Gå til innhold
  • Bli medlem

På ski over Øyangen og Steinbusjøen


geirshb

Anbefalte innlegg

Planlegger å gå på ski fra Tyin til Beitostølen. Hadde planlagt rute fra gamle Tyin hotell, opp Såteskard, over Øyangen og Steinbusjøen, ned Yksndalen, over Olefjorden, ned til Sleipestølen og bort til Beitostølen turløyper (4). Ser av https://www.ut.no/tur/2.9840/ at de ikke anbefaler å gå over Øyangen og Steinbusjøen. Ut fra at en nå så godt som er i februar og at disse ligger på 1200moh+ ville jeg anta at det var trygt å gå over disse så lenge en holder seg unna demning og vanninntak. Noen som har gått over disse eller har kunnskap om forholdene her vinterstid?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Alle vintre er forskjellige, i år frøs de store vannene som f.eks Tyin nesten en måned før den har gjort de foregående årene. 

Øyangen har et undervanns-vannuttak i sør, det betyr at deler av den kan være åpen selv midt på vinteren. Dette gjelder den søndre delen, der pleier det også settes opp et slags "gjerde" som viser hvor det er farligst. Skal du ned Yksendalen er det uansett ikke så langt sør det er aktuelt å krysse.

DNT pleier kviste løype til Tomashelleren fra Tyinstølen, den går over et lite steinkast nord for hyttene som ligger mellom Øyangen og Steinbusjøen, der var det også mulig å krysse tørrskodd i sommer selv om det definitivt ikke ser sånn ut som på kartet. Det er skutt ut "renner" mellom Øyangen og Steinbusjøen for å få vannet til å renne i mellom. Se screenshot fra Norgeskart med merke.

Det går som regel spor på baksiden av Målegge som treffer på løypa til Tomashelleren, kommer du innpå den kvistede løypa kan du følge den nord for Stornakken til du kommer vest for Haldorshovda, og så bryte nordover mot Yksendalen etter hvert. Da er kryssingen trygg, og det er ikke så veldig mye lengre enn å krysse over Steinbusjøen i direkte linje retning Steinbue.

De fører tilsyn med noen av hyttene i området, da kjøres det med scooter og de krysser normalt over, dette gjøres av lokale som kjenner forholdene. Jeg følger noen ganger disse sporene, men den tryggeste kryssingen er den jeg har beskrevet over. Vannene tappes ganske mye ned og er relativt grunne, så nordre del av Steinbusjøen er i realiteten tørr på seinvinteren.

Edit: Lagt til bilde tatt i slutten på april i fjor. Hyttene mellom Øyangen og Steinbusjøen er litt over kanten av skyggen fra skyene. Nedtappingsgraden varierer, men som du ser er det i prinsippet "2 mindre vann". Det er en åpen råk i Øyangen som starter rett utenfor høyre bildekant som ikke vises på bildet (nede til høyre).

God tur!

Screenshot_20180130-073550.thumb.png.d548c33681ff1c2cab5e2ced4fffd27a.png20170427_175214.thumb.jpg.09cead87dbe1b8bf025928f7bcb683b0.jpg

Endret av Omnilite
Lagt til bilde og mer tekst
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.