Jump to content
IGNORED

Rypejakt nok en gang


REs
 Share

Recommended Posts

PDF nedlastbar og lesbar....

Det er lite rype i Finnmark i år. Ekstremt lite i forhold til "normalen" (det var ikke spesielt bra i fjor heller så det året er dårlig sammenligningsgrunnlag). 

Om folk kunne forholdt seg til kvoter og likevel kost seg på fjellet på tur så tror jeg det ikke hadde vært så ille. Men jeg registrerte i fjor flere steder nordpå der folk legger ut bilder av 20-25 skutte liryper på en dag når kvoten er var 2+2 (i år er den 1+1).  

Mitt hovedformål med å begynne med rypejakt var for å ha en unnskyldning for å gå på fjellet om høsten. Jeg sliter med å gå tur for turens skyld, men om man kan lete etter fugl osv så kan jeg gå i timesvis og telte i dagevis. I år er kvota så liten at man kan jakte litt smart i tillegg. Dvs nå som vi har jaktet noen helger så vet vi at før eller senere så går man opp et kurant kull i løpet av dagen. (Selv om det kan ta 5 ganger så lang tid som et bra år). Da kan man avvente avskyting til da. Man trenger ikke plukke ned de enkeltfuglene (stamfuglene) man evt møter underveis.

...og man får mer tid til å sitte ned rundt et bål og koke litt kaffe i løpet av dagen. 


Vi har gjort oss noen vurderinger i løpet av jakten til nuh. Vi har tenkt at vi forholder oss til forvalters regelverk. Det er i grunn det vi forholder oss til på laksefiske osv også. Vi må rett og slett stole på at de som er satt til å forvalte ressursen gjør det på korrekt måte og at vi derfor forholder oss til kvotene de setter. Så får fagmiljøene bli enige seg imellom om hvem som skal bestemme og hvordan de skal forvaltes.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Annonse
På 3.10.2017 den 9.34, Lompa skrev:

Har foreløpig bare vært et par turer i Jotunheimen etter rypa, og der er det et godt år. For oss som går etter fjellrypa handler det om å komme seg skikkelig opp i høyden. Det blir stadig flere jegere, men de fleste gidder ikke gå til topps så det blir et voldsomt jakttrykk på de nærmeste randene og i liene nær vei. De stakkars kullene som satt der ble utradert første helgen. (de fleste jegerne er bare ute den helgen) Inne i fjellet er det veldig godt med fugl.

Siden rypejakta startet i dag så tok jeg en tur bak huset. Flaks for rypa at det er kvote på 3 pr dag i år. 
 

 

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

11 minutter siden, Tessatroll skrev:

Herleg lettgått terreng :) her rekk du ikkje 1,7 mil etter rypa etter jobb for å seie det slik, men ein heil del høgdemeter 😂 og vurderingane er jamne på kor vidt det vits å løyse skot mtp å faktisk få tak i fuglen når han dett.

 

Men fine turar? Ja jøss. 

 

Vanlig dilemma i bratt terreng det der ja. Jakter i litt slikt i løpet av høsten også, men turene som starter hjemmefra er som å gå i et parkanlegg i forhold. Men med 15 kg sekk så blir det uansett fin trim... (12 uten hagla i...)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Lompa skrev:

Hvordan synes du det er å skyte med såpass stor og tung sekk?

Jeg pakker til årets rypejakt nå, og det er meldt et helvetes vær. 15 sekundmeter og snø/sludd. Sekken blir nok tyngre enn vanlig. Det kan bli noen tøffe dager. Heldigvis har vi hytte å sove i..

Det går helt greit. Jeg jakter stort sett med en 105 liter Opsrey-sekk på ryggen hele høsten. Fordi den passer meg utmerket, har kanon bærekomfort og lar seg stramme inn så mye at den ikke vingler selv med lite innhold. Og fine lommer til ekstra skudd osv på hoftebeltet.

Så det er mer normalt at jeg jakter med denne sekken enn uten. På dagsturer er den gjerne ca 10 med rifla i og uten vilt og hagla (som jeg som jakter mest støkk stort sett bærer i hendene (jeg har ikke stropp til hagla engang....))


Derfor øveskyter jeg stort sett med sekken på før jakta og på leirduebanen. For at det skal bli så nære realiteten som mulig også under øving. For oppkastet og anlegget er bittelitt annerledes med og uten sekk. Derfor gjør jeg gjerne masse øveoppkast av våpen mens jeg går når jeg jakter UTEN sekken. For å kjenne hvordan våpenet da må legges... Jakter du mest uten sekk ellers bør du evt gjøre omvendt ;-)?

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy