Gå til innhold
  • Bli medlem

Turistvegen over Folgefonna i mars/april?


Anbefalte innlegg

Hei,

Noen som har noen tups/råd/anbefalinger å komme med ang.  Turistvegen over Folgefonna-turen gjennomført på (først og fremst) ski i mars/april? Dvs. fra Sunndal til Odda, og så buss tilbake til Sunndal på søndag.

Tenker på:

  • Snømengde nedover/oppover i dalen - hvor langt kan vi forvente oss å gå med ski på ryggen?
  • Mengde bresprekker på denne tiden?
    • Har aldri hatt et fullverdig brekurs, men har utstyr, samt krysset Josten med et turlag for noen år tilbake. Har også vært med på redning fra bresprekk under sikkerhetskurs  på Svalbard når jeg tenker etter.
    • Har dog aldri krysset bre hvor jeg har det fulle ansvaret, og det er mye advarsler og om og men ang. breføring og orienteringskunnskaper, etc. Er det så "farlig" som det høres ut som? Godt vant i fjellet, klatrer en del både inne og ute, og gode orienteringskunnskaper.

 

Takker for alle svar!

Daniel A. Solheim

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Først vil jeg frasi meg ansvaret for alle anbefalinger jeg kommer med. Deretter, kjør på! (Gitt at du har den erfaring med fjell, bre, og klatring som du indikerer)

Se også disse:

https://www.ut.no/artikkel/1.12425766/

https://www.ut.no/tur/2.4936/

https://www.ut.no/hytte/3.2028/

 

Følger du f.eks. Keiserstien opp til Fonnabu så er du på trygg grunn, og ruta over til Holmaskjer er rimelig flat og fin.

Keiserstien har forresten fått nytt navn, Turistvegen: https://www.nrk.no/hordaland/historisk-vandrerute-med-nytt-navn-1.12451761

Det er over tyve år siden jeg var på Folgefonna og førte taulag der(er vokst opp i området), men de lokale "ola&kari nordmenn" gikk ihverfall da påsketurer med fjellski oppe på selve platået, og da garantert uten videre brekompetanse. (Hold deg unna knekkområder (kuler/markante rygger, søkk og brefall ned i daler) om du er usikker på hva/hvordan du vurderer og sikrer i de forholdene).

Værmessig så kan det være bra med snø, og det kan være midt og vått. Sjekk forholda med Kvinnherad Turlag når det nærmer seg. 

PS Påska er i slutten av april og rett over månedskiftet til mars, det er nesten garantert flere som tar turen over da om været er positivt.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Regner med der er andre end deg i gruppen meg ferdigheter innen brevandring, blir jo litt uheldig for deg om ingen andre kan hjelpe deg.... Meg gode rutiner og kompetanse på orienterings og brelærer kommer dere nok frem til gode vurderinger sammen ;)

Bruker jo være mye snø oppe der på den årstid - slutten av mars - men ingen vet hva fremtiden bringer, det må dere vurderer der og da, og være forberedt på det meste... Dere kan jo sjekke med lokale guider når tiden nermer seg for beta om forholdene.

Er du i tvivl, er du ikke i tvivl.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Turistvegen det linkes til viser at planen er å ta seg ned midt i skredløypa. Stien fra Tokheimsskaret og ned til bilvegen går gjennom et svært rasutsatt område hvor det raser fra toppene og helt ned til fjorden. Stien går i dag mellom skredvollene som ble satt opp for å beskytte bilvegen. Her går det store og små ras utover vinteren og våren. Selv ville jeg ikke gått ned den ruten før jeg var helt sikker på at toppene har rast fra seg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Støtter egentlig de tre foregående vurderingene selv om jeg for min egen del vurderer angitt rute som snill. 👍

Velger man f.eks. å gå fra Austrepollen og opp via siden over Rennedalsvatnet så kan man risikere å møte veldig kraftige vindkast akkurat når du nærmer deg øvre kant i sida som kan blåse deg over ende og ned sida 

På en tur hvor jeg gikk sammen med fjellsportgruppa på høyskolen der jeg studerte hadde vi såpass sterk vind oppe at to av telta som var slått opp ved Fonnabu rivna. Dagen etter var det fortsatt mye vind og rett over null grader, og på vei nedover stien mot Bondhus møtte vi folk i shorts og kun en vindjakke som ekstra klær. (De skulle opp til Fonnabu, og det var 18°C nede i Sundal.)

Poenget med komentarene over er å synliggjøre hvor varierende forhold man kan møte, men velger dere å gjennomføre turen så kan dere også få en fanatisk fin tur.

Litt av ytterkantene av det fonna byr på:

Klyving i brefall:

http://kvikklunch.blogspot.no/2012/10/bondhusbreen.html?m=1

Skiturer:

http://www.tinderangel.no/2017/05/25/folgefonna-pa-langs/

https://framtida.no/2017/08/16/pa-ski-over-majestetiske-folgefonna

https://peakbook.org/no/tour/125508/Langtur+med+Knut+Sverre+på+Folgefonna.html

Kajakk og bre:

http://www.folgefonni-breforarlag.no/en_GB/mobile/activity/54214/glacier-kayak

Ellers så finnes det mange fine muligheter for toppturer om dere driver med den slags. Nokre eksempler her: http://tindeguide.no/hjem/guidede-toppturer/topptur-guide-rosendal/

(Nok "reklame" for heimkommunen min frå denne kanten. 🤣)

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
  • 3 måneder senere...

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.