Gå til innhold
  • Bli medlem

Gjest fightingfalcon

Anbefalte innlegg

Storm_Eagle skrev (3 timer siden):

Hvor mye CO utvikler egentlig en slik brenner da? Så lenge det er bra tilgang til oksygen så skal vel så og si ingen CO produseres da alt skal kunne gjøres om til CO2 siden det er nok tilgang på luft/oksygen?

Dette med at CO dannes når det mangler oksygen er nok riktig, men det er ikke dette som er den vesentlige årsaken når det gjelder primuser og gassbrennere (en sånn dårlig forbrenning der det mangler oksygen vil sannsynligvis være åpenbar med soting og gule flammer). Slik jeg har blitt forklart det, så utvikler alle brennere CO hele tiden (kullos, karbonmonoksid). Dette er nemlig første steget i forbrenningen. C + O => CO + avgitt energi. Deretter forbrennes denne CO-en (forhåpentligvis) til CO2: altså CO + O => CO2 + avgitt energi. Hvis denne siste delen uteblir vil ikke CO gå over til CO2 og vi får fare for kullosforgiftning. Siden molekylene strømmer fra brennerhodet og videre utover i flammene vil C + O => CO skje tidligere i flammen (nærmere brennerhodet), mens CO + O => CO2 skjer lenger ut ut i flammen (lenger vekk fra brennerhodet). Slik jeg har forstått det krever også denne siste forbrenningen litt høyere temperatur enn den første. Når du så setter en kjele inn i flammen vil dermed den delen av flammen der CO + O går over til CO2 kunne bli så avkjølt av kjelen at reaksjonen stopper delvis eller helt opp. Det er denne CO-en som forgifter deg. Avstanden fra brennerhodet til kjelen og utformingen av kjelebunnen vil påvirke dette. Du kan si at jo mer varme kjelen stjeler fra flammene, jo større risiko er det for å få CO.

Jeg har også forstått det slik at hemoglobinet i blodet binder seg lettere til CO enn til O2, så selv om du puster inn rikelig med oksygen samtidig som du puster inn CO vil CO-en rett og slett blokkere for opptak av oksygen i blodet.

I tillegg er det selvsagt en masse H-er (hydrogen) som også reagerer med O og går over til vann under forbrenningen (siden det er hydrokarboner vi fyller på tanken), men det er uinteressant i denne sammenhengen.

Jeg er ingen kjemiker, så om noen ser feil i denne beskrivelsen er jeg takknemlig om de kan korrigere. Jeg ønsker også å lære mer. 😁

;-)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Poenget mitt var ikke at mangelen på O2 var årsaken til CO produksjon, men en faktor som på sikt vil øke CO produksjonen. 
CO2 klarer vi ganske mye av. Norm for eksponering i løpet av 8t er 5000ppm med CO2 men bare 20ppm med CO. Som du sier blokkerer CO opptakskrav av O2 i blodet. Men det mangle glemmer er at CO akkumuleres og eksponering over tid kan være uheldig selv ved mindre konsentrasjoner. 
har tidligere sett ganske lett på det med CO og fyring i telt. Men etter en forgiftning så er jeg nå noe mer forsiktig. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

fiskekongen skrev (5 timer siden):

Men etter en forgiftning så er jeg nå noe mer forsiktig.

Det hadde vært interessant å høre litt om forløpet som førte til dette og om du fikk noen form for forvarsel. Jeg tror det er mange (ikke minst jeg) som er usikre, og også en del som ikke helt har skjønt hvor mye eller lite som skal til for at ulykken er ute.

;-)

Endret av Skogens Stønn
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Utan at dette er svar på det konkrete spørsmålet, har eg nokre forholdsreglar utover det med god lufting.

Sjølv om CO er luktfri, er det nokre lukter som følger med CO. Den minste antydning til eksoslukt eller lukt av uforbrendte hydrokarbon, er indikasjon på ufullstendig forbrenning, og då er det også mykje CO. I så tilfelle er meir lufting, og pusting i teltåpningen, i staden for inni teltet, som gjeld.

Den minste antydning til vondt i hovudet, kvalme eller såre auge, kan vera teikn på CO. Då er det ut av teltet for å få frisk luft, og full lufting av teltet før eg går inn att, som gjeld. Det er her det er lett å gjera fatal feil, dersom ein ikkje er oppmerksom på faren. For med desse symtoma kan det vera freistande å legge seg ned, og å la kokeapparatet fortsette for at det ikkje skal bli kaldt. Gjer ein den feilen, er ein ferdig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Skogens Stønn skrev (15 timer siden):

Du kan si at jo mer varme kjelen stjeler fra flammene, jo større risiko er det for å få CO.

Hmm. Så desto mer effektiv kjele/panne desto verre CO produksjon. Da er nok ikke jetboil så lurt nei.

Skulle da tru at det er verre med vannkoking enn steking også siden vannet mer effektivt kjøler kjelen.

Endret av Storm_Eagle
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Storm_Eagle skrev (19 minutter siden):

Hmm. Så desto mer effektiv kjele/panne desto verre CO produksjon. Da er nok ikke jetboil så lurt nei.

Det kommer også an på avstanden. Hvis du løfter kjelen lenger fra brennerhodet vil mer CO kunne rekke å forbrenne til CO2. Ellers er det ting som tyder på at såkalte varmevekslerkjeler har et problem med CO. Om det gjellder akkurat jetboil vet jeg ikke. Det har også betydning hvilken brenner du bruker med hvilken kjele. Så her er det mye ullen å ta tak i. Det finnes dog tester på nettet.

;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

vegovs skrev (På 28.8.2020 den 1.29):

Opplever du at trangia settet synker i snøen når du bruker det slik? Har bestillt adapter til primusen min og lurer litt på fordeler ulemper med å bruke et slikt trangia sett versus en brennplate i teltet på vinteren. Er det kanskje fortelaktig å ha trangia sette OG brennplate? 

Jeg har en ordnet en plate til Trangia settet mitt med brenner hvor settet sitter bom fast. Har fungert ypperlig og hele saken passer rett ned i en plastkasse. Ta en titt her

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.