Gå til innhold
  • Bli medlem

Ny led lenser hodelykt - eller?


Ann Christin

Anbefalte innlegg

Jeg merker at min gamle led lenser H14 hodelykt ikke helt gir meg det lyset jeg ser nyere lykter kan bidra med. Føler lyset er litt "grumsete" og ikke så klart som jeg ser andre hodelykter jeg møter i skogen er. Og når jeg har en smule dårlig mørkesyn fra før vil jeg gjerne ha en lykt som hjelper meg å se bra. Nå har jeg en 5-6 år gammel led lenser hodelykt, ikke oppladbar, og er egentlig ganske fornøyd med hvordan den sitter. Så tenker automatisk at jeg burde kjøpe den nyeste der, men er det evt andre merker som har godt og klart lys, og som ikke koster mye over 1500 kr?

Endret av Ann Christin
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvilken type har du? 

Jeg har et par eldre av H7-typen og også en nyere H14,2 (ikke R som er den oppladbare). Er i grunn fornøyd med alle, til hvert sitt bruk. H14.2 er gjerne den som er i bruk når jeg går på ski på vidda i mørketiden, mens H7-variantene gjerne er de som er i bruk ved fotograferin ute på natta osv når man ikke nødvendigvis trenger så mye lys, men bare nok til å operere kamreaet osv...

Såpass store knapper på H14 at jeg får betjent de med votter osv. og det største plusset for meg er at den kan settes i "transportmodus". Dvs dette minsker sjansen for at den slår seg på i sekken og tømmer batteriet. Man må holde en knapp inne i 10 sekunder for å aktivere den igjen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har samme lykten, og den har selvfølgelig ikke vert brukt siden jeg fikk petzl Nao.

For en lykt! Mye bedre lys enn H14 på alle måter.

Reactive lightning gir lang batteritid med en slik lett og liten batteripakke, man kan også bruke 2 aaa batterier som nødbruk (eller kjøpe løse batteripakker som har større kapasitet enn den som følger med). Batteriindikator har lykten, og batteriet varer mye lengre enn på H14. Batteripakken er svært lett og liten i fysisk størrelse.

Den veier mindre enn H14.

Den blender deg ikke slik som andre lykter gjør, pga. reactive lightning. Man kan ha på full lysstyrke, og i det nanosekundet du lyser på kartet dempes lyset til minimum. Dette kan man selvfølgelig stille inn, eller man kan slå av/på reactive lighting enkelt med bryteren.

Kanten" på lyset er ikke en brå avslutning - det gjør at ikke alt utenfor lyten virker like "svart".

Den sitter svært godt på hodet, også til løping.

Man kan vri bryteren til låseposisjon slik at man ikke risikrerer at den slår seg på i sekken, og man betjener den enkelt med tykke votter. Og bryteren sitter på LYKTEHODET, ikke på batteripakken som man kanskje vil ha i innerlommen hvis det er kaldt. Det er en stor lett tilgjengelig vrider.

Linsen er flat slik st snø ikke pakker seg inni linsen som på H14, og man kan tørke vekk snøen.

Ved å koble den til Pcen kan man legge inn flere profiler og lange sine egne. "Dynamic activities" synes jeg er perfekt for jogging/løpig, og hiking/trekking gir svært god kombinasjon av lys og batteritid for turer på fjellet og bruk i camp/telt.

Den er dyrere enn H14, og det er ikke den nyeste på markedet, men virkelig en solid oppgradering fra H14 👍 Det er en lykt som egner seg bra til det aller meste av tur, jogge og skiaktiviteter. Men nedkjøring i høy fart med tungt toppturutstyr i mørker trenger man større, kraftigere og tyngre lykter.

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjøpte (litt for) mange hodelykter før jeg fant en jeg ble fornøyd med: Nitecore HC30.
Jeg fordrar ikke lykter med batterikasse som gnager i bakhodet, og de med løst batteri og ledning fra lomma opp til lykta blir for knotete. Og heller ingen ledninger og ledningsfester som ryker på verst tenkelig tidspunkt.
Nitecore-lykta har ett oppladbart 18650 Li-Ion batteri integrert i lykta (eller 2 stk CR123A ikke-oppladbare), og gir opptil 1000 Lumen. Det holder i massevis til turer i skog og på fjell, men til terrengsykling eller utforkjøring på ski bør du nok gå for monsterlykter type Magicshine eller Lupine.
Nitecorelykta er lett, vanntett, lett å bruke med hansker/votter og har flere lysinnstillinger - den laveste gir ypperlig leselys i teltet! Lysbildet er bredt og særdeles jevnt. Du må ha lader og batterier i tillegg, men det finner du billig (under momsgrensa) på ebay. Selve lykta får du for ca kr 450.- fra HongKong, men da må du regne med moms og fortolling i tillegg. Mine har fungert feilfritt siden jeg fikk dem.
http://flashlight.nitecore.com/ILLUMINATION/H/HC30/

Endret av Bjørn J
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg går mye i skogen i mørket og bruker Led Lenser SEO 5/7R 
Små, lette og grei å justere spredning på.
Føler at 180/220 Lumen holder greit. :)
Men om man sykler eller går på ski så blir det sikkert litt snaut.
Men, kommer jo litt an på om man vil lyse opp halve skogen eller se greit ett lite stykke foran seg :)
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig i at rundt 200 Lumen holder til spaserturer, men det er veldig kjekt å ha mulighet til sterkere lys dersom behovet melder seg. Men lysstyrke er bare én ting ved valg av lykt, lysbilde (spredning) er også noe å tenke på. Noen lykter lyser langt, men smalt (spotlys), andre gir et bredere lysbilde. Og som Blaser nevner er fargetemperaturen også et poeng. Noen LED-lykter gir et blåaktig, kaldt lys som mange ikke liker. Noen lykter har innebygget oppladbart batteri, altså kan man ikke ta med ekstra batteri. Selv foretrekker jeg lykter som bruker oppladbare 18650-batterier, de har svært god kapasitet og de er så små at et ekstrabatteri ikke merkes i lomma. Vanlige alkaliske batterier går tomme alt for raskt.
En ting jeg liker med Nitecore HC30 er at selve lykta kan tas av hodebåndet og brukes som en vanlig håndholdt lykt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har og Nitecore HC60 som fåes på XXL til 499. Er vel i prinsippet samme lykt som HC30, men med medfølgende batteri (18650) og usb-ladning av batteriet rett i lykta. Skjønt, om du skal ha ekstra batteri er det kjekt med en ekstern lader for å lade opp alle på en gang. 

Edit: og så er det forskjell i nest laveste lysstyrke; 70 på HC30 og 38 på HC60.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, JanRH skrev:

Er denne fra Petzl? https://www.fjellsport.no/petzl-nao-hodelykt.html Ser litt omfattende ut, men god omtale.

Noen andre mindre og bra nok hodelykter?

Ja, den. Den har tydeligvis kommet i en + utgave siden jeg kjøpte min.

Lykten er avansert, men svært enkel i bruk.

Når det gjelder lumen, det må man ikke se seg blind på. Lyset må distribueres rett, og billige produsenter tilbyr led lykter med høyt antall lumen, men ikke nødvendigvis bra lys fordet...

Eller så har jeg Petzl tikka XP. Den har aaa batterier og er veldig fin til fjellbruk. Rødt lys har den også, veldig kjekt å ha i teltet, spesielt om man er flere på tur. Nao har ikke rødt lus desverre.

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutes ago, Mareng said:

Eller så har jeg Petzl tikka XP. Den har aaa batterier og er veldig fin til fjellbruk. Rødt lys har den også, veldig kjekt å ha i teltet, spesielt om man er flere på tur. Nao har ikke rødt lus desverre.

Tror kanskje Tikka XP blir for svak for trådstarter siden hun symes H14 ikke gir godt nok lys. Personlig synes jeg batteriskfte på Tikka er alt for knotete, men det er en OK lykt for f.eks. fotografering, lesing eller annet "nærarbeide". Men det er ikke den jeg tar med når jeg skal gå i mørket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har og har hatt litt forskjellige lykter de siste årene. 

En Myo Xp som jeg brukte en del, mest på,telttur. Fin lykt men litt svak. Gikk i stykker etterhverr.

En Tikka Xp. Kjøpt for å erstatte Myo. Fin og lett men litt svak,

En O-light S10. Det er en bitteliten stavlykt på 500 lumen. Bruker cr123 batteri. Har som regel den med i tillegg til Tikka Xp hvis jeg trenger srerkere lys. Har et klips så den kan festes på caps. Kjøpt på tilbud på xxl til kr 250. God og liten.

2 stk Magicshine. 1 på 900 lumen og 1 på 1600. Disse brukes mest til sykling og ski. Minste brukes også til jogging i marka på høsten.

Hvor sterkt lys man trenger avhenger av aktivitet og forhold. Ved mørkt og vått høstvær så drukner gjerne lyset fra Tikka XP. Da er det best med noe kraftigere. Men på fint vinterføre med snø på trærne har det vært nok lys til at jeg har brukt den på langrenn i løyper jeg er  kjent. I camp og rolig tur er det greit med noe som sprer godt, i fart bør den lyse langt. Hvis jeg skulle hatt en lykt ville jeg siktet på noe type 500 lumen eller noe mer. Bedre å dimme ned en slik enn å mangle lys innimellom på en svakere lykt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, Bjørn J skrev:

Tror kanskje Tikka XP blir for svak for trådstarter siden hun symes H14 ikke gir godt nok lys. Personlig synes jeg batteriskfte på Tikka er alt for knotete, men det er en OK lykt for f.eks. fotografering, lesing eller annet "nærarbeide". Men det er ikke den jeg tar med når jeg skal gå i mørket.

Tikka XP har jeg brukt til løping i skogen, fungerer meget bra. Litt lite til bruk i mer åpne landskaper på fjellet om man ikke bare følger merket sti da. Dobbeltklikken gir ok langlys, og høyeste lysnivå gir greit med lys da. Fordelen med denne er at den ikke har en så brå overgang mellom lys og mørke, slik som H14 har. XRP har bedre lys, lengre batteritid, men kan ikke bruke aaa batterier til "nødbruk" eller skiftes batteri på. En usb powerbank kan man jo alltids ha med om man trenger.

Batteriskifte er jo bare å åpne lykten i en bevegelse, og legge inn 3 nye aaa batterier, sikker på at vi snakker om samme lykt?

Men ja, den er noe svakere enn H14, den ligger nærmere H7 i lysstyrke. Så den er nok ikke rett lykt for TS om han vil ha mer lys enn H14.

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, Espen Ørud skrev:

Kjøp en rød kondom så er du der ;-) 

Blåser jeg den opp før jeg trer den på lykten blir jeg godt synlig i mørket også da :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Mareng skrev:

Ved å koble den til Pcen kan man legge inn flere profiler og lange sine egne.

Føler at jeg har blitt litt gammel og skeptisk, koble lykta til en PC ! Her er det mye elektronikk som kan gå galt på en tur. Nei takke meg til en gammel o n o f f switch! Liker lykter som kan ligge i vann, og fortsatt virke. 

Lykten er IPX4 sertifisert og tåler lett vannsprut og regn. X høres fint ut... mangler et vesentlig komma også😂

Kapslingsgraden angis med bokstavene «IP» etterfulgt av to sifre (tabellene nedenfor viser sifrenes betydning). Dersom det ikke finnes noe krav til utstyrets beskyttelse mot noen av kategoriene erstattes sifferet med «X».

IMG_2063.JPG.6b208ff1437b865b1ddabfb7544fd015.JPG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde første versjon av ZebraLight H600w (og ga min bror den samme, og opphavet fikk hver sin av versjon II) som jeg erstattet med en ArmyTek Wizard Pro, da den døde på meg etter diverse misbruk. Samme formfaktor på disse som på Nitecore  HC30 og Lumonite Compass.

ArmyTek-en ser ut til å være udødelig, noe som er litt synd fordi jeg ikke er helt fornøyd med lyset fra den - cool white er ikke min favoritt. Og nå har jeg oppdaget at ZebraLight snart lanserer verson IV av H600w - på sammenlikningssiden deres sier de at den skal lanseres "10/2017" noe som vel er omtrent nå. (De er dog notorisk upresise med lanseringsdatoer.)

 

Så dersom de faktisk snart lanserer H600w IV, har jeg funnet en rad på julegaveønskelisten min :) Passe fargetemperatur, god CRI, samme gode blandingen mellom spot og strølys som den første jeg hadde (håper jeg). Og et spenn fra 0,07 til 1400 Lumen burde dekke det meste. Så får jeg finne alternativ bruk for ArmyTek-en etterhvert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutes ago, Memento mori said:

 

Kapslingsgraden angis med bokstavene «IP» etterfulgt av to sifre (tabellene nedenfor viser sifrenes betydning). Dersom det ikke finnes noe krav til utstyrets beskyttelse mot noen av kategoriene erstattes sifferet med «X».

IMG_2063.JPG.6b208ff1437b865b1ddabfb7544fd015.JPG

Det første tallet betegner størrelsen på faste legmer (støv osv), det andre gjelder vann og er det som stort sett er aktuelt å kikke på til denne typen utstyr. 


Synes IPx4 høres lite ut for utstyr beregnet brukt utendørs i regnvær. (Er elektriker og godt vant med IP-grader). DET sagt uten å ha kikket på hva andre tilsvarende lykter ligger på av IP-grad. 


For meg er hodelykt på mange turer like viktig som annet sikkerhetsutstyr og jeg er også av den oppfatning av at jeg vil ha minst mulig dill som kan feile på denne typen utstyr. Av sikkerhetsgrunner har jeg alltid minst 2 lykter med når jeg er avhengig av å forflytte meg over avstander i mørket. 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutes ago, Espen Ørud said:

Synes IPx4 høres lite ut for utstyr beregnet brukt utendørs i regnvær. (Er elektriker og godt vant med IP-grader). DET sagt uten å ha kikket på hva andre tilsvarende lykter ligger på av IP-grad. 
 

Nitecore HC30 er oppgitt til IPx8, og produsenten oppgir at den tåler å senkes 2 meter ned i vann.
Enig i at man bør ha minst 2 lykter med på tur i den mørke årstiden. Jeg har gjerne ei kraftig hodelykt, pluss ei lita håndholdt Olight-lykt på ca 200 Lumen - den henger til hverdags på nøkkelknippet mitt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Memento mori skrev:

Føler at jeg har blitt litt gammel og skeptisk, koble lykta til en PC ! Her er det mye elektronikk som kan gå galt på en tur. Nei takke meg til en gammel o n o f f switch! Liker lykter som kan ligge i vann, og fortsatt virke. 

Lykten er IPX4 sertifisert og tåler lett vannsprut og regn. X høres fint ut... mangler et vesentlig komma også😂

Kapslingsgraden angis med bokstavene «IP» etterfulgt av to sifre (tabellene nedenfor viser sifrenes betydning). Dersom det ikke finnes noe krav til utstyrets beskyttelse mot noen av kategoriene erstattes sifferet med «X».

IMG_2063.JPG.6b208ff1437b865b1ddabfb7544fd015.JPG

Du KAN koble til PC. Er elektronikk i alle LED lykter.

Ville ikke hengt meg opp i IP grad, heller kvalitet på produktet. Det kommer ikke inn vann i lykten, petzl er kvalitet. Ønsker man høyere IP grad for å ha en bedre spec man ikke trenger?... Å oppgi X i IP grad er helt vanlig. Jeg er installatør og fører offentlig tilsyn med elektriske produkter, dette er helt innafor.

Det er kun èn bryter på lykten, som du i prakis bruker til av, på (svak), på (sterk), og av. Vrir du den hardt motsatt vei låser du bryteren i "av". Enklere blir det ikke..

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oj, masse svar ja! Skal sjekke ut alle tenker jeg og se om jeg finner noe som passer. Bruken er rett og slett skogturer med bikkja, både i gå tempo, og jogging hvis jeg plutselig skulle få et innfall, men etter et ublidt møte med elg (setter en støkk der) foretrekker jeg å kunne se litt fremover i og inn i skogen når jeg går. Og H14 (den første utgaven) gir et litt grumsete lys i forhold til mange av de andre lysene jeg møter, men nå har vel lampene generelt utviklet seg litt siden den første H14 kom, så lyset er vel klarer hos alle regner jeg med. Av vann vil vi nok neppe møte mye annet enn evt våt snø nærmere vintern. Det blir så sølete og grumsete oppover her, og med langhåra bikkjer så holder vi oss langs lysløypa om det bøtter ned :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.