreach enn GPS da (bruker bare mobil tlf så langt)

Endret av svingen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

svingen skrev (10 timer siden):

@KristianP takk for god svar,da blir det eller en MINI og ikke en Garmin 66,turene mine består stort sett i trikke spor på vinter og sykkel stier på sommeren,tror det er sikkrere med en inreach enn GPS da (bruker bare mobil tlf så langt)

Som du sikkert vet så kan du få inReach på Garmin 66 også. Det koster selvfølgelig en del mer.

Men ja, hvis alternativet er InReach Mini og Garmin66 uten inReach ville jeg helt klart gått for InReach Mini. 

Selv bruker jeg hovedsakelig telefonen til å navigere med og har InReach Mini som backup. En moderne smarttelefonen er i grunn en utrolig god navigeringsenhet når den har magnetometer som kompass, og nyere smarttelefoner kombinerer posisjonen fra flere satellittsystemer samtidig, der de viktigste for oss i Norge er Galileo (Europa), GPS (USA) og GLONASS (Russland). Det å ha Galileo støttet på telefonen gir nøyaktighet på meternivå, og kombinasjonen av systemer gjør det mer nøyaktig i daler og juv. Har man på mobilnettet så får man også triangulering og enda bedre nøyaktighet. Og så er det selvfølgelig tilgangen på forskjellige kart. Ulempen er kanskje touch-skjerm og potensielt batterilevetid. Men har man da en InReach (og papirkart) i tillegg så tenker jeg at det burde dekke en i de fleste tilfeller.

Endret av KristianP
Lenke til kommentar
Del på andre sider

ja såg man fikk inReach  på 66 versionen,men den syns jeg ble veldig stor (de gangen jeg ikke trenger GPS men kun nødsamband). når jeg sykkler så er det kjekt og ha med d en inReach mini ville aldri "dratt" med en 66 inReach og sykkel computer,tror den inReach blir med på alle turer, og som du sier har mobil tlf så er lite behov for navigering på noe annet :) 

99% av tiden ville nok fungerte med bare mobil men tur alene og med barn er det greit og ha mulighet til og komminisere på andre måter og :)

 

Endret av svingen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

svingen skrev (10 minutter siden):

ja såg man fikk inReach  på 66 versionen,men den syns jeg ble veldig stor (de gangen jeg ikke trenger GPS men kun nødsamband). når jeg sykkler så er det kjekt og ha med d en inReach mini ville aldri "dratt" med en 66 inReach og sykkel computer,tror den inReach blir med på alle turer, og som du sier har mobil tlf så er lite behov for navigering på noe annet :) 

99% av tiden ville nok fungerte med bare mobil men tur alene og med barn er det greit og ha mulighet til og komminisere på andre måter og :)

 

Helt enig! InReach Mini har blitt fast inventar i sekken min.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

karfil skrev (4 minutter siden):

Fører dette til noen ekstra  kostnad å bytte mellom hvilken enhet som er aktiv?

Det vet jeg ikke. Kunne ikke se at det skulle medføre noen kostnad... 

kan  jo ringe Garmin og spørre...

Phone number: 47 69799430 
Monday – Friday from 9:30 am – 6:30 pm
Central European Time (GMT / UTC+1)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne har jeg hatt i et år, kjøpt i norge for 3500.

Bruker den KUN som nødsender, og eventuell kort oppdatering hjem.

image.jpg

77105325-7550-487E-85E1-B5A6F6D41E7A.jpeg

Endret av Frank Sørensen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.