Gå til innhold
Kjell Iver

Tøffe forhold i Finnmark nå - leteaksjon

Anbefalte innlegg

1 time siden, JonDee skrev:

Tipper han setter satelitt kommunikasjon på ønskelisten etter denne turen. Han ligger nok og fyrer primus i teltet. Greit med bra utstyr når været setter inn. 

Ikke sikkert han setter satelittkommunikasjon på ønskelisten. Større sannsynlighet for at familien gjør det..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
48 minutter siden, JonDee skrev:

Man kan gjerne bli små sur av «duppedittar», men når man legger ut på tur over vidda i januar og med de vær prognosene som har vært, så bør satelitt kommunikasjon (spot/InReach) være obligatorisk for å ikke lage unødvendige redningsaksjoner. Så får man heller diskutere nødvendigheten av å fortelle hvor man er osv. Det er forøvrig mange diskusjoner her inne som omhandler dette, og enigheten er vel ganske klar.

Er den? Det er ikke mitt inntrykk.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har kvittet meg med Spoten, og har ikke annet enn en mobiltelefon, som jeg knapt anser som et nødhjelpemiddel siden dekningen er variabel på fjellet. Spot kan (på samme måter som for eksempel en skredsekk) gi en falsk trygghet. Man vurderer et område og tenker, ja det der er potensielt farlig, men jeg har jo Spot som kan tilkalle hjelp, så da tar jeg sjansen. Hvis man har tenkt den tanken, så bør man etter min mening ikke ha tatt turen.

Finn en å gå sammen med. Det er et langt bedre sikkerhetssystem enn noen elektronisk duppeditt, og øker sikkerhetsmarginene voldsomt.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
5 minutter siden, Anders_G skrev:

Hvis du har slike tanker i hodet fordi du går rundt med en spot i lomma så er problemet i mine øyne holdningen din og ikke den elektroniske duppeditten.

Hehe, jeg er sikkert en holdningsløs mann..

Greia er jo at hvis det å ha en Spot eller lignende i sekken er avgjørende for om jeg skal kunne gå på en tur, så bør jeg ikke gå på den turen. Da har jeg ikke gitt meg selv tilstrekkelige sikkerhetsmarginer. Så da utsetter jeg turen til litt lenger utpå våren, for eksempel. Eller velger en annen rute. Eller tar med en turkamerat. Det gir meg de sikkerhetsmarginene jeg vurderer som akseptable. Det handler om å tenke defensivt.

Jeg tror selvsagt ikke at folk gir bånn gass ned en bratt bakke fordi de tenker at de har en Spot i sekken, men jeg tror at hvis man hele tiden har i bakhodet at man er alene og at ingen kan komme til hjelp, så agerer man mer defensivt og gir seg selv større sikkerhetsmarginer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Kjell Iver skrev:

Jo, men du kan komme i en situasjon der turkameraten må avbryte turen på grunn av frostskader. Da kan Spot være kjekt å ha om du velger å fortsette turen.

 

Ja, men bør man da ta opp til vurdering om man selv også burde avslutte?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Det er nettopp dette som er litt viktig å være klar på. Jeg er helt enig med deg hvis et slikt hjelpemiddel blir brukt som et argument for å f.eks legge ut på en tur som man normalt ikke ville lagt ut på uten en sånn dings. Men jeg mener bestemt at majoriteten av oss som bruker dette ikke tenker på den måten! 

Mulig du har rett, men jeg syntes altså det gjorde noe med tankene og valgene mine. Har følt meg mer komfortabel uten. (Men det bør vel legges til at jeg har blitt så gammel nå at turene blir mer og mer begrensede også..). Tankeeksperiment: Du er alene midt på Hardangervidda vinterstid. Ville din adferd vært 100% lik om du hadde Spot i forhold til om du ikke hadde?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.